lukkkasz Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Część. Wykańczam właśnie swoje centrum Rozrywki domowej. Bedzie tam projektor do filmów więc Potrzebuje kina a w ogóle się na tym nie znam. Poza tym pomieszczenie ma ok 70m2 ( prostokąt 10x7) i co ciekawe tylko 220.cm wysokości. Chciałbym żeby można było oglądnąć film z dobrym dźwiękiem kina domowego ale i czasami potańczyć ze znajomymi ( jest gdzie ;) ) Pomóżcie proszę. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Jaki amplituner ? Jaki budżet ? 11.2 , 13.2 ? ( Kanałów ) Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Wrzuc rysunek pomieszczenia (drwi, okna, kanapa, ekran) oraz budzet. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Jaki Ty masz budżet na to? To takie piwnicowe pomieszczenie? Kino zrobisz. Małe satelity, mocne w dużej ilości a więcej subwooferów prawidłowo rozlozonych. Tylko wszystko się rozchodzi o budżet. Jak masz na to 1,5K no to nie uda nam się. Odpisz, cytując
lukkkasz Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu Budżet jest elastyczny. Nie chcę niewiadomo czego ale jestem świadomy że jakość kosztuje fajnie by było kupić coś za 5-7 k . Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Na szkicu wygląda to tak jakby kanapa była bardzo daleko od ekranu. Biorąc pod uwagę że z reguły nagłośnienie instalowane jest w "okolicy" ekranu (frontowe kolumny) już widzę spore problemy z dzwiękiem. Z takiej odległości ilość dzwięku odbitego (niechcianego) do dzwięku bezpośredniego z kolumn, będzie znaczna (nisko sufit nie pomaga). Można tak funkcjonować (potańcówki), ale jakości dzwięku tam raczej nie będzie (przynajmniej jesli mowa o tym ustawieniu w warunkach zastanych czyt. Bez solidnej adaptacji akustycznej). Odpisz, cytując
lukkkasz Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu W sumie racja dość daleko można ją przestawić ok 4-5 m przede ekran Odpisz, cytując
Q21 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Szukałbym najprędzej po używanych sprzętach chyba. 7k to niestety niedużo na taką powierzchnię, ale też można pokombinować z nowymi. Tylko wtedy raczej na małych satelitkach w stylu Dali Fazon, do tego Onkyo TX-NR6100 i Klipsch RP-1200SW. Dalej ponad budżet będzie, ale może do naciągnięcia Pytanie, czy takie rozwiązanie by Cię satysfakcjonowało, czy wolisz mieć jednak duże kolumny. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 2 godziny temu, lukkkasz napisał: czego ale jestem świadomy że jakość kosztuje fajnie by było kupić coś za 5-7 k . Będzie ciężko zbudować przyzwoite 5.1 w takim budżecie. Rozważ przestawienie kanapy tak jak piszesz albo zrobienie kina na dłuższej ścianie. Tę wnękę gdzie teraz planujesz ekran przeznaczyłbym na kącik/szafkę ze sprzętem a kino starał się budować na dłuższej ścianie tak aby zachować możliwie symetryczne ustawienie i nie wciskać żadnego głośnika (oprócz suba) w kąt. 1 Odpisz, cytując
lukkkasz Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu Źle mnie zrozumiałeś wiem że jakość kosztuje -widzę zestawy po 12-16 k i w górę, ale dla mnie to za dużo. 10 k to jest max co mógłbym wydać, chodź i tak musiałbym się głęboko zastanowić. W wyszukiwarce masa zestawów w granicach 7 k. ( W załączniku ) To nie da rady ? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 8 minut temu, lukkkasz napisał: Źle mnie zrozumiałeś wiem że jakość kosztuje -widzę zestawy po 12-16 k i w górę, ale dla mnie to za dużo. 10 k to jest max co mógłbym wydać, chodź i tak musiałbym się głęboko zastanowić. W wyszukiwarce masa zestawów w granicach 7 k. ( W załączniku ) To nie da rady ? To jest kwestia tego jak zdefiniujesz "da rade" albo "nie da rady". Masz bardzo duże pomieszczenie. Masz bardzo dobre warunki do zbudowania fajnego kina w układzie 5/7.2(albo wiecej).4. Kwestia oczekiwań i jak już napisałem wcześniej budżetu. Jak ma robić hałas/być głośno to da radę. Jak ma być precyzyjnie, kinowo itp. to "sky is the limit". Nie kupowałbym nic poniżej Onkyo 7100 albo Pioneer LX305 - zobacz sobie ile kosztują, pogadaj o rabacie. Mają Diraca, który bardzo ale to bardzo pomaga w okiełznaniu akustyki. Do tego tak jak wyżej proponowano Klipsch RP1200 (masz duze pomieszczenie, mały sub sie nie sprawdzi). Jak wyżej - podzwoń, napisz spytaj o rabat.. To co zostanie wydaj na głosniki, mogą być używane. To jest wg mnie wariant minimum. P.S. Skoro robisz remont to zamontujesz sobie glosniki na suficie, nie kupuj zestawów z Atmos upfiring. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts