Radek Kostrzewski Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Witam moze ktos zinterpretuje te pomiary.Jesli były by jakieś sugestie,propozycje jakiś zmian,chetnie posłucham waszych porad?. 001 wstępny.mdat 011 ostateczny.mdat Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu @lpomis wydaje sie ok. Przynajmniej w zakresie niskich tonów. Pomiar Rme i przez kartę dźwiękową podłączoną do miniDSP PORÓWNANIE RME CUBE.mdat Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Panowie czapoba, naprawdę wchodzicie już na fajny level 👌 Ja pare lat temu pomierzyłem pokój sobie, potem znajomym, protestowałem kilka opcji na wprowadzenie pomiarów w życie i rozczarowanie nastąpiło ze względu na brak fajnego narzędzia do w miare bezstratnego wprowadzania korekt. Dziś albo jestem bardziej głuchy o parę lat, albo coś tam poprawili i Camilla DSP jest dla mnie bardzo akceptowalna. Obniżenie volume i lekka korekta do 3dB nieźle u mnie działają. No cóż, tylko krowa ma stałe i niezmienne poglądy na wszystkie kwestie 😉 Ale subwoofer nie dalem rady u siebie ogarnąć tak żeby plusy przeważyły 2 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: wydaje sie ok Jest ok, bardzo powtarzalne wyniki. A robiłeś osobno L i R? 4 minuty temu, marcinmarcin napisał: Obniżenie volume i lekka korekta do 3dB nieźle u mnie działają. No i elegancko. Najważniejsze, że Ci się podoba. Jak masz możliwość to zachęcam do wrzucenia pliczku z REW. Zawsze coś nowego w wątku 15 godzin temu, Radek Kostrzewski napisał: sugestie Radku, fajnie by było gdybyś zrobił pomiar z SPL na poziomie 75dB. Można wiedzieć co zmieniłeś między wersją "wstępny", a "ostateczny"? Dołek między 40 a 50Hz ładnie się zasypał w tej drugiej wersji. Pokój widać zaadaptowany dużą ilością paneli, pogłos niski. Dobrze widzę, że mierzyłeś Behringerem ECM8000? 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, marcinmarcin napisał: Ale subwoofer nie dalem rady u siebie ogarnąć tak żeby plusy przeważyły Jeszcze walczę , ale coraz częściej spoglądam na kąt w którym wcześniej stał sub do KD. No cóż , jak się w stereo nie uda to kino wejdzie na wyższy level @KrólKiczu tak to u mnie wygląda po korekcie DL. / załącznik/ . Wbiłem dzisiaj filtry wg. AI Bartka , ale wyszła kicha. Wróciłem do DL , Choć za moment zainspirowany rozmową z @MariuszZ robię kolejne pomiary i wygeneruje filtry z REW. A następnie jako plik wrzucę do Eversolo. POMIAR DL 13.12.25.mdat Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 33 minuty temu, tomek4446 napisał: robię kolejne pomiary i wygeneruje filtry z REW. A następnie jako plik wrzucę do Eversolo. Hej, Tomek gdybyś miał problemy z wyeksportowaniem filtrów w odpowiednim formacie to podaj mi pomiar L i P osobno oraz krzywą docelową lub pomiar z zapisanymi filtrami w EQ. Spreparuję Ci do Evera FIR w formacie czytanym przez Evera. Dwa pliki będą. Nie trzeba wklepywać jako PEQ. Na pena wrzucasz i dalej do Evera górne USB A gniazdo, i w EQ otwierasz w jakimś utworzonym filtrze, w zakładce FIR, importujesz z pena. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @tomek4446, masz bardzo podobne pomiary dla lewego i prawego kanału. A to, wg mnie, bardzo ułatwia pracę z filtrami. Z racji asymetrycznego ustawienia kolumn względem bocznych ścian, ja nie mam tego komfortu 😁. Jeśli pomiary, które wrzuciłeś dla L i R są robione już po wprowadzeniu filtrów, poszedłbym jeszcze dalej. To podbicie na basie jest na nich dość "równe" więc - znowu wg mnie 😉- można tutaj zastosować filtry o dość szerokim Q. Resztę pasma masz prostą jak linijka, co np dla mnie, jest nieosiągalne, raz przez charakterystykę kolumn, dwa, "gra" też sam pokój. A co do samych filtrów. Do ich wygenerowania skorzystałem z pomocy AI i forumowego kolegi Arka. Finalnie wykorzystałem te zrobione przez AI przerabiając je pod własne preferencje. U mnie było z tym trochę więcej zabawy, bo jak już wspomniałem, kolumny w najniższych częstotliwościach, delikatnie się rozjeżdżają. Aha, jeszcze jedno. Zapewne w głowach wielu osób pojawi się myśl, że takie zgrywanie suba z kolumnami, jakie tutaj stosujemy, jest niezgodne ze sztuką ... i z tym nie będę się spierał. Mogę natomiast powiedzieć, że ja, słuchając różnych gatunków, gdzie bas schodzi dość nisko, nie potrafię określić czy grają jeszcze kolumny czy już sub i czy jedno jakoś "niefajnie" dubluje drugie. I uważam, że zastosowanie korekcji DSP jest dużo lepsze niż godzenie się z buczącym i ciągnącym basem. Pozdrawiam 🙂 1 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 42 minuty temu, KrólKiczu napisał: że zastosowanie korekcji DSP jest dużo lepsze niż godzenie się z buczącym i ciągnącym basem. Przy kolumnach podstawowych oki teraz pytanie o sens pakowania suba do podłogowych i korygowania DSP gdzie i bez suba DSP ogarnia bas.:) Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, Wing0 napisał: Przy kolumnach podstawowych oki teraz pytanie o sens pakowania suba do podłogowych i korygowania DSP gdzie i bez suba DSP ogarnia bas.:) Jeśli podłogówki schodzą do 40 Hz a sub bezproblemowo do 20, przy tym ktoś słucha muzyki, gdzie można doświadczyć subbasu, to czemu nie 🙂. A nawet jeśli te podłogówki schodzą do 35 Hz to często robią to z dużym spadkiem. Zresztą Michał. Przecież tutaj nikt nikogo nie namawia do używania subwoofera w stereo 🙂. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 44 minuty temu, KrólKiczu napisał: Przecież tutaj nikt nikogo nie namawia do używania subwoofera w stereo 🙂 Tez nie namawiam ale może streamer z wbudowanym DSP? 🙂 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, marcinmarcin napisał: Tez nie namawiam ale może streamer z wbudowanym DSP? 🙂 Marcin, a nie prościej zwykłe miniDSP, nawet taki golas jak mam ja? Odpisz, cytując
Recommended Posts