Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Część.  Wykańczam  właśnie swoje centrum Rozrywki domowej.  Bedzie tam projektor do filmów więc Potrzebuje kina a w ogóle się na tym nie znam. Poza tym  pomieszczenie ma ok 70m2  ( prostokąt 10x7)    i co ciekawe tylko 220.cm wysokości. Chciałbym żeby można było oglądnąć film  z dobrym dźwiękiem kina domowego  ale i czasami potańczyć ze znajomymi ( jest gdzie ;)  ) Pomóżcie proszę. 

Napisano

Jaki Ty masz budżet na to? 

To takie piwnicowe pomieszczenie?

Kino zrobisz. Małe satelity, mocne w dużej ilości a więcej subwooferów prawidłowo rozlozonych. 

Tylko wszystko się rozchodzi o budżet. 

Jak masz na to 1,5K no to nie uda nam się. 

Napisano

Na szkicu wygląda to tak jakby kanapa była bardzo daleko od ekranu. Biorąc pod uwagę że z reguły nagłośnienie instalowane jest w "okolicy" ekranu (frontowe kolumny) już widzę spore problemy z dzwiękiem. Z takiej odległości ilość dzwięku odbitego (niechcianego) do dzwięku bezpośredniego z kolumn, będzie znaczna (nisko sufit nie pomaga). Można tak funkcjonować (potańcówki), ale jakości dzwięku tam raczej nie będzie (przynajmniej jesli mowa o tym ustawieniu w warunkach zastanych czyt. Bez solidnej adaptacji akustycznej).

Napisano

Szukałbym najprędzej po używanych sprzętach chyba. 7k to niestety niedużo na taką powierzchnię, ale też można pokombinować z nowymi. Tylko wtedy raczej na małych satelitkach w stylu Dali Fazon, do tego Onkyo TX-NR6100 i Klipsch RP-1200SW. Dalej ponad budżet będzie, ale może do naciągnięcia :) Pytanie, czy takie rozwiązanie by Cię satysfakcjonowało, czy wolisz mieć jednak duże kolumny.

Napisano
2 godziny temu, lukkkasz napisał:

czego ale jestem świadomy że jakość kosztuje  fajnie by było kupić coś za 5-7 k .

Będzie ciężko zbudować przyzwoite 5.1 w takim budżecie. Rozważ przestawienie kanapy tak jak piszesz albo zrobienie kina na dłuższej ścianie. Tę wnękę gdzie teraz planujesz ekran przeznaczyłbym na kącik/szafkę ze sprzętem a kino starał się budować na dłuższej ścianie tak aby zachować możliwie symetryczne ustawienie i nie wciskać żadnego głośnika (oprócz suba) w kąt. 

Napisano

Źle mnie zrozumiałeś ;) wiem że jakość kosztuje -widzę zestawy po 12-16 k i w górę, ale dla mnie to za dużo. 10 k to jest max co mógłbym wydać, chodź i tak musiałbym się głęboko zastanowić. W wyszukiwarce masa zestawów w granicach 7 k. ( W załączniku )  To nie da rady ? 

Screenshot_2025-10-31-12-36-27-06_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Napisano
8 minut temu, lukkkasz napisał:

Źle mnie zrozumiałeś ;) wiem że jakość kosztuje -widzę zestawy po 12-16 k i w górę, ale dla mnie to za dużo. 10 k to jest max co mógłbym wydać, chodź i tak musiałbym się głęboko zastanowić. W wyszukiwarce masa zestawów w granicach 7 k. ( W załączniku )  To nie da rady ? 

To jest kwestia tego jak zdefiniujesz "da rade" albo "nie da rady". Masz bardzo duże pomieszczenie. Masz bardzo dobre warunki do zbudowania fajnego kina w układzie 5/7.2(albo wiecej).4. Kwestia oczekiwań i jak już napisałem wcześniej budżetu. Jak ma robić hałas/być głośno to da radę. Jak ma być precyzyjnie, kinowo itp. to "sky is the limit". 

Nie kupowałbym nic poniżej Onkyo 7100 albo Pioneer LX305 - zobacz sobie ile kosztują, pogadaj o rabacie. Mają Diraca, który bardzo ale to bardzo pomaga w okiełznaniu akustyki. Do tego tak jak wyżej proponowano Klipsch RP1200 (masz duze pomieszczenie, mały sub sie nie sprawdzi). Jak wyżej - podzwoń, napisz spytaj o rabat.. To co zostanie wydaj na głosniki, mogą być używane. To jest wg mnie wariant minimum. 

P.S. Skoro robisz remont to zamontujesz sobie glosniki na suficie, nie kupuj zestawów z Atmos upfiring.