Misio38 Napisano 29 listopada Napisano 29 listopada https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-r-n800a-elac-carina-bs-243-4.html Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 29 listopada Napisano 29 listopada 12 godzin temu, Misio38 napisał: https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-r-n800a-elac-carina-bs-243-4.html Te kolumny absolutnie nie nadają się na ustawienie na półce i blisko ściany. 1 Odpisz, cytując
mkk Napisano 29 listopada Napisano 29 listopada Wrzuć fotkę , zaraz Ci przearanżujemy salon 1 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 29 listopada Napisano 29 listopada 4 godziny temu, Tomasz Kluczynski napisał: Te kolumny absolutnie nie nadają się na ustawienie na półce i blisko ściany. Zgadza się, chociaż typ konstrukcji może nie których zmylić... Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 1 grudnia Napisano 1 grudnia Dnia 28.11.2025 o 08:39, monika sz napisał: W salonie słuchałam bw 705 s3 wydawał mi się dźwięk metaliczny względem sonusów Bo taki jest. Bardzo dokładny. Znaczy nie Twoja droga. Moim zdaniem oprócz tych dwóch jest jeszcze do sprawdzenia kilka ciekawych paczek przez Ciebie. 1 Odpisz, cytując
monika sz Napisano 1 grudnia Autor Napisano 1 grudnia 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Bo taki jest. Bardzo dokładny. Znaczy nie Twoja droga. Moim zdaniem oprócz tych dwóch jest jeszcze do sprawdzenia kilka ciekawych paczek przez Ciebie. Posłuchałam tej Tagi Harmony 1500CD Marantza Melody i jakiegoś Denona i brakuje wszystkiemu takiego czegoś aby granie po cichu dawało radość. Co trzeba kupić aby Jazz po cichutku grał pełnym brzmieniem bez rozdrażnienia że połowy nie słyszę? Już zaczynam myśleć o BW jakimś bo drażni mnie takie stłumione granie jakby kolumny leżały membranami na pierzynie. Najgorsze że ja już po sklepach się nie wybiorę ponieważ mam inne obowiązki. A i tak mi to nic nie daje. Wydawało mi się że sonusy grają ładnie. Ale tylko głośno. A mi zależy na pełnym odbiorze po cichutku Odpisz, cytując
KWF Napisano 1 grudnia Napisano 1 grudnia (edytowany) Przede wszystkim wzmacniacz analogowy w klasie A lub A/B, a nie małego małego grajka w klasie D. Do tego większe głośniki grające lekką V, trójdrożne z kanałami basowymi skierowanymi na twardą powierzchnię albo dobre słuchawki. Taga 1500CD ma tę zaletę nad maluchami od Marantza/Denona, że możesz zmienić jej brzmienie przez wymianę lamp PSVANE ECC83 na coś z lat 50/60 tych XX w. W miejscu, w którym chcesz postawić zestaw grający będziesz musiała iść na kompromisy, daleko idące. Moim zdaniem słuchawki tylko dadzą pełną satysfakcję, bez sprzedawania nerki. Edytowano 1 grudnia przez KWF 1 Odpisz, cytując
monika sz Napisano 1 grudnia Autor Napisano 1 grudnia 10 minut temu, KWF napisał: Przede wszystkim wzmacniacz analogowy w klasie A lub A/B, a nie małego małego grajka w klasie D. Do tego większe głośniki grające lekką V, trójdrożne z kanałami basowymi skierowanymi na twardą powierzchnię albo dobre słuchawki. Taga 1500CD ma tę zaletę nad maluchami od Marantza/Denona, że możesz zmienić jej brzmienie przez wymianę lamp PSVANE ECC83 na coś z lat 50/60 tych XX w. W miejscu, w którym chcesz postawić zestaw grający będziesz musiała iść na kompromisy, daleko idące. Moim zdaniem słuchawki tylko dadzą pełną satysfakcję, bez sprzedawania nerki. A można prosić o przykładowy zestaw. Wzmacniacz raczej A/B bo klasa A to koszt. I monitory te co kolega opisał wyżej. To jaki model by je reprezentował? Odpisz, cytując
KWF Napisano 1 grudnia Napisano 1 grudnia (edytowany) @monika sz konkretne modele warto, aby polecili sprzedawcy, bo mają rozeznanie na rynku. Tylko bardzo dokładnie trzeba im powiedzieć czego koleżanka oczekuje, jakiej słucha muzyki, jakie ma ograniczenia co do wymiarów głośników, sposobu ich ustawienia oraz w jakim budżecie wszystko musi zamknąć się. Jeśli zmieszczą się, celowałbym w lub ich następcę Evo 5.2. We Wrocławiu są przynajmniej 4 salony audio. Z własnego doświadczenia mogę polecić ten przy Braniborskiej. Co do wielkości oferty, chyba żaden z wrocławskich salonów nie może równać się z Q21. Edytowano 1 grudnia przez KWF Odpisz, cytując
Marlin Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu (edytowany) Dnia 28.11.2025 o 08:47, KWF napisał: Mi krzykliwość B&W totalnie nie odpowiada, ale w zasadzie wszystkie B&W mają taki charakter i to jest ich znak rozpoznawczy. To co powyżej, to nie jest prawda. Które modele i której serii B&W oceniasz/słuchałeś? Dnia 28.11.2025 o 13:10, monika sz napisał: Będą stały na półce w meblach. Innej opcji nie mam. To może sprawdzić PMCTwenty21i? Skoro mają stać w półce, co jest ustawieniem trudnym, linia transmisyjna zamiast portu bas reflex może pomóc. Na Temat Audio ma teraz wyprzedaże różnych PMC. PS. Apel do kilku doradzających... litości Panowie, nie wpuszczajcie Koleżanki w Tagę! Edytowano 19 godzin temu przez Marlin Odpisz, cytując
Misio38 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Dnia 1.12.2025 o 10:51, monika sz napisał: Ale tylko głośno. A mi zależy na pełnym odbiorze po cichutku Musi być loudness. Yamahy mają płynnie regulowany, lub nawet automatycznie regulowany. Odpisz, cytując
KWF Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowany) 9 godzin temu, Marlin napisał: To co powyżej, to nie jest prawda. Które modele i której serii B&W oceniasz/słuchałeś? To może sprawdzić PMCTwenty21i? Skoro mają stać w półce, co jest ustawieniem trudnym, linia transmisyjna zamiast portu bas reflex może pomóc. Na Temat Audio ma teraz wyprzedaże różnych PMC. PS. Apel do kilku doradzających... litości Panowie, nie wpuszczajcie Koleżanki w Tagę! Pisałem o 2-drożnych podstawkach, bo o takie koleżanka pytała. W 2014-2015 szukałem małych kolumn, przesłuchałem B&W 686, 685 oraz CM1 ... nie moja bajka, nie dla mnie, za dużo ostrej góry, szczególnie z krzykliwymi wzmacniaczami klasy D np. Pioneerem SX-01P. Padło na Wharfedale 10.1 z angielską flegmą i do pokoju 14m2, do jazzu, instrumentalnej, elektroniki, oglądania filmów było w sam raz przez 10 lat. Jakiś czas temu naszło mnie, aby wymienić Wharfedale Diamond 10.1 podpięte do Pioneera. Chciałem czegoś "ciekawszego" w podobnej wielkości, więc posłuchałem B&W 705 i 706 ... nadal nie moja bajka. Skończyło się na wymianie wzmacniacza, na używaną Tagę HTA-25B i jej podrasowanie. OK, one nie jest w konfiguracji fabrycznej, bo zostały wymienione lampy, op-ampów, kondensaty w buforze lampowym oraz kilka innych drobiazgów. Ostatecznie Wharfedale znalazły do nowego właściciela. A ja jestem na etapie szukania monitorów pod Tagę, chyba że znajdę motywację, aby odbudować (po swojemu, ze zmianą charakterystyki zwrotnicy) dwudrożne Unitry ZG25C. A co koledze nie pasuje w Tadze? Że to niby Chińczyk? ... I co z tego. Sprzęt w dużo wyższym budżecie w 99% (lub jego komponentów) jest z Kraju Środka. Taga przynajmniej oferuje sprzęt w swojej klasie cenowej, dla przeciętnego Kowalskiego, bez zadęcia i opłaty za metkę. Nowa Unitra niby bardziej narodowa? ALE ceny przegięte w kosmos i wartość dodana za sentyment jest niebotyczna. Za wzmacniacz średniej klasy (jak to Unitra) ponad 18 tys. zł, za kolumienki podstawkowe 12 tyś. Sprzętu Unitry mam kilka sztuk i żadna z nich d... nie urywa. Więc Pan raczy żartować, podziękuję. Edytowano 10 godzin temu przez KWF Odpisz, cytując
Marlin Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) 34 minuty temu, KWF napisał: Pisałem o 2-drożnych podstawkach, bo o takie koleżanka pytała. W 2014-2015 szukałem małych kolumn, przesłuchałem B&W 686, 685 oraz CM1 ... nie moja bajka, nie dla mnie, za dużo ostrej góry, szczególnie z krzykliwymi wzmacniaczami klasy D np. Pioneerem SX-01P. Padło na Wharfedale 10.1 z angielską flegmą i do pokoju 14m2, do jazzu, instrumentalnej, elektroniki, oglądania filmów było w sam raz przez 10 lat. Jakiś czas temu naszło mnie, aby wymienić Wharfedale Diamond 10.1 podpięte do Pioneera. Chciałem czegoś "ciekawszego" w podobnej wielkości, więc posłuchałem B&W 705 i 706 ... nadal nie moja bajka. Tak myślałem. I też nie dziwię się opinii. Skoro "jakiś czas temu", to w najlepszym razie słuchałeś 705 i 706 w wersji AES2. Sam jakiś czas temu pojechałem kupić 706S2 i wróciłem z innymi, bo tych B&W nie dało się w mojej ocenie na dłuższą metę słuchać. Tylko, że to było w serii S2. B&W serii S3 to zupełnie inna bajka, złagodzone wyższe tony, bardziej wyrafinowane, zupełnie niemęczące. Tak jak dla mnie nie do zaakceptowania były kolumny z poprzedniej serii tak 703S3 mam i bardzo cenię. Wracając jednak do tematu i potrzeb Koleżanki, to akurat z B&W 705S3 do mniejszego pomieszczenia bym uważał. Sam się przymierzałem do tego modelu do małego pomieszczenia, ale one mają taką cechę, że dobrze zagrają średnio-głośno i głośno. Przy wieczornych cichych odsłuchach tam znika część pasma, co może być, a raczej na pewno będzie rozczarowujące. 4 godziny temu, Misio38 napisał: Musi być loudness. Yamahy mają płynnie regulowany, lub nawet automatycznie regulowany. Nie musi. 34 minuty temu, KWF napisał: A co koledze nie pasuje w Tadze? Że to niby Chińczyk? ... I co z tego. Sprzęt w dużo wyższym budżecie w 99% (lub jego komponentów) jest z Kraju Środka. Taga przynajmniej oferuje sprzęt w swojej klasie cenowej, dla przeciętnego Kowalskiego, bez zadęcia i opłaty za metkę. Nowa Unitra niby bardziej narodowa? ALE ceny przegięte w kosmos i wartość dodana za sentyment jest niebotyczna. Za wzmacniacz średniej klasy (jak to Unitra) ponad 18 tys. zł, za kolumienki podstawkowe 12 tyś. Sprzętu Unitry mam kilka sztuk i żadna z nich d... nie urywa. Więc Pan raczy żartować, podziękuję. A chociażby tak, że to nie polski sprzęt, a Chińczyk. I co z tego? Ano chociażby to, że ciężko się na to patrzy - kwestia estetyczna. Jest tyle różnej maści sprzętów do wyboru, że naprawdę wpuszczać kogoś w takie maliny, gdzieś na 7 zagonie... Po co? I jeszcze od strony praktyczniej - jak się nie spodoba, to będzie duża strata na odsprzedaży. Możesz wymienić ten sprzęt Unitry jaki masz? ["Sprzętu Unitry mam kilka sztuk"] Wychodzi na to, że masz prawie wszystko, bo oni więcej niż kilka sztuk nie mają - mówimy oczywiście o współczesnej produkcji, bo zakładam, że nikt nie porównuje starych sprzętów sprzed kilkudziesięciu lat stworzonych przez Unitrę, do obecnej Unitry, która poza nazwą i wyglądem - nie ma z nimi nic wspólnego. Edytowano 10 godzin temu przez Marlin Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 9 godzin temu, Marlin napisał: Apel do kilku doradzających... litości Panowie, nie wpuszczajcie Koleżanki w Tagę! Podepnę się pod pytanie kolegi @KWF , jakiś konflikt z Tagą? Model 1500 CD posiada wszystkie funkcjonalności,których poszukuje koleżanka i pozwala zachować fundusze na dobre monitory. Zresztą to żadne obligo,tylko propozycja. U mnie lata dwa lata i jakoś nie trafiła na serwis ani nie buczy trafem,które również posiada ,jak spora część bardziej prestiżowej z nazwy konkurencji, która zresztą,podobnie jak Taga , składana jest w Chinach . Dnia 1.12.2025 o 10:51, monika sz napisał: Posłuchałam tej Tagi Harmony 1500CD Marantza Melody i jakiegoś Denona i brakuje wszystkiemu takiego czegoś aby granie po cichu dawało radość. To spory problem z tym cichym odsłuchem.Jeśli fundusze pójdą na klasę A,,albo mocną AB,to będzie kłopot ze sfinansowaniem przyzwoitych kolumn i pozostałych funkcjonalności w założonym budzecie. Kompromis chyba jest konieczny,pytanie z czego ewentualnie zrezygnować? Przynajmniej czasowo. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Kolega @KWF słusznie prawi, że słuchawki,zwłaszcza napędzane dobrym i pasującym wzmacniaczem sluchawkowym mogą być dobrym rozwiązaniem dla nocnych odsłuchów i problematycznego ustawienia kolumn, choć ja akurat wolę odsłuch z kolumn. A jeszcze pytanie,z jakimi kolumnami Taga,Denon i Marantz grały? I czego brakowało oprócz przywołanej radości z cichego odsłuchu? I czy przy odsłuchu Tagi były próby z trybem loudness i/lub innymi trybami equalizera,np.jazz? Odpisz, cytując
Marlin Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 2 godziny temu, Nowy75 napisał: To spory problem z tym cichym odsłuchem.Jeśli fundusze pójdą na klasę A,,albo mocną AB,to będzie kłopot ze sfinansowaniem przyzwoitych kolumn i pozostałych funkcjonalności w założonym budzecie. Kompromis chyba jest konieczny,pytanie z czego ewentualnie zrezygnować? Przynajmniej czasowo. Moon 240i, Klasa AB, pierwsze 5W w klasie A. Precyzyjna regulacja głośności. Do cichych odsłuchów jak znalazł - wiem, bo mam przetestowany dobrze. Ma DAC, więc można podpiąć coś po USB jako źródło. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu @monika sz 1 minutę temu, Marlin napisał: Moon 240i, Klasa AB, Chwalony klocek,mimo ,że moc na papierze nie wygląda imponująco. Ale chyba poza budżetem. Odpisz, cytując
KWF Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu @Marlin stratę przy odsprzedaży sprzętu do 3 tyś zł można pominąć. Nie ważne co kupisz i tak odsprzedasz za grosze. Dlaczego? Bo elektrośmieci na rynku wtórym jest za dużo. Zresztą zaproponowaliśmy niewiele droższego od Tagi, a lepiej grającego Magnata MC400. Obie propozycje pozostawiają duże pole manewru z kolumnami (zostaje ok 6500-7000 zł na parę). Owszem można kupić popierdułkę firmową N, M, D czy na inną literkę albo chinola na okrojonym Androidzie pędzonym na wykastrowanej malinie, szpiegującego sieć lokalną za niższą kasę i wmawiać sobie, że to gra a Taga to samo zło. Bądźmy realistami. Kolega źle mnie zrozumiał, współczesnej Unitry nie tykam, ze względu na ich rozdmuchane ceny i ego. Posłuchałem, pooglądałem i wolę brzmienie pochodzące z włoskich manufaktur. W nowej Unitrze poza wzornictwem tam nic polskiego nie ma, bo w naszym kraju nie produkuje się podzespołów elektronicznych z polskich laboratoriów R&D. Ktoś miał pomysł na reanimację marki zjednoczenia PRL, ale w budżecie dla wyższego wtajemniczenia w woodoo audio. Chcesz dobry polski wzmacniacz, kup np. Fezza, ale oni nie są na potrzeby koleżanki. 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) Dnia 1.12.2025 o 10:51, monika sz napisał: Co trzeba kupić aby Jazz po cichutku grał pełnym brzmieniem bez rozdrażnienia że połowy nie słyszę? Szybciej jackpota Moniko przyniesiesz do domu, aniżeli cokolwiek po cichutku zagra. Na rozdrażnienie jest sposób. Zrozumienie, że „nasz” słuch ma ograniczenia. Usłyszymy płasko. Nie usłyszymy całego kontrabasu, miotełek itp Tak „czuję”, że masz w sobie ciekawość tego zjawiska i sięgniesz po lekturę. A gdy z wiedzą za rękę, to i akceptacja przyjdzie. Czy można mimo wszystko choć odrobinkę sobie pomóc? Jeśli zadbany o jak najcichsze „tło”. To z „ulicy” i pokoju. A do Chłopaków od „ja wiem, bo mam klasę A”. To nie działa. Wiem, bo mam klasę A. Edytowano 7 godzin temu przez AudioTube 3 Odpisz, cytując
KWF Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) 48 minut temu, Marlin napisał: Moon 240i, Klasa AB, pierwsze 5W w klasie A. Precyzyjna regulacja głośności. Do cichych odsłuchów jak znalazł - wiem, bo mam przetestowany dobrze. Ma DAC, więc można podpiąć coś po USB jako źródło. Serio? Czytał kolega jaki budżet i jak będzie ustawiony sprzęt? Moim zdaniem proponowanie wzmacniacza za 10k przy takim budżecie na całość sprzętu do pokoju 12m2 to przesada i wyraża brak szacunku dla pytającego. Edytowano 7 godzin temu przez KWF 2 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu @monika sz jest jeszcze kwestia w jakich okolicznościach były odsłuchy,bo to również ma znaczenie. Wczoraj siadłem do słuchania po dwutygodniowej przerwie. Byłem lekko nakręcony po domowych obrządkach i nabuzowany trzema kawami/obecnie testuję też ekspres😁/ i to ,co usłyszałem wcale mi się nie podobało. Po jakimś czasie jak ciśnienie, również w głowie, zelżało,i zacząłem słuchać ,a nie się wiercić w fotelu w oczekiwaniu na show ,show się pojawiło. Czasami tak to działa 😁 Odpisz, cytując
Marlin Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, KWF napisał: Serio? Czytał kolega jaki budżet i jak będzie ustawiony sprzęt? Moim zdaniem proponowanie wzmacniacza za 10k przy takim budżecie na całość sprzętu do pokoju 12m2 to przesada i wyraża brak szacunku dla pytającego. OK. Kupiłem 240i nową jakiś czas temu za 8K. Pomyślałem o wariancie Moon+kolumny za 2K, a potem za jakiś czas upgrade kolumn. Ale to w ogóle już nieaktualne, bo ich nie ma. Pozostają używki, a wtedy się robi jeszcze ciekawiej. Moon ma 10 lat gwarancji. PS. Brakiem szacunku dla pytającego, to jest proponowanie TAGI. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, Marlin napisał: Kupiłem 240i nową jakiś czas temu za 8K. . Słuchałem tego moona około 3 lata temu. Ot, wzmacniacz jak wzmacniacz. Ale jak to zwykle bywa na naszym forum "każda pliszka swój ogonek chwali" 😉. 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts