Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Doradźcie dobrzy ludzie w sprawie zakupu gramofonu. Ile trzeba dzisiaj wydać monet, aby kupić przyzwoity nowy gramofon, który nie będzie niszczył płyt i na którym będzie można z przyjemnością posłuchać ulubionych winyli (najlepiej półautomat lub automat, ale nie jest to wymóg konieczny)? Będzie to prezent dla osoby, która raczej nie będzie żonglowała wkładkami i bawiła się w jakieś zaawansowane ulepszenia. Jaki nowy sprzęt jest warty zainteresowania? 

Dodam, że aktualnie w użyciu jest Technics SL-MA1 z wkładką AT95.  

Napisano
26 minut temu, cezar1972 napisał:

Doradźcie dobrzy ludzie

Już na wstępie pomyliłeś adres :)

27 minut temu, cezar1972 napisał:

Dodam, że aktualnie w użyciu jest Technics SL-MA1

Piękny sprzęt , więcej wart niż większość nówek. Coś mu dolega ?

A z nowych to najlepiej niech się wypowie nasz spec od serwisu gramofonów @Audio Autonomy.

Napisano
24 minuty temu, tomek4446 napisał:

Piękny sprzęt , więcej wart niż większość nówek. Coś mu dolega ?

Mechanicznie absolutnie nie. Jestem z niego bardzo zadowolony i nie planuję go wymieniać (może dokupię coś innego z ramieniem S). Oczywiście ma już swoje lata, co widać na pokrywie i obudowie.  Za jakiś czas pewnie zafunduję mu "operację plastyczną". Nowy gramofon ma być prezentem dla mojej córki przymierzającej się do opuszczenia rodzinnego gniazda, która uwielbia słuchać winyli (i powoli buduje swoją własną kolekcję), ale nie jest zainteresowana technikaliami typu wymiana wkładki czy ramienia. Sprzęt ma  po prostu grać, być jak najmniej kłopotliwy w obsłudze, a w razie konieczności wymianę wkładki to ogarnie jej jakiś lokalny salon audio. Stąd mój pomysł na coś nowego, a nie czegoś z epoki. 

Napisano (edytowany)

Nie napisałeś o górnym pułapie wydatku, bo określenie ile trzeba wydać jest wyjątkowo pojemne ;) Dla jednego wystarczy 1000 zł, inny na taki gramofon nie będzie chciał spojrzeć. Według mnie rozsądne minimum za przyzwoity gramofon to 4-5 tysięcy plus wkładka (mm, mc?).

Do tego preamp.

Założenie, że sprzęt ma być nowy jest słuszne, choć zaraz mnie zakrzyczą zwolennicy odrestaurowanych zabytków techniki, czy po prostu naganiacze. Nie daj się.

Edytowano przez burz
Napisano (edytowany)

Preamp spokojnie może być z drugiej ręki.

I konkretna propozycja:

gramofon GOLD NOTE VALORE 425 LITE

wkladka MM GOLD NOTE Vasari GOLD

Kupujac w komplecie spokojnie zbijesz cenę do 5 tysięcy.

Albo:

Rega Planar 3 z wkładką Nd3 - przypuszczam, że za 4 tysiące kupisz.

Edytowano przez burz