lukkkasz Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Część. Wykańczam właśnie swoje centrum Rozrywki domowej. Bedzie tam projektor do filmów więc Potrzebuje kina a w ogóle się na tym nie znam. Poza tym pomieszczenie ma ok 70m2 ( prostokąt 10x7) i co ciekawe tylko 220.cm wysokości. Chciałbym żeby można było oglądnąć film z dobrym dźwiękiem kina domowego ale i czasami potańczyć ze znajomymi ( jest gdzie ;) ) Pomóżcie proszę. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Jaki amplituner ? Jaki budżet ? 11.2 , 13.2 ? ( Kanałów ) Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Wrzuc rysunek pomieszczenia (drwi, okna, kanapa, ekran) oraz budzet. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Jaki Ty masz budżet na to? To takie piwnicowe pomieszczenie? Kino zrobisz. Małe satelity, mocne w dużej ilości a więcej subwooferów prawidłowo rozlozonych. Tylko wszystko się rozchodzi o budżet. Jak masz na to 1,5K no to nie uda nam się. Odpisz, cytując
lukkkasz Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu Budżet jest elastyczny. Nie chcę niewiadomo czego ale jestem świadomy że jakość kosztuje fajnie by było kupić coś za 5-7 k . Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Na szkicu wygląda to tak jakby kanapa była bardzo daleko od ekranu. Biorąc pod uwagę że z reguły nagłośnienie instalowane jest w "okolicy" ekranu (frontowe kolumny) już widzę spore problemy z dzwiękiem. Z takiej odległości ilość dzwięku odbitego (niechcianego) do dzwięku bezpośredniego z kolumn, będzie znaczna (nisko sufit nie pomaga). Można tak funkcjonować (potańcówki), ale jakości dzwięku tam raczej nie będzie (przynajmniej jesli mowa o tym ustawieniu w warunkach zastanych czyt. Bez solidnej adaptacji akustycznej). Odpisz, cytując
lukkkasz Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu W sumie racja dość daleko można ją przestawić ok 4-5 m przede ekran Odpisz, cytując
Q21 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Szukałbym najprędzej po używanych sprzętach chyba. 7k to niestety niedużo na taką powierzchnię, ale też można pokombinować z nowymi. Tylko wtedy raczej na małych satelitkach w stylu Dali Fazon, do tego Onkyo TX-NR6100 i Klipsch RP-1200SW. Dalej ponad budżet będzie, ale może do naciągnięcia Pytanie, czy takie rozwiązanie by Cię satysfakcjonowało, czy wolisz mieć jednak duże kolumny. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, lukkkasz napisał: czego ale jestem świadomy że jakość kosztuje fajnie by było kupić coś za 5-7 k . Będzie ciężko zbudować przyzwoite 5.1 w takim budżecie. Rozważ przestawienie kanapy tak jak piszesz albo zrobienie kina na dłuższej ścianie. Tę wnękę gdzie teraz planujesz ekran przeznaczyłbym na kącik/szafkę ze sprzętem a kino starał się budować na dłuższej ścianie tak aby zachować możliwie symetryczne ustawienie i nie wciskać żadnego głośnika (oprócz suba) w kąt. 1 Odpisz, cytując
lukkkasz Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Źle mnie zrozumiałeś wiem że jakość kosztuje -widzę zestawy po 12-16 k i w górę, ale dla mnie to za dużo. 10 k to jest max co mógłbym wydać, chodź i tak musiałbym się głęboko zastanowić. W wyszukiwarce masa zestawów w granicach 7 k. ( W załączniku ) To nie da rady ? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 8 minut temu, lukkkasz napisał: Źle mnie zrozumiałeś wiem że jakość kosztuje -widzę zestawy po 12-16 k i w górę, ale dla mnie to za dużo. 10 k to jest max co mógłbym wydać, chodź i tak musiałbym się głęboko zastanowić. W wyszukiwarce masa zestawów w granicach 7 k. ( W załączniku ) To nie da rady ? To jest kwestia tego jak zdefiniujesz "da rade" albo "nie da rady". Masz bardzo duże pomieszczenie. Masz bardzo dobre warunki do zbudowania fajnego kina w układzie 5/7.2(albo wiecej).4. Kwestia oczekiwań i jak już napisałem wcześniej budżetu. Jak ma robić hałas/być głośno to da radę. Jak ma być precyzyjnie, kinowo itp. to "sky is the limit". Nie kupowałbym nic poniżej Onkyo 7100 albo Pioneer LX305 - zobacz sobie ile kosztują, pogadaj o rabacie. Mają Diraca, który bardzo ale to bardzo pomaga w okiełznaniu akustyki. Do tego tak jak wyżej proponowano Klipsch RP1200 (masz duze pomieszczenie, mały sub sie nie sprawdzi). Jak wyżej - podzwoń, napisz spytaj o rabat.. To co zostanie wydaj na głosniki, mogą być używane. To jest wg mnie wariant minimum. P.S. Skoro robisz remont to zamontujesz sobie glosniki na suficie, nie kupuj zestawów z Atmos upfiring. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts