Skocz do zawartości

Nowy DAC/AMP od Fiio K13 R2R - pierwsze testy, porównania, opinie

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
38 minut temu, il Dottore napisał:

Każda wystarczająco zaawansowana technologia jest nieodróżnialna od magii.

Hmm, jako inżynier oprogramowania / programista widzę w technologii za dużo logiki, aby mieć ją za magię.

Magiczna może być narracja technologii i marketing wokół niej, natomiast tam pod spodem żeby wszystko spiąć i aby to działało, to już musi być logika. ;)

Gdyby powstawanie dźwięku było takie magiczne, to byśmy potrafili odpalić sobie w uchu muzykę na pstryk palców. A tu jednak potrzeba źródło, przetworniki, wzmacniacze aż finalnie głośniki czy inne słuchawki - i fali dźwiękowej. 

Edytowano przez d00
Napisano
16 minut temu, KrólKiczu napisał:

Szkoda, że ta magia jakoś jest mało słyszalna w Twoich filmikach

No jak możesz tam cokolwiek usłyszeć, skoro oficjalnie przyznajesz się do głuchoty? :D 

7 minut temu, d00 napisał:

Gdyby powstawanie dźwięku było takie magiczne, to byśmy potrafili odpalić sobie w uchu muzykę na pstryk palców.

A teraz wyobraź sobie taką technologię właśnie. Czy my - współcześni ludzie - nie uznalibyśmy jej za magię? :) 

Napisano
8 minut temu, d00 napisał:

Hmm, jako inżynier oprogramowania / programista widzę w technologii za dużo logiki, aby mieć ją za magię.

Magiczna może być narracja technologii i marketing wokół niej, natomiast tam pod spodem żeby wszystko spiąć i aby to działało, to już musi być logika. ;)

Gdyby powstawanie dźwięku było takie magiczne, to byśmy potrafili odpalić sobie w uchu muzykę na pstryk palców. A tu jednak potrzeba źródło, przetworniki, wzmacniacze aż finalnie głośniki czy inne słuchawki - i fali dźwiękowej. 

Potrafisz czerpać przyjemność z słuchania muzyki ? Czy wszystko analizujesz  , szukasz wzorów matematycznych i fizycznych oraz rozbijasz na atomy ? 

To ma być MAGIA i nią JEST . Moje zdanie :)

Napisano (edytowany)
26 minut temu, maciek72 napisał:

Potrafisz czerpać przyjemność z słuchania muzyki ? Czy wszystko analizujesz  , szukasz wzorów matematycznych i fizycznych oraz rozbijasz na atomy ? 

To ma być MAGIA i nią JEST . Moje zdanie :)

Umiem. Sam lekko grywam na basie, na elektryku i bawię się w DAWie produkcją muzyki (wtyczkami etc). Uwielbiam emocje w muzyce, słucham ogrom ballad rockowych, solówek gitarowych, jazzu. Natomiast trzeba umieć spojrzeć na muzykę z dwóch stron - nadawcy i odbiorcy. Ta strona audiofilska (odbiorca) próbuje czarować i kreować, ulepszać w nieskończoność. A tu chodzi o odtworzenie tego, co zostało nagrane. Tyle i aż tyle. Ma być transparentnie i FLAT. Kształtować barwę mogą ulubione kolumny, strojne wedle gustu. Po prostu ciężko wierzyć w różnice między DACami. One są, ale tak subtelne, że wg mnie nie mogą wpływać na przyjemność odbioru sztuki - muzyki. Koniec końców muzyka to dźwięk - dźwięk to nie czary.

30 minut temu, il Dottore napisał:

A teraz wyobraź sobie taką technologię właśnie. Czy my - współcześni ludzie - nie uznalibyśmy jej za magię?

Nie powstałaby taka technologia. Nie jest to fizycznie możliwe. To jak lewitowanie. Też nie jest możliwe. Nadal musiałby być wszczepiony choćby jakiś chip w okolice ucha lub połączony w jakiś logiczny sposób z częścią mózgu odpowiadającą za odbiór słuchu, który by to fizycznie maskował.

Polecam: https://www.youtube.com/watch?v=7Sg1nYLmLCw

Edytowano przez d00
Napisano (edytowany)
19 minut temu, d00 napisał:

Po prostu ciężko wierzyć w różnice między DACami. One są, ale tak subtelne, że wg mnie nie mogą wpływać na przyjemność odbioru sztuki - muzyki. Koniec końców muzyka to dźwięk - dźwięk to nie czary.

Może i to bardzo mocno. Skoro jesteś inżynierem to doczytaj jakie są różnice w technologii DS vs R2R i jak wygląda przetwarzanie dźwięku w obu tych technologiach. Jednocześnie X lat temu słynna strona pomiarowa skupiła się na promocji parametrów które możliwe były do uzyskania tylko w dacach DS. Mistrzostwo wykazała w tym temacie jedna grupa producencka które okupiła miejsca w czołówce sprzedaży. Wysoki Sinad uzyskali min bardzo wysokim sprzężeniem zwrotnym. Poczytaj o efektach i zniekształceniach które powoduje wysokie sprzężenie (tego nikt nie mierzy na popularnych portalach). Jest sporo materiałów o zniekształceniach które powoduje DS, ale ich się (celowo?) nie podaje. Dla mnie po kilkunastu latach użerania się z DS i zastanawianiu czemu sprzęt mi nie gra tak jak kiedyś ze źródeł analogowych z R2R mam namiastkę dźwięku jaki zakodowałem w głowie - płynny, naturalny i niemęczący (nawet przy ofensywnych kolumnach i ostro grającym (mimo A klasy wzmaczniaczu). Współczesna muzyka tworzona na DS nadaje się do słuchania na DS, ale stare rzeczy nagrywane w analogu były nie do słuchania (audiofilskie hasło o fatalnych realizacjach i sprzęcie który pokazuje te niedoskonałości starych nagrań. Aktualnie 95% muzyki jest u mnie odtwarzana poprawnie i da się jej słuchać, a był suchy, płaski jazgot.

Posłuchaj np. Venom - na R2R to dalej garaż ale jakoś gra...

na DS to praktycznie szum

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano (edytowany)
2 godziny temu, d00 napisał:

Nie jest to fizycznie możliwe. To jak lewitowanie. Też nie jest możliwe

Mówisz o fizyce, którą znasz. Jesteś pewien, że inne cywilizacje nie wiedzą więcej od nas? :)

Że sobie nie lewitują beztrosko? :) 

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

ostro grającym (mimo A klasy wzmaczniaczu)

No właśnie. Skąd się utarło przekonanie, że Sugden to ciepłe kluchy? 

Miękki, słodki, CIEPŁY... kurka! I tak do porzygu. 

Edytowano przez il Dottore
Napisano
27 minut temu, P-na napisał:

To ma być żart czy Prima A Pril tylko przypominam iż to bliżej świąt Wielkanocnych a nadchodzące to Boże Narodzenie.

To nie żart, a lata pracy z chińczykami. Pytałeś tutaj wczoraj rano , mineły prawie 2 doby i nic nie wiesz. Jakbyś zapytał chińczyka to byś już dawno mial sprawę " z głowy" Ale czekaj dalej, powodzenia .