Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam drogich forumowiczów !!!

Mam pytanko o dobry wzmacniacz.

Mam kolumny B&W 603 S2, leżą sobie już kilka lat. Dzieciaki podrosły a wiec można budować stereo.

Sprawdzałem je na starym ampli tunerze Pioneer VSX D 711 i padaka totalna.

Dzisiaj podpiąłem do YAMAHA RX-750 i zupełnie inaczej. Mega dużo basu, dzwięk z mega walnięciem, duzo basu itp. 

Phil Collins i Metallica również spoko. Widać że wzmak ma dużo prądu i potrafi je napędzić.

Co polecacie altrernatywnego? Pamiętam że słuchałem ich wiele lat temu na jakimś wzmacniaczu Harman Kardon i również dobrze grały.

Nie zależy mi na kinie domowym.

Budżet raczej też bezproblemowy ale wole wydać 800 zł lub 1600 zł za używkę Harmana z 1998 roku (kiedy to jeszcze nie byłą firma padaka) niż 7k za nowego Denona lub Arcama :)

Lubię dźwięk raczej ciepły, słuchałem ARCAM z drogimi kolumnami i tak se. Może na to jeszcze przyjdzie czas (moje "uszy" dorosną).

Do funkcji sieciowych i wej cyfrowych/ HDMI planuje drugie urządzenie.

Edytowano przez rafalmm
Napisano (edytowany)
4 godziny temu, rafalmm napisał:

Budżet raczej też bezproblemowy ale wole wydać 800 zł lub 1600 zł za używkę Harmana z 1998 roku (kiedy to jeszcze nie byłą firma padaka) niż 7k za nowego Denona lub Arcama :)

Kup Chińczyka w Klasie D zamiast tych wszystkich starych rupieci. Za nieco ponad 100€ dostaniesz granie spokojnie konkurencyjne w stosunku do wszystkiego tak do 2000€. Mówię o Fosi ZA-3. 

Powiem więcej: będzie to granie LEPSZE od wszystkiego w Klasie AB tak do 2000€. Te urządzenia w porównaniu do Fosi będą grać agresywnie, jazgotliwie i sucho. W połączeniu z bezdusznymi nieco B&W otrzymasz z nich dźwięk, którego nie da się słuchać dłużej niż 15 minut bez zmęczenia. 

Jedyny problem to mikrusowate rozmiary urządzenia. Patrzysz na to i nie wierzysz, że to w ogóle ma prawo zagrać. Ale gdy przełamiesz opory psychiczne, podłączysz kable i odpalisz sprzęt, to się przekonasz, że dalej po prostu nie musisz już szukać. Nic, choćbyś zapłacił 20x więcej, nie zagra lepiej w klasie budżetowej.  Nie ma takiej opcji. 

Otrzymasz przyjemną i wypełnioną średnicę, nieco zrolowane wysokie (co zaprocentuje przy B&W!)  i fajny bas. Barwa bardzo dobra, ogólny charakter brzmienia jest zrelaksowany i wyluzowany. To zdecydowanie nie gra dźwiękiem budżetowym, choć cena jest superbudżetowa. :) Granie naprawdę wciągające, nie do uwierzenia, co można mieć dziś za psi grosz. 

Zapomnij o starych wielkich i ciężkich klamotach. Czasy się zmieniają. I to na lepsze! 

Sam sprawdź - nałóż słuchawki i przekonaj się: 

https://rumble.com/v6uykw9-fosi-za-3-killer-in-bugdet-class..html 

Edytowano przez il Dottore
Napisano
11 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Rotela A06

Rotel + B&W to jest gotowy przepis na dźwiękowy horror. Ja miałem Rotela z Sonus Faberem i to jakoś jeszcze współpracowało. Ale Rotel + B&W czy Focal? Łojezu! 😦

Napisano
6 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Każdy model z ich stajni, nie jest sobie równy.

Jednak i Rotel i B&W mają swój firmowy przepis na dźwięk i rozpoznawalne brzmienie.  

Generalnie system buduje się na zasadzie sonicznych przeciwieństw. Ciemne kolumny do jasnego wzmaka itp. Żeby unikać przegięć. 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Kup Chińczyka w Klasie D zamiast tych wszystkich starych rupieci. Za nieco ponad 100€ dostaniesz granie spokojnie konkurencyjne w stosunku do wszystkiego tak do 2000€. Mówię o Fosi ZA-3. 

Powiem więcej: będzie to granie LEPSZE od wszystkiego w Klasie AB tak do 2000€. Te urządzenia w porównaniu do Fosi będą grać agresywnie, jazgotliwie i sucho. W połączeniu z bezdusznymi nieco B&W otrzymasz z nich dźwięk, którego nie da się słuchać dłużej niż 15 minut bez zmęczenia. 

Jedyny problem to mikrusowate rozmiary urządzenia. Patrzysz na to i nie wierzysz, że to w ogóle ma prawo zagrać. Ale gdy przełamiesz opory psychiczne, podłączysz kable i odpalisz sprzęt, to się przekonasz, że dalej po prostu nie musisz już szukać. Nic, choćbyś zapłacił 20x więcej, nie zagra lepiej w klasie budżetowej.  Nie ma takiej opcji. 

Otrzymasz przyjemną i wypełnioną średnicę, nieco zrolowane wysokie (co zaprocentuje przy B&W!)  i fajny bas. Barwa bardzo dobra, ogólny charakter brzmienia jest zrelaksowany i wyluzowany. To zdecydowanie nie gra dźwiękiem budżetowym, choć cena jest superbudżetowa. :) Granie naprawdę wciągające, nie do uwierzenia, co można mieć dziś za psi grosz. 

Zapomnij o starych wielkich i ciężkich klamotach. Czasy się zmieniają. I to na lepsze! 

Sam sprawdź - nałóż słuchawki i przekonaj się: 

https://rumble.com/v6uykw9-fosi-za-3-killer-in-bugdet-class..html 

Właśnie podobnie mi kolega mówił przynosząc starą Yamahe- że żaden ampli do 10 k jej nie przebije.  Ten ampli rzeczywiście potrafi zagrać głośno (nawet mega bardzo głośno i przyjemnie dla ucha). Nie gubi się nawet gdy się ją odkręci do 75% mocy. Trochę lipa bo to sprzęt z 1992 roku :) A te małe Chińczyki dobrze się napędzają? ZA3 tj sama końcówka? Mono Czy stereo? Trzeba do nie przedwzmacniacz ZD3? Tak jak na zdj ponizej?:

image.png.87180e9608cc0e55fdbe3ca3ce197b56.png

Edytowano przez rafalmm
Napisano
1 godzinę temu, rafalmm napisał:

A te małe Chińczyki dobrze się napędzają? ZA3 tj sama końcówka? Mono Czy stereo?

Ja mam ZA-3 jako stereo, można i w konfiguracji dual mono z dowolnym pre. Wtedy gra lepiej. No i moc dużo większa na kanał.  

Napisano
2 godziny temu, il Dottore napisał:

Fosi ZA-3. (...) Powiem więcej: będzie to granie LEPSZE od wszystkiego w Klasie AB tak do 2000€. Te urządzenia w porównaniu do Fosi będą grać agresywnie, jazgotliwie i sucho. 

Wszystko w klasie AB do 8.5k PLN będzie grało jazgotliwie i sucho w porównaniu z Fosi? Jakoś trudno mi w to uwierzyć. Bardzo uogólniasz. Pierwszy piec, jaki przychodzi mi do głowy: Haiku Bright mk5. Nie twierdzę, że zgra się z B&W, natomiast z całą pewnością nie pasuje do Twojego opisu. :) 

Napisano
1 godzinę temu, Rafał S napisał:

Haiku Bright mk5.

Oczywiście. Możesz wydać nieco ponad 100€ na Fosi albo 8200 zł na to Haiku. 

Jest duża szansa że zagra lepiej, przecież to hybryda,  a nie tranzystor w Klasie AB (o czym pisałem) ale nie porównywałem. 

W końcu przy takiej różnicy ceny manufakturowa hybryda powinna być lepsza - inaczej ta zabawa nie ma sensu.

Napisano
8 godzin temu, il Dottore napisał:

Ja mam ZA-3 jako stereo, można i w konfiguracji dual mono z dowolnym pre. Wtedy gra lepiej. No i moc dużo większa na kanał.  

Dziękuje za Twoje porady, są one bardzo odkrywcze i sadze ze pójdę w tym kierunku. A czy to Fosi ma rzeczywiście sporo mocy? Mam spory salon 9 x 12m i te B&W z starą Yamaha naprawdę potrafią narobić dobrze i głośno zagrać. Ile to ZA-3 ma mocy? I czy rzeczywiście w zakresie 0-75% zagra bez zniekształceń z podbitym delikatnie basem? Nie będzie mało prądu?

Napisano
49 minut temu, rafalmm napisał:

Dziękuje za Twoje porady, są one bardzo odkrywcze i sadze ze pójdę w tym kierunku. A czy to Fosi ma rzeczywiście sporo mocy? Mam spory salon 9 x 12m i te B&W z starą Yamaha naprawdę potrafią narobić dobrze i głośno zagrać. Ile to ZA-3 ma mocy? I czy rzeczywiście w zakresie 0-75% zagra bez zniekształceń z podbitym delikatnie basem? Nie będzie mało prądu?

Słuchaj, przecież nic nie ryzykujesz. Zamawiasz z neta, kosztuje to psi grosz, jak Ci się nie spodoba to odsyłasz i masz zwrot kasy. 

Co ja tu będę gadał? Każdy może sobie sam sprawdzić. Ja to kupiłem nie po to, żeby mi muzykę grało, tylko żeby DAC wygrzewać. Potem chciałem sprzedać. 

Ale z ciekawości posłuchałem jak to gra, bardzo się zdziwiłem (delikatnie powiedziane) i chiński wynalazek już u mnie został. :) I będę budować drugi system na nową chałupę do sypialni właśnie w oparciu o Fosi i Sonus Faber.  

A najlepiej mieć wzmacniacz jakiś jeszcze do porównania - wtedy 100% wiadomo co gra lepiej a co gorzej. 

57 minut temu, rafalmm napisał:

Ile to ZA-3 ma mocy?

Producent obiecuje 180W na kanał w trybie stereo i 235W/kanał w trybie mono. 

Jest to ocvzywiście guzik prawda. Realnie mu daję jakieś 40W/kanał.

Mój Sugden (25W) gra głośniej przy tym samym położeniu potencjometru.

Napisano
9 godzin temu, Rafał S napisał:

Wszystko w klasie AB do 8.5k PLN będzie grało jazgotliwie i sucho w porównaniu z Fosi? Jakoś trudno mi w to uwierzyć. Bardzo uogólniasz. Pierwszy piec, jaki przychodzi mi do głowy: Haiku Bright mk5. Nie twierdzę, że zgra się z B&W, natomiast z całą pewnością nie pasuje do Twojego opisu. :) 

Ja mogę podrzucić nawet coś dużo tańszego w klasie AB - Rega brio 🙂

Napisano
1 godzinę temu, rafalmm napisał:

Dziękuje za Twoje porady, są one bardzo odkrywcze i sadze ze pójdę w tym kierunku. A czy to Fosi ma

Kolego @rafalmm gdy ktoś z taką łatwością jak kolega @il Dottore wylicza dźwięk ze wzoru,którego składowe to cena w ojro i rocznik produkcji robię się nieco podejrzliwy 😁. W życiu i audio sprawy zwykle nie są takie proste 😁

Napisano

Mialem kiedyś Fosi, mały wzmacniacz z lampami w przedwzmacniaczu. Gralo to tak-se i psuło się, raz dałem do naprawy a gdy padło drugi raz, poszło do kosza. I to raczej nie jest przypadek jednostkowy, bo słyszałem o innych podobnych historiach. To było lata temu, może od tamtej pory firma poprawiła jakość wykonania, a może nie.

Napisano
4 minuty temu, KrólKiczu napisał:

Rega brio 🙂

Wierzę, że gra soczyście, ale nigdy nie słyszałem, więc nie chciałem rzucać tej nazwy. A Bright grał u mnie w domu przez chwilę i b. mile go wspominam. Regę Elex-R też słyszałem i z całą pewnością nie była sucha. 

@il Dottore  Skoro piszesz, że Fosi brzmi tak fajnie, to przyjmuję to do wiadomości - w końcu masz punkt odniesienia. Ale rodzi się we mnie następującą wątpliwość. Słuchałeś Fosi z pełną świadomością, że to rozwiązanie tymczasowe, a Twoim głównym piecem jest Sugden. To się tak łatwo mówi: mógłbym zostać z takim graniem. Ale mówią tak zwykle ci, którzy zostać z nim wcale nie muszą. A gdyby musieli, to pewnie mocno tęskniliby do lepszego. I nie chodzi mi tu tylko o Fosi i Sugdena, tylko ogólnie. :) 

Napisano
12 minut temu, Rafał S napisał:

To się tak łatwo mówi: mógłbym zostać z takim graniem.

Ja nie tylko mówię. Ja to zrobiłem. Fosi został u mnie w domu. Nie zamierzam go sprzedać, jak wstępnie planowałem. 

Źle mnie nie zrozum - to oczywiście nie ma startu do Sugdena, jeśli mówimy o nasyceniu, precyzji, scenie, dynamice... i czymś, co się nazywa clarity, nie wiem jak to po polsku nazwać. Chyba otwartość dźwięku. 

Ale Sugden jest jakieś 30x droższy, więc bez żartów. 

Na YT jest polski filmik gdzie klient porównuje ZA-3 do końcówki Naima za ponad 7000€ i twierdzi że Fosi lepsze. Tak dobrze to nie ma oczywiście! :) 

Ale sam fakt, że chiński maluch w ogóle daje się porównywać z tej klasy sprzętem już o czymś świadczy..            

Napisano (edytowany)

Gdyby liczyc po cenach z ALI: 2 x wzm + 2 x zasilacz + przedwzmacniacz = 2000 zł ( 2 x 400 + 2 x 400 + 400) :)

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości
Napisano (edytowany)

Ale to już liczysz z zasilaczem GaN czy z tym normalnym 48V? To się wstrzymaj! 

Ja teraz zamówiłem GaN do Fosi, podobno gra lepiej na nim. Podobno.

Cegła 3 października ma przyjechać, to Ci powiem, czy jest lepiej. 

Najbardziej jednak liczę nie tyle na poprawę dźwięku z Fosi, ile na mniejsze zakłócenia z zasilacza GaN w porównaniu do tego opartego na krzemie. Tranzystory GaN przełączają się dużo szybciej, co podobno się przekłada na znacznie mniejsze zakłócenia EMI. Niestety - "normalny" zasilacz do Fosi sieje zakłóceniami po systemie jak smok.

Edytowano przez RoRo
Napisano (edytowany)

okej, ja narazie biorę sobie Yamaszke za 300 zł jako pewnik a później zobaczymy.

A jakieś wzmaki z Harmana? Coś ktoś? Tylko nie te nowe :)

Edytowano przez RoRo
Napisano
2 godziny temu, il Dottore napisał:

Cegła 3 października ma przyjechać, to Ci powiem, czy jest lepiej. 

Ja na Twoim miejscu to bym zaczął od odsłuchów na środku bazy stereo, bokiem to sobie można kwieciste opisy na forum wrzucać. ;)