Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
35 minut temu, Palmos napisał:

Może nie wszystko tu przeczytałeś albo już zostało wykasowane ale jak ktoś mówi, że każdy używany sprzęt to nic nie warty dezel a wszystkie nowe są OK - to (przynajmniej w mojej opinii) nie ma racji.

Przeczytaj uważniej co napisałem.

Rozumiem Twoja frustrację tym, ze każdy nabyty sprzęt, w tym elektroniczny, się starzeje, po 15-30 latach używania przestaje mieć należyte cechy użytkowe  i niestety trzeba go co jakiś czas wymieniać, takie jest życie, musisz to zaakceptować i z tym żyć. 😁

4 minuty temu, Chmarski napisał:

ile wezmę za te gramofony gdybym chciał się ich pozbyć za te 15 lat.

Tą kwestię w zasadzie można pominąć, koszt gramofonu, jak piszesz 4,3 tys. zł rozłożony na 15 lat daje 287 zł/rok - 24 zł/m-c. 🙂

Piętnastoletniego Technicsa 1500C to pewnie jeszcze sprzedasz, ale 65 letniego SL1510 wątpię. 😁

Napisano
4 minuty temu, S Komp napisał:

każdy nabyty sprzęt, w tym elektroniczny, się starzeje, po 15-30 latach używania przestaje mieć należyte cechy użytkowe  i niestety trzeba go co jakiś czas wymieniać.

Moje dwa 40 letnie gramofony nie straciły jakichkolwiek cech użytkowych i napewno nie trzeba ich wymieniać po 15-30 latach. Działają praktyczniej jakby były nowe. Oprócz regulacji nie musiałem nawet robić serwisu.

A jeśli chodzi o sprzęty nowe to (trochę z innego podwórka)

Nowa suszarka do ubrań padła mi po 2 latach a nowa pralka po 4 i musiałem je wymienić (o nowych suszarkach do włosów, żelazkach itp. to już nie wspomnę.

To teraz czekam na przykłady twoich doswadczeń na poparcie twoich też. Tylko konkretne przykłady a nie puste słowa.

Napisano
1 minutę temu, Palmos napisał:

Nowa suszarka do ubrań padła mi po 2 latach a nowa pralka po 4 i musiałem je wymienić (o nowych suszarkach do włosów, żelazkach itp. to już nie wspomnę.

Kupuj lepsze sprzęty, nie chińszczyznę pod ładnymi nazwami.

Napisano
2 minuty temu, Palmos napisał:

Moje dwa 40 letnie gramofony nie straciły jakichkolwiek cech użytkowych i napewno nie trzeba ich wymieniać po 15-30 latach. Działają praktyczniej jakby były nowe. Oprócz regulacji nie musiałem nawet robić serwisu.

Tak Ci się tylko wydaje, może masz niewielkie oczekiwania, poza zabytkowym wyglądem, a może Twoja wiara w cudowność posiadanych zabytków robi swoje... 😁

Napisano
1 minutę temu, S Komp napisał:

Tak Ci się tylko wydaje

Znów puste słowa -tak jak się spodziewałem. 

Chociaż raz miej jaja i odpowiedz na pytania.

Słuchajcie 

Mamy jasnowidza na forum który wie jaki kto ma sprzęt u siebie w domu i w jakim stanie. To takie czysto inżynierskie podeście w wersji @S Komp.

I to  nie tylko w zakresie audio ale AGD.

Zobaczymy jak mu pójdzie w br motoryzacyjnej.

@S Komp 

To jaki mam samochód i ilo letni?

Dawaj.

Napisano (edytowany)
9 minut temu, Palmos napisał:

Mamy jasnowidza na forum który wie jaki kto ma sprzęt u siebie w domu i w jakim stanie.

Wystarczy umieć czytać ze zrozumieniem.

Sam napisałeś jakie "cuda" posiadasz.😁

Edytowano przez S Komp
Napisano
18 minut temu, Palmos napisał:

Nie porównywałbym AGD do Audio.

Inna sprawa, że kolega mi kiedyś powiedział, że jak chcesz mieć spokój to kup sobie pralkę Miele - starczy Ci na 20 lat. Najtańsza nowa kosztowała wtedy ponad 6k PLN. Policzyłem, że w ciągu tych 20 lat mogę kupić 3 pralki po 2k PLN. Różnica jest jednak taka, że te nowe pralki będą miały nowe funkcje, których ta pralka Miele mieć nie będzie. 

Pralka działa u mnie od 7 lat. Lodówka, zmywarka i piekarnik od 18 lat. Suszarkę do ubrań mam od 3 więc nie wiem czy się liczy. Stacja parowa od 8 lat ta sama. 

Napisano (edytowany)
46 minut temu, S Komp napisał:

Twoja frustracja i kompleksy  są przeogromne!🤣

Znów błąd "inżynierku". 👎

Nieźle się bawię patrząc jak się coraz bardziej pogrążasz.

Edytowano przez Palmos
Napisano

Panowie przestańcie w te uszczypliwości pogrywać. 

Temat jest złożony i nie ma co przekonywać do swoich racji. Jeżeli jest potrzeba dyskusji co lepsze tzn. vintage czy nowa produkcja to dyskutujcie bez personalnych wycieczek.

Poszukajcie merytorycznych argumentów, badań statystycznych, opinii serwisów, doświadczonych użytkowników, ale nie tak jak próbujecie czyli piaskiem po oczach. 

Ciężko się to czyta przez to, szczególnie, że gramofon to nie moja bajka, ale litości. Przestańcie się spierać z takim zadęciem o tak błache sprawy. Szkoda czasu i nerwów.

Gdybym miał wejść w świat gramofonów wybrałbym nowy, bo nie mam wedzy i doświadczenia by radzić sobie z potencjalnymi problemami używanego, ale rozumiem tych którzy wolą egzemplarze ze złotej ery audio, która kojarzy mi się z dobrej jakości materiałami, metalem ponad plastikiem, montażem przewlekanym na PCB, łatwością napraw i wymian cześci elektronicznych, porządną mechaniką, prawdziwą cyną, a nie jej bezołowiową wersją, która wygląda jakby miała zaraz się rozsypać. 

Apeluję Koledzy o zaprzestanie uszczypliwości i merytoryczną dyskusję na argumenty bez personalnych odnośników. Jeżeli zaś komuś skacze ciśnienie to sugeruję odpocząć od dyskusji i zająć się noworocznymi przygotowaniami.

Pozdrawiam serdecznie wszystkiego najlepszego w Nowym Roku życząc.

M