Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Przed chwilą, monika sz napisał:

Będą stały na półce w meblach. Innej opcji nie mam

A jaka głębokość tej półki ,bo to bardzo ważne,zakupione monitory muszą się tam zmieścić.

W Tadze możesz obsługiwać streaming za pomocą dwóch aplikacji do wyboru WiiM Home i 4Stream,wybierasz tę,która lepiej Ci leży w kwestii obsługi .

Napisano

Jaka głębokość tej półki i jak daleko do miejsca skąd będzie słuchane? Pytamy uparcie o te wymiary,bo ustawienie kolumny jest równie ważne jak sama kolumna- źle ustawiona w przestrzeni pomieszczenia zagra źle.

Napisano (edytowany)

Na wysokości Twojej fryzury kiedy stoisz czy siedzisz na kanapie? Siedzieć będziesz na wprost kolumn?

Moim zdaniem nie masz za wielkiego pola manewru, ponieważ zostają tylko kolumny z zamkniętą obudową o wysokości do 45cm i głębokości do 35cm. W zasadzie tylko masz miejsce na zestaw dwudrożny. Często wymiary kolumn są podawane bez wzięcia pod uwagę wystających z tyłu terminali do podłączenia kabli.

Edytowano przez KWF
Napisano
3 godziny temu, monika sz napisał:

Będą stały na półce w meblach. Innej opcji nie mam. 

Q21 jak trzeba mogę już zgodzić się na aplikacje telefonem 

W takim razie sprawdziłbym na pewno KEF Q Concerto Meta. Fajne kolumny podstawkowe, z nieco większą werwą od Sonusa, ale na pewno bez żadnej metaliczności z Bowersa. Do tego fajna scena, w rozmiarach się mieszczą :) Do tego obecnie w promocji ;) Dobrze dogadają się z WiiM Pro Plus/EverSolo Play. 

W stronę bardziej Bowersa będą Dali Opticon 2 Mk2. Otwarte, przejrzyste, ale raczej nie powinny być ostre. Wchodząc na wyższy budżet są Pylony Diamond 18 mk2, czy Ophidiany Mojo 2 :) Podobna sytuacja jak z KEFem, ale inne barwy jednak. Nie jest aż tak przyciemniony ten dźwięk, inaczej prezentuje się środek. 

Napisano

Ale po co proponować kolumny z otworem bass refleks z tyłu obudowy, skoro te kolumny będą ustawione kilka centymetrów od ściany? Serio, nie czytacie co pisze koleżanka?

Napisano
2 minuty temu, KWF napisał:

Ale po co proponować kolumny z otworem bass refleks z tyłu obudowy, skoro te kolumny będą ustawione kilka centymetrów od ściany? Serio, nie czytacie co pisze koleżanka?

Tam jest tak mała głębokość półki, że żadne mogą nie zagrać, a BR z przodu wydaje się wcale nie być rozwiązaniem problemu. Terminale z tyłu to dodatkowe 2-3 cm do gabarytów kolumn podawanych w specyfikacji. Można użyć gołych przewodów zamiast bananów, ale nawet wtedy zostanie "kilka cm" od tyłu kolumny do ściany. Bardzo niefortunne miejsce...

Napisano (edytowany)

Bez przesady. Mam kolumny ustawione kilka centymetrów od ścian i nie grają wcale źle. Nie demonizujmy. Małym kolumnom parę dodatkowych dB na basie nie zaszkodzi.

Edytowano przez Kraft
Napisano

@monika sz Twoim największym ograniczeniem okazuje się miejsce na kolumny. Wygląda na to , że musisz wybierać spośród maluchów,które zaproponują koledzy i branża. Dobra wiadomość jest taka,że oba wcześniej wymienione amplitunery powinny sobie z nimi poradzić bez problemu.  Priorytetem w wyborze są jednak kolumny,to one są najważniejsze w tym zestawieniu.

Napisano
1 godzinę temu, Kraft napisał:

Bez przesady. Mam kolumny ustawione kilka centymetrów od ścian i nie grają wcale źle. Nie demonizujmy. Małym kolumnom parę dodatkowych dB na basie nie zaszkodzi.

Otóż to. Pytanie tylko, na co to powietrze dmucha? Coś solidnego, beton, cegła, kawał muru? Czy płyta meblowa, gipskarton?

Napisano
3 godziny temu, KWF napisał:

Na wysokości Twojej fryzury kiedy stoisz czy siedzisz na kanapie? Siedzieć będziesz na wprost kolumn?

Moim zdaniem nie masz za wielkiego pola manewru, ponieważ zostają tylko kolumny z zamkniętą obudową o wysokości do 45cm i głębokości do 35cm. W zasadzie tylko masz miejsce na zestaw dwudrożny. Często wymiary kolumn są podawane bez wzięcia pod uwagę wystających z tyłu terminali do podłączenia kabli.

Jak siedzę na kanapie. Na wprost kolumn. Po środku między nimi 

21 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Otóż to. Pytanie tylko, na co to powietrze dmucha? Coś solidnego, beton, cegła, kawał muru? Czy płyta meblowa, gipskarton?

Beton za meblami dyktę mam ściągniętą bo buczała 

Napisano

@monika sz niestety koledzy dzisiaj bardziej się przepychają jak pomagają 😁. Wiemy już,że w grę wchodzą mniejsze monitory,takie które pozwolą na zachowanie tych kilkunastu cm między nimi ,a ścianą. Do jakich salonów ze sprzętem hi -fi jest Ci najbliżej? Wiesz,że istnieje możliwość wypożyczenia sprzętu za kaucją do domu? Przynajmniej w tych porządnych salonach. Bo tak naprawdę to nikt,ani tutaj,ani żaden spec w salonie nie wie jak dane monitory zagrają w dość trudnych warunkach  jakie są u Ciebie. Czego by ktoś nie twierdził,to wróżenie z fusów. Jedynie odsłuch w Twoim domu może odpowiedzieć na pytanie,  jak coś zagra, i czy to Ci się spodoba. Chcesz wydać kilka tysięcy na dobre monitorki ,szkoda to robić w ciemno i ryzykować rozczarowanie. Koledzy i branża mogą jedynie przedstawić kandydatów do odsłuchu,ale wybrać powinnaś Ty,nie oni. Warto odczekać jeszcze chwilę, może i @Top Hi-Fi & Video Design dorzucą coś od siebie.