Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Panowie czapoba, naprawdę wchodzicie już na fajny level 👌

Ja pare lat temu pomierzyłem pokój sobie,  potem znajomym, protestowałem kilka opcji na wprowadzenie pomiarów w życie i rozczarowanie nastąpiło ze względu na brak fajnego narzędzia do w miare bezstratnego wprowadzania korekt. Dziś albo jestem bardziej głuchy o parę lat, albo coś tam poprawili i Camilla DSP jest dla mnie bardzo akceptowalna. Obniżenie volume i lekka korekta do 3dB nieźle u mnie działają. No cóż,  tylko krowa ma stałe i niezmienne poglądy na wszystkie kwestie 😉

Ale subwoofer nie dalem rady u siebie ogarnąć tak żeby plusy przeważyły

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

wydaje sie ok

Jest ok, bardzo powtarzalne wyniki. A robiłeś osobno L i R?

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Obniżenie volume i lekka korekta do 3dB nieźle u mnie działają.

No i elegancko. Najważniejsze, że Ci się podoba. Jak masz możliwość to zachęcam do wrzucenia pliczku z REW. Zawsze coś nowego w wątku :)

15 godzin temu, Radek Kostrzewski napisał:

sugestie

Radku, fajnie by było gdybyś zrobił pomiar z SPL na poziomie 75dB. Można wiedzieć co zmieniłeś między wersją "wstępny", a "ostateczny"? Dołek między 40 a 50Hz ładnie się zasypał w tej drugiej wersji. Pokój widać zaadaptowany dużą ilością paneli, pogłos niski. Dobrze widzę, że mierzyłeś Behringerem ECM8000?

Napisano
2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Ale subwoofer nie dalem rady u siebie ogarnąć tak żeby plusy przeważyły

Jeszcze walczę , ale coraz częściej spoglądam na kąt w którym wcześniej stał sub do KD. No cóż , jak się w stereo nie uda to kino wejdzie na wyższy level :) 

@KrólKiczu tak to u mnie wygląda po korekcie DL. / załącznik/ . Wbiłem dzisiaj filtry wg. AI Bartka , ale wyszła kicha. Wróciłem do DL , Choć za moment zainspirowany rozmową z  @MariuszZ robię kolejne pomiary i wygeneruje filtry z REW. A następnie jako plik wrzucę do Eversolo. 

c1.jpg

c2.jpg

POMIAR DL 13.12.25.mdat

Napisano
33 minuty temu, tomek4446 napisał:

robię kolejne pomiary i wygeneruje filtry z REW. A następnie jako plik wrzucę do Eversolo. 

Hej,

Tomek gdybyś miał problemy z wyeksportowaniem filtrów w odpowiednim formacie to podaj mi pomiar L i P osobno oraz krzywą docelową lub pomiar z zapisanymi filtrami w EQ. Spreparuję Ci do Evera FIR w formacie czytanym przez Evera. Dwa pliki będą. Nie trzeba wklepywać jako PEQ. Na pena wrzucasz i dalej do Evera górne USB A gniazdo, i w EQ otwierasz w jakimś utworzonym filtrze, w zakładce FIR, importujesz z pena. 

Pozdrawiam. M

Napisano

@tomek4446, masz bardzo podobne pomiary dla lewego i prawego kanału. A to, wg mnie, bardzo ułatwia pracę z filtrami. Z racji asymetrycznego ustawienia kolumn względem bocznych ścian, ja nie mam tego komfortu 😁

Jeśli pomiary, które wrzuciłeś dla L i R są robione już po wprowadzeniu filtrów, poszedłbym jeszcze dalej. To podbicie na basie jest na nich dość "równe" więc - znowu wg mnie 😉- można tutaj zastosować filtry o dość szerokim Q. Resztę pasma masz prostą jak linijka, co np dla  mnie, jest nieosiągalne, raz przez charakterystykę kolumn, dwa, "gra" też sam pokój. 

A co do samych filtrów. Do ich wygenerowania skorzystałem z pomocy AI i forumowego kolegi Arka. Finalnie wykorzystałem te zrobione przez AI przerabiając je pod własne preferencje. U mnie było z tym trochę więcej zabawy, bo jak już wspomniałem, kolumny w najniższych częstotliwościach, delikatnie się rozjeżdżają. 

Aha, jeszcze jedno. Zapewne w głowach wielu osób pojawi się myśl, że takie zgrywanie suba z kolumnami, jakie tutaj stosujemy, jest niezgodne ze sztuką ... i z tym nie będę się spierał. Mogę natomiast powiedzieć, że ja, słuchając różnych gatunków, gdzie bas schodzi dość nisko, nie potrafię określić czy grają jeszcze kolumny czy już sub i czy jedno jakoś "niefajnie" dubluje drugie. I uważam, że zastosowanie korekcji DSP jest dużo lepsze niż godzenie się z buczącym i ciągnącym basem. 

Pozdrawiam 🙂

Napisano
42 minuty temu, KrólKiczu napisał:

że zastosowanie korekcji DSP jest dużo lepsze niż godzenie się z buczącym i ciągnącym basem. 

Przy kolumnach podstawowych oki teraz pytanie o sens pakowania suba do podłogowych i korygowania DSP gdzie i bez suba DSP ogarnia bas.:)

Napisano
2 minuty temu, Wing0 napisał:

Przy kolumnach podstawowych oki teraz pytanie o sens pakowania suba do podłogowych i korygowania DSP gdzie i bez suba DSP ogarnia bas.:)

Jeśli podłogówki schodzą do 40 Hz a sub bezproblemowo do 20, przy tym ktoś słucha muzyki, gdzie można doświadczyć subbasu, to czemu nie 🙂. A nawet jeśli te podłogówki schodzą do 35 Hz to często robią to z dużym spadkiem. 

Zresztą Michał. Przecież tutaj nikt nikogo nie namawia do używania subwoofera w stereo 🙂