Wing0 Napisano wczoraj o 12:40 Napisano wczoraj o 12:40 3 minuty temu, mateolo2 napisał: Czyli po prostu wpadłeś tu zrobić zamieszanie Deko tak :). Od nadmiaru cukru można sie porzygać;). Sobota muzyczka leci Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano wczoraj o 12:41 Autor Napisano wczoraj o 12:41 (edytowany) 1 minutę temu, Wing0 napisał: Deko tak :). Od nadmiaru cukru można sie porzygać;). Sobota muzyczka leci U mnie też. Aż kaloryfery przykręciłem, bo warmer tak rozgrzewa pomieszczenie. Kurczę może nawet się zwróci w kosztach ogrzewania. I to wtedy będzie najlepszy deal w hi-fi ever. Edytowano wczoraj o 12:42 przez mateolo2 3 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano wczoraj o 12:41 Napisano wczoraj o 12:41 2 minuty temu, Palmos napisał: A kto tak napisał o warmerze? Są juz na FB takie rzeczowe informacje :). PS 1.2 tyś ten Fiio kosztuje nie 1999? Przed chwilą, mateolo2 napisał: U mnie też. Aż kaloryfery przykręciłem, bo warmer tak rozgrzewa pomieszczenie. Kurczę może nawet się zwróci w kosztach ogrzewania Ja Luxmana zmieniłem na Lebena bo kurde dawał, że aż pompa zamarzła Odpisz, cytując
Palmos Napisano wczoraj o 12:44 Napisano wczoraj o 12:44 1 minutę temu, Wing0 napisał: Są juz na FB Nie interesuje mnie FB. Napisałeś że my tu się podniecamy. Więc pytam kto? Konkretnie 3 minuty temu, Wing0 napisał: PS 1.2 tyś ten Fiio kosztuje nie 1999? Zapewniam Cie że tu nikt za taką cenę nie kupił. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano wczoraj o 12:47 Napisano wczoraj o 12:47 2 minuty temu, Palmos napisał: Napisałeś że my tu się podniecamy. Więc pytam kto? Konkretnie Tato nie bij :). A co na 27 stronach jest jak nie podnietka ;). Odpisz, cytując
Palmos Napisano wczoraj o 12:49 Napisano wczoraj o 12:49 1 minutę temu, Wing0 napisał: A co na 27 stronach jest jak nie podnietka ;). Nie pasuję Ci? Nikt Cię nie zmusza żebyś tu wchodził i robił zament. 2 Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano wczoraj o 12:50 Autor Napisano wczoraj o 12:50 Przed chwilą, Palmos napisał: Nie pasuję Ci? Nikt Cię nie zmusza żebyś tu wchodził i robił zament. Ale @Wing0 sam powiedział, że wszedł tutaj trochę zrobić zament. Więc to raczej dla przyjemności Odpisz, cytując
Wing0 Napisano wczoraj o 12:52 Napisano wczoraj o 12:52 Przed chwilą, Palmos napisał: Nikt Cię nie zmusza żebyś tu wchodził i robił zament. A czy pisze że ktoś mnie zmusza? Jak Ci nie pasuje to nie czytaj. 1 minutę temu, mateolo2 napisał: Więc to raczej dla przyjemności Trochę tak. Przyznać muszę że Chińczycy maja rozmach sprzedawać po kosztach produkcji albo poniżej zeby tylko konkurencję zbić... z jednej strony spoko bo konkurencja powinna finalnemu konsumentowi ceny obniżyć, ale z drugiej rozdepcze rynek fakt że sa przegięcie i w drugą stronę... to tak jak z wódka z biedronka co byla po parę zł Odpisz, cytując
cymes Napisano wczoraj o 12:57 Napisano wczoraj o 12:57 1 godzinę temu, Wing0 napisał: Co 2-3 miesiące podniecacie się że nowy Chinol za 2-3 tyś gra jak sprzęty za 30 Chyba coś mnie ominęło, podaj przykłady. Krytyka że tani i chiński jest zabawna, Chińczyk inżynier też może zrobić porządny produkt. To że można go kupić bezpośrednio bez złodziejskich podatków i marż może być dobrem i wyborem dla nabywcy. 1 Odpisz, cytując
leoś Napisano wczoraj o 12:59 Napisano wczoraj o 12:59 Panowie, pora obiadowa, ale proszę nie karmić. Chyba , że naprawdę musicie . 1 Odpisz, cytując
Palmos Napisano wczoraj o 12:59 Napisano wczoraj o 12:59 1 minutę temu, cymes napisał: podaj przykłady Nie doczekasz się. Kolega napisał tak z dupy tylko żeby zrobić zamęt bo mu się nudzi słuchanie muzyki. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano wczoraj o 13:01 Napisano wczoraj o 13:01 1 minutę temu, cymes napisał: To że można go kupić bezpośrednio bez złodziejskich podatków i marż może być dobrem i wyborem dla nabywcy Niestety masz tu rację... Szkoda tylko ze finalnie chiny tylko na tym korzystają. Z aut chińskich tez sie ciesze bo to konkurencja ale z drugiej niszczą światowe rynki. A co do inżynierii też fakt masz rację ale również połowiczną bo masa know how jest po prostu przywłaszczona. 2 minuty temu, Palmos napisał: Kolega napisał tak z dupy tylko żeby zrobić zamęt bo mu się nudzi słuchanie muzyki. Ej ej nie pisałem ze słuchanie muzyki mi się nudzi 😛 Odpisz, cytując
cymes Napisano wczoraj o 13:07 Napisano wczoraj o 13:07 (edytowany) 17 minut temu, Wing0 napisał: A co do inżynierii też fakt masz rację ale również połowiczną bo masa know how jest po prostu przywłaszczona. Tak zostali nauczeni i korzystają z tego. Europejczyk jak wie co i jak i i tak musi kupić części w Chinach i najlepiej tam złożyć bo taniej. Kto jest winny i kto korzysta można sobie samemu odpowiedzieć. Edytowano wczoraj o 13:19 przez cymes Odpisz, cytując
Wing0 Napisano wczoraj o 13:18 Napisano wczoraj o 13:18 10 minut temu, cymes napisał: Tak zostali nauczeni i korzystają z tego. Europejczyk jak wie co i jak i i tak musi kupić części w Chinach i najlepiej tam złożyć bo taniej. Kto jest winny i kto korzysta można sobie samemu odpowiedź. Jasne jasne tylko finalnie ja i Ty również stracimy na tym jak pozamyka sie jeszcze więcej miejsc z pracy.. no ale cóż wolny rynek i zachłanność elit zawsze spada jak g... na dół. Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano wczoraj o 13:27 Autor Napisano wczoraj o 13:27 A ja wiem jedno, warmer to najlepszy dac jesli chodzi o całokształt jaki miałem A miałem ich sporo, od tańszych po drozsze! Odpisz, cytując
cymes Napisano wczoraj o 13:34 Napisano wczoraj o 13:34 11 minut temu, Wing0 napisał: Jasne jasne tylko finalnie ja i Ty również stracimy Straciłem świadomie ponad klocka kupując chińskiego Monocerosa w europejskim sklepie, żeby mieć dwa lata gwarancji i łatwość odesłania w razie w. Odpisz, cytując
Mar_Wal Napisano wczoraj o 13:35 Napisano wczoraj o 13:35 Zadziwia mnie jak bardzo uwiera co niektórych to urządzonko... 🤣 Odpisz, cytując
misiekx Napisano wczoraj o 14:21 Napisano wczoraj o 14:21 Panowie po co te przepychanki. DAC jak DAC, sprawdza się w systemach h gdzie było za 'chudo', dodaje trochę ciepła), łagodzi, zaokrągla kontury i wszystko. To tylko z opisów na forum. Dla jednych będzie słabo, za dużo cukru w cukrze, dla drugich przeciętnie a dla innych super. Czasami opisy są trochę przesadzone i na wyrost ale jak to w audio 😉. I tak do Pacuły czy innych jeszcze im daleko 😁. Pozdrawiam i miłego weekendu ✌️ 8 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 14:40 Napisano wczoraj o 14:40 24 minuty temu, Mar_Wal napisał: Zadziwia mnie jak bardzo uwiera co niektórych to urządzonko... To nie tak. Naprawdę kibicuję Fiio , choć mam ambiwalentny stosunek do ekspansji chińskiej. Każdy produkt z Chin zabiera miejsca pracy w Europie. Ale od tego nie ma odwrotu , Chiny obecnie nie przeniosą fabryk do Europy , bo ich cenowa konkurencyjność by legła w gruzach. Obecnie walczą o magazyny w Europie , by zmniejszyć koszty dostaw i jeszcze bardziej zwiększyć konkurencyjność skracając czas w jakim klient otrzyma produkt. Rozmawiałem niedawno z dość znanym ekonomistą , wykładowcą w Koźmińskim , trochę dał mi do myślenia. To co robią Chiny prowadzi do dwóch scenariuszy. Jeden to taki , że wypierając produkty europejskie , za parę lat będą mogli swobodnie dyktować ceny rekompensując sobie ich wzrostem np. spadek PKB u siebie. Druga opcja to przeniesienie fabryk w przyszłości do Europy. Jest to możliwe , tort jest jeden , jeżeli największy kawałek będą zgarniać Chiny , to likwidacja miejsc pracy w Europie pójdzie lawinowo. Jak z klasy średniej łatwo przejść na zasiłek dla bezrobotnych przekonaliśmy się w latach 2002-2004. A to był pikuś w porównaniu z tym co może nastąpić. My nie , ale nasze wnuki mogą zasuwać za miskę ryżu w chińskiej fabryce w Polsce i cieszyć się , ze w ogóle mają jakąś robotę. Po za tym kryzys obejmie całą Europę , więc walka gdzie ta chińska fabryka ma powstać może być zażarta. Chiny nawet jak im siądzie PKB to sobie poradzą , mają gigantyczny rynek wewnętrzny , Azję i największy rynek czyli Rosję. My niestety zaczynamy się dusić , co przy rosnących oczekiwaniach społeczeństw nie wróży nic dobrego. Co do Chińskich inżynierów to pragnę przypomnieć , że to to Chiny latają w kosmos na własnych rakietach i mieszkają we własnych stacjach kosmicznych , nie zaś Europa , nie wspominając o Polsce 5 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 15:10 Napisano wczoraj o 15:10 29 minut temu, tomek4446 napisał: Co do Chińskich inżynierów to pragnę przypomnieć , że to to Chiny latają w kosmos na własnych rakietach i mieszkają we własnych stacjach kosmicznych , nie zaś Europa , nie wspominając o Polsce Jest sobota, byłem szczęśliwy… Proszę, nie pisz takich czarnych scenariuszy bo przestanę odwiedzać nasze forum. Odpisz, cytując
leoś Napisano wczoraj o 16:03 Napisano wczoraj o 16:03 @tomek4446, trochę offtop ale często widzę tutaj forumowiczów , którzy piszą my ' Zachód" lub " Europa" Ale żadnego Zachodu nie ma , Ani jako związku USA z Europą Zachodnią a tym bardziej jako związku krajów w Europie. Jak po paru drinkach zapytasz sie Belga czy Brytyjczyka i nieważne czy to będzie kierowca czy profesor czy uważa Polaków lub Rumunów za " zachód" to zaśmieje Ci się w twarz, Dla nich jesteśmy strefą wpływów, rynkiem zbytu, w najlepszym przypadku krajami do drenażu mózgów, no i zagłębiem ładnych kobiet . I tyle . O transakcyjnej polityce tzw, Zachodu w odniesieniu do naszego regionu już nie wspominam. Odnośnie kosztów transportu, w praktyce dla towarów typu elektronika w dużych ilościach są prawie pomijalne. W transporcie morskim do kontenera wejdzie parę tysięcy kartonów takich Warmerow a fracht to będzie max 2500 USD . A bywały okresy ,że fracht z Chin to Europy to było kilkaset dolarów .Czyli może dolar-dwa za sztukę. W transporcie lotniczym może 4-5 razy więcej , oczywiście mówię o sytuacji że exporter ma kontrakty z operatorami logistycznymi i gwarantuje ,że da do przewozu lotniczego powiedzmy kilka tysięcy metrów sześciennych czy kilkaset ton ładunku w ciągu roku . To nie logistyka jest problemem, a koszty energii, pracy, biurokracji, jednym słowem niska produktywność w Europie. A Chiny nigdy nie przeniosą swojej produkcji do Europy , to nierealne .Trzeba kompletnie nie znać ich mentalności aby mieć takie myśli. O centra magazynowe i obsługę tego śmieciowego importu nie mamy się co martwić , już Holendrzy , Niemcy , Turcy i parę innych nacji zadba o to . A Polacy już zostali wycykani - wide CPK czy zagrania z blokadą transportu na granicy z Białorusią. 5 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano wczoraj o 16:18 Napisano wczoraj o 16:18 2 godziny temu, Mar_Wal napisał: Zadziwia mnie jak bardzo uwiera co niektórych to urządzonko... Kogo uwiera? Jak pisałem takich objawień było juz mnóstwo. Nic nikogo nie uwiera co najwyzej bawi. @leoś w całej rozciągłości niestety muszę sie zgodzić z tym co piszesz w ostatnim poście:(. Szkoda że ci co nami kieruja wiedza o tym ale maja to w dupie... 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Co do Chińskich inżynierów to pragnę przypomnieć , że to to Chiny latają w kosmos na własnych rakietach i mieszkają we własnych stacjach kosmicznych , nie zaś Europa , nie wspominając o Polsce Jasne Tomku tylko tego kopa dostali i przywłaszczyli sobie od zidiociałych amerykańców czy Europejczyków dla których chwilowy zysk byl waznieszy niż zrównoważony rozwój... Trzeba ich pochwalić że rozegrali zachód jak smarkaczy ehheeh 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano wczoraj o 16:28 Napisano wczoraj o 16:28 Ciekawe co tak bawi, zbiorowe halucynacje, przyjemność ze słuchania muzyki, czy zbyt niski koszt za to wszystko ??? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 17:02 Napisano wczoraj o 17:02 5 godzin temu, mateolo2 napisał: Ja kupiłem za 1200 A nie pisałeś, że to prezent od dziewczyny? Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano wczoraj o 17:05 Autor Napisano wczoraj o 17:05 2 minuty temu, KrólKiczu napisał: A nie pisałeś, że to prezent od dziewczyny? No prezent, ale wiem ile kosztował bo sam jej powiedziałem gdzie zamówić 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts