Rafał S Napisano wczoraj o 09:55 Napisano wczoraj o 09:55 (edytowany) 32 minuty temu, Adamo666 napisał: czy ktoś miał okazję słuchać takiego zestawu? U Adama (@kaczadupa) grały z kilkudziesięcioma wzmacniaczami, najmocniejszym z nich była chyba Leema Tucana II Anniversary (150 watów dla 8 omów). Oprócz tego między innymi Rega Aethos, dzielonka Cyrusa i Nad m10 v2. Relacje Adama są na forum, ale w wątkach dot. wzmacniaczy. Adam - przypomnisz koledze swoje wrażenia? Edytowano wczoraj o 09:56 przez Rafał S 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 10:00 Autor Napisano wczoraj o 10:00 35 minut temu, Adamo666 napisał: Ciekaw jestem jak te kolumny zagrałyby z jakimś mocarnym piecem (tak powiedzmy powyżej 200W przy 8 Ohmach) - czy ktoś miał okazję słuchać takiego zestawu? Myślisz, że kolumny rozpoznają, czy tego 1 potrzebnego im wata dostarcza wzmacniacz 50-watowy, czy 200-watowy? Odpisz, cytując
AudioTube Napisano wczoraj o 10:09 Napisano wczoraj o 10:09 44 minuty temu, Adamo666 napisał: powyżej 200W przy 8 Ohmach) - czy ktoś miał okazję słuchać takiego zestawu? Zerknąłem. Mam jeden egzemplarz. 650W przy 8. A czy mógłbyś mi wysłać te 7ki? Jeśli ta moc je rozpruje to przywiozę Tobie nówki. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 10:11 Napisano wczoraj o 10:11 (edytowany) 16 minut temu, Rafał S napisał: Adam - przypomnisz koledze swoje wrażenia? Najmocniejsze były chyba Leema Tucana 2 i Rotel RA6000. Teraz grają z „cherlawymi” Naimem Uniti Star i Regą Elex mk4. Mocy wystarcza Edytowano wczoraj o 10:12 przez kaczadupa Odpisz, cytując
Rafał S Napisano wczoraj o 10:22 Napisano wczoraj o 10:22 10 minut temu, kaczadupa napisał: Rotel RA6000. Fakt. Czyli jednak było 200 watów. Odpisz, cytując
Adamo666 Napisano wczoraj o 11:08 Napisano wczoraj o 11:08 Wiadomo, że chodzi mi o mityczną wydajność prądową - mityczną niemal Ok - w takim razie doprecyzuję pytanie. @kaczadupa Czy po przesiadce z mocniejszych wzmacniaczy na te obecne, które posiadasz zauważyłeś dużą degradację dźwięku? małą? jakąkolwiek? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 11:12 Napisano wczoraj o 11:12 (edytowany) Nie znam odpowiedzi. Uniti Star i Elex mk4 ( słabiaki) grają w innej akustyce pokoju. Leema i Rotel (byki) nie miały takiego luksusu. Edytowano wczoraj o 11:13 przez kaczadupa Odpisz, cytując
misiekx Napisano wczoraj o 11:33 Napisano wczoraj o 11:33 Pytasz o atc scm 7? 1 godzinę temu, Kraft napisał: Myślisz, że kolumny rozpoznają, czy tego 1 potrzebnego im wata dostarcza wzmacniacz 50-watowy, czy 200-watowy? To dlaczego nie produkują wszystkich wzmacniaczy np. 5watowych? Tylko lecą z tą mocą.... Pytam serio, wytłumacz mi na chłopski rozum. Jeśli starczy 1 wat do normalnego odsłuch w normalnym pomieszczeniu? 1 godzinę temu, Kraft napisał: Myślisz, że kolumny rozpoznają, czy tego 1 potrzebnego im wata dostarcza wzmacniacz 50-watowy, czy 200-watowy? To dlaczego nie produkują wszystkich wzmacniaczy np. 5watowych? Tylko lecą z tą mocą.... Pytam serio, wytłumacz mi na chłopski rozum. Jeśli starczy 1 wat do normalnego odsłuch w normalnym pomieszczeniu? @Kraft? 1 Odpisz, cytując
misiekx Napisano wczoraj o 12:34 Napisano wczoraj o 12:34 Jak kamień w wodę 🤣. Milczenie też jest odpowiedzią👍😉. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 22 godziny temu Autor Napisano 22 godziny temu Mało to bezsensownych wyścigów na tym świecie? Musi być jakiś postęp, bo inaczej nie sprzeda się nowego sprzętu. A waty robią wrażenie. Kiedyś flagowe konstrukcje miały po 30 W i jakoś nikt nie musiał siedzieć z uchem przy kolumnie. A teraz jak jest poniżej 100 to padaka. Ludzką podatność na marketingową manipulację nie zna granic. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 2 minuty temu, Kraft napisał: Musi być jakiś postęp, bo inaczej nie sprzeda się nowego sprzętu. A waty robią wrażenie. Tak? To spójrz np. na Accu e-650. Producent oficjalnie podaje 30 watów w klasie A. A ukradkiem dokłada kolejne 35 w AB. Ale głupi są ci Japońce - jak chcą kogoś złowić na moc, której nie ma w specyfikacji? 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 22 godziny temu Autor Napisano 22 godziny temu Po co im moc, jak łowią jelenia na klasę A?;) Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 6 minut temu, Kraft napisał: Po co im moc No właśnie - po co, skoro jej nie wykazują na papierze? Lepiej od nich zaprojektowałbyś ten wzmacniacz, prawda? 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 22 godziny temu Autor Napisano 22 godziny temu Nie sztuka zaprojektować czy wykonać wzmacniacz. Sztuka go sprzedać. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 5 minut temu, Kraft napisał: Nie sztuka zaprojektować czy wykonać wzmacniacz. Sztuka go sprzedać. Wciąż nie odpowiedziałeś na pytanie: w jakim celu dołożyli tajne 35 watów. Odpowiesz na nie w końcu, czy zaserwujesz nam kolejną mądrość jak wyżej? 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Jak ktoś ma salon 80 metrów i lubi czasem zrobić w swoim domu koncert z muzyką zespołu The Prodigy to jednak te 30W nie podniesie mu adrenaliny. 2 minuty temu, Kraft napisał: Sztuka go sprzedać. Obecnie chyba w ogóle ciężko jest sprzedać jakiś trochę droższy wzmacniacz a jak neutralny to jeszcze ciężej. Tania klasa D i samograje - to się sprzedaje. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 22 godziny temu Autor Napisano 22 godziny temu Accu mają wycieraczki. Można łatwo sprawdzić z jakà mocą realnie grają. Miałeś może okazję zerknąć? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Czyli nie odpowiesz na pytanie. Znów wykręty. OK. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Rafał, to pytanie jest za trudne. Uchylam :). Skąd Jarek ma posiadać wiedzę inżynierów z Accuphase? 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 3 minuty temu, kaczadupa napisał: Skąd Jarek ma posiadać wiedzę inżynierów z Accuphase? Też się nad tym zastanawiam. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu 8 minut temu, Rafał S napisał: Też się nad tym zastanawiam. A Ty Rafał ile tych watów wykorzystujesz u siebie? Sprawdzałeś? Bo ja miałem/mam wzmacniacze z wycieraczkami. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 19 minut temu, kaczadupa napisał: Jak ktoś ma salon 80 metrów i lubi czasem zrobić w swoim domu koncert z muzyką zespołu The Prodigy to jednak te 30W nie podniesie mu adrenaliny. Prodigy to pół biedy - tylko pierwsze 2 albumy mogą wymagać większej liczby watów. Kolejne powstały już w erze "loudness war" i pewnie zagrają głośno na wszystkim. Za to słuchając płyty poniżej trzeba trochę mocniej odkręcić wzmacniacz. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Hegel miał odpowiednią moc a jednak Unitra grała znacznie lepiej przy wyższych poziomach głośności (pewnie w praktyce max 5W) w niedużym pomieszczeniu. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Michał, ale przecież nikt nie twierdzi, że grają same waty, tylko, że przydaje się czasem "headroom". Odpisz, cytując
Recommended Posts