Skocz do zawartości

Nowy DAC/AMP od Fiio K13 R2R - pierwsze testy, porównania, opinie

Recommended Posts

Napisano
9 godzin temu, il Dottore napisał:

Ja Warmera nie słuchałem, ale moje doświadczenie z przetwornikiem R2R na buforze lampowym to już chyba z 15 lat (MHDT Havana). 

Jeśli ten Warmer jest podobnej klasy (cena na to nie wskazuje, ale konstrukcja - jak najbardziej! Pamiętajmy, że ceny przetworników spadają obecnie na pysk!) to możesz się spodziewać fantastycznego po prostu grania. 

Ja poszedłem w Audio-gd R1 NOS za względów ideowych (zero oversamplingu, zero filtrów cyfrowych) a także z powodu starannej i przemyślanej konstrukcji i bardzo ładnego zasilania. To jest full solid state. W stosunku do Havany - barwa bez zmian, ale lepsza przestrzeń, lepszy detal. Czy lepsza dynamika? Chyba również. 

Ale... Havana jest na przedpotopowym PCM56P, zaś Warmer to nowoczesna drabinka. Jest zatem możliwe, że to tanie urządzenie pożeni zalety Havany i R-1 NOS. O ile Warmera bym spokojnie brał w ciemno, to już potem, gdybyś chciał iść wyżej cenowo, to MUSISZ sprzęt odsłuchać, bo wcale nie masz gwarancji, że droższy zagra Ci lepiej. 

Panie Doktorze,

Polecał by Pan więc taką terapię? Fioo K13 R2R pomiędzy Yamaha WXC-50 a Yamaha A-S,501? Czy taka kuracja może przynieść ciekawe skutki?😉 Nie tylko dla portfela 🙂

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Raf_raf napisał:

Panie Doktorze,

Polecał by Pan więc taką terapię? Fioo K13 R2R pomiędzy Yamaha WXC-50 a Yamaha A-S,501? Czy taka kuracja może przynieść ciekawe skutki?😉 Nie tylko dla portfela 🙂

Szanowny Panie!

Nie wiem, na ile przezroczysta jest ta integra Yamahy, czy pokaże różnicę po wpięciu K13 między streamer a wzmacniacz. No i jakie są głośniki do tego? Zacznijmy od spraw podstawowych:

Po co Panu K13? Czy coś jest nie tak z obecnym dźwiękiem? Co miałby K13 poprawić? Jakich zmian Pan się spodziewa? 

6 godzin temu, krupczatnik napisał:

Istotnie konstrukcja audio-gd R-1 NOS może imponować zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę jego cenę i na pewno w niedalekiej przyszłości zawita i u mnie.

Tymczasem fiio wyskoczyło z warmerem i grzechem było by go nie sprawdzić, wygląda całkiem „sympatycznie”na zewnątrz jak i w środku,cena przyzwoita istnieje możliwość zmiany lamp w przyszłości także nastawiam się całkiem optymistycznie i do walorów brzmieniowych.

Jeszcze raz powtórzę: nie słuchałem Warmera, ale patrząc na konstrukcję może się okazać, że za psi grosz to może być docelowy DAC dla wielu na długie lata. Póki co - ludzie zgodnie chwalą.

Osobiście przed zakupem innego przetwornika D/A po Warmerze najpierw bym spróbował podłączyć dobry DDC. Ten nowy Gustard U26 np. A że 3x droższy od Warmera? Bogatemu kto zabroni? :D 

Edytowano przez il Dottore
Napisano
7 godzin temu, krupczatnik napisał:

Istotnie konstrukcja audio-gd R-1 NOS może imponować zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę jego cenę

Faktycznie - w tych pieniądzach to jest konstrukcja bez precedensu. Dlatego kupiłem. Zasilanie jest piękne i na pewno nie budżetowe. Do tego 4 drabinki na kanał.  Można lepiej ale to już tak ze 3000€. Poza tym firma z górą 20 lat na rynku, nie żaden chiński krzak założony pół roku temu. 

Napisano
2 godziny temu, il Dottore napisał:

Szanowny Panie!

Nie wiem, na ile przezroczysta jest ta integra Yamahy, czy pokaże różnicę po wpięciu K13 między streamer a wzmacniacz. No i jakie są głośniki do tego? Zacznijmy od spraw podstawowych:

Po co Panu K13? Czy coś jest nie tak z obecnym dźwiękiem? Co miałby K13 poprawić? Jakich zmian Pan się spodziewa? 

Jeszcze raz powtórzę: nie słuchałem Warmera, ale patrząc na konstrukcję może się okazać, że za psi grosz to może być docelowy DAC dla wielu na długie lata. Póki co - ludzie zgodnie chwalą.

Osobiście przed zakupem innego przetwornika D/A po Warmerze najpierw bym spróbował podłączyć dobry DDC. Ten nowy Gustard U26 np. A że 3x droższy od Warmera? Bogatemu kto zabroni? :D 

Sprawa wygląda następująco: głośnikami są B&W 606 S2, co w połączeniu z Yamahą zgodnie z powszechnymi opiniami powinno dawać brzmienie jasne i chłodne. Ja jestem zadowolony z brzmienia, jednak jest to mój pierwszy system dlatego nie mam żadnego punktu odniesienia, ciężko mi dlatego powiedzieć czy gra chłodno i jasno, czy może raczej neutralnie. Noszę się ze zmianą wzmacniacza na taki, który uchodzi za trochę cieplejszy, żeby poznać inne brzmienia i sprawdzić czy usłyszę różnicę (i jak wielką), i w przyszłości zdecydować co mi bardziej odpowiada. Więc kryje się w tym chęć zmiany 🙂 i tutaj pojawia się K13. Ciekaw jestem jaki efekt dałoby podpięcie go do systemu, czy uzyskało by się zmianę brzmienia, która mogłaby uchodzić za "ocieplenie"? Jeśli efekt byłby zadowalający wtedy kwestia wzmacniacza zostałaby odsunięta w czasie. Optymalnie byłoby, gdyby dało się ten sprzęt wypożyczyć i wypróbować. Tak to wygląda, jaka jest diagnoza? 😉

Napisano
12 minut temu, Raf_raf napisał:

Tak to wygląda, jaka jest diagnoza?

Nie wiem, czy K13 ociepli dźwięk. Generalnie R2R nie jest ciepłe, chłodne, gładkie, łagodne, tylko jest PRAWDZIWE. 

Wrażenie "ciepła" pochodzi wprost z usunięcia zjawiska "digital glare" charakterystycznego dla przetworników delta-sigma. Zaś "gładkość", "analogowość" - tak odbierają ludzie pozbycie się zniekształceń w domenie czasu również kreowanych przes D/S. I faktycznie - z R2R dźwięk płynie. Po prostu jest. 

A czy zestaw z niedrogim wzmakiem Yamaha + Bowersy pozwoli to w pełni docenić? Nie wiem. Staram się unikać B&W, jestem do nich uprzedzony, filozofia brzmienia tej firmy i stosowane materiały membran zupełnie mi nie pasują. Słuchałem nawet 800-tek Diamond i nigdy nie byłem zachwycony. Szkoda IMO kasy na Bowersy. Nie rozumiem pozycji tej firmy, nie pojmuję popularności i rynkowego statusu. Ale to pewnie jak z polityką: duża część głosuje inaczej, niż ja. Nie wszyscy muszą zgadzać się we wszystkim. 

Tu przykład wspaniałego (i trochę egzotycznego - tak jak lubię!) zestawu popsutego przez delta/sigma: gdyby sygnał z tego Rose przepuścić przez dobry DAC R2R to bylibyśmy niebezpiecznie blisko poziomu endgame. A tak - słychać że jak na D/S to przetwornik Chorda jest niby OK ale digital glare odbiera całkowicie komfort słuchania. Jest agresywnie i nienaturalnie.  Przy czym tu nie ma żadnych wątpliwości co do klasy kolumn, streamera i wzmacniacza. Wszystko można zwalić na DAC. Shit in = shit out. 

Napisano

K13 jest na OPA1612 ciekawie jest też i nie gorzej gdyż miałem z Topping D70 czy Dx7 LME49720.

B&W 606 S2 nie chcę się wypowiadać jednak jak posłuchasz innych to o nich zapomnisz.

Yamahą to inna sprawa lecz rynek jest bogaty i wiele propozycji .

Napisano (edytowany)
9 minut temu, P-na napisał:

rynek jest bogaty i wiele propozycji .

W tym lampki ;) a jak komuś się nie chce bawić z lampką to tranzystor Pure Class A :D

@Raf_raf jesteś z Krakowa. A w Krakowie jest Nautilus. Nie chcę szczuć, ale oni mają Accuphase... Grubo albo wcale! :D 

A propos filmiku, który wrzuciłem - nie mam tej płyty ale na YT jest oryginał utworu. Właśnie przepuściłem go przez mojego dongla R2R Cayin RU-6 i to gra wspaniale! Świetnie nagrana płyta i przez R2R - jak się domyślałem - z zachowaną krystaliczną czystością ale zero agresji. A kawałek jakby napisany dla Sade. :) 

Edytowano przez il Dottore
Napisano
2 minuty temu, il Dottore napisał:

W tym lampki ;) a jak komuś się nie chce bawić z lampką to tranzystor Pure Class A :D

@Raf_raf jesteś z Krakowa. A w Krakowie jest Nautilus. Nie chcę szczuć, ale oni mają Accuphase... Grubo albo wcale! :D 

A propos filmiku, który wrzuciłem - nie mam tej płyty ale na YT jest oryginał utworu. Właśnie przepuściłem go przez mojego dongla R2R Cayin RU-6 i to gra wspaniale! Świetnie nagrana płyta i przez R2R - jak się domyślałem - z zachowaną krystaliczną czystością ale zero agresji. 

Po zakupie jakiegokolwiek Accuphase, JAKIEGOKOLWIEK, nawet takiego najtańszego, Żona by mnie wyrzuciła z domu 😁 Nawet jeśliby z niego chóry anielskie i muzyka sfer się wydobywała 😉

Napisano
38 minut temu, Raf_raf napisał:

Po zakupie jakiegokolwiek Accuphase, JAKIEGOKOLWIEK, nawet takiego najtańszego, Żona by mnie wyrzuciła z domu

Ze własnego doświadczenia: cenę za zakupiony sprzęt może Pan zaniżyć nawet trzykrotnie. I tak nic to nie da. Zawsze będzie opierpapier i demonstracja niezadowolenia. One tak mają.  

Musimy się z tym pokornie pogodzić i traktować, jak pogodę. Cokolwiek nie zrobimy - pogoda będzie, jaka będzie. Mamy na to zerowy wpływ. 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Tu przykład wspaniałego (i trochę egzotycznego - tak jak lubię!) zestawu popsutego przez delta/sigma: gdyby sygnał z tego Rose przepuścić przez dobry DAC R2R to bylibyśmy niebezpiecznie blisko poziomu endgame. A tak - słychać że jak na D/S to przetwornik Chorda jest niby OK ale digital glare odbiera całkowicie komfort słuchania.

Filmik z YouTube. Nagranie prawdopodobnie ze smartfona, z dużą ilością obróbki i filtrów już na wstępie, które wprowadza samo urządzenie (automatyczna regulacja wzmocnienia, kompresja dynamiczna, DSP zależne od trybu kamery i użytego w smartfonie obiektywu). Przeciętnej jakości wbudowany mikrofon z nierówną charakterystyką. Do tego dodatkowa kompresja/obróbka po stronie YouTube. A wszystko to w obcym Ci pomieszczeniu, z kolumnami, akustyką i całą resztą toru, których nie znasz.

W jaki więc sposób byłeś w stanie wydedukować, że to akurat zastosowany w tym systemie DAC degraduje brzmienie? Jestem po prostu ciekawy, jakie procesy myślowe u Ciebie zachodzą i na jakiej podstawie w ogóle wpadłeś na to, że to właśnie przetwornik wprowadza takie, a nie inne zmiany w dźwięku?

Edytowano przez lpomis
Napisano
2 minuty temu, lpomis napisał:

W jaki więc sposób byłeś w stanie wydedukować, że to akurat zastosowany w tym systemie DAC degraduje brzmienie? Jestem po prostu ciekawy, jakie procesy myślowe u Ciebie zachodzą i na jakiej podstawie w ogóle wpadłeś na to, że to właśnie przetwornik wprowadza takie, a nie inne zmiany w dźwięku?

Myślę że to tak bardzo charakterystyczny dla DS dźwięk że nie miał wątpliwości... prawie na pewno jest też za wysokie napięcie na wzmacniacz. 

Napisano

Wracam z porównania Fiio k13R2R z Warmer cytując panią Zapendowską ,, dupy nie urywa " spodziewałem się wyrwania z butów lub przepaści rodem wielkiego kanionu a tu wielkie rozczarowanie --różnica tyle co nic--więc to tylko medialny marketing testerów !

Tyle i aż tyle - to nie tylko ma opinie gdyż było nas pięciu. 

Jeżeli chodzi o sam wzmacniacz słuchawkowy to wolę Toppinga DX7 .

Napisano
14 minut temu, P-na napisał:

Wracam z porównania Fiio k13R2R z Warmer cytując panią Zapendowską ,, dupy nie urywa " spodziewałem się wyrwania z butów lub przepaści rodem wielkiego kanionu a tu wielkie rozczarowanie --różnica tyle co nic--więc to tylko medialny marketing testerów !

Tyle i aż tyle - to nie tylko ma opinie gdyż było nas pięciu. 

Jeżeli chodzi o sam wzmacniacz słuchawkowy to wolę Toppinga DX7 .

Nie  urywa bo porównywałeś 2 urządzenia tego samego producenta, w tej samej technologii i zbliżonej cenie . To co ma tu urywać? 

Radze porównać z dacem delta/sigma  w zbliżonej cenie . 

Warmer to nie jest zresztą żaden cud bo za 300 dolarów cudów nie ma .

Jest dobre , niemęczące i przyjemne  granie z lekko analogowym nalotem .

Napisano
50 minut temu, lpomis napisał:

Doświadczenie i osłuchanie 😁

Napisano

Chyba nie czytasz całości gdzie wskazałem iż w posiadaniu mam oprócz K13 to jeszcze Toppinga DX7Pro z D70rostałem się w Niedzielę a   EverSolo Z-6 miałem krótko na testach więc wiem co piszę.

Napisano
3 minuty temu, P-na napisał:

Chyba nie czytasz całości gdzie wskazałem iż w posiadaniu mam oprócz K13 to jeszcze Toppinga DX7Pro z D70rostałem się w Niedzielę a   EverSolo Z-6 miałem krótko na testach więc wiem co piszę.

Odniosłem się do Twojej  konkretnej wypowiedzi, która zacytowałem. To co masz i co testowałeś to inna historia , nie wnikam .

Napisano (edytowany)
53 minuty temu, lpomis napisał:

Marcin, jak? Pytam serio, rozwiń to proszę. Jak Wy to robicie? Przecież filmik z YouTube nie dostarcza żadnej z tych informacji.

Sto razy więcej pożytecznych informacji przed zakupami sprzętów wyciągnąłem słuchając i oglądając filmy na YT niż czytając bajań forumowych lub recenzenckich ;) 

Odpowiem pytaniem - jak można wyciągać jakiekolwiek wnioski z czyiś subiektywnych ocen, w nieznanej akustyce, z różnym nie wiemy jak dopasowanym sprzętem, z różnymi czasem fatalnymi źródłami czy dacami :D 

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano
Przed chwilą, P-na napisał:

Co niektórzy i inflo testerzy wskazują jakaż to różnica pomiędzy K13 a Warmer której nie potwierdzam no chyba że wizualna.

Co człowiek to opinia. Na forach też mnóstwo osób, które mają k13 i zdecydowanie preferują warmera jako znaczący upgrade (head hi-fi, asr, YouTube) i mówię o użytkownikach, nie recenzentach i marketingu.