Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
32 minuty temu, Adamo666 napisał:

czy ktoś miał okazję słuchać takiego zestawu?

U Adama (@kaczadupa) grały z kilkudziesięcioma wzmacniaczami, najmocniejszym z nich była chyba Leema Tucana II  Anniversary (150 watów dla 8 omów). Oprócz tego między innymi Rega Aethos, dzielonka Cyrusa i Nad m10 v2. Relacje Adama są na forum, ale w wątkach dot. wzmacniaczy. 

Adam - przypomnisz koledze swoje wrażenia?

Edytowano przez Rafał S
Napisano
35 minut temu, Adamo666 napisał:

Ciekaw jestem jak te kolumny zagrałyby z jakimś mocarnym piecem (tak powiedzmy powyżej 200W przy 8 Ohmach) - czy ktoś miał okazję słuchać takiego zestawu?

Myślisz, że kolumny rozpoznają, czy tego 1 potrzebnego im wata dostarcza wzmacniacz 50-watowy, czy 200-watowy?

Napisano
44 minuty temu, Adamo666 napisał:

powyżej 200W przy 8 Ohmach) - czy ktoś miał okazję słuchać takiego zestawu?

Zerknąłem. Mam jeden egzemplarz. 650W przy 8.

A czy mógłbyś mi wysłać te 7ki?

Jeśli ta moc je rozpruje to przywiozę Tobie nówki. 

Napisano (edytowany)
16 minut temu, Rafał S napisał:

Adam - przypomnisz koledze swoje wrażenia?

Najmocniejsze były chyba Leema Tucana 2 i Rotel RA6000. Teraz grają z „cherlawymi” Naimem Uniti Star i Regą Elex mk4. Mocy wystarcza :) 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano

Wiadomo, że chodzi mi o mityczną wydajność prądową - mityczną niemal ;)

Ok - w takim razie doprecyzuję pytanie.

@kaczadupa Czy po przesiadce z mocniejszych wzmacniaczy na te obecne, które posiadasz zauważyłeś dużą degradację dźwięku? małą? jakąkolwiek?

Napisano

Pytasz o atc scm 7? 

1 godzinę temu, Kraft napisał:

Myślisz, że kolumny rozpoznają, czy tego 1 potrzebnego im wata dostarcza wzmacniacz 50-watowy, czy 200-watowy?

To dlaczego nie produkują wszystkich wzmacniaczy np. 5watowych?  Tylko lecą z tą mocą.... Pytam serio, wytłumacz mi na chłopski rozum. Jeśli starczy 1 wat do normalnego odsłuch w normalnym pomieszczeniu? 

1 godzinę temu, Kraft napisał:

To dlaczego nie produkują wszystkich wzmacniaczy np. 5watowych?  Tylko lecą z tą mocą.... Pytam serio, wytłumacz mi na chłopski rozum. Jeśli starczy 1 wat do normalnego odsłuch w normalnym pomieszczeniu? 

@Kraft

Napisano

Mało to bezsensownych wyścigów na tym świecie? Musi być jakiś postęp, bo inaczej nie sprzeda się nowego sprzętu. A waty robią wrażenie.

Kiedyś flagowe konstrukcje miały po 30 W i jakoś nikt nie musiał siedzieć z uchem przy kolumnie. A teraz jak jest poniżej 100 to padaka. 

Ludzką podatność na marketingową manipulację nie zna granic.

Napisano
2 minuty temu, Kraft napisał:

Musi być jakiś postęp, bo inaczej nie sprzeda się nowego sprzętu. A waty robią wrażenie.

Tak? To spójrz np. na Accu e-650. Producent oficjalnie podaje 30 watów w klasie A. A ukradkiem dokłada kolejne 35 w AB. Ale głupi są ci Japońce - jak chcą kogoś złowić na moc, której nie ma w specyfikacji?

Napisano
5 minut temu, Kraft napisał:

Nie sztuka zaprojektować czy wykonać wzmacniacz. Sztuka go sprzedać.

Wciąż nie odpowiedziałeś na pytanie: w jakim celu dołożyli tajne 35 watów. Odpowiesz na nie w końcu, czy zaserwujesz nam kolejną mądrość jak wyżej?

Napisano

Jak ktoś ma salon 80 metrów i lubi czasem zrobić w swoim domu koncert z muzyką zespołu The Prodigy to jednak te 30W nie podniesie mu adrenaliny. 

2 minuty temu, Kraft napisał:

Sztuka go sprzedać.

Obecnie chyba w ogóle ciężko jest sprzedać jakiś trochę droższy wzmacniacz a jak neutralny to jeszcze ciężej. Tania klasa D i samograje - to się sprzedaje.  

Napisano
19 minut temu, kaczadupa napisał:

Jak ktoś ma salon 80 metrów i lubi czasem zrobić w swoim domu koncert z muzyką zespołu The Prodigy to jednak te 30W nie podniesie mu adrenaliny. 

Prodigy to pół biedy - tylko pierwsze 2 albumy mogą wymagać większej liczby watów. Kolejne powstały już w erze "loudness war" i pewnie zagrają głośno na wszystkim. Za to słuchając płyty poniżej trzeba trochę mocniej odkręcić wzmacniacz. :) 

s-l1600.jpg.94fbb13cc2189c13d0fe504afc1237a2.jpg