Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
5 minut temu, pairtick napisał:

Toyota już to przerabiała - transport morski i rdza.

Volvo to inny standard blachy i zabezpieczeń niż Toyota (i chyba większości popularnych samochodów japońskich).

12 minut temu, il Dottore napisał:

Olympica 3 to jest cudo. 😍

Czy cudo to nie wiem, ale mi bardzo podchodzi i Olympica Nova 5 jest na mojej krótkiej liście gdyby mnie naszło na zmianę.  

Miałem okazję posłuchać 3 z moimi wzmacniaczami. Charakterystyka bardzo podobna do moich kolumn tylko jak moje "szkicują" to Olympica jeszcze dorzuca lepsze "cieniowanie". Brzmienie czy równowaga tonalna... jakie je podłączyliśmy w @Q21 to zaczęło to brzmieć jak u mnie w domu. Z tym plusem na rzecz jeszcze dokładniejszego grania.

6 minut temu, il Dottore napisał:

Nie mój problem. Mnie nie stać na Volvo. 

Na nowe mnie nie stać, ale stare v70 mam. Tylko nie wiem czy nie sprzedam bo dostałem służbowy, a do strefy czystego transportu w W-wie od 1 stycznia 2026 będę mógł wjechać tylko 4 razy w ciągu roku :( 

Napisano (edytowany)
11 minut temu, Chmarski napisał:

Volvo to inny standard blachy i zabezpieczeń niż Toyota (i chyba większości popularnych samochodów japońskich).

Czy cudo to nie wiem, ale mi bardzo podchodzi i Olympica Nova 5 jest na mojej krótkiej liście gdyby mnie naszło na zmianę.  

Miałem okazję posłuchać 3 z moimi wzmacniaczami. Charakterystyka bardzo podobna do moich kolumn tylko jak moje "szkicują" to Olympica jeszcze dorzuca lepsze "cieniowanie". Brzmienie czy równowaga tonalna... jakie je podłączyliśmy w @Q21 to zaczęło to brzmieć jak u mnie w domu. Z tym plusem na rzecz jeszcze dokładniejszego grania.

Już pomijam, że jest to sprzęt poza moim zasięgiem ale przede wszystkim mając 20W/kanał to nawet o takich głośnikach nie myslę. Z czym do ludzi? :) 

Ale przynajmniej miło popatrzeć. Serii Olympica to by się i sam Franco Serblin nie powstydził. Dzieła sztuki użytkowej. 

Dla mnie to jest coś, jak Aston Martin czy Ferrari - nigdy nie kupię, nie moja liga, ale miło popatrzeć i fajnie, że coś takiego istnieje. Pomniki ginącej Cywilizacji Białego Człowieka.

Z tym, że bardziej podobały mi się starsze serie - ze skórą z przodu.

Edytowano przez il Dottore
Napisano
2 godziny temu, il Dottore napisał:

Kupujesz Volvo i nie wiesz czy jest z EU fabryki czy z Chin przyjechało do polskiego salonu. 

Znowu bredzisz. Primo nie każdy model jest/był produkowany w Chinach w ostatnim czasie. Secundo zanim odbierzesz auto to znasz VIN i doskonale wiesz skąd przyjechało. 

Napisano
1 minutę temu, PanKlor napisał:

Primo nie każdy model jest/był produkowany w Chinach w ostatnim czasie.

Pewnie, że nie każdy. Nie o tym jest dyskusja. 

Dyskusja jest o tym, jak można auto z chińskiej firmy, w 100% wyprodukowane w Chinach uważać za nie chińskie. :) 

Napisano (edytowany)
3 minuty temu, PanKlor napisał:

Udowodnij.

Przeczy Ci sama rzeczywistość: Volvo jest chińską firmą i produkuje swoje samochody (niektóre) 100% w Chinach. 

Można w EU kupić TEN SAM MODEL z Chin albo z EU. 

Co pokazywał Zachar na filmiku. 

Żeby nie było: ja nie widzę w tym nic złego. Nie uważam, że przez to Volvo jest jakieś gorsze. 

Napisano
6 minut temu, il Dottore napisał:

Można w EU kupić TEN SAM MODEL z Chin albo z EU. 

Mozna ale nie oznacza to, że

"Kupujesz Volvo i nie wiesz czy jest z EU fabryki czy z Chin przyjechało do polskiego salonu. "

To w cudzysłowie to bzdura. Zgadnij kto to napisał. 

Napisano (edytowany)
5 minut temu, PanKlor napisał:

To w cudzysłowie to bzdura. Zgadnij kto to napisał. 

No nie bzdura. Zamawiasz dany model Volvo i salon dzwoni że wóz jest gotowy do odbioru. Przyjeżdżasz, sprawdzasz VIN i... UPS! :) Made in China! :) 

Co wtedy zrobisz? Odmówisz przyjęcia, bo chiński?  A co Ci powie salon? 

- Sorry, panie drogi! Umówiliśmy się na Volvo a nie na miejsce produkcji! Stoi Volvo? Stoi! No to brać, bo zaliczka przepadnie! 

Napisano (edytowany)
9 minut temu, il Dottore napisał:

No nie bzdura. Zamawiasz dany model Volvo i salon dzwoni że wóz jest gotowy do odbioru. Przyjeżdżasz, sprawdzasz VIN i... UPS! :) Made in China! :) 

Co wtedy zrobisz? Odmówisz przyjęcia, bo chiński?  A co Ci powie salon? 

- Sorry, panie drogi! Umówiliśmy się na Volvo a nie na miejsce produkcji? Stoi Volvo? Stoi! No to brać, bo zaliczka przepadnie!

Sam sobie zaprzeczasz skoro masz VIN to wiesz skąd przyjechało auto.

Powtórzę raz jeszcze głupotę "Kupujesz Volvo i nie wiesz czy jest z EU fabryki czy z Chin przyjechało do polskiego salonu. " Kupuję i wiem, czasami nawet zanim przekrocze próg salonu bo nie wszystkie modele robione były/są w Chinach.

VIN znany jest długo przed tym zanim auto dotrze do dealera. Dealer składając zamówienie raczej wie która fabryka je obsłuży. Wystarczy zapytać. Czy możesz odmówić - pewnie nie ale nie o tym była mowa. W momencie zakupu, czyli zapłacenia pelnej ceny oraz przeniesienia własności pochodzenie auta jest znane. 

To powyżej to z własnego doświadczenia z 2 Volvo. Jak wiesz lepiej i masz na to dowody to chętnie posłucham 

@Redakcja AUDIO proponuje wyciąć te parę postów i przenieść do samochodowego. 

Edytowano przez PanKlor
Napisano
5 godzin temu, il Dottore napisał:

Nie. Są CAŁE CHIŃSKIE. 

Nie tylko właściciel, ale i miejsce produkcji CAŁEGO SAMOCHODU. 

Kupujesz Volvo i nie wiesz czy jest z EU fabryki czy z Chin przyjechało do polskiego salonu. 

Nie ma to oczywiście żadnego znaczenia. Wszystkie części i tak oryginalne! ;) Podobno nawet chiński montaż lepszy. 

Przykładem moje SF Concertino. Wyglądają jak milion dolarów a grają... mocno średnio. 

Tylko średnica dobra. Nic poza tym. 

Jedne są , inne nie są , S 60 były sprowadzane  ze Stanów , a V 60 ( kombi)nadal produkowany , przynajmniej te spalinowe ( ok ,mild hybrid) są produkowane w Szwecji. Sprawdzone . Zresztą można ustalić po kodzie kraju produkcji  zawartym w VIN.

Napisano
18 minut temu, terracan1929 napisał:

Ja proponuję założyć nowy dział dla "chińczyków".

Problem w tym, że są uznane chińczyki i takie, o których nic nie wiadomo poza zdjęciami/renderami i jakimiś danymi.

Jak to rozdzielić rozsądnie?

Napisano
1 godzinę temu, il Dottore napisał:

W dodatku nie umiesz czytać ze zrozumieniem i ładujesz się z wdziękiem wsiowego buraka między wódkę i zakąskę

Napisał ten, który raportuje każdy przypadek przemocy werbalnej 🤣

Napisano
3 godziny temu, il Dottore napisał:

Rzeczywiście. 

Samóchód CHIŃSKIEJ FIRMY W CAŁOŚCI WYPRODUKOWANY W CHINACH nie jest chiński. :) 

To dopiero jest logika! :D 

A Volvo XC60, wyprodukowane przez SZWEDZKĄ firmę Volvo, przez SZWEDZKĄ załogę, w SZWEDZKIEJ fabryce w Torslanda i opracowane przez SZWEDÓW to dalej Chińczyk?

Twoje uporczywe wmawianie nam, że Volvo to Chińczyk tylko dlatego, że chiński koncern ma aktualnie większościowy pakiet akcji jest konfabulacją. 

Może przypomnisz nam historię firmy Volvo, skąd pochodzi, gdzie ma główną siedzibę, ile lat jest na rynku, czy działa do dzisiaj i pod jaką nazwą?  

Napisano
30 minut temu, Vectorinni napisał:

Twoje uporczywe wmawianie nam, że Volvo to Chińczyk tylko dlatego, że chiński koncern ma aktualnie większościowy pakiet akcji jest konfabulacją. 

Jest rzeczywistością. 

A historia? To było dawno i nieprawda. :) 

Niedługo tak będzie z Mercedesem. Dopiero fanboje Gwiazdy zaczną się zapluwać! Że niemiecki! Że co tam właściciel! Bardziej niemiecki niż sam Adolf Hitler! :D 

1 godzinę temu, terracan1929 napisał:

No ile można?

To jest dział o samochodach. 

Wrzucaj dowolne. Możesz np. koreańskie. 

Bo faktycznie: spamują tym Volvo aż nudno...