BlaBla Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu 7 minut temu, kaczadupa napisał: Aż dwa razy przeczytałem, dobra robota. Dali zawsze fajne. O to szybko czytasz😂. Słucham jeszcze kolejnej mojej ukochanej płyty, dla której noc to naturalne środowisko... Mezzanine odkrywam może nie na nowo ale raczę się nią od nowa. Nie wiem czy te kolumny grają rozdzielczo, detalicznie, dynamicznie itd, bo tego nie umiem porównać do innych ale na pewno cechuje je duży spokój i wysoka kultura. Cokolwiek kto przez to zrozumie. Takie mam wrażenie, że one robią swoje. Temat żeńskich wokali będzie przedmiotem szczegółowego śledztwa 😁 3 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Też dwa razy przeczytałem, ale fajnie się czyta takie wpisy więc spoko. Radość z nowego nabytku - bezcenna. I to wszystko w tej samej „akustyce” - czyli jednak lepsze głośniki grają lepiej, co za ulga No i bez wykresów i analizy pasma, jak powrót do starych dobrych czasów Edytowano 3 godziny temu przez majkel74 3 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @BlaBla , czy wiesz jak ustawić optymalne Dali ? Na wprost , żadne trójkąty itp . Ważne są odległości od ścian Ja szukam bialych ( nie wiem , czy żona zaakceptuje ) i Maroon - te zaakceptuje W każdym bądź razie zostaję w stajni Dali . Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 8 godzin temu, BlaBla napisał: Zastanawiałem sie nawet jak to opisać żeby było zrozumiałe Ja tam bez problemu zrozumiałem 😁. No i proszę,szybki zakup i się sprawdził!😁. Przy okazji jest to dowód na sens istnienia Forum, można, pogadać, wymienić się spostrzeżeniami i pohandlować. Wszyscy zadowoleni😁 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Na wykresy i inne takie nie możecie liczyć. Co do akustyki pokoju, to jak pisałem z uwagi na nieporownywalną ilość basu, na pewno Rubikony trochę bardziej grają pomieszczeniem niż małe sonusy ale nie jest to żaden problem. Jednak kilka metrów kwadratowych grubej wełny robi swoje. Nic nie zaczęło dudnić, grzmieć itd. Wszystko co pisałem o basie, dziś nazwałbym jego namacalną obecnością, pod pełną kontrolą ale badania będą trwały. Próba na Mezzanine zaliczona na 6! 😎 Za to miejsce odsłuchu stało się wrażliwsze, bo pół metra w tył i mamy nowe/inne dźwięki. Nie mówię na razie, że gorsze. Ale jest inaczej, gdzie wcześniej musiałem pojechać z fotelem aż pod tylną ścianę, żeby usłyszeć zmiany. Przy czym wtedy bas ewidentnie mulił i zalewał co przy jakimś dubie czy downtempo jest ok ale w rocku czy jazzie na pewno nie. A teraz ten bas jeszcze bardziej wyodrebnia się od reszty. Dość ciekawie to brzmi, bo jego jakość nie jest gorsza tylko jaest jakis inny. Na razie nie wiem co z tym robić i szuram po podłodze...😂 No i to co wiedziałem, że będzie problemem i to niezależnie od tego jakie kolumny wjadą. Muszą stać blisko ścian. Po prostu pokój jest dość wąski a między kolumnami stoi mebel. Manewr to 10 cm lewo-prawo. Przód-tył niewiele zmienia, te 10 cm po bokach też nie. Największy ruch jest właśnie na osi. @maciek72 radzi, by ustawić na wprost i tak radzi też producent. Ale na niektórych nagraniach traci na tym trochę scena, wydaje się zbyt szeroka, nienaturalnie, instrumenty na skrajach wręcz separują się od całości.Ale może znowu to kwestia złych nawyków sluchowych jakie mam. Coś tam się wymyśli metodą prob i błędów ale potrzeba czasu i spokoju. A teraz ich brak. 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 8 godzin temu, kaczadupa napisał: Dali zawsze fajne. Dali popularne a Teac niedoceniany. 8 godzin temu, BlaBla napisał: kolumny grają rozdzielczo, detalicznie, dynamicznie itd, bo tego nie umiem porównać do innych ale na pewno cechuje je duży spokój i wysoka kultura. Tak właśnie grają, świetny opis. Ten bas mnie na dzień dobry też zaskoczył, obfitość głębia i zróżnicowanie. Ja ma równolegle, można zrobić lekki toe-in, scena trochę węższa ale bardziej intymna. Korzystałeś z pre UD-507 ? Edytowano 1 godzinę temu przez cymes Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, cymes napisał: Dali popularne a Teac niedoceniany Przecież piszesz o Teac na forum. I jesteś zadowolony z tego co oferuje. Osobiście nie mogę się wypowiadać o Teac bo zwyczajnie nie znam. Za to kilka modeli paczek Dali słyszałem i prywatnie Zensor 3 miałem. Tu mam jakieś pojęcie czego mogę się spodziewać. Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Tak piszę bo jest świetny ! Mówię że niedoceniany, pamiętam jak bardzo dawno temu patrzyłam na ofertę salonu i był tam Teac integra, pomyślałem sobie takie małe pudełeczko w klasie D - blee. I w dalszym ciągu ludzie podchodzą że D to be, bo musi być duże i ciężkie. Efekt jest taki że mało kto ma ochotę na próbę odsłuchu. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 14 minut temu, cymes napisał: Teac niedoceniany. Czy ja wiem? Dwie osoby na forum posiadające wzmacniacze tej marki to chyba wcale nie tak mało. Sam miałem odtwarzacz CD teaca, ale niestety z nieznanych mi powodów, wyzionął ducha. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 23 minuty temu, cymes napisał: Dali popularne a Teac niedoceniany. Tak właśnie grają, świetny opis. Ten bas mnie na dzień dobry też zaskoczył, obfitość głębia i zróżnicowanie. Ja ma równolegle, można zrobić lekki toe-in, scena trochę węższa ale bardziej intymna. Korzystałeś z pre UD-507 ? Tak, bo 701 już wyjechał. Może na Rubikonach ujawnilaby się różnica o której braku pisałem, tak jak np lepiej różnicują poszczególne nagrania. Nie mam za bardzo porównania ale dla mnie całość teraz gra jak z góry zaprojektowany zestaw, a nie zbiór dość jednak przypadkowo zebranych elementów. Wyjaśnię jedną rzecz z nocnego wpisu, żeby ktoś źle nie zrozumiał. Pisząc o tym , ze Rubikony baaardzo różnicują nagrania nie miałem na myśli źródeł-nośników, w tym sensie, że sacd ok, streaming nie-ok. Okazało sie np, że dwie płyty sacd jakie wrzuciłem zagrały dużo gorzej niż wcześniej, żeby nie powiedzieć rozczarowująco, z kolei opisane Angel Dust czy Mezzanine, mimo przeciętnych zupełnie wydań zabrzmiały zjawiskowo. Shirley Horn Softly na streamingu brzmi średnio, na pliku DSD mega ale jest po nowym masteringu, więc różnica zrozumiała. Ale na Rubikonach wersja streamingowa brzmi tak fatalnie, że nie da się jej już w ogóle sluchać. Jezeli zmiana kolumn miała jakiś cel, to nawet jesli go źle zdefiniowalem/opisałem, to właśnie tym niuansowaniem nagrań ten cel został zrealizowany. Czy w 100% i czy we wlasciwy sposób to juz zupełnie inna kwestia. Dodam jeszcze, bo takie pytania się pojawiały.... Pierogów wyszło mniej niż zaplanowano, określone zostały jako jakieś "koślawe", a próba smakowa zaliczona na słabą "4". Padły niewygodne pytania: co ty właściwie robiłeś tyle czasu? Oraz: wyglądają jakbyś je w biegu robił....😁 Edytowano 1 godzinę temu przez BlaBla 3 Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Mam wrażenie że kolega fp74 wrócił 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @BlaBla przy jakich poziomach „głośności” były pierwsze odsłuchy? Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, AudioTube napisał: @BlaBla przy jakich poziomach „głośności” były pierwsze odsłuchy? - 32,5 db to mój punkt startowy ale zmniejszyłem do -35 a potem - 37,5. Angel Dust na - 20. Nie wiem czy to coś wyjaśnia? Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Nic mi nie wyjaśnia. Czy było cicho, średnio cicho itp Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, AudioTube napisał: Nic mi nie wyjaśnia. Czy było cicho, średnio cicho itp Myślałem że te cyferki co tam się wyświetlają to jakiś swiatowy standard mówiący znawcom od razu o co chodzi....😁. Raczej nie słucham głośno. Było i tak ciszej niż zwykle słucham. Było też czasem bardzo cicho i Chet Baker z niuansami bez problemu. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 27 minut temu Napisano 27 minut temu Kolego @BlaBla, wystarczy zwykły decybelomierz na telefon, żeby określić "glośność", z jaką słuchamy muzyki. U mnie to zwykle 65-70 dB. Bardzo rzadko głośniej. A gdy muzyka leci w tle to często dużo, dużo ciszej. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 27 minut temu Napisano 27 minut temu @BlaBla , jakbyś miał jeszcze raz kupić , to co terazr byś wybrał ? Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 13 minut temu Autor Napisano 13 minut temu 5 minut temu, KrólKiczu napisał: Kolego @BlaBla, wystarczy zwykły decybelomierz na telefon, żeby określić "glośność", z jaką słuchamy muzyki. U mnie to zwykle 65-70 dB. Bardzo rzadko głośniej. A gdy muzyka leci w tle to często dużo, dużo ciszej. Miałem taką apke, wychodziła mi średnia ciut poniżej 60 db. 5 minut temu, maciek72 napisał: @BlaBla , jakbyś miał jeszcze raz kupić , to co terazr byś wybrał ? Jestem zadowolony generalnie i myślę, ze poszło to w kierunku jakiego oczekiwałem. Na pewno kolejne kolumny, może za jakiś czas ale chyba nieprędko, wymagają odsłuchu, bo Rubikony to juz takie kolumny, że nie można w ciemno zakładać że coś droższego zagra lepiej. Poza tym mam dowód, ze te różnice pojawiają sie nawet nie od razu na zasadzie wow! tylko w miarę słuchania, jak ucho się oswaja i docenia stopniowo zmiany. Nie wiem w związku z tym, czy np takie słuchanie sklepowe na zasadzie 3 zestawy w godzinę- dwie ma w ogóle sens. Jak juz to w domu. Czekam jeszcze na standy. Stoją teraz za wysoko i dopiero jak siedzę "na baczność" to słyszę górę jak należy. Może dlatego pisałem o basie a w sumie niewiele o wysokich, bo jeszcze ich nie dosłyszałem dobrze. Komuś kto szuka dobrych kolumn poleciłbym z czystym sumieniem. Odpisz, cytując
Recommended Posts