Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Panowie, jeszcze informacja dla osób, które rozważają wymianę lamp. Może nie wszyscy to wiedzą. Jesli używacie tylko wyjść RCA to nie musicie zmieniać wszystkich 4 lamp tylko 2. Fiio nawet opublikowało informację w internecie, które to są konkretnie lampy. W przypadku xlr trzeba wymienić wszystkie 4. Ale jeśli używacie interkonektow to raz ze znacznie taniej, a dwa że można pokusić się o jakąś fajną pare nos. 

Napisano
51 minut temu, mateolo2 napisał:

Panowie, jeszcze informacja dla osób, które rozważają wymianę lamp. Może nie wszyscy to wiedzą. Jesli używacie tylko wyjść RCA to nie musicie zmieniać wszystkich 4 lamp tylko 2. Fiio nawet opublikowało informację w internecie, które to są konkretnie lampy. W przypadku xlr trzeba wymienić wszystkie 4. Ale jeśli używacie interkonektow to raz ze znacznie taniej, a dwa że można pokusić się o jakąś fajną pare nos. 

Chyba już wiem kto będzie pierwszy wymieniał 😉

Napisano (edytowany)
8 minut temu, leoś napisał:

Chyba już wiem kto będzie pierwszy wymieniał 😉

Nie, raczej nie :) Ten dziwięk mi bardzo odpowiada. Ale znając mnie za jakiś czas mi się znudzi i będę chciał sobie coś wymienić.

Edytowano przez mateolo2
Napisano (edytowany)
Dnia 31.12.2025 o 13:23, leoś napisał:

Jakie to jest" to względnie kiepskie urządzenie"? Jakie to są" lepiej skonstruowane urządzenia" ? Skonstruował Pan jakieś urządzenie audio , które zostało wdrożone do produkcji na skalę przemysłową ?

Wyczuwam sarkazm, ale ok. Zdaję sobie sprawę, że tym punktowaniem pewnych słabych ogniw urządzenia mogłem niektórym podpaść i urazić ambicję i ego. Nie było to moją intencją oczywiście. Chciałem podzielić się jedynie swoimi spostrzeżeniami i tym co na pierwszy rzut oka widać. Odpowiadając, oczywiście że nie skonstruowałem, nie wymyśliłem ani audio, ani niczego innego co zostało wdrożone na skalę przemysłową.

Mam np takiego DACa który jest 100% konstrukcją DIY. Zamówiłem dwie płytki PCB i wszystkie niezbędne elementy: 5 transformatorów, kondensatory, rezystory, diody, mosfety, podstawki pod lampy, przetwornik itd. Oczywiście nie ja jestem autorem tego projektu. Część cyfrowa to projekt AudioNote, można przedstawić tego DACA jako AudioNote 3.x. Natomiast analog lampowy to SRPP wg projektu Łukasza Fikusa czyli Lampizatora. Dodam jeszcze, że nawet osobiście nie lutowałem tego wszystkiego, tylko kolega forumowicz, który złożył takich i podobnych DACów ze 20. Lutowanie drobnicy np podstawki pod przetwornik R2R AD1865, odbiornika czy tzw logiki trochę przerasta moje domowe możliwości. Kolega polutował i uruchomił mi całość w takiej prowizorycznej formie, początkowo grało to przez tydzień na zwykłej desce do krojenia :) (foto w załączniku). Potem już włożyłem to w swoją obudowę, dałem lepsze kable sygnałowe, a to w warkoczyki, a to ekranowane, sygnałowe Wireworld, porządne zasilające nie jak na zdjęciu od lampki nocnej,  kosmetyka, pomiary i zacząłem bawić się w upgrade'y. Te wszystkie opisane kilkanaście postów wcześniej kondensatory, lampy właśnie z rodziny E88cc (tak jak w Warmerze) i mam swoje wnioski i obserwacje, którymi chciałem się z kolegami podzielić. Są pewne upgrade'y które przynoszą wyraźne, wręcz spektakularne efekty, a inne to sztuka dla sztuki. Trzeba zapłacić też frycowe, popełnić przy okazji kilka błędów, zrobić trochę nietrafionych zakupów. Ale globalnie efekty w postaci poprawy klarowności grania, nasycenia barw, poprawy dynamiki itd są wyraźne i słyszalne.

I ja rozumiem "księgowe" podejście w takich projektach jak Warmer czy podobnych. Każdy z nas patrzy na cenę, analizuje swoje możliwości i to nie ważne już czy chodzi o audio czy wybór między zwykłym a malinowym pomidorem. Producent chce konkurować również ceną a w zasadzie to musi. Świadomie decyduje się na pewne akceptowalne kompromisy, bo niewiele ugra podrażając bezmyślnie projekt. Tak na podstawie tego mojego DACa, na pzykład początkowo miałem rezystory konwersji i katodowe przy lampach niskoszumowe Dale/Vishay za kilka złotych (gdzie zwykły druciak rezystor to koszt 10groszy). Potem dałem rezystory konwersji i katodowe metalizowane Takmany i węglowe AMRG Amtrams za 40zł, a docelowo w ostatnim kroku kupiłem i wymieniłem na tantalowe i niobowe niemagnetyczne rezystory od Audio Note za blisko 2 stówy za 6 rezystorów. Bardzo fajny przykład, bo jak widać można zamknąć się w złotówce, w kilku czy kilkudziesięciu złotych lub wydać 2 stówy. Na każdych rezystorach będzie grać, a ten mój wydatek to fanaberia i gonienie króliczka. Jest lepiej, ale czy to "lepiej" da się wycenić na 2 stówy? Ja wiem, że mam święty spokój i nic już mnie nie korci, bo kupiłem te prawie najlepsze. I producent to wie, że konkurencja zaraz zrobi podobnego DACa tańszego właśnie o te przykładowe 2 stówy i pozamiatane na rynku . Ogólnie to nie żałuję tych wszystkich kosztów, bo to fajna zabawa i suma tych wszystkich moich "jest lepiej" sprawiła, że siedzę grzecznie na pupie i nie szukam nowego DACa. Miałem przed nim Arcama, mam jeszcze Toppinga i SMSLa w domu i jak to się mówi, nie mają podejścia. Dlatego tak się kilka dni temu powymądrzałem się, bo wiem, że warto bawić się poprawianie fabryki. Oczywiście zawsze są granice rozsądku i przekalkulowania, które obszary warto doinwestować.

dac.jpg

Edytowano przez Wito76
Napisano
3 godziny temu, mateolo2 napisał:

Nie, raczej nie :) Ten dziwięk mi bardzo odpowiada. Ale znając mnie za jakiś czas mi się znudzi i będę chciał sobie coś wymienić.

Mi eż podchodzi miodnie wszystko, ale Kolega Wito76 podkusił nieco i jadą do mnie te lampki 6n23p z ebaya. wydatek niewielki ale jak można jeszcze poprawić dźwięk niewielkim nakładem środków i pracy to czemu nie spróbować ;)
Może nie od razu podmienię ale napewno niebawem wskoczą do urządzonka i zobaczymy jak sie spiszą.

Napisano
6 minut temu, Mar_Wal napisał:

Mi eż podchodzi miodnie wszystko, ale Kolega Wito76 podkusił nieco i jadą do mnie te lampki 6n23p z ebaya. wydatek niewielki ale jak można jeszcze poprawić dźwięk niewielkim nakładem środków i pracy to czemu nie spróbować ;)
Może nie od razu podmienię ale napewno niebawem wskoczą do urządzonka i zobaczymy jak sie spiszą.

Ja pewnie postawię na dwie Gold Lion

Napisano

@Wito 76, nie czuje się urażony w żadnym stopniu , przeciwnie miło mi ,że Pan się tak obszernie odniósł.

Natomiast co do meritum czyli oceny Warmera i powyższego wpisu.

Oceniamy urządzenie, które można kupić za nieco ponad 1200 PLN w tym jest transport lotniczy z Chin i opłaty , podatki itp.

Jak Pan się orientuje koszt części do przęcietnego urządzenia audio konsumenckiego typu  wzmacniacz, przetwornik produkowanego seryjnie to od kilkunastu do max,30 % ceny, Wystarczy popatrzeć na zdjęcia wzmacniaczy do powiedzmy 4000 PLN i  ocenić co tam siedzi . Reszta ceny to koszty ludzkie, dystrybucja, marketing, marże , podatki i tym podobne składowe,

Wracając do Warmera mamy w cenie 4 lampy - w detalu w Polsce kosztuja ok 500 PLN , oczywiście Fiio ma je znacznie taniej ale nie za darmo. Do tego bardzo porządne trafo, drabinke r2r , wskazniki , i oczywiscie cala resztę. W moim przekonaniu dostajemy naprawdę sporo urządzenia za małe pieniądze. I nie widzę na razie żadnych oznak, że Warmer jest źle zaprojektowany, wręcz przeciwnie, jako produkt o cechach , które miał posiadać , posiada je i trafił na niszę rynkową. Jest o nim głośno w kręgach fanów hifi w wielu krajach i na wielu forach. 

Zdaję sobie sprawę,że konstrukcja DACa na typologi firmy Audio Note to zupełnie inna histora i nie bardzo rozumiem związek z tanim  Warmerem, O ile pamiętam to najtańszy DAC Audio Note kosztował  10 lat temu prawie 10 tys . PLn , a sadzę,że kit do złozenia samodzielnego był droższy od Warmera z fabryki. 

I na koniec odnośnie " poprawiania fabryki" . Właśnie dlatego napisałem pierwszego posta do Pana , ponieważ od wielu lat obserwuje spora grupę " poprawiaczy" . Moim zdaniem-może się Pan z nim oczywiście nie zgadzać- osoby takie żerują na niskiej wiedzy początkujacych najczęściej amatorów lepszego brzmienia , i  poprzez wymianę opampów, zmianę kondensatora tu i ówdzie

i inne tego typu " grzebanie"  raz zepsują , innym razem coś poprawią.Dodatkowo będąc aktywne na forach i w mediach społecznościowych robią ludziom" wodę z mózgu' 

Przez wiele lat przeczytałem setki postów róznych " speców" którzy pisali to samo :" CO tam Yamaha/NAD/Rotel/Arcam/ , to głupki są, ja wiem lepiej  wystarczy wstawić to lub tamto i będzie nirwana , I zrobiłem tak jednemu gimnazjaliscie ze Skierniewic i on jest zadowolony... "

Może przesadzam? Chyba nie za bardzo.

Na szczęście tego typu działalność wydaje się dogorywać.

Oczywiście powyższe nie odnosi się do faktycznego DIY opartego na wiedzy , doświadczeniu i własnego składania kolumn czy innych urządzeń  hifi na podstawie dostępnej powszechnie dokumentacji . Pozdrawiam i życzę wszelkiej pomyślności w 2026 r.

Napisano (edytowany)

Trudny to był odsłuch. Człowiek to jednak nie maszyna. Nastawiłem się, że podejdę do testu z całkowicie chłodną głową, bez uprzedzeń. Ale jak tu ich nie mieć, kiedy naczytałem się wcześniej o wyjątkowym charakterze grania przetworników R2R. A w FiiO to przecież jeszcze lampy wsadzili! Tak czy inaczej, jak już wspominałem wcześniej, w niniejszym wpisie zależy mi na połączeniu wrażeń subiektywnych z "twardymi faktami". Będzie więc tu wszystko. Od bajek, ludzkich słabości, psikusów jakie potrafi sprawić nam mózg, aż po największą zmorę audiofila, czyli ślepe testy, pomiary i wykresiki. Zapraszam do lektury.

fiio1.jpg.9c56eea96dbbf826618a22ddfd50c32f.jpg

Część I - wykonanie i kultura pracy

Wykonanie bez zastrzeżeń. Warmer jest ciężki, dość sporej wielkości. Użyte materiały są dobrej jakości. Obudowa sztywna, nic nie skrzypi, na górze ładna wstawka w postaci krateczki/siatki, która pełni też funkcję wentylacyjną. Na froncie sporej wielkości wskaźniki wychyłowe. Mają dość mocne podświetlenie. Brakuje mi tu regulacji lub możliwości całkowitego jego wyłączenia. Na szczęście sama temperatura światła w połączeniu z pomarańczowym tłem wskaźników, choć intensywna, jest miła dla oka i nie męczy. Tył urządzenia i gniazda typowe dla tej klasy cenowej. Nie zauważyłem, żeby gniazdo USB przechylało się ku dołowi. Choć co prawda przewody, które posiadam są dość lekkie i elastyczne.

Kultura pracy jest bardzo wysoka. Transformator cichutki, sprzęt nie wydaje z siebie żadnych niepokojących dźwięków, pisków, klików, przeskakiwania przekaźników podczas zmiany bitrate/próbkowania. Cisza. Warmer grzeje się dość mocno. Po godzinie pracy jego temperatura wynosiła 53-54 stopnie w najcieplejszym punkcie, zaraz nad lampami.

Część II - wrażenia z odsłuchów

Nie może być przecież inaczej. Jest minimalnie cieplej w porównaniu do mojego poprzedniego przetwornika (Chord Mojo 2), spokojniej i grzeczniej. Momentami aż za grzecznie. Brzmienie idzie w kierunku płynności, wygładzenia. Wszystko zdaje się być spolerowane i odrobinę rozmyte. Takie troszkę "mydełko".

Bas odrobinę poluzowany, nie różnicuje tak, jakbym sobie tego życzył. Środek lekko utemperowany, nie stawia na kontur. Nie ma siły przebicia, a ja mam wrażenie lekkiego kocyka na całości. Wysokie tony obecne, ale delikatne, minimalnie zapiaszczone. Nie miałem wrażenia, że tworzą jakąś spektakularną przestrzeń. Nie zauważyłem tu zmian.

Nie zaobserwowałem też żadnych różnic względem ustawienia sceny, prezentowania głębi. Jak było, tak jest.

Część III - wrażenia z odsłuchów po wyrównaniu poziomów głośności na dwóch przetwornikach Chord i FiiO

Przetworniki podłączyłem do komputera PC za pomocą dwóch przewodów USB typu C. Wyrównałem poziomy odsłuchowe za pomocą różowego szumu. Słuchałem z głośnością 54,4dB i 65,8dB. Kilka utwórów z Chordem i następowało przełączenie na FiiO. Później zmiana koncepcji i przełączanie w locie. Moje bajkopisarstwo i to co sobie wcześniej ubzdurałem odnośnie FiiO zostało bardzo szybciutko zweryfikowane. Różnice między DACami? Praktycznie żadne. Mooooooże minimalne spłycenie kontrastów w FiiO i wrażenie minimalnego kocyka na całości, w szczególności na wysokich tonach. Musiałem naprawdę bardzo mocno się skupić, żeby wyłapać jakieś różnice między jednym a drugim. I kiedy zdawało mi się, że już słyszę, wracałem do poprzedniego DACa. I co? Wtopa, brak różnic lub zupełny brak przekonania, że faktycznie one występują. 

Ludzki mózg jest bezczelny! Człowiek widzi, chce słyszeć, to i słyszy. Już wtedy zdałem sobie sprawę, że ślepy test będzie wyzwaniem.

fiio5.jpg.d66aa27eaa477cb00a711c7d6d549f40.jpg

Część IV - ślepe testy ABX między przetwornikami

To nie był mój pierwszy raz z ABX. Poprzednia relacja wywołała lawinę hejtu i wzbudziła sporo kontrowersji. Temat na szczęście został "oczyszczony" przez moderację, a sprawozdanie z testów jest nadal dostępne pod linkiem: https://forum.audio.com.pl/topic/87268-pogadajmy-o-przewodach/page/23/#findComment-704091

Tym razem postanowiłem zmienić nieco reguły. A wyglądały tak:

Sprzęt towarzyszący, pomieszczenie: kolumny Audio Physic Sitara, wzmacniacz Rega Elex-R, pomieszczenie 11m², zaadaptowane akustycznie, z czasem pogłosu ~0,3s.

fiio6.jpg.661d1bfdcea64dc5f27326e3a6a7a064.jpg

Parametry słuchacza (badanie z lutego 2025):

audiogram.jpg.f6722d51633fcd19a5dd683e3a3bc0ac.jpg

audiogram2.jpg.a11b10c6e147b0c4761aa114aba33a7e.jpg

Utwór testowy: Kult - "Ziemia Obiecana" z albumu "Ostatnia Płyta" w wersji z Tidala. Link do nagrania jakby ktoś miał ochotę odsłuchać: https://www.youtube.com/watch?v=BLoa0VttEbc
Faza przed testem: Dowolna ilość początkowych odsłuchów na dwóch różnych DACach, bez limitu czasowego, zebranie myśli i zanotowanie ewentualnych obserwacji.
Faza testu właściwego: Do zabawy udało mi się zaprosić żonę. Test był więc "podwójny". Każde z nas miało dziesięć prób. Kolejność grających urządzeń była wcześniej zaplanowana i oczywiście nieznana osobie testowanej. Mieliśmy dziesięć prób/odsłuchów. Czas trwania pojedynczej próby bez limitu, mogliśmy cofać dowolnie kawałek (ja skorzystałem z tej dogodności raz). Każda próba poprzedzona przepięciem (lub też udawanym przepięciem) DACa. A sprawa była wyjątkowo prosta - nie wymagała fizycznego przepinania przewodów, a jedynie wybrania odpowiedniego przetwornika w ustawieniach systemowych komputera i zmiany źródła na wzmacniaczu. Po 5 sekundach mogło więc grać już inne urządzenie. Super sprawa! Wzmacniacz i przetworniki nakryte były od przedniej strony ściereczką, aby nie było widać numeru wybranego źródła i ruszających się wycieraczek w FiiO. Nasze odsłuchy, nasze wybory. A wyszło tak jak na zdjęciach poniżej. Górny rezultat żony, dolny mój.

fiio3.jpg.f99ea818b43dea5764d022791cc88054.jpg

Wynik 7/10 to jakieś ~17% szans na przypadek. Sugeruje jakąś tendencję, ale nie jest dowodem. Taki wynik uznaje się za nieistotny statystycznie. Nie wiem czy w przypadku testu ABX powinno się mówić o jego zdaniu, zaliczeniu czy też nie. Samo zdobycie doświadczenia z faktu jego przeprowadzenia jest dla mnie kwalifikowane jako wynik pozytywny. Zachęcam każdego do takiego przeżycia i samodzielnego wyciągnięcia wniosków. ABX świetnie działa na syndrom "audiopierdolca" i szybciutko sprowadza człowieka do parteru. Lub wręcz przeciwnie - potrafi podbudować i utwierdzić co do zasadności dokonanej zmiany/zakupu w domowym zestawie audio.

Część V - pomiary

Pomiar w REW zrobiony był na kolumnach Dali Menuet metodą nearfield - z odległości 1cm od woofera. Wybrałem kolumny z jednym przetwornikiem nisko-średniotonowym ze względu na prostszą procedurę. Bardzo dokładnie wyrównałem poziomy głośności i kliknąłem start. I żeby była jasność - pomiar ten nie opisuje jakości basu ani jego kontroli, pokazuje jedynie pasmo/poziom.

fiio4.jpg.710c260beb2db81a1527b661dd181da4.jpg

spl.jpg.0ab1675cc2986c36e17f1d601a44387d.jpg

- FiiO Warmer
 - Chord Mojo 2

Jak widzicie, niebieska i czerwona linia praktycznie idealnie się pokrywają i ciężko aż dostrzec tu dwa kolory. Drobne odstępstwa są na tyle niewielkie, że aż nieistotne. Mieszczą się w granicy błędu. Pomiaru dokonałem ze względu na pojawiające się głosy odnośnie fizycznie niższego zejścia basu w kolumnach, które jest możliwe do osiągnięcia z przetwornikiem od FiiO. Nie potwierdził to żaden z moich odsłuchów. Nie potwierdziły też wykresy SPL.

Tak więc na koniec krótkie podsumowanie o tym jak gra FiiO Warmer. Gra w sposób bardzo zbliżony do większości nowoczesnych przetworników dostępnych na rynku audio. Ewentualne różnice między nim, a innymi są bardzo trudne lub wręcz niemożliwe do usłyszenia. Przynajmniej dla mnie.

Część VI - dlaczego tak bardzo chcemy słyszeć różnice

Ta przygoda po raz kolejny uświadomiła mi, że najważniejszym elementem toru audio nie są ani kolumny, ani wzmacniacze, ani przetworniki, lecz nasz własny mózg. Mózg, który nie jest narzędziem pomiarowym, świetnie za to sobie radzi w tworzeniu narracji.

Jeśli wcześniej naczytamy się o magii R2R, lampowej gładkości czy organicznej barwie, to nie wchodzimy w odsłuch z czystą kartą. Wchodzimy z gotowym scenariuszem. A głowa bardzo nie lubi sytuacji, w których rzeczywistość nie potwierdza oczekiwań.

Ślepe testy są nielubiane nie dlatego, że są niedoskonałe, ale dlatego, że są bezlitosne. Odbierają nam kontekst, cenę, wygląd urządzenia i całą otoczkę, która w normalnych warunkach współtworzy wrażenia odsłuchowe. Zostajemy sami z dźwiękiem i często okazuje się, że to za mało, by podtrzymać wcześniejsze przekonania. To bywa niekomfortowe. Łatwiej jest uwierzyć, że jeszcze nie mamy odpowiedniego systemu lub za mało czasu poświęciliśmy na jego doszlifowanie, niż przyznać, że różnice, których byliśmy tak pewni, w praktyce okazują się ulotne albo wręcz nieistniejące. Łatwo jest też uderzyć w same ślepe testy, mówiąc, że to przecież stres, że nie ten repertuar, że ABX zabija emocje, że tak się muzyki nie słucha.

Największą wartością całego doświadczenia nie był więc wynik ABX ani wykres SPL, lecz moment, w którym przestałem próbować udowodnić, że coś słyszę, a zacząłem sprawdzać, czy faktycznie to słyszę.

fiio2.jpg.b637a608fc4c879c8c482fc488287727.jpg

@Wito76 - prosiłeś o zawołanie, wołam więc :)

Edytowano przez lpomis