Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
1 minutę temu, Wing0 napisał:

Deko tak :). Od nadmiaru cukru można sie porzygać;). Sobota muzyczka leci ;)

U mnie też. Aż kaloryfery przykręciłem, bo warmer tak rozgrzewa pomieszczenie. Kurczę może nawet się zwróci w kosztach ogrzewania. I to wtedy będzie najlepszy deal w hi-fi ever. 

Edytowano przez mateolo2
Napisano
2 minuty temu, Palmos napisał:

A kto tak napisał o warmerze?

Są juz na FB takie rzeczowe informacje :). PS 1.2 tyś ten Fiio kosztuje nie 1999?

Przed chwilą, mateolo2 napisał:

U mnie też. Aż kaloryfery przykręciłem, bo warmer tak rozgrzewa pomieszczenie. Kurczę może nawet się zwróci w kosztach ogrzewania

Ja Luxmana zmieniłem na Lebena bo kurde dawał, że aż pompa zamarzła :D

Napisano
1 minutę temu, Wing0 napisał:

Są juz na FB

Nie interesuje mnie FB. 

Napisałeś że my tu się podniecamy.  Więc pytam kto? Konkretnie 

3 minuty temu, Wing0 napisał:

PS 1.2 tyś ten Fiio kosztuje nie 1999?

Zapewniam Cie że tu nikt za taką cenę nie kupił.

Napisano
Przed chwilą, Palmos napisał:

Nikt Cię nie zmusza żebyś tu wchodził i robił zament.

A czy pisze że ktoś mnie zmusza? Jak Ci nie pasuje to nie czytaj. 

1 minutę temu, mateolo2 napisał:

Więc to raczej dla przyjemności

Trochę tak. Przyznać muszę że Chińczycy maja rozmach sprzedawać po kosztach produkcji albo poniżej zeby tylko konkurencję zbić... z jednej strony spoko bo konkurencja powinna finalnemu konsumentowi ceny obniżyć, ale z drugiej rozdepcze rynek fakt że sa przegięcie i w drugą stronę... to tak jak z wódka z biedronka co byla po parę zł :)

Napisano
1 godzinę temu, Wing0 napisał:

Co 2-3 miesiące podniecacie się że nowy Chinol za 2-3 tyś gra jak sprzęty za 30

Chyba coś mnie ominęło, podaj przykłady.

Krytyka że tani i chiński jest zabawna, Chińczyk inżynier też może zrobić porządny produkt. To że można go kupić bezpośrednio bez złodziejskich podatków i marż może być dobrem i wyborem dla nabywcy.

Napisano
1 minutę temu, cymes napisał:

To że można go kupić bezpośrednio bez złodziejskich podatków i marż może być dobrem i wyborem dla nabywcy

Niestety masz tu rację... Szkoda tylko ze finalnie chiny tylko na tym korzystają. Z aut chińskich tez sie ciesze bo to konkurencja ale z drugiej niszczą światowe rynki. 

A co do inżynierii też fakt masz rację ale również połowiczną bo masa know how jest po prostu przywłaszczona. 

2 minuty temu, Palmos napisał:

Kolega napisał tak z dupy tylko żeby zrobić zamęt bo mu się nudzi słuchanie muzyki.

Ej ej nie pisałem ze słuchanie muzyki mi się nudzi 😛

Napisano (edytowany)
17 minut temu, Wing0 napisał:

A co do inżynierii też fakt masz rację ale również połowiczną bo masa know how jest po prostu przywłaszczona.

Tak zostali nauczeni i korzystają z tego. Europejczyk jak wie co i jak i i tak musi kupić części w Chinach i najlepiej tam złożyć bo taniej. Kto jest winny i kto korzysta można sobie samemu odpowiedzieć.

Edytowano przez cymes
Napisano
10 minut temu, cymes napisał:

Tak zostali nauczeni i korzystają z tego. Europejczyk jak wie co i jak i i tak musi kupić części w Chinach i najlepiej tam złożyć bo taniej. Kto jest winny i kto korzysta można sobie samemu odpowiedź.

Jasne jasne tylko finalnie ja i Ty również stracimy na tym jak pozamyka sie jeszcze więcej miejsc z pracy.. no ale cóż wolny rynek i zachłanność elit zawsze spada jak g... na dół. 

Napisano
11 minut temu, Wing0 napisał:

Jasne jasne tylko finalnie ja i Ty również stracimy

Straciłem świadomie ponad klocka kupując chińskiego Monocerosa w europejskim sklepie, żeby mieć dwa lata gwarancji i łatwość odesłania w razie w.

Napisano

Panowie po co te przepychanki. DAC jak DAC, sprawdza się w systemach h gdzie było za 'chudo', dodaje trochę ciepła), łagodzi, zaokrągla kontury i wszystko. To tylko z opisów na forum. Dla jednych będzie słabo, za dużo cukru w cukrze, dla drugich przeciętnie a dla innych super. Czasami opisy są trochę przesadzone i na wyrost ale jak to w audio 😉. I tak do Pacuły czy innych jeszcze im daleko 😁. Pozdrawiam i miłego weekendu ✌️

Napisano
24 minuty temu, Mar_Wal napisał:

Zadziwia mnie jak bardzo uwiera co niektórych to urządzonko... 

To nie tak. Naprawdę kibicuję Fiio , choć mam ambiwalentny stosunek do ekspansji chińskiej. Każdy produkt z Chin zabiera miejsca pracy w Europie. Ale od tego nie ma odwrotu , Chiny obecnie nie przeniosą fabryk do Europy , bo ich cenowa konkurencyjność by legła w gruzach. Obecnie walczą o magazyny w Europie , by zmniejszyć koszty dostaw i jeszcze bardziej zwiększyć konkurencyjność skracając czas w jakim klient otrzyma produkt. Rozmawiałem niedawno z dość znanym ekonomistą , wykładowcą w Koźmińskim , trochę dał mi do myślenia. To co robią Chiny prowadzi do dwóch scenariuszy. Jeden to taki , że wypierając produkty europejskie , za parę lat będą mogli swobodnie dyktować ceny rekompensując sobie ich wzrostem np. spadek PKB u siebie. Druga opcja to przeniesienie fabryk w przyszłości do Europy. Jest to możliwe , tort jest jeden , jeżeli największy kawałek będą zgarniać Chiny , to likwidacja miejsc pracy w Europie pójdzie lawinowo. Jak z klasy średniej łatwo przejść na zasiłek dla bezrobotnych przekonaliśmy się w latach 2002-2004. A to był pikuś w porównaniu z tym co może nastąpić. My nie , ale nasze wnuki mogą zasuwać za miskę ryżu w chińskiej fabryce w Polsce i cieszyć się , ze w ogóle mają jakąś robotę. Po za tym kryzys obejmie całą Europę , więc walka gdzie ta chińska fabryka ma powstać może być zażarta. Chiny nawet jak im siądzie PKB to sobie poradzą , mają gigantyczny rynek wewnętrzny , Azję i największy rynek czyli Rosję. My niestety zaczynamy się dusić , co przy rosnących oczekiwaniach społeczeństw nie wróży nic dobrego.

Co do Chińskich inżynierów to pragnę przypomnieć , że to to Chiny latają w kosmos na własnych rakietach i mieszkają we własnych stacjach kosmicznych , nie zaś Europa , nie wspominając o Polsce :) 

Napisano
29 minut temu, tomek4446 napisał:

Co do Chińskich inżynierów to pragnę przypomnieć , że to to Chiny latają w kosmos na własnych rakietach i mieszkają we własnych stacjach kosmicznych , nie zaś Europa , nie wspominając o Polsce :) 

Jest sobota, byłem szczęśliwy… Proszę, nie pisz takich czarnych scenariuszy bo przestanę odwiedzać nasze forum.  

Napisano

@tomek4446, trochę offtop ale często widzę tutaj forumowiczów , którzy piszą my ' Zachód" lub " Europa"

Ale żadnego Zachodu nie ma ,  Ani jako związku USA z Europą Zachodnią a tym bardziej  jako związku krajów w Europie.

Jak po paru drinkach zapytasz sie Belga czy Brytyjczyka i nieważne czy to będzie kierowca  czy profesor czy uważa Polaków lub Rumunów za " zachód" to zaśmieje Ci się w twarz, Dla nich jesteśmy strefą wpływów, rynkiem zbytu, w najlepszym przypadku krajami do drenażu mózgów, no i zagłębiem ładnych kobiet  . I tyle . O transakcyjnej polityce tzw, Zachodu w odniesieniu do naszego regionu już nie wspominam. 

Odnośnie kosztów transportu,  w praktyce dla towarów typu elektronika w dużych ilościach są prawie pomijalne. W transporcie morskim do kontenera wejdzie parę tysięcy kartonów takich Warmerow a fracht to będzie max 2500  USD . A bywały okresy ,że  fracht z Chin to Europy to było kilkaset dolarów .Czyli może dolar-dwa za sztukę. W transporcie lotniczym może 4-5 razy więcej , oczywiście mówię o sytuacji że exporter  ma kontrakty z operatorami logistycznymi i gwarantuje ,że da do przewozu lotniczego powiedzmy kilka tysięcy metrów sześciennych czy kilkaset ton ładunku w ciągu roku .

To nie logistyka jest problemem, a koszty energii, pracy, biurokracji, jednym słowem niska produktywność w Europie. 

A Chiny nigdy nie przeniosą swojej produkcji do Europy , to nierealne .Trzeba kompletnie nie znać ich mentalności aby mieć takie myśli.

O centra magazynowe i obsługę tego śmieciowego importu nie mamy  się co martwić , już Holendrzy , Niemcy , Turcy i parę innych nacji zadba o to . A Polacy już zostali wycykani - wide CPK czy zagrania z blokadą transportu na granicy z Białorusią.

Napisano
2 godziny temu, Mar_Wal napisał:

Zadziwia mnie jak bardzo uwiera co niektórych to urządzonko... 

Kogo uwiera? Jak pisałem takich objawień było juz mnóstwo. Nic nikogo nie uwiera co najwyzej bawi. 

@leoś w całej rozciągłości niestety muszę sie zgodzić z tym co piszesz w ostatnim poście:(. Szkoda że ci co nami kieruja wiedza o tym ale maja to w dupie...

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Co do Chińskich inżynierów to pragnę przypomnieć , że to to Chiny latają w kosmos na własnych rakietach i mieszkają we własnych stacjach kosmicznych , nie zaś Europa , nie wspominając o Polsce

Jasne Tomku tylko tego kopa dostali i przywłaszczyli sobie od zidiociałych amerykańców czy Europejczyków dla których chwilowy zysk byl waznieszy niż zrównoważony rozwój...

Trzeba ich pochwalić że rozegrali zachód jak smarkaczy ehheeh