Skocz do zawartości

elac carina bs243.4 czy bowers & wilkins 606 s3

Recommended Posts

Napisano

Witam jutro przymierzam się do zakupu w/w zestawów głośników. Pokój  12m2 może nawet nie . Nie mam możliwości odsłuchu więc chciałbym się zdać na waszą pomoc zależy mi na dźwięku stosunkowo naturalnym ale również żeby były niskie tony . I żeby też wysokie nie kuły no i środek żeby też był. Najbardziej interesują mnie wypowiedzi osób które miały możliwość odsłuchu . 

Największym minusem w zestawie będzie aiyima a80 pod względem ceny . Na wydajność nikt nie narzeka więc myślę że spokojnie uciągną monitory. Ma w razie czego regulacje niskich i wysokich tonów. 

Napisano

Jak zamieszczasz post w nocy to trzeba trochę poczekać na odpowiedź. :)

Wiesz ludzie śpią. Przeważnie. 

Nie masz możliwości odsłuchu i wybierasz skrajnie brzmiące kolumny. Jak ? Masz bon do Top HiFi? Ekstra rabat u nich od szefa? Skąd taki wybór. Elac to granie bardziej miesiste, łagodniejsze na górze, cieplejsze na dole. Bowers kompletnie odwrotnie. Jest jasny, szybki, rozdzielczy detaliczny, techniczny.  

A teraz w tym budżecie masz jeszcze mnóstwo innych propozycji, wiec? 

Nie wiem czy godzine bym wytrzymał przy Aiyma + Bowers + rock. Jak Bowersy to wzmak do wymiany dosć szybko. 

Napisano

Cześć, rozważasz tylko te dwie opcje, czy masz też coś innego w głowie? Góra tu i tu może okazać się ostra przez połączenie ze wzmacniaczem, ale bardziej wpasowują się jednak Elaci w Twoje oczekiwania według mnie. 

Sprawdziłbym KEF Q3 Meta i Dali Oberon 3 jako opcje, które są mniej wymagające od wzmacniacza. 

Napisano

Miałem podobny dylemat.  U mnie wybór padł na Cariny, głównie z tego samego powodu, co pisał Piotr. Bowersy wydają się bardziej detaliczne, analityczne, jasne. Mi ta droga w ogóle nie odpowiadała, choć np. mojemu tacie spodobało się na tyle, że nie tak dawno pokusił się na serie 700 :P

Cariny to z kolei granie takie pełne, ciepłe i przyjemne. Też mi się wydaje, że Cariny mają więcej basu względem Bowersa. Pozostaje kwestia tego, co bardziej przypadnie Ci do gustu.

Napisano

Kolego miałem różne kolumny. Półka przeważnie do 3000 zł. Przez ostatni rok grałem na Kef LS50. Wysokie tony i średnie są fantastyczne , ale miałem problem z basem. Z czasem robił się kapryśny. Kupiłem w ciemno Elac Cariny 243.4 i już ze mną zostały. Kefy pojechały do Koszalina do nowego właściciela. Bowersów nie słuchałem. Elacom proponuję dać szansę i sprawdzić w domu jak grają. 

IMG_20251216_183436036.jpg

Napisano

AUDIOVECTOR QR1 jak dostanę 

Albo ten elac  carina

Więcej nie będę wymyśleć  różnica jest w wielkości głośnika niskotonowego różnica 0.75 w stronę audiovector  i on ma wysokotonowe Amt i 1-2 więcej decybeli a elac na przetwornik Jet 

Myślałem jeszcze o kef w concerta meta ale ale z tego co widzę to są chyba nijakie chyba że jest dobre zasilanie