Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Panowie czapoba, naprawdę wchodzicie już na fajny level 👌

Ja pare lat temu pomierzyłem pokój sobie,  potem znajomym, protestowałem kilka opcji na wprowadzenie pomiarów w życie i rozczarowanie nastąpiło ze względu na brak fajnego narzędzia do w miare bezstratnego wprowadzania korekt. Dziś albo jestem bardziej głuchy o parę lat, albo coś tam poprawili i Camilla DSP jest dla mnie bardzo akceptowalna. Obniżenie volume i lekka korekta do 3dB nieźle u mnie działają. No cóż,  tylko krowa ma stałe i niezmienne poglądy na wszystkie kwestie 😉

Ale subwoofer nie dalem rady u siebie ogarnąć tak żeby plusy przeważyły

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

wydaje sie ok

Jest ok, bardzo powtarzalne wyniki. A robiłeś osobno L i R?

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Obniżenie volume i lekka korekta do 3dB nieźle u mnie działają.

No i elegancko. Najważniejsze, że Ci się podoba. Jak masz możliwość to zachęcam do wrzucenia pliczku z REW. Zawsze coś nowego w wątku :)

15 godzin temu, Radek Kostrzewski napisał:

sugestie

Radku, fajnie by było gdybyś zrobił pomiar z SPL na poziomie 75dB. Można wiedzieć co zmieniłeś między wersją "wstępny", a "ostateczny"? Dołek między 40 a 50Hz ładnie się zasypał w tej drugiej wersji. Pokój widać zaadaptowany dużą ilością paneli, pogłos niski. Dobrze widzę, że mierzyłeś Behringerem ECM8000?

Napisano
2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Ale subwoofer nie dalem rady u siebie ogarnąć tak żeby plusy przeważyły

Jeszcze walczę , ale coraz częściej spoglądam na kąt w którym wcześniej stał sub do KD. No cóż , jak się w stereo nie uda to kino wejdzie na wyższy level :) 

@KrólKiczu tak to u mnie wygląda po korekcie DL. / załącznik/ . Wbiłem dzisiaj filtry wg. AI Bartka , ale wyszła kicha. Wróciłem do DL , Choć za moment zainspirowany rozmową z  @MariuszZ robię kolejne pomiary i wygeneruje filtry z REW. A następnie jako plik wrzucę do Eversolo. 

c1.jpg

c2.jpg

POMIAR DL 13.12.25.mdat

Napisano
33 minuty temu, tomek4446 napisał:

robię kolejne pomiary i wygeneruje filtry z REW. A następnie jako plik wrzucę do Eversolo. 

Hej,

Tomek gdybyś miał problemy z wyeksportowaniem filtrów w odpowiednim formacie to podaj mi pomiar L i P osobno oraz krzywą docelową lub pomiar z zapisanymi filtrami w EQ. Spreparuję Ci do Evera FIR w formacie czytanym przez Evera. Dwa pliki będą. Nie trzeba wklepywać jako PEQ. Na pena wrzucasz i dalej do Evera górne USB A gniazdo, i w EQ otwierasz w jakimś utworzonym filtrze, w zakładce FIR, importujesz z pena. 

Pozdrawiam. M

Napisano

@tomek4446, masz bardzo podobne pomiary dla lewego i prawego kanału. A to, wg mnie, bardzo ułatwia pracę z filtrami. Z racji asymetrycznego ustawienia kolumn względem bocznych ścian, ja nie mam tego komfortu 😁

Jeśli pomiary, które wrzuciłeś dla L i R są robione już po wprowadzeniu filtrów, poszedłbym jeszcze dalej. To podbicie na basie jest na nich dość "równe" więc - znowu wg mnie 😉- można tutaj zastosować filtry o dość szerokim Q. Resztę pasma masz prostą jak linijka, co np dla  mnie, jest nieosiągalne, raz przez charakterystykę kolumn, dwa, "gra" też sam pokój. 

A co do samych filtrów. Do ich wygenerowania skorzystałem z pomocy AI i forumowego kolegi Arka. Finalnie wykorzystałem te zrobione przez AI przerabiając je pod własne preferencje. U mnie było z tym trochę więcej zabawy, bo jak już wspomniałem, kolumny w najniższych częstotliwościach, delikatnie się rozjeżdżają. 

Aha, jeszcze jedno. Zapewne w głowach wielu osób pojawi się myśl, że takie zgrywanie suba z kolumnami, jakie tutaj stosujemy, jest niezgodne ze sztuką ... i z tym nie będę się spierał. Mogę natomiast powiedzieć, że ja, słuchając różnych gatunków, gdzie bas schodzi dość nisko, nie potrafię określić czy grają jeszcze kolumny czy już sub i czy jedno jakoś "niefajnie" dubluje drugie. I uważam, że zastosowanie korekcji DSP jest dużo lepsze niż godzenie się z buczącym i ciągnącym basem. 

Pozdrawiam 🙂

Napisano
42 minuty temu, KrólKiczu napisał:

że zastosowanie korekcji DSP jest dużo lepsze niż godzenie się z buczącym i ciągnącym basem. 

Przy kolumnach podstawowych oki teraz pytanie o sens pakowania suba do podłogowych i korygowania DSP gdzie i bez suba DSP ogarnia bas.:)

Napisano
2 minuty temu, Wing0 napisał:

Przy kolumnach podstawowych oki teraz pytanie o sens pakowania suba do podłogowych i korygowania DSP gdzie i bez suba DSP ogarnia bas.:)

Jeśli podłogówki schodzą do 40 Hz a sub bezproblemowo do 20, przy tym ktoś słucha muzyki, gdzie można doświadczyć subbasu, to czemu nie 🙂. A nawet jeśli te podłogówki schodzą do 35 Hz to często robią to z dużym spadkiem. 

Zresztą Michał. Przecież tutaj nikt nikogo nie namawia do używania subwoofera w stereo 🙂

Napisano
8 godzin temu, lpomis napisał:

Jest ok, bardzo powtarzalne wyniki. A robiłeś osobno L i R?

No i elegancko. Najważniejsze, że Ci się podoba. Jak masz możliwość to zachęcam do wrzucenia pliczku z REW. Zawsze coś nowego w wątku :)

Radku, fajnie by było gdybyś zrobił pomiar z SPL na poziomie 75dB. Można wiedzieć co zmieniłeś między wersją "wstępny", a "ostateczny"? Dołek między 40 a 50Hz ładnie się zasypał w tej drugiej wersji. Pokój widać zaadaptowany dużą ilością paneli, pogłos niski. Dobrze widzę, że mierzyłeś Behringerem ECM8000?

Dziekuje za odpowiedz ,szacunek za to bardzo dziekuje.Tak ,chyba było na 75 db-ale głowy nie dam.Wstepnie było bez paneli i pułapek basowych.Ostatecznie nastąpiło przesuniecie kanapy i kolumny ,bardziej do przodu ,tu najwiekszy progres.

Czy pomimo niby dobrego pogłosu,może jeszcze wystepowac ,tzw.Fluterecho...?.Pokòj jest dosc wąski.Obecnie na scianach bocznych w miejscu bocznego odbicia są absorbery .Moze nie za wiele ich.Czy powinienem bardziej wiekszy obszar bocznych scian wygłuszyc?.Tak ale czym....?.Boje sie ze nieodpowiednie panele ,moga wtedy popsuć ,już i tak za niski czas pogłosu ?.

Napisano
14 godzin temu, KrólKiczu napisał:

Marcin, a nie prościej zwykłe miniDSP, nawet taki golas jak mam ja? 

Seba warto wziąć te wersję z DL. Same eq parametryczne skoczków, ale DL fajna opcja jest. Jeszcze trzeba sprawdzić jaka opcja pasuje zeby DSP dac między źródło a DAC.

Napisano
2 godziny temu, Wing0 napisał:

Seba warto wziąć te wersję z DL. Same eq parametryczne skoczków, ale DL fajna opcja jest. Jeszcze trzeba sprawdzić jaka opcja pasuje zeby DSP dac między źródło a DAC.

Do miniDSP 2X4HD mogę dokupić pełną licencję Diraca. Dolar teraz dość tani, więc i licencja nie wychodzi jakoś mega drogo 😉. Tyle, że moją główną myślą przy zakupie DSP była poprawa samego basu, więc kupowanie Diraca byłoby raczej na zasadzie zaspokojenia ciekawości i sprawdzenia jak to działa, niż realnej potrzeby. 

Napisano
14 godzin temu, soberowy napisał:

Będę wdzięczny za uwagi odnośnie charakterystyki częstotliwościowej, czasów pogłosu i co tam ogólnie wyszło dobre/złego

Nie ma do czego się przyczepić. Jeżeli chodzi o dB SPL to warto by było poprzycinać jakimś DSP te piki przy 40 Hz 50Hz  i 180Hz. Widać na spektogramie, że trochę wybijają się "energetycznie" ponad resztę pasma. Pogłos RT60 ogarnięty, ale wczesne odbicia trochę dużą amplitudę mają. Bartek Chojnacki tłumaczył, że wg normy akustycznej w pierwszych 15ms po impulsie odbicia powinny być mniejsze niż - 10dB FS.

Jest taka funkcja w REW "Show reflection limits" i tam masz dwie linie graniczne ciągnące się do 80ms. Zielona to granica "detection treshold" i brązowa przy której obraz, scena muzyczna jest przesunięta lub rozmyta. Dążymy by amplituda odbić była poniżej detection. 

Na gifie dla zobrazowania różnic między moim, a Twoim pomiarem. 

Pozdrawiam. M

IR gif.gif

Napisano

Dzięki za komentarz i pochylenie się nad moimi pomiarami.
Faktycznie, piki przy 40/50 Hz i 180 Hz są bardziej energetyczne na spektrogramie, ale bez DSP nic raczej z tym nie zrobię. 

Czy na amplitudę wczesnych odbić może mieć istotny wpływ łóżko znajdujące się pomiędzy systemem a miejscem odsłuchowym? Jeśli tak to nic tu nie wymyślę.

Napisano
14 minut temu, soberowy napisał:

Czy na amplitudę wczesnych odbić może mieć istotny wpływ łóżko 

Wg mnie raczej usytuowanie prawej kolumny koło ściany (okna?). Łóżko z materacem raczej będzie pochłaniać niż odbijać. 

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, MariuszZ napisał:

"Show reflection limits"

Dzięki za kolejną ciekawostkę. Niestety nie widzę u siebie takiej opcji. Zakładka Filtered IR -> Controls -> brak wspomnianego "Show reflection limits". Coś źle robię? Tak to u mnie wygląda:

Clipboard_12-14-2025_01.jpg.94caf2075798c486be35eb210b3e060c.jpg

17 godzin temu, Radek Kostrzewski napisał:

chyba było na 75 db-ale głowy nie dam

Nie było. Mierzyłeś sporo głośniej.

17 godzin temu, Radek Kostrzewski napisał:

Czy powinienem bardziej wiekszy obszar bocznych scian wygłuszyc?

Wg mnie nie, tutaj jest ok. Pogłos masz naprawdę niski. Zawsze jednak możesz popracować nad integracją samego suba, jego ustawieniem i umiejscowieniem w pokoju. Na 27-28Hz jest górka. To już bardzo nisko. Pytanie jak bardzo ją słychać i czy w ogóle przeszkadza. Namawiam też do sprawdzenia jak wpływa na bas (ale i inne aspekty brzmienia) różne odsunięcie kolumn od ściany tylnej - po prostu, z ciekawości. Może da się w ten sposób coś jeszcze ugrać i wygładzić przebieg niższych częstotliwości.

Edytowano przez lpomis
Napisano

@MariuszZ - zgadza się, trafna diagnoza. Korzystam z 5.31.3, a nie z najnowszych beta releases :)

@tomek4446 - pytałeś ostatnio w jaki sposób zrównać SPL kilku pomiarów, jeśli robione były na różnych poziomach głośności. Wchodzisz w zakładkę All SPL -> po prawej na górze wybierasz Actions -> Align SPL... -> dalej jak na zrzucie poniżej:

Clipboard_12-14-2025_01.jpg.79a925f6cf2ee4efcda22a74c5b52fe0.jpg

Po tym zabiegu pomiary zrównane są też w zakładce Overlays.

9 minut temu, KrólKiczu napisał:

Pobrałem nowego REWa ... i mi się nie podoba 🤪

Pewnie kwestia przyzwyczajenia i obeznania. Też wróciłem do 5.31.3.