Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
44 minuty temu, kaczadupa napisał:

O! właśnie mam je na celowniku. :)  Jest troszkę  wypełnienia na średnicy czy studyjna precyzja i neutralność ponad wszystko ? 

Wg mnie jest wypełnienie. Mam HD600 do porównania i 600 grają neutralniej. 490 Pro przychodzą z dwoma setami poduszek. Jedne cieplejsze, drugie bardziej analityczne. Preferuję te cieplejsze. Mnie tam nic nie brakuje w tym graniu. Basu więcej niż w HD600. Dla mnie to taki środek pomiędzy HD600 a np. 770 Pro X.

Średnica dość gęsta. Nie nazwałbym jej chudą.

Napisano
6 godzin temu, Wojtek E napisał:

Ciche słuchanie - nie mam profesjonalnego miernika, aplikacja na telefonie pokazuje mi jakieś 35-40 dB. 

To bardzo ciche słuchanie. Chyba, że u mnie jest coś nie tak. Bo u mnie ciche słuchanie to w zakresie 50-60dB.

Napisano
6 godzin temu, Wojtek E napisał:

Bo Yamaha nie obsługe Tidal Connect. Można uruchomić Tidala tylko przez natywną aplikację Yamahy, która jest do bani.

1. Czyli jednak obsługuje. 

2. Ja korzystam z Qobuz przez BubbleUPnP. 

Screenshot_20251216-132142.jpg

Screenshot_20251216-132417.jpg

Napisano
1 godzinę temu, Marlin napisał:

To bardzo ciche słuchanie. Chyba, że u mnie jest coś nie tak. Bo u mnie ciche słuchanie to w zakresie 50-60dB.

To pewnie mierzenie dB przez mój telefon jest skopane. 

Umówmy się na poziom poziom cichej rozmowy. Muzyka gra, ale można bez problemu przy niej rozmawiać. 

Napisano
1 godzinę temu, AudioTube napisał:

Nie ma na to  szans. Za żadne pieniądze. 

A mi tak gra Lyngdorf 1120 z podłogówkami od BMN, i to bez zabaw equalizerem, jest wypełnienie przy minimalnym poziomie głośności.

Napisano

Dla różnych osób minimalny poziom głośności jest zupełnie różny. Zwłaszcza dla tych z ubytkami słuchu... I wtedy będą różne odbiory grania przez dany sprzęt. Aż się sobie dziwię jakie to oczywiste po napisaniu😎

Napisano
10 godzin temu, majkel74 napisał:

Do cichego słuchania polecam zestaw Rega Elex R plus Dynaudio S40. Dźwięk się nasyca już od minimalnej głośności. Miałem Harbethy 30.2 i one po cichu nie grały najlepiej, tzn. potrzebowały grać istotnie głośniej od S40 żeby dźwięk ożywał. 

S40 potrzebują dużo dużo prądu aby się przebudziły i nie dudnily 

Napisano

Mieszanie gruszek z jabłkami. Ubytki słuchu, ilość prądu, equalizer…

Ciszej znaczy mniej dołu.
Jeśli ma być mięcho i tłusto, a gdzie te rzeczy występują, w jakim paśmie? 
To trzeba Chłopy skompensować zgodnie z krzywymi słyszenia. Czyli gałą w prawo, a wtedy reszta już nie będzie cicho, tak jak sobie gospodarz tego wątku życzy. 

O tym tomy napisano. Można i wleźć w detale. Ale jak patrzę na spory wycinek „akustyki” u gospodarza wątku, to zachęcam do słuchawek.  

Spekuluję. Pogłos w pokoju to z 700 ms minimalnie. 

A gospodarz pogłosy w pewnym nagraniu chciałby usłyszeć. Przy cichym odsłuchu, w takim hałasie. 

Napisano
1 godzinę temu, edmundo napisał:

A mi tak gra Lyngdorf 1120 z podłogówkami od BMN, i to bez zabaw equalizerem, jest wypełnienie przy minimalnym poziomie głośności.

Przecież wcześniej napisałeś, że korzystasz z RoomPerfect.

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

Niestety, ale zgodzę się z powyższym wpisem. Przy takim poziomie głośności po prostu nie będzie wypełnienia. 

OK, to tak się nie da, rozumiem. 40 dB to za cicho.

A od jakiego - mniej więcej - poziomu można liczyć na wypełniony dźwięk i jak można go uzyskać?