mateolo2 Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu (edytowany) Macie jeszcze dostępne ostatnie srebrne na aliexpress za 1600. Czytałem, że nawet recenzenci zagraniczni mają problem żeby je gdzieś w ogóle dostać do recenzji. Edytowano 19 godzin temu przez mateolo2 Odpisz, cytując
leoś Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 6 minut temu, mateolo2 napisał: Macie jeszcze dostępne ostatnie srebrne na aliexpress za 1600. Czytałem, że nawet recenzenci zagraniczni mają problem żeby je gdzieś w ogóle dostać do recenzji. To nie jest tak hop. Przy czarnym scenariuszu jak doliczą Ci VAT i ew.cło, do tego jakaś obsługa spedycyjna u nas, to może być drożej niż w polskim sklepie . Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu 1 minutę temu, leoś napisał: To nie jest tak hop. Przy czarnym scenariuszu jak doliczą Ci VAT i ew.cło, do tego jakaś obsługa spedycyjna u nas, to może być drożej niż w polskim sklepie . No w sumie racja. To może warto potargować się ze sklepami w PL Odpisz, cytując
bartleby Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 1 godzinę temu, maciek72 napisał: A , jaka data zakupu ? 25/12 Wygląda na to, ze wstrzeliliśmy się z kolegą @Palmos w ostatniej chwili. Jest mniej analitycznie i bas rzeczywiście wydaje się być bardziej 'baloniasty' - to tak na szybko. Byłem zajęty i w tle leciało radio - znane głosy prezenterów wyraźnie niższe. Wokale bardzo do przodu, aż trochę dziwnie. Jestem zwolennikiem słuchania nowego sprzętu przez dłuższy czas i dopiero przełączania się na poprzedni. Posłucham kilka dni na samym usb, później włączę smsl po100 i posłucham po coaxialu i dopiero po tym wrócę do Hegla. Włączenie smsl przed Hegla dało u mnie bardzo dobry efekt. W przypadku Eversolo DAC z8 to nie dało nic. Staruszek Hegel pokonał u mnie Eversolo. 1 Odpisz, cytując
JACEK HABRAJSKI Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, leoś napisał: To nie jest tak hop. Przy czarnym scenariuszu jak doliczą Ci VAT i ew.cło, do tego jakaś obsługa spedycyjna u nas, to może być drożej niż w polskim sklepie . na alli po kliknieciu kupuj jest korekta ceny na 1344 / ja wykorzystujac kupony kupiłem za 1270 Edytowano 17 godzin temu przez JACEK HABRAJSKI bład korekta 1 Odpisz, cytując
Palmos Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) 9 godzin temu, bartleby napisał: Wygląda na to, ze wstrzeliliśmy się z kolegą @Palmos w ostatniej chwili. To ja chyba wziąłem ostatniego. Kupowałem 27.12 ale o 1.20 🙂 Edytowano 8 godzin temu przez Palmos Odpisz, cytując
Arko55 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Nawiązując do tematów odnosnie filtrów miałem okazje bawić się tym jak jeszcze miałem na test Matrixa x sabre pro i nie udało mi się wychwycić zmian, potem jeszcze przewalił się Denafrips ares 2 i tam zmiana była słyszalna.. Była również sytuyacja gdzie zakupiłem opampy do karty dźwiekowej i również nieco poprawiła jakość, jak pamiętam wsadziłem tam chwalone OPA627 zamiast lichego JRC. Obecnie mam DAC LKS 003 i dawniej robiłem chwilowy test żadnych róznic, może jeszcze się kiedyś pokuszę ale wątpie. Przy DACu Xiangsheng 05b łatwo było zauważyć przejście z trybu tranzystora na bufor lampowy, cały czas DAC na lampie chodzi mi po głowie. Nie wiem jaka jest reguła o ile istnieje, miałem Aresa 2 na R2R i był dosyć specyficzny, napewno lepiej brzmiący od Xonara ST ale mający kilka wad w graniu, niezależnie jaki filtr odpalę, natomiast w skrócie dociążenia, nasycenia, gładkości nie mogłem mu odmówić. Ale różnie z tym audio bywa, niedawno testowałem u znajomego LKS 003 na podwójnym sabre 9018 i róznice owszem były... tak niewielkie że nie warto było by wydawać tyle kasy na taki DAC przy wbudowanej kości w Wiim pro. 2 Odpisz, cytując
JACEK HABRAJSKI Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 55 minut temu, Arko55 napisał: Nawiązując do tematów odnosnie filtrów miałem okazje bawić się tym jak jeszcze miałem na test Matrixa x sabre pro i nie udało mi się wychwycić zmian, potem jeszcze przewalił się Denafrips ares 2 i tam zmiana była słyszalna.. Była również sytuyacja gdzie zakupiłem opampy do karty dźwiekowej i również nieco poprawiła jakość, jak pamiętam wsadziłem tam chwalone OPA627 zamiast lichego JRC. Obecnie mam DAC LKS 003 i dawniej robiłem chwilowy test żadnych róznic, może jeszcze się kiedyś pokuszę ale wątpie. Przy DACu Xiangsheng 05b łatwo było zauważyć przejście z trybu tranzystora na bufor lampowy, cały czas DAC na lampie chodzi mi po głowie. Nie wiem jaka jest reguła o ile istnieje, miałem Aresa 2 na R2R i był dosyć specyficzny, napewno lepiej brzmiący od Xonara ST ale mający kilka wad w graniu, niezależnie jaki filtr odpalę, natomiast w skrócie dociążenia, nasycenia, gładkości nie mogłem mu odmówić. Ale różnie z tym audio bywa, niedawno testowałem u znajomego LKS 003 na podwójnym sabre 9018 i róznice owszem były... tak niewielkie że nie warto było by wydawać tyle kasy na taki DAC przy wbudowanej kości w Wiim pro. WSZYSTKIE te róznice w słyszeniu to sobie wmawiamy, wystarczy mała zmiana poziomu głośności aby stwirdzić różnicę i poprawę ? Odpisz, cytując
Palmos Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 4 minuty temu, JACEK HABRAJSKI napisał: WSZYSTKIE te róznice w słyszeniu to sobie wmawiamy, Oj. Odważne stwierdzenie - zwłaszcza tutaj 3 Odpisz, cytując
Wito76 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Arko55 napisał: jak pamiętam wsadziłem tam chwalone OPA627 zamiast lichego JRC. Bo to świetne OPA. Docelowo to one wylądowały w moim cedeku. A te inne wcześniej testowane.... testuję sobie w zasilaczu Studer 900. Na pokładzie są opa i tutaj w zasadzie kieruję się jedynie datasheet i deklarowanym poziomem szumów. W oryginale były takie se OpaTL072 (pod względem szumów) a teraz chyba NJM4580 - czy to słyszę ? - nie. 26 minut temu, JACEK HABRAJSKI napisał: wystarczy mała zmiana poziomu głośności aby stwirdzić różnicę i poprawę ? Zasadniczo tak. Ale pewien ogólny charakter, pewna prezentacja, analityka vs ciepło są wpisane w DNA urządzenia. Mój DAC na przykład nie ma regulowanego Pre. Przetwornik AD1865 ma wyjście prądowe (prąd rzędu 1mA), które rezystorami konwersji I/V zamieniamy na napięcie. I oczywiście każdy zna prawo Ohma i wiemy, że wkładając 100ohm a wkładając 220ohm na rezystorze odłoży się inny spadek napięcia. To napięcie jest wzmacniane przez kolejny stopień czyli np popularne Opampy - u mnie akurat lampy (w Warmerze tak to się nie odbywa jakby co, tam są opampy a lampy pełnią inną funkcję). No i oczywiście, że nie byłbym sobą, gdybym nie pobawił się tymi rezystorami i ich wartościami. Pomijam ich typ (metalizowane, węglowe, tantalowe, niobowe - każdy gra inaczej). Mniejszy rezystor - czyli gra ciszej, teoretycznie też inny, lepszy stosunek sygnału do szumu, mniej w teorii zniekształceń. Większy wartością gra "mocniej", bardziej dynamicznie, krótko mówiąc ciut głośniej i efektowniej. U mnie gra ten większy . Odpisz, cytując
bartleby Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Warmer jeszcze wczoraj (około 8h pracy) trochę się zmienił - na pewno uspokoił się ten 'baloniasty' bas i możliwe, że przybyło trochę góry. Na tą górę kręcę nosem 🤔 Przydałby się jakiś Denafrips do porównania, bo nie wiem czy kręcę nosem na 'magię' r2r, czy na 'magię' lamp. Mam prośbę do osób, które mają Warmera podłączonego do komputera kablem usb, mają zainstalowany sterownik usb ze strony fiio i przełącznik na usb 2.0 - działają wam suwaki L/R? Oczywiście nie słuchając w trybie exclusive. Mnie nie działają i nie wiem czy jakiś bug, czy coś u mnie. Odpisz, cytując
JACEK HABRAJSKI Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu tak odważnie, bo nie mam na myśli ewidentmych różnic. a subtelne - zamiana DAC-a z 1K na taki za 5K z założenia spowodowała lepsze brzmienie i wmawiane tego sobie by uzasadnić zakup. W rzeczywistości róźnice jezeli w ogóle były to subtelne ... Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu @Wito76 Witek, biedaku - ale mi Ciebie żal. Napociłeś się studiując elektronikę, a potem dobierając te opampy, kondensatory i lampki. A tymczasem nasz kolega z tego wątku zwyczajnie urodził się z wiedzą jak coś gra u innych. Nic, tylko zazdrościć. Niestety - świat nie jest sprawiedliwy pod względem dystrybucji przymiotów umysłu. Odpisz, cytując
bartleby Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu hmm: Cytat Dlaczego Balance L/R w FiiO Control Panel nic nie robi 1. Architektura R2R w Warmer R2R (kluczowe) FiiO Warmer R2R korzysta z sprzętowej drabinki R2R z niezależnymi torami L i R, ale: balans kanałów NIE jest realizowany w domenie cyfrowej USB sterownik Windows udostępnia suwak Balance, ale DAC go ignoruje regulacja balansu nie jest zaimplementowana w firmware urządzenia Efekt: suwaki L/R w panelu poruszają się poziomy wyjściowe pozostają identyczne brak jakiejkolwiek reakcji odsłuchowej To jest świadome ograniczenie konstrukcyjne, typowe dla purystycznych DAC-ów R2R. Człowiek się uczy. Odpisz, cytując
JACEK HABRAJSKI Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Rafał S napisał: @Wito76 Witek, biedaku - ale mi Ciebie żal. Napociłeś się studiując elektronikę, a potem dobierając te opampy, kondensatory i lampki. A tymczasem nasz kolega z tego wątku zwyczajnie urodził się z wiedzą jak coś gra u innych. Nic, tylko zazdrościć. Niestety - świat nie jest sprawiedliwy pod względem dystrybucji przymiotów umysłu. Pozdrawiam znających się na wszystkim i szłyszących lepiej niż nietoperze - świat nie jest sprawdliwy ... Odpisz, cytując
Palmos Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 2 godziny temu, JACEK HABRAJSKI napisał: zamiana DAC-a z 1K na taki za 5K z założenia spowodowała lepsze brzmienie i wmawiane tego sobie by uzasadnić zakup. To napiszę tak: Nie wiem ile kosztuje dac w moim wzmacniaczu ale podpięcie takiego zewnetrznego r2r z trochę lepszym zasilaczem - całość za trochę ponad 1k spowodowała ewidentną różnice (jak nie znacząca poprawę). A na pewno słuchu nie mam tak dobrego jak niektórzy koledzy tutaj. Dodam tylko że sam byłem sceptyczny dopóki nie przekonałem się na własnych uszach. Edytowano 2 godziny temu przez Palmos 5 Odpisz, cytując
leoś Napisano 38 minut temu Napisano 38 minut temu @palmos, Jaki masz wzmacniacz , jeśli można zapytać? Rozumiem ,że podpiąłeś Warmera, tak ? Odpisz, cytując
Recommended Posts