S Komp Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: A mógłbyś mnie oświecić " co chciałbyś uzyskać " swoimi wypowiedziami ? Bo wiesz , poczytałem sobie i nie bardzo wiem czy jesteś za , czy przeciw ? To uprzedzam nie żaden atak / mamy wszak Święta / , a chęć zrozumienia. I tak z ciekawości , jaki posiadasz gramofon ? Może to coś podpowie mnie ,czy koledze pytającemu , da jakieś pojęcie w jakim kierunku iść . Gramofon to urządzenie dla ludzi świadomych jego niedoskonałości i ograniczeń i niestety nielicznych "zalet" typu nastrój, klimat, nostalgia itp. Posiadam gramofony Teac TN-4d, Thorens TD403DD obydwa z wkładkami Ortofon 2M blue oraz polskie staruszki - Daniela, Adama i G8010 Tak na marginesie, nie ma wcale wielkiego wyboru na rynku wśród gramofonów używanych w przyzwoitym stanie i do tego za "przyzwoite" pieniądze, Niestety ale zdecydowana większość z gramofonów używanych to zdezelowane, nic nie warte klamoty, oczywiście wszystkie według sprzedawców w niemal "idealnym" stanie. 🤣 Odpisz, cytując
d00 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 4 godziny temu, S Komp napisał: Argument niesamowity. 🤣🤣🤣 Ten model Duala (491), to dziś nic wartego zastanowienia się, jak napisałem wcześniej w 99,99 % to tylko niemal piećdziesięcioletni dezel. No widzisz. Niektórzy dużo nie potrzebują, by im to dawało radość. 😊😊 A Ty na czym grasz, ekspercie? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 48 minut temu, S Komp napisał: Gramofon to urządzenie dla ludzi świadomych jego niedoskonałości i ograniczeń i niestety nielicznych "zalet" typu nastrój, klimat, nostalgia itp. Dzięki za odpowiedź. Nie odradzałbym ludziskom spróbować. Masz rację ma sporo niedoskonałości , ale moje lampy też a mimo tego je lubię Widzę , że gustujesz w nowych konstrukcjach , nie ma w tym nic złego oczywiście. Zasada kalibracji ta sama. 1 godzinę temu, S Komp napisał: Tak na marginesie, nie ma wcale wielkiego wyboru na rynku wśród gramofonów używanych w przyzwoitym stanie i do tego za "przyzwoite" pieniądze, Niestety ale zdecydowana większość z gramofonów używanych to zdezelowane, nic nie warte klamoty, oczywiście wszystkie według sprzedawców w niemal "idealnym" stanie. To samo można w zasadzie powiedzieć o wszystkim w audio i nie tylko , ale czy to prawda ? Wszystkie drapaki które miałem były używane i baardzo stare./ obecny to rocznik 1973 /. Żaden mnie nie zawiódł , jasne , że wymagają serwisu , coś tak jak przy zakupie używanego auta. Ale czy to problem ? Łatwiej sprawdzić przy zakupie stan gramofonu niż wzmacniacza i jest większa szansa wad ukrytych we wzmacniaczu niż w drapaku. Odpisz, cytując
S Komp Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 11 godzin temu, tomek4446 napisał: Łatwiej sprawdzić przy zakupie stan gramofonu niż wzmacniacza i jest większa szansa wad ukrytych we wzmacniaczu niż w drapaku. Przyzwoity, nowy sprzęt audio, jest dziś na tyle tani, ze zdecydowanie lepiej kupować nowy. 🙂 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowany) 13 minut temu, S Komp napisał: Przyzwoity, nowy sprzęt audio, jest dziś na tyle tani, ze zdecydowanie lepiej kupować nowy. Wiem , że jestem sentymentalny i może to z tego wynika , ale jednak wolę ten stary. Napatrzyłem się u kolegi serwisanta z czego są robione choćby zębatki nowych Thorensów , widziałem jak falują talerze nowych Technicsów i jakoś nie dostrzegam przewagi tych nowych drapaków nad tymi wiekowymi. Po za tym ja i tak modyfikuje każdy gramofon , to co za różnica nowy czy stary A i mniej śmieci trafia na wysypiska jak się uratuje takiego staruszka. Edytowano 11 godzin temu przez tomek4446 2 Odpisz, cytując
Rega Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 23 minuty temu, S Komp napisał: zdecydowanie lepiej kupować nowy. Ośmielę się mieć odmienne zdanie. ALe, co ja tam wiem:) 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu @S Komp oczywiście prowadzimy tu dyskusję czysto akademicką , każdy ma inne potrzeby, obawy , doświadczenia. Ale ..... " sąd , sądem , a sprawiedliwość musi być po naszej stronie " 2 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 1 minutę temu, tomek4446 napisał: sprawiedliwość musi być po naszej stronie @tomek4446 - z racji obecnego czasu, domniemywam, że świąteczne ubranie masz na sobie - a co w kieszeni? Czyżby argument, na podparcie Twojej tezy?:) Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 16 minut temu, Rega napisał: Czyżby argument, na podparcie Twojej tezy?:) Roman , przezorny zawsze ubezpieczony @S Komp zobacz jakie cudeńka ze starych drapaków robi Grzesiek / @Audio Autonomy/ Trzy moje też wyszły spod jego ręki. https://forum.audio.com.pl/topic/88732-lenco-l-75-i-inne-przygody-w-krainie-analogu/page/14/#comment-747835 Ma to duszę , bo jak tak , otworzyć kompa kliknąć zamawiam lub zdjąć z półki i do koszyka ? Fuj . Odpisz, cytując
S Komp Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 4 godziny temu, tomek4446 napisał: Roman , przezorny zawsze ubezpieczony @S Komp zobacz jakie cudeńka ze starych drapaków robi Grzesiek / @Audio Autonomy/ Trzy moje też wyszły spod jego ręki. https://forum.audio.com.pl/topic/88732-lenco-l-75-i-inne-przygody-w-krainie-analogu/page/14/#comment-747835 Ma to duszę , bo jak tak , otworzyć kompa kliknąć zamawiam lub zdjąć z półki i do koszyka ? Fuj . Żadnej duszy to ja w tym ani nie widzę , ani nie czuję. Zwyczajne stare klamoty, którym niezwykle daleko pod każdym względem do nowego Thorensa TD 403DD. Odpisz, cytując
Audio Autonomy Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Thorens TD403DD to fajny gramofon, ale to cały cały czas klasa średnia. Sprzęt używany ma swoje wady (jak wszystko), ale nie demonizujmy takich wyborów. Za równowartość nowego TD403 można kupić np. popularnego Pioneera PL50L, który prawie pod każdym względem będzie lepszy od Thorensa. Zresztą każdy wydaje swoją kasę tak jak jak uważa. Są klienci na sprzęt nowy i są tacy co wolą kupić coś starszego i zwykle lepszego. Jak to w życiu - wszystko ma swoje plusy i minusy 2 1 Odpisz, cytując
Palmos Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, S Komp napisał: Żadnej duszy to ja w tym ani nie widzę , ani nie czuję. Twoja strata. Być może w takim razie powinieneś się zastanowić czy winyl jest dla Ciebie. 1 godzinę temu, S Komp napisał: Zwyczajne stare klamoty, Widocznie miałeś pecha i tylko na takie trafiłeś. 58 minut temu, Audio Autonomy napisał: Za równowartość nowego TD403 można kupić np. popularnego Pioneera PL50L Przy odrobinie szczęścia można trafić na PL-50 LII (z wymienną rurką ramienia na S lub prostą) to już jest naprawdę wypas. 1 Odpisz, cytując
S Komp Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Palmos napisał: Przy odrobinie szczęścia można trafić na PL-50 LII (z wymienną rurką ramienia na S lub prostą) to już jest naprawdę wypas. To może uzasadnij to, co napisałeś W czym przejawia się ten "wypas" do czego niby tego wypasu potrzebujesz i jak go ew. wykorzystasz? 😁 1 godzinę temu, Palmos napisał: Twoja strata. Być może w takim razie powinieneś się zastanowić czy winyl jest dla Ciebie. Ja jestem świadomym, w niczym nie zaślepionym, użytkownikiem gramofonów i płyt winylowych. Nie ma nic przyjemniejszego niż słuchanie płyt na sprawnym, idealnie trzymającym obroty, nie zniekształcającym dźwięku, niezużytym gramofonie. Powtarzane legendy o wspaniałej, cudownej jakości starych, wyeksploatowanych, pięćdziesięcioletnich gramofonów to niestety ale tylko wymysł co niektórych fanatyków staroci i poszukiwań sprzętu na złomowiskach. Odpisz, cytując
Audio Autonomy Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 22 minuty temu, S Komp napisał: Nie ma nic przyjemniejszego niż słuchanie płyt na sprawnym, idealnie trzymającym obroty, nie zniekształcającym dźwięku, niezużytym gramofonie. Tu 100% zgody 23 minuty temu, S Komp napisał: Powtarzane legendy o wspaniałej, cudownej jakości starych, wyeksploatowanych, pięćdziesięcioletnich gramofonów to niestety ale tylko wymysł co niektórych fanatyków staroci i poszukiwań sprzętu na złomowiskach. Tu ciężko się zgodzić z czymkolwiek. Nie powtarzajmy tekstów o legendach starego sprzętu ani o tym jak to wypasiony jest współczesny sprzęt. Przejdźmy na konkrety: 1. W czym jest lepszy taki nowy Thorens od wspomnianego wcześniej Pioneera? 2. Jakie za plusy zakupu nowego sprzętu? 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 12 minut temu, S Komp napisał: Powtarzane legendy o wspaniałej, cudownej jakości starych, wyeksploatowanych, pięćdziesięcioletnich gramofonów to niestety ale tylko wymysł co niektórych fanatyków staroci i poszukiwań sprzętu na złomowiskach. No i mnie wkurzyłeś. Trzy pomiary wspomnianych przez ciebie trzymania obrotów. Robione przez użytkowników tych drapaków , więc obiektywne. Na końcu mój , sam robiłem pomiar , 52 -letni JVC QL A7 1 Odpisz, cytując
Palmos Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 39 minut temu, S Komp napisał: W czym przejawia się ten "wypas" Chociażby możliwością zamontowania różnych wkładek o różnych podatnościach, możliwością zmiany wkładek praktycznie "w locie" bez pełnej kalibracji etc. 39 minut temu, S Komp napisał: jak go ew. wykorzystasz? A jak myślisz 😳 Ale zaraz, komu ja odpowiadam. Twoje wpisy typu "nowy jest zawsze lepszy od używanego" lub "moje typy które podałem są najlepsze i nic lepszego nie ma" sugerują że grałeś na większej części tych kilku lub kilkunastu tysiecy typów używanych i nowych gramofonów i nie posilkujesz się AI czy "troll" internetowych żeby wyrazić swoje zdanie. Więc pewnie miałeś u siebie lub gdzieś grałeś na jednym z tak popularnych gramofonów jak Pioneer Pl30, Pl50 czy Pl70 czy Jvc Victor. Więc nie rozumiem czemu zadajesz takie pytania. Edytowano 2 godziny temu przez Palmos Odpisz, cytując
meamurprd Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Dnia 25.12.2025 o 19:03, S Komp napisał: A co chciałbyś uzyskać? Mam wrażenie, ze absolutnie nie wiesz o czym piszesz. Oczywiście, że jeszcze nie wiem z racji na to, iż nigdy nie posiadałem do tej pory w swoim życiu gramofonu i tak jak wspomniałem na samym starcie chciałbym mieć możliwość odsłuchu swoich płyt, które zbieram od jakiegoś czasu. Dnia 25.12.2025 o 19:03, S Komp napisał: Gramofon, niestety, to nie jakie mityczne, cudowne urządzenie, które po zastosowaniu magicznej, cudownej wkładki, nawet MC, nagle olśni Cię równie cudownym, magicznym dźwiękiem. Jeżeli myślisz, ze gramofon jest właściwym punktem wyjścia przy "budowie" "systemu audio", to jesteś niestety w ogromnym będzie i zaczynasz od niewłaściwej strony. Przyzwoity gramofon to fajna rzecz, ale niestety dla "niereformowalnych " pasjonatów. Mam świadomość tego, że dźwięk z winyli nie jest jakimś przeskokiem pod kątem jakości w stosunku do odpalenia sobie muzyki chociażby z płyty CD czy ze streamingu na Tidal'u jednak odkąd pamiętam interesuje mnie temat sprzętów audio i gdzieś tam chciałbym sobie realizować takie hobby. W żadnym miejscu nie wspomniałem, że gramofon to mityczny złoty środek, który sprawi że nigdy już nie będę słuchał muzyki w żaden inny sposób. A z racji na to, że posiadam akurat dwa monitory studyjne KRK Rokit 5 G3 to nie chciałbym od razu kompletować całego zestawu wydając na to kij wie ile pieniędzy, tylko zacząć sobie po troszku zbierać sprzęty zaczynając od gramofonu, bo takie mam widzimisię i chcę w końcu odsłuchać swoich płyt, więc pomyślałem, że na start mógłbym skorzystać z owych głośników aktywnych do odsłuchu płyt, a w późniejszym czasie tak jak również napisałem ulepszać sobie swój "setup". Odpisz, cytując
S Komp Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 41 minut temu, Palmos napisał: Chociażby możliwością zamontowania różnych wkładek o różnych podatnościach, możliwością zmiany wkładek praktycznie "w locie" bez pełnej kalibracji etc. Czy aby na pewno wiesz o czym piszesz? 42 minuty temu, Palmos napisał: A jak myślisz 😳 Ale zaraz, komu ja odpowiadam. Twoje wpisy typu "nowy jest zawsze lepszy od używanego" lub "moje typy które podałem są najlepsze i nic lepszego nie ma" sugerują że grałeś na większej części tych kilku lub kilkunastu tysiecy typów używanych i nowych gramofonów i nie posilkujesz się AI czy "troll" internetowych żeby wyrazić swoje zdanie. Więc pewnie miałeś u siebie lub gdzieś grałeś na jednym z tak popularnych gramofonów jak Pioneer Pl30, Pl50 czy Pl70 czy Jvc Victor. Potok słów , z których absolutnie nic nie wynika. Tak na marginesie, na gramofonie się nie gra, na gramofonie się odtwarza płyty. 46 minut temu, Palmos napisał: Więc nie rozumiem czemu zadajesz takie pytania. Odnoszę nieodparte wrażenie, ze niestety jeszcze wielu innych rzeczy nie rozumiesz. 😁 29 minut temu, meamurprd napisał: A z racji na to, że posiadam akurat dwa monitory studyjne KRK Rokit 5 G3 to nie chciałbym od razu kompletować całego zestawu wydając na to kij wie ile pieniędzy, tylko zacząć sobie po troszku zbierać sprzęty zaczynając od gramofonu, bo takie mam widzimisię i chcę w końcu odsłuchać swoich płyt, więc pomyślałem, że na start mógłbym skorzystać z owych głośników aktywnych do odsłuchu płyt, a w późniejszym czasie tak jak również napisałem ulepszać sobie swój "setup". Dlatego nie pakuj się w żadne starocia, które będą skarbonką bez dna, tylko kup sobie przyzwoity nowy gramofon typu Teac, Thorens, AT, Dual, nawet Denon czy Yamaha, wybierz dowolny, który Ci się podoba, wbrew temu co piszą co niektórzy, są to całkiem przyzwoite sprzęty, lepsze od staroci w "idealnym" stanie ( takich w praktyce niestety nie ma) Odpisz, cytując
RoRo Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 41 minut temu, S Komp napisał: ... są to całkiem przyzwoite sprzęty, lepsze od staroci w "idealnym" stanie ( takich w praktyce niestety nie ma) W praktyce na szczęście trafiają się starocie w idealnym stanie-trzeba wiedzieć co i od kogo się kupuje. Natomiast sformułowanie " nie pakuje się w żadne starocie które będą skarbonką bez dna" jest sensowne w stosunku do sporej liczby sprzętów sprzedawanych przez handlarzy i bez serwisu (i odnosi się nie tylko do gramofonów czy sprzętu audio). Proszę uczestników o trochę bardziej wyważone wypowiedzi i mniej złośliwości! Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując
Palmos Napisano 57 minut temu Napisano 57 minut temu 38 minut temu, S Komp napisał: Czy aby na pewno wiesz o czym piszesz? Naprawdę? Riposta w stylu małolata? 41 minut temu, S Komp napisał: Potok słów , z których absolutnie nic nie wynika. Proponuję przeczytać jeszcze raz ze zrozumieniem. 42 minuty temu, S Komp napisał: Tak na marginesie, na gramofonie się nie gra Dobrze że to wyjaśniłeś bo nikt nie zrozumiał 👍 44 minuty temu, S Komp napisał: Odnoszę nieodparte wrażenie, ze niestety jeszcze wielu innych rzeczy nie rozumiesz. 😁 I kto to mówi... Odpisz, cytując
Chilli Napisano 37 minut temu Napisano 37 minut temu Dnia 25.12.2025 o 19:03, S Komp napisał: Mam wrażenie, ze absolutnie nie wiesz o czym piszesz. Przecież Kolego pisze, że nie wie, więc po co te prztyczki? Dnia 25.12.2025 o 19:03, S Komp napisał: Gramofon, niestety, to nie jakie mityczne, cudowne urządzenie, Mam olbrzymią prośbę, byś napisał mi o tych twoim zdaniem mitycznych urządzeniach od których zaczynałeś i ewentualnie posiadasz? Dnia 25.12.2025 o 19:03, S Komp napisał: Przyzwoity gramofon to fajna rzecz, ale niestety dla "niereformowalnych " pasjonatów. A już tak ultima ratio, skoro tak negujesz, to po co zaglądasz do wątku o gramofonach? 28 minut temu, RoRo napisał: Proszę uczestników o trochę bardziej wyważone wypowiedzi i mniej złośliwości! PS zero złośliwości. 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts