Skocz do zawartości

Nowy DAC/AMP od Fiio K13 R2R - pierwsze testy, porównania, opinie

Recommended Posts

Napisano
9 minut temu, d00 napisał:

Masz dokładnie tam, gdzie całą akustykę pokoju. Dla Ciebie to nie gra roli.

Dokładnie tak! :) Stawiam graty i mają grać! W każdym pomieszczeniu. Nie mówię oczywiście o ekstremach typu cela więzienna. :) Ale poza tym... znasz przysłowie, że dobry kogut w jajku pieje? :) 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Dokładnie tak! :) Stawiam graty i mają grać! W każdym pomieszczeniu. Nie mówię oczywiście o ekstremach typu cela więzienna. :) Ale poza tym... znasz przysłowie, że dobry kogut w jajku pieje? :) 

Kompletnie chyba nie rozumiesz co tutaj wszyscy próbujemy Ci doradzić. Dobry kogut w jajku nie pieje, w przynajmniej nie w świecie audio. Gwarantuje Ci że ultra high endowy sprzęt za dziesiątki tysięcy zagra gorzej w gołych ścianach niż zestaw za kilka tysięcy w ogarniętym akustycznie. To taka trochę podstawa wiedzy zabawy w to hobby audio i bardzo często się o tym mówi. Ale widzę, że Ty usilnie nie chcesz dopuścić tej myśli do głowy ;) No cóż, chyba nie przekonamy. 

I nikt tutaj nie mówi, że masz robić pomiary i inwestować w panele akustyczne. Wystarczyłoby w Twoim przypadku sensownie ustawić kolumn i nie trzymać ich na tle szyb. To nic nie kosztuje

Edytowano przez mateolo2
Napisano (edytowany)
48 minut temu, mateolo2 napisał:

Gwarantuje Ci że ultra high endowy sprzęt za dziesiątki tysięcy zagra gorzej w gołych ścianach niż zestaw za kilka tysięcy w ogarniętym akustycznie.

Otóż jesteś w mylnym błędzie. :)  

Dlaczego? Z prostej przyczyny. Podstawowa zasada audio głosi: shit in = shit out. 

Chcesz POPRAWIĆ dźwięk systemu... pomieszczeniem? To już lepiej kablami. Taki sam sens. Ale taniej. 

Nie ma potrzeby robić sobie z salonu/sypialni, czy gdzie tam ludzie trzymają sprzęt, studia czy filharmonii. 

Oczywiście ja nikomu nie zabraniam, ale zawsze wolę zainwestować w lepsze głośniki czy wzmak, niż w basstrapy. 

W domu żyją ludzie i robią różne rzeczy. Trudno więc, bym dostosowywał całe pomieszczenie tylko do jednej funkcji. 

Weźmy kino domowe - w prawdziwym kinie ściany i sufit są czarne i matowe. Forma podporządkowana funkcji. Wiele pokojów do KD tak wygląda. I teraz wyobraź sobie forum miłośników KD - rozmawiamy sobie o projektorze jakimś czy amplitunerze i nagle wyskakuje jakiś klient i oświadcza, że on ma gorszy projektor co prawda ale obraz to w sumie ma lepszy(!!!), gdyż pomalował w salonie ściany na czarny mat. Zbiera mniej odbić i wgl jest super.  No tak. 

Ale że jego salon przybrał wskutek tego zabiegu wygląd nory psychopaty, to już tylko taki drobny szczegół. 

Więc nie. Ja rozmawiam o sprzęcie. Będę chciał porozmawiać o ustrojach pochłaniających i/lub rozpraszających to poszukam odpowiedniego forum. Na teraz jest to całkowicie poza moim zainteresowaniem.  Gdy wchodzę na forum wędzarnicze, to dyskutuję o szynce i kiełbasie. 

Edytowano przez il Dottore
Napisano
3 godziny temu, il Dottore napisał:

Czyli boisz się odpowiedzieć wprost na moje pytanie? Przypominam jak brzmiało: gdzie to napisałem?

As your wish 😛

3 godziny temu, il Dottore napisał:

To straszne! Teraz nie zasnę. :D 

No i faktycznie, nie śpi 😁

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, mateolo2 napisał:

Wystarczyłoby w Twoim przypadku sensownie ustawić kolumn i nie trzymać ich na tle szyb.

Cokolwiek za kolumnami, ma zdecydowanie ograniczony wpływ - patrz: reżyserka.

Problemem są boczne odbicia i dlatego stawiamy kolumny na dłuższej ścianie. 

tannoy.gif

21 minut temu, il Dottore napisał:

No i gdzie jest napisane że każdy r2r gra tak samo?

Czyli jednak R2R nie są doskonałe?

Otóż jesteś w mylnym błędzie. :)  

Doktór, ja Cię pamiętam jeszcze z 'Szarży lekkiej brygady' 😉

I z zachwytów nad przestrzenią też 😁

Byłeś fajnym, miłym gościem... Jeszcze chyba coś tam o kuchni pisałeś. 

Powiedz mi, co się przez te 10-15 ostatnich lat, zjebało? 

Sugden_ilDottore.jpg

Edytowano przez pairtick
Silnik dostał czkawki i zdublował wpis.
Napisano
18 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Mainstream był zafascynowany pomiarami , Sinad,  DSD, 768kHz Highres audio itp hasłami. Do tego nie było praktycznie alternatywy w produkcji. Teraz masz za 1,5 czy 2k  dace które dają szanse na normalny dźwięk. Nawet na ASR coraz więcej ludzi osmiela sie pisać ze to (R2R) gra, mimo ze pomiary różnie...

Inna sprawa ze audio i tak pójdzie w kierunku blututu i zintegrowanego badziewia

ASr? Serio? Odwrócą sięod ich przywodcy Amira? Oni nie patrza na odsłuch tylko na liczny. Taka społecznosc zaślepiona nieco. 

13 godzin temu, S Komp napisał:

A miałeś okazje używać R2R?

Nie pisze tu o przypadkowych doświadczeniach sprzedawcy ze sklepu.

W domu nie. Bo na krótkim odsłuchu mnie nie porwał. Może jak minie ten boom na to wtedy się do niego schylę. Za 3 lata :)

Napisano
5 godzin temu, pairtick napisał:

I z zachwytów nad przestrzenią też 😁

ale może miał w kolumnach też zamienione... ;) 

7 godzin temu, mateolo2 napisał:

Gwarantuje Ci że ultra high endowy sprzęt za dziesiątki tysięcy zagra gorzej w gołych ścianach niż zestaw za kilka tysięcy w ogarniętym akustycznie.

Jest dokładnie na odwrót :D 

Wielokrotnie słyszane, jednocześnie przeniesiony do mnie sprzęt ze studia dla mnie grał praktycznie identycznie jak w studio (mimo totalnie różnych warunków akustycznych klocki pokazały swój charakter).