d00 Napisano Wtorek o 12:17 Napisano Wtorek o 12:17 44 minuty temu, kaczadupa napisał: O! właśnie mam je na celowniku. Jest troszkę wypełnienia na średnicy czy studyjna precyzja i neutralność ponad wszystko ? Wg mnie jest wypełnienie. Mam HD600 do porównania i 600 grają neutralniej. 490 Pro przychodzą z dwoma setami poduszek. Jedne cieplejsze, drugie bardziej analityczne. Preferuję te cieplejsze. Mnie tam nic nie brakuje w tym graniu. Basu więcej niż w HD600. Dla mnie to taki środek pomiędzy HD600 a np. 770 Pro X. Średnica dość gęsta. Nie nazwałbym jej chudą. 2 Odpisz, cytując
d00 Napisano Wtorek o 12:46 Napisano Wtorek o 12:46 26 minut temu, kaczadupa napisał: Nie cisną ? Nie mam z tym żadnego problemu, ale mam niewielką głowę. HD600 są wygodne, a te jeszcze lepiej wg mnie leżą. 1 Odpisz, cytując
Marlin Napisano Wtorek o 13:22 Napisano Wtorek o 13:22 6 godzin temu, Wojtek E napisał: Ciche słuchanie - nie mam profesjonalnego miernika, aplikacja na telefonie pokazuje mi jakieś 35-40 dB. To bardzo ciche słuchanie. Chyba, że u mnie jest coś nie tak. Bo u mnie ciche słuchanie to w zakresie 50-60dB. Odpisz, cytując
pairtick Napisano Wtorek o 13:28 Napisano Wtorek o 13:28 6 godzin temu, Wojtek E napisał: Bo Yamaha nie obsługe Tidal Connect. Można uruchomić Tidala tylko przez natywną aplikację Yamahy, która jest do bani. 1. Czyli jednak obsługuje. 2. Ja korzystam z Qobuz przez BubbleUPnP. Odpisz, cytując
Wojtek E Napisano Wtorek o 14:28 Autor Napisano Wtorek o 14:28 1 godzinę temu, Marlin napisał: To bardzo ciche słuchanie. Chyba, że u mnie jest coś nie tak. Bo u mnie ciche słuchanie to w zakresie 50-60dB. To pewnie mierzenie dB przez mój telefon jest skopane. Umówmy się na poziom poziom cichej rozmowy. Muzyka gra, ale można bez problemu przy niej rozmawiać. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano Wtorek o 15:00 Napisano Wtorek o 15:00 19 godzin temu, Wojtek E napisał: A chciałbym, żeby przy cichym słuchaniu dźwięk był pełny, nasycony i mięsisty Nie ma na to szans. Za żadne pieniądze. 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano Wtorek o 16:59 Napisano Wtorek o 16:59 Niestety, ale zgodzę się z powyższym wpisem. Przy takim poziomie głośności po prostu nie będzie wypełnienia. Odpisz, cytując
edmundo Napisano Wtorek o 17:02 Napisano Wtorek o 17:02 1 godzinę temu, AudioTube napisał: Nie ma na to szans. Za żadne pieniądze. A mi tak gra Lyngdorf 1120 z podłogówkami od BMN, i to bez zabaw equalizerem, jest wypełnienie przy minimalnym poziomie głośności. 1 Odpisz, cytując
Jaerk P Napisano Wtorek o 17:20 Napisano Wtorek o 17:20 Dla różnych osób minimalny poziom głośności jest zupełnie różny. Zwłaszcza dla tych z ubytkami słuchu... I wtedy będą różne odbiory grania przez dany sprzęt. Aż się sobie dziwię jakie to oczywiste po napisaniu😎 2 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano Wtorek o 17:47 Napisano Wtorek o 17:47 10 godzin temu, majkel74 napisał: Do cichego słuchania polecam zestaw Rega Elex R plus Dynaudio S40. Dźwięk się nasyca już od minimalnej głośności. Miałem Harbethy 30.2 i one po cichu nie grały najlepiej, tzn. potrzebowały grać istotnie głośniej od S40 żeby dźwięk ożywał. S40 potrzebują dużo dużo prądu aby się przebudziły i nie dudnily Odpisz, cytując
AudioTube Napisano Wtorek o 18:26 Napisano Wtorek o 18:26 Mieszanie gruszek z jabłkami. Ubytki słuchu, ilość prądu, equalizer… Ciszej znaczy mniej dołu. Jeśli ma być mięcho i tłusto, a gdzie te rzeczy występują, w jakim paśmie? To trzeba Chłopy skompensować zgodnie z krzywymi słyszenia. Czyli gałą w prawo, a wtedy reszta już nie będzie cicho, tak jak sobie gospodarz tego wątku życzy. O tym tomy napisano. Można i wleźć w detale. Ale jak patrzę na spory wycinek „akustyki” u gospodarza wątku, to zachęcam do słuchawek. Spekuluję. Pogłos w pokoju to z 700 ms minimalnie. A gospodarz pogłosy w pewnym nagraniu chciałby usłyszeć. Przy cichym odsłuchu, w takim hałasie. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Wtorek o 18:40 Napisano Wtorek o 18:40 1 godzinę temu, edmundo napisał: A mi tak gra Lyngdorf 1120 z podłogówkami od BMN, i to bez zabaw equalizerem, jest wypełnienie przy minimalnym poziomie głośności. Przecież wcześniej napisałeś, że korzystasz z RoomPerfect. 1 Odpisz, cytując
Wojtek E Napisano Wtorek o 18:58 Autor Napisano Wtorek o 18:58 (edytowany) 2 godziny temu, Q21 napisał: Niestety, ale zgodzę się z powyższym wpisem. Przy takim poziomie głośności po prostu nie będzie wypełnienia. OK, to tak się nie da, rozumiem. A od jakiego - mniej więcej - poziomu można liczyć na wypełniony dźwięk i jak można go uzyskać? EDIT: aplikacja, której używałem do pomiaru dźwięku była skopana. Użyłem dwóch innych i one pokazują średni poziom głosności przy cichej muzyce w okolicach 58-60 dB. I to jest chyba bardziej zbliżone do rzeczywistości... Edytowano Wtorek o 19:17 przez Wojtek E Odpisz, cytując
maciek72 Napisano Wtorek o 19:38 Napisano Wtorek o 19:38 21 godzin temu, Mprezi napisał: Maciek. Czy masz obecnie Rubicone 2? Zamieniłeś je z Epicon 2? Jak z basem u ciebie przy tym zestawie? Dzisiaj wyłączyłem z systemu dwa suby . I mógłbym bez nich ( subów ) żyć z samymi Rubikonami 2 . Już kilka miesięcy nie mam Epicon 2 , ale mam wrażenie , że niskich częstotliwości w Rubicon 2 jest ciut więcej niż w Epicon 2 . W Epicon 2 góra i środek był bardziej (?) wypchnięty do przodu Jest duży przeskok między Menuet SE , a Rubicon 2 . Natomiast między Rubikon 2 , a Epicon 2 , to już szlif i chyba bardziej do odpowiednich gatunków muzycznych . Wokal , instrumenty , klasyka , jazz Gitara , perkusja , klawisze świetnie wybrzmiewają na Rubicon 2. Moim zdaniem nie ma złego wyboru. Każdy znajdzie w tych modelach mnóstwo przyjemność z słuchania muzyki. Nie ma ani jednego zagrożenia , że będą męczyć po dłuższym słuchaniu . Jedyne zagrożenie , że tak się wysłuchasz w ich piękne brzmienie , że możesz zapomnieć wyłączyć gotujące się ziemniaki , odebrać dziecko ze szkoły , pójść za potrzebą ( ale , to nic - są Pampersy ) 😀😋😛 Ja osobiście KOCHAM DALI ♥️ ♥️ ♥️ I każdego namawiam do zapoznania się z TYM ,, Ministerstwem Muzyki od Dali Menuet , Rubikon i Epicon 2 1 Odpisz, cytując
Jaerk P Napisano Wtorek o 19:46 Napisano Wtorek o 19:46 Aż z ciekawości zainstalowałem jakiś śmieszny programik na telefonie do pomiaru głośności. U mnie normalny poziom to niecałe 40db. Dość cicho raczej. Odpisz, cytując
S Komp Napisano Wtorek o 20:06 Napisano Wtorek o 20:06 15 minut temu, Jaerk P napisał: Aż z ciekawości zainstalowałem jakiś śmieszny programik na telefonie do pomiaru głośności. U mnie normalny poziom to niecałe 40db. Dość cicho raczej. 39-41 dB to głośność przeciętnej, uznawanej za cichą, lodówki... Odpisz, cytując
AudioTube Napisano Wtorek o 20:11 Napisano Wtorek o 20:11 23 minuty temu, Jaerk P napisał: niecałe 40db. Dość cicho raczej Nie może być😁 Medytujesz? 😉 Miernikiem, będzie wtedy jasne. 5 minut temu, S Komp napisał: 39-41 dB to głośność Ale z jakiej odległości? U mnie jej nie słychać. 1 Odpisz, cytując
S Komp Napisano Wtorek o 20:14 Napisano Wtorek o 20:14 (edytowany) 3 godziny temu, Q21 napisał: Niestety, ale zgodzę się z powyższym wpisem. Przy takim poziomie głośności po prostu nie będzie wypełnienia. Poziom głośności 56-60 dB jest na tyle niski, że można swobodnie rozmawiać, muzyka tej rozmowie niczym nie przeszkadza, ale wystarczajaco wysoki, żeby dźwięk był odpowiednio, jak piszesz, wypełniony. Wystarczy przyzwoity sprzęt i dystans do bzdurnego, "ortodoksyjnego" podejścia do sprzętu audio typu "pure direct". Edytowano Wtorek o 20:20 przez S Komp literówka 1 Odpisz, cytując
Jaerk P Napisano Wtorek o 20:17 Napisano Wtorek o 20:17 (edytowany) 7 minut temu, AudioTube napisał: Nie może być😁 Medytujesz? 😉 Miernikiem, będzie wtedy jasne. Ale z jakiej odległości? U mnie jej nie słychać. Około 2 metry. Niestety mierzę zwykłym telefonem. Może być spory błąd. Jeszcze raz odpaliłem apkę. W szczycie dobija teraz do 45db. Wzmacniacz to byle jaka chińska lampa 300b. Kolumny Heco music style 900. Edytowano Wtorek o 20:22 przez Jaerk P Odpisz, cytując
S Komp Napisano Wtorek o 20:20 Napisano Wtorek o 20:20 7 minut temu, AudioTube napisał: Ale z jakiej odległości? U mnie jej nie słychać. Pomiar głośności lodówki wykonuje się z odl. 100 cm od urządzenia, na wys. połowy urządzenia. Jaka masz lodówkę? Odpisz, cytując
AudioTube Napisano Wtorek o 20:23 Napisano Wtorek o 20:23 70-75 dB Chłopaki. Z 2.5 metra. Jeśli jest komfortowo, jeśli wkładamy kolejnego cdeka, to znak, że jesteśmy w muzycznym raju. Gdy nie ma komfortu itd, to trza wyciszyć pokój, a często zmienić kolumny. Po cichaczu to książki trzeba czytać i inne tam fajne😉rzeczy robić. Odpisz, cytując
S Komp Napisano Wtorek o 20:23 Napisano Wtorek o 20:23 4 minuty temu, Jaerk P napisał: Około 2 metry. Niestety mierzę zwykłym telefonem. Może być spory błąd. Może telefon z marnym, albo uszkodzonym mikrofonem, może tez aplikacja do d....😁 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano Wtorek o 20:24 Napisano Wtorek o 20:24 3 minuty temu, S Komp napisał: Jaka masz lodówkę? Piwnicę mam, a zimą to w komórce kiełbasy wiszą, bo suche i się nie zepsują. Odpisz, cytując
Jaerk P Napisano Wtorek o 20:24 Napisano Wtorek o 20:24 (edytowany) 5 minut temu, S Komp napisał: Może telefon z marnym, albo uszkodzonym mikrofonem, może tez aplikacja do d....😁 Dokładnie. Może tak być. Nie mam parcia aby się upierać przy swoim zdaniu. 8 minut temu, S Komp napisał: Pomiar głośności lodówki wykonuje się z odl. 100 cm od urządzenia, na wys. połowy urządzenia. Jaka masz lodówkę? Ale z lodówką to nie macie szans ze mną. Sorry za offtop Edytowano Wtorek o 20:29 przez Jaerk P 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts