matjar Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Witajcie, piszę tutaj na forum drugi raz, na wstępie powiem, że nie jestem "turbo" wymagającym ani szczegółowym audiofilem, ale wygospodarowałem sobie w domu pomieszczenie nad garażem o wymiarach 6.36 m x 6.37 m , wraz z skosami etc. bo to na poddaszu no i idea jest taka ,że zrobię tam swój pokój multimedialny., w tym celu chce kupić telewizor OLED prawdopodobnie samsung, ze względu na wymiar 83-90 cali maksymalnie no i teraz pojawia się pytanie jakie nagłośnienie? chciałbym się z całością jeśli chodzi o nagłośnienie zmieścić w budżecie 7-8 tysięcy. Czytając i przeglądając różne wątki, to dla większości osób, którzy na prawdę mają zajawkę na doskonały dźwięk za 7-8 tyś można kupić co najwyżej sam amplituner lub jeden głośnik.. no i idąc tym tropem pojawia mi się pytanie czy lepiej kupić budżetowe kino domowe w konfiguracji 7.1 czy też np. soundbar samsung Q990F, powiem szczerze, że mam Q930F w salonie i dla mnie w połączeni uz TV samsunga jest to całkiem zadowalające , jednakże wiem, że do kina domowego z prawdziwego zdarzenia trochę grającej "listwy" mimo głośników satelitarnych podjazdu nie ma. Dlatego moje pytanie co jest rozsądniejsze? kupić soundbar 11.1.4 który tworzy przestrzeń dźwięku, czy nadal kino domowe w konfiguracji 7.1 będzie miało lepszy efekt? Można podesłać konkretne propozycje kin domowych w rozsądnym budżecie. Dodam jeszcze ,że kanapa będzie oddalona od tylnej ściany o około 2 m , kable pod glośniki boczne mam wyprowadzone mniej więcej na środku tej kanapy (po obu bokach), zaś do głośników satelitarnych za kanapą. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 4 minuty temu, matjar napisał: Dlatego moje pytanie co jest rozsądniejsze? kupić soundbar 11.1.4 który tworzy przestrzeń dźwięku, czy nadal kino domowe w konfiguracji 7.1 będzie miało lepszy efekt? Kino nawet 5.1 będzie lepsze. Soundbar 11.1.4 - o którym piszesz to w praktyce 3.1 (1 "głośnik" soundbar + 2 głośniki satelity . 1 subwoofer) pisanie przez producentów takich bzdur 11.1.4 powinno być karane. To że w 1 metrowej belce upchnęli 11 czy 13 mikro głośniczków pod różnym kątem nie oznacza że będzie z tego dobry efekt, pewnie kreują jakieś pozorne poszerzone i odbijane pole ale do kina temu daleko. Tym bardziej że tam jest ~36m². Masz możliwości zrobienia fajnego kina, spokojnie 7.1.4 lub 7.2.4, kupić dobry amplituner dekodujący 11 kanałów i w przyszłości zamontować górną warstwę 4 głośników masz elegancki Dolby Atmos / DTS-X. Amplituner dekodujący 11 kanałów to najtaniej obecnie Pioneer LX-505, na początek jeżeli chodzi o głośniki możesz popatrzeć na budżetowe zestawy od TAGA, Wilson, Teufel 36 minut temu, matjar napisał: że nie jestem "turbo" wymagającym ani szczegółowym audiofilem dlatego taka propozycja. Nawet na start prawdziwe 5.1 będzie lepsze od soundbara. Pozostaje subwoofer, resztę głośników możesz dokupić i zamontować później. 2 1 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Chyba nie znajdziesz ani jednego , który wskaże na sounbar. Zło w czystej postaci 1 Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Widziałem „soundbary” które mogą zadziałać z multum satelitek po całym pokoju ale no… w takim układzie po prostu zrobiłeś kino z gorszymi wzmacniaczami i droższymi głośnikami niż na wolnym rynku 😅 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Znajomy ma zbudowane kino na Sonos. No i co? No super to gra. Ale dał powyzej 10ki. Mój głos na budzetowe kino. Odpisz, cytując
Recommended Posts