d00 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 38 minut temu, il Dottore napisał: Każda wystarczająco zaawansowana technologia jest nieodróżnialna od magii. Hmm, jako inżynier oprogramowania / programista widzę w technologii za dużo logiki, aby mieć ją za magię. Magiczna może być narracja technologii i marketing wokół niej, natomiast tam pod spodem żeby wszystko spiąć i aby to działało, to już musi być logika. Gdyby powstawanie dźwięku było takie magiczne, to byśmy potrafili odpalić sobie w uchu muzykę na pstryk palców. A tu jednak potrzeba źródło, przetworniki, wzmacniacze aż finalnie głośniki czy inne słuchawki - i fali dźwiękowej. Edytowano 1 godzinę temu przez d00 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 16 minut temu, KrólKiczu napisał: Szkoda, że ta magia jakoś jest mało słyszalna w Twoich filmikach No jak możesz tam cokolwiek usłyszeć, skoro oficjalnie przyznajesz się do głuchoty? 7 minut temu, d00 napisał: Gdyby powstawanie dźwięku było takie magiczne, to byśmy potrafili odpalić sobie w uchu muzykę na pstryk palców. A teraz wyobraź sobie taką technologię właśnie. Czy my - współcześni ludzie - nie uznalibyśmy jej za magię? Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 8 minut temu, d00 napisał: Hmm, jako inżynier oprogramowania / programista widzę w technologii za dużo logiki, aby mieć ją za magię. Magiczna może być narracja technologii i marketing wokół niej, natomiast tam pod spodem żeby wszystko spiąć i aby to działało, to już musi być logika. Gdyby powstawanie dźwięku było takie magiczne, to byśmy potrafili odpalić sobie w uchu muzykę na pstryk palców. A tu jednak potrzeba źródło, przetworniki, wzmacniacze aż finalnie głośniki czy inne słuchawki - i fali dźwiękowej. Potrafisz czerpać przyjemność z słuchania muzyki ? Czy wszystko analizujesz , szukasz wzorów matematycznych i fizycznych oraz rozbijasz na atomy ? To ma być MAGIA i nią JEST . Moje zdanie 1 Odpisz, cytując
d00 Napisano 53 minuty temu Napisano 53 minuty temu (edytowany) 26 minut temu, maciek72 napisał: Potrafisz czerpać przyjemność z słuchania muzyki ? Czy wszystko analizujesz , szukasz wzorów matematycznych i fizycznych oraz rozbijasz na atomy ? To ma być MAGIA i nią JEST . Moje zdanie Umiem. Sam lekko grywam na basie, na elektryku i bawię się w DAWie produkcją muzyki (wtyczkami etc). Uwielbiam emocje w muzyce, słucham ogrom ballad rockowych, solówek gitarowych, jazzu. Natomiast trzeba umieć spojrzeć na muzykę z dwóch stron - nadawcy i odbiorcy. Ta strona audiofilska (odbiorca) próbuje czarować i kreować, ulepszać w nieskończoność. A tu chodzi o odtworzenie tego, co zostało nagrane. Tyle i aż tyle. Ma być transparentnie i FLAT. Kształtować barwę mogą ulubione kolumny, strojne wedle gustu. Po prostu ciężko wierzyć w różnice między DACami. One są, ale tak subtelne, że wg mnie nie mogą wpływać na przyjemność odbioru sztuki - muzyki. Koniec końców muzyka to dźwięk - dźwięk to nie czary. 30 minut temu, il Dottore napisał: A teraz wyobraź sobie taką technologię właśnie. Czy my - współcześni ludzie - nie uznalibyśmy jej za magię? Nie powstałaby taka technologia. Nie jest to fizycznie możliwe. To jak lewitowanie. Też nie jest możliwe. Nadal musiałby być wszczepiony choćby jakiś chip w okolice ucha lub połączony w jakiś logiczny sposób z częścią mózgu odpowiadającą za odbiór słuchu, który by to fizycznie maskował. Polecam: https://www.youtube.com/watch?v=7Sg1nYLmLCw Edytowano 48 minut temu przez d00 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 34 minuty temu Napisano 34 minuty temu (edytowany) 19 minut temu, d00 napisał: Po prostu ciężko wierzyć w różnice między DACami. One są, ale tak subtelne, że wg mnie nie mogą wpływać na przyjemność odbioru sztuki - muzyki. Koniec końców muzyka to dźwięk - dźwięk to nie czary. Może i to bardzo mocno. Skoro jesteś inżynierem to doczytaj jakie są różnice w technologii DS vs R2R i jak wygląda przetwarzanie dźwięku w obu tych technologiach. Jednocześnie X lat temu słynna strona pomiarowa skupiła się na promocji parametrów które możliwe były do uzyskania tylko w dacach DS. Mistrzostwo wykazała w tym temacie jedna grupa producencka które okupiła miejsca w czołówce sprzedaży. Wysoki Sinad uzyskali min bardzo wysokim sprzężeniem zwrotnym. Poczytaj o efektach i zniekształceniach które powoduje wysokie sprzężenie (tego nikt nie mierzy na popularnych portalach). Jest sporo materiałów o zniekształceniach które powoduje DS, ale ich się (celowo?) nie podaje. Dla mnie po kilkunastu latach użerania się z DS i zastanawianiu czemu sprzęt mi nie gra tak jak kiedyś ze źródeł analogowych z R2R mam namiastkę dźwięku jaki zakodowałem w głowie - płynny, naturalny i niemęczący (nawet przy ofensywnych kolumnach i ostro grającym (mimo A klasy wzmaczniaczu). Współczesna muzyka tworzona na DS nadaje się do słuchania na DS, ale stare rzeczy nagrywane w analogu były nie do słuchania (audiofilskie hasło o fatalnych realizacjach i sprzęcie który pokazuje te niedoskonałości starych nagrań. Aktualnie 95% muzyki jest u mnie odtwarzana poprawnie i da się jej słuchać, a był suchy, płaski jazgot. Posłuchaj np. Venom - na R2R to dalej garaż ale jakoś gra... na DS to praktycznie szum Edytowano 31 minut temu przez marcinmarcin Odpisz, cytując
Recommended Posts