KrólKiczu Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 14 minut temu, il Dottore napisał: Sprzęt home audio jest projektowany do zastosowań domowych. Nie studyjnych. A w domu, jak to w domu - warunki akustyczne jeden ma takie a drugi ma siakie. Nie ma dwóch identycznych pokojów odsłuchowych. I rozumiem, te same zestawy głośnikowe, u osoby która ma takie i u osoby która ma siakie warunki akustyczne, zagra tak samo 😁? 17 minut temu, il Dottore napisał: Najlepsze ustroje to Twój dywan i Twoja sofa. Wiesz, w Twoim przypadku nie chodzi nawet o ustroje ale o przyzwoite ulokowanie miejsca odsłuchowego względem zestawów głośnikowych. Bo z filmów wynika, że słuchasz jakoś tak jakby bokiem 😉. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Panowie, ja też kiedyś bawiłem się 'darmowym Linuxem' - w ramach hobby, dokładnie wiedząc ile kosztuje godzina mojej pracy. Tylko, to nie było to samo co kręcenie potencjometrami, zamiast słuchania muzyki. 2 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 44 minuty temu, KrólKiczu napisał: rozumiem, te same zestawy głośnikowe, u osoby która ma takie i u osoby która ma siakie warunki akustyczne, zagra tak samo Rozumiem, że jak kupię sobie programik i mikrofonik, to mi Harbeth zagra jak w komnatach u Króla Karola? A nie... Royal Family używa Quada. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Dnia 13.12.2025 o 18:59, michaudio napisał: Tak brzmiący system potrafi dostarczyć radości ze słuchania muzyki To, konkretnie, na czym Ty aktualnie słuchasz, w jakim pomieszczeniu i czy możesz wrzucić jakieś zdjęcia swojej konfiguracji? Odpisz, cytując
lpomis Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 2 minuty temu, il Dottore napisał: Rozumiem, że jak kupię sobie programik i mikrofonik, to mi Harbeth zagra jak w komnatach u Króla Karola? Myślę, że na początku warto zacząć od podstaw. Poprawne ustawienie kolumn i miejsca odsłuchowego (symetria, odległości, kąty), podstawowa choć aranżacja wnętrza, świadomość zjawiska rewerberacji, odbić. Polecam się tym zainteresować 2 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 3 minuty temu, il Dottore napisał: Harbeth zagra jak w komnatach u Króla Karola? Myślę, że na początek wystarczy, żebyś usiadł centralnie między kolumnami. Chociaż skoro producenci kolumn budują je tak, że mogą być ustawione byle jak i byle gdzie, to pewnie przewidzieli, że niektórzy będą słuchać muzyki, siedząc też byle gdzie 😜. 6 minut temu, il Dottore napisał: Rozumiem, że jak kupię sobie programik i mikrofonik No i tym jednym zdaniem wyjaśniłeś mi i innym, że ten sub to dokleiłeś do kolumn posiłkując się jedynie swoim wybitnym, audiofilskim słuchem 🙂. 1 Odpisz, cytując
Maciej H Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Panowie co tak prężycie muskuły? 3 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 11 godzin temu, KrólKiczu napisał: konstruktorzy kolumn, budują je tak, by zagrały w każdym pomieszczeniu, bez względu na jego akustykę. Starają się dopasować do oczekiwań, tak bym to ujął. 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 6 minut temu, pairtick napisał: Starają się dopasować do oczekiwań, tak bym to ujął. Czyli konstruktorzy tak zacnych kolumn jak np harbethy, zakładają że ich nabywca wstawi je byle gdzie, bo to nie będzie miało wpływu na to jak zagrają, ale z drugiej strony też wiedzą, że trzeba do nich podpiąć "wybitny" wzmacniacz i DAC, bo właśnie to pokaże ich prawdziwe oblicze, zgadza się? Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 29 minut temu, KrólKiczu napisał: ten sub to dokleiłeś do kolumn posiłkując się jedynie swoim wybitnym, audiofilskim słuchem Gdybym potrzebował mikrofoniku i programiku - to by mi uwłaczało. Bo to by oznaczało, że nie jestem w stanie samodzielnie wykonać tak prostej czynności, jak zgranie na ucho suba z kolumnami. Jeśli bym tego nie był w stanie zrobić bez mikrofoniku i programiku, to by znaczyło, że czas zwijać kramik, bo już jestem głuchy i po cholerę mi system stereo? Lepiej wtedy zainwestować w aparat słuchowy. A jak wyszło? Jak zwykle - zajebiście! https://rumble.com/v6qgylc-fuga-and-tocatta-and-subwoofer-.html 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 25 minut temu, KrólKiczu napisał: Czyli konstruktorzy tak zacnych kolumn jak np harbethy, zakładają że ich nabywca wstawi je byle gdzie, bo to nie będzie miało wpływu na to jak zagrają, ale z drugiej strony też wiedzą, że trzeba do nich podpiąć "wybitny" wzmacniacz i DAC, bo właśnie to pokaże ich prawdziwe oblicze, zgadza się? Czekaj, moment... A to nie Harbethy grają z każdym wzmacniaczem? 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowany) 21 minut temu, pairtick napisał: A to nie Harbethy grają z każdym wzmacniaczem? No tak konstruktor twierdzi. Że grają na każdych podstawkach i z każdym wzmakiem. Gość ma totalnie wywalone - jego robota to zrobić kolumny, a na czym je postawisz, z czym połączysz, to już Twoja głowa. Firma nie stawia żadnych warunków ani ograniczeń. Mogę chyba to potwierdzić, bo z moim wzmacniaczem one teoretycznie nie mają prawa grać - a grają. Do tego nie na Tontragerach za pierdylion €, tylko na cięzkich stalowych standach od Concertino. I grają. I to jak! https://rumble.com/v6zhhqw-an-icon-.html?e9s=src_v1_cbl%2Csrc_v1_upp_a Nawet marne pirackie nagrania dają kupę radochy: https://rumble.com/v6zm1ag-water-of-love-from-the-bootleg-album-.html Edytowano 16 godzin temu przez il Dottore Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Ten koncert Knopflera z Vaison la Romaine to był chyba nagrywany Kasprzakiem na kasetę Stilona, a jak odpalę, to na 2 godziny po prostu odpadam. 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 1 godzinę temu, il Dottore napisał: Jeśli więc nie jesteś maniakiem gołych podłóg i ścian oraz metalowych mebli bez tapicerki - możesz być pewien, że zdobienie ścian wątpliwej jakości i urody "ustrojami" i basstrapami jest po prostu zbędne. Najlepsze ustroje to Twój dywan i Twoja sofa. Z tą urodą to nawet mogę się zgodzić. Im grubsze ustroje, tym gorzej to wygląda. Oczywiście, są brzydsze i ładniejsze, to kwestia gustu. Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu (edytowany) 2 godziny temu, il Dottore napisał: Jeśli więc nie jesteś maniakiem gołych podłóg i ścian oraz metalowych mebli bez tapicerki - możesz być pewien, że zdobienie ścian wątpliwej jakości i urody "ustrojami" i basstrapami jest po prostu zbędne. Najlepsze ustroje to Twój dywan i Twoja sofa. Oj zaufaj mi, że się bardzo mylisz. U mnie jest dużo miękkich mebli, wykładzina. Ale to szyby i ściany są największym wrogiem. Wstawiałem dwie strony temu wykres. Zerknij sobie. Jak nie miałem bass trapów i jakichkolwiek podstawowych ustrojów na ścianach gdzie było pusto to okazało się w pomiarze, że nie słuchałem swoich kolumn tylko pogłosu. Jak to ogarnąłem to moje kolumny i sprzęt nie zaczęły grać inaczej, po prostu nagle słuchanie muzyki stało się czymś zupełnie innym - zmian była tak dużo. Wejdź sobie na stronę firmy Apama - zrobią Ci symulację akustyczną Twojego pomieszczenia za darmo. A potem w najbardziej wrażliwych miejscach wrzuć na początek jakiekolwiek ustroje od nich (to wydatek maks kilku stów) - lepszy rydz niż nic. Chociaż jak patrzę na Twoich filmikach i widzę te szyby za kolumnami to na moje oko kolumn to Ty swoich raczej nie słuchasz tylko tych szyb Powieś tam sobie grube firany, którymi będziesz zasłaniał okna jak słuchasz - zaufaj mi. Nie uwierzysz jak dużą różnicę to zrobi. Kupno kolumn za kilkadziesiąt tysięcy będzie mniejszym upgradem w Twoim przypadku niż kupno podstawowych tanich zasłon w juli I nie ma w tym grama złośliwości - tylko rada z serca, serio Edytowano 15 godzin temu przez mateolo2 4 1 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu 1 minutę temu, mateolo2 napisał: Oj zaufaj mi, że się bardzo mylisz. U mnie jest dużo miękkich mebli, wykładzina. Ale to szyby i ściany są największym wrogiem. Wstawiałem dwie strony temu wykres. Zerknij sobie. Jak nie miałem bass trapów i jakichkolwiek podstawowych ustrojów na ścianach gdzie było pusto to okazało się w pomiarze, że nie słuchałem swoich kolumn tylko pogłosu. Jak to ogarnąłem to moje kolumny i sprzęt nie zaczęły grać inaczej, po prostu nagłe słuchanie muzyki stało się czymś zupełnie innym - zmian była tak dużo. Wejdź sobie na stronę firmy Apama - zrobią Ci symulację akustyczną Twojego pomieszczenia za darmo. A potem w najbardziej wrażliwych miejscach wrzuć na początek jakiekolwiek ustroje od nich (to wydatek maks kilku stów) - lepszy rydz niż nic. Chociaż jak patrzę na Twoich filmikach i widzę te szyby za kolumnami to na moje oko kolumn to Ty swoich raczej nie słuchasz tylko tych szyb Powieś tam sobie grube firany, którymi będziesz zasłaniał okna jak słuchasz - zaufaj mi. Nie uwierzysz jak dużą różnicę to zrobi. Kupno kolumn za kilkadziesiąt tysięcy będzie mniejszym upgradem w Twoim przypadku niż kupno podstawowych tanich zasłon w juli Racja 2 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu @KrólKiczu @il Dottore proszę skończcie z uszczypliwościami względem siebie. Nikomu to nie służy, a eskalacja doprowadzi do ograniczeń dostępu do forum. 4 godziny temu, il Dottore napisał: z tym mikrofonikiem i programikiem skończysz jak to stado małp z ASR. Czyli jak? Gdyby nie to stado, wśród którego jest sporo inżynierów z branży pro, projektantów sprzętu, zawodowych testerów i ogólnie osób mocno osadzonych w audio to nie miałbyś na czym lub czego słuchać. Poza tym nie przesadzaj i nie obrażaj ludzi bez powodu. Przecież nikt Ci nie wytyka na czym i w jakich warunkach słuchasz. Co do pytań @KrólKiczu o jakąś fazę to wystarczy odpowiedzieć lub ignorować. Nie czuję żeby to byla sprawa dla moderacji. Najlepiej wyjaśnijcie się prywatnym kanałem. Nie róbcie cyrku Panowie. Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
d00 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowany) 5 godzin temu, il Dottore napisał: A z tym mikrofonikiem i programikiem skończysz jak to stado małp z ASR. Te filmiki z Rumble to Twoje? Jeśli więcej przeciwników ASR z tego (i nie tylko) forum słucha w takich pomieszczeniach i kieruje się tylko swoim “niezawodnym” uchem, to wcale się nie dziwię, że wciąż szuka i szuka wymarzonego sprzętu i testuje takie ustrojstwa jak alternatywne zasilacze czy audiofilskie kable USB. Te pełne oszklenia za monitorami na pewno pięknie brzmią. Gratuluję uszu. Jeśli uważasz, że adaptacja ścian nie poprawia dźwięku, albo nie wierzysz w pomiary pod tym względem, to szkoda czasu na jakąkolwiek dyskusję. Jedynie co mogę polecić to laryngologa i czyszczenie uszu. Może pomoże. Pozdrawiam! Edytowano 13 godzin temu przez d00 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 14 minut temu, d00 napisał: że adaptacja ścian nie poprawia dźwięku Tak uważam. Na logikę: powieś na ścianie patelnię, teściową lub ustrój akustyczny. Poeksperymentuj. Zapewniam, że cokolwiek powiesisz - głośnik zagra tak samo. Jego właściwości się nie zmienią. 1 Odpisz, cytując
d00 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) 59 minut temu, il Dottore napisał: Tak uważam. Na logikę: powieś na ścianie patelnię, teściową lub ustrój akustyczny. Poeksperymentuj. Zapewniam, że cokolwiek powiesisz - głośnik zagra tak samo. Jego właściwości się nie zmienią. Ale nie rozumiesz tego, że głośnik emituje fale dźwiękowe, które się odbijają i dopiero po tym trafiają do uszu? To od czego się odbiją ma duży wpływ, na to co do tych uszu dotrze finalnie. Serio? Każdy głośnik. Ten za 500 zł i ten za 20000 zł. Emituje inną falę dźwiękową, ale wciąż falę, która się odbije od tego czy tamtego. Edytowano 12 godzin temu przez d00 1 Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, il Dottore napisał: Tak uważam. Na logikę: powieś na ścianie patelnię, teściową lub ustrój akustyczny. Poeksperymentuj. Zapewniam, że cokolwiek powiesisz - głośnik zagra tak samo. Jego właściwości się nie zmienią. To tak nie działa, fale dźwiękowe odbijają się od ścian - albo to robią w sposób kontrolowany (czytaj ustrój akustyczny) albo przypadkowy Zanieś w takim razie taki głośnik do komory akustycznej, albo wystaw na otwartej przestrzeni w ogrodzie i posłuchaj. Przeczytaj to co Ci wcześniej poradziłem i zastanów się nad tymi firanami, dobrze Ci radzę Bo serio słuchasz swoich szyb, a szkoda trochę sprzętu, bo w takich warunkach nawet trudno powiedzieć jak gra. Sprzęt masz fajny, u Ciebie wystarczyłoby trochę popracować nad ustawieniem kolumn, odległościami i koniecznie zaslonieciem tych szyb grubym materiałem. 1 godzinę temu, d00 napisał: Te filmiki z Rumble to Twoje? Jeśli więcej przeciwników ASR z tego (i nie tylko) forum słucha w takich pomieszczeniach i kieruje się tylko swoim “niezawodnym” uchem, to wcale się nie dziwię, że wciąż szuka i szuka wymarzonego sprzętu i testuje takie ustrojstwa jak alternatywne zasilacze czy audiofilskie kable USB. Te pełne oszklenia za monitorami na pewno pięknie brzmią. Gratuluję uszu. Ja jestem trochę przeciwnikiem ASR bo wiele razy “zle mierzące” się urządzenie grało mi znacznie lepiej od takie które mierzy się super. Więc należę do tych co słuchają sprzętu nie pomiarów. Natomiast robię to w warunkach ogarniętych i pomierzonych akustycznie - to inna sprawa Edytowano 12 godzin temu przez mateolo2 1 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 6 godzin temu, d00 napisał: że głośnik emituje fale dźwiękowe, które się odbijają i dopiero po tym trafiają do uszu? To bardzo ciekawe, co mówisz. O charakterystyce kierunkowej głośników słyszałeś kiedyś? Nie neguję odbić, ale niech się odbija, jaki problem? Najważniejsze jest to, co dociera do Ciebie z głośnika BEZPOŚREDNIO. Na osi. Edytowano 6 godzin temu przez il Dottore Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Dnia 10.12.2025 o 13:53, Maciej H napisał: Eversolo czy K13? Eversolo. Dnia 10.12.2025 o 19:37, Maciej H napisał: Rozmawiamy o K13 w tym temacie ewentualnie o porównaniach do tego DACa reszta mnie nie interesuje. Była wzmianka to tez się odezwałem. O K13 nic nie mówie. Mnie jakoś na razie R2R nie porwalo. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 1 minutę temu, Piotr Sonido napisał: Mnie jakoś na razie R2R nie porwalo. Spokojnie. Masz czas. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 11 minut temu, il Dottore napisał: Spokojnie. Masz czas. ale nie ma chęci Poczekam aż się wszystkim przeje. Trend minie. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts