Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 godziny temu, JACEK HABRAJSKI napisał:

to jest efekt wmawiania sobie że coś gra lepiej lub inaczej z założenia , przyznaję że chyba sobie też wmówiłem różnicę, której przy Coxialu teoretycznie być nie powinno / wysłałem zapytanie do Fioo czy OS/NOS działa w tym trybie

A może się nie przesłyszałeś? A może na stronie Fiio jest błędna informacja?

Bo to trochę niezrozumiałe dlaczego nos/os ma działać tylko po usb. Coax/Toslink ma jakieś ograniczenia czy coś?

Dobrze że zapytałeś Fiio. Rozumiem że wrzucisz tutaj co odpowiedzą? 😉

Napisano
2 godziny temu, Palmos napisał:

A może się nie przesłyszałeś? A może na stronie Fiio jest błędna informacja?

Bo to trochę niezrozumiałe dlaczego nos/os ma działać tylko po usb. Coax/Toslink ma jakieś ograniczenia czy coś?

Dobrze że zapytałeś Fiio. Rozumiem że wrzucisz tutaj co odpowiedzą? 😉

... jak dostanę to zamieszczę. W międzyczsie otrzymałem 2 odpowiedzi (sprzeczne) od twórców kanałów na YT. Nijaki Robbie Khan (4 filmy o Warmerze) twierdzi "Cześć, możesz przełączać tryb NOS lub OS za pomocą przełącznika z tyłu  dotyczy to wszystkich wejść, ponieważ przechodzą one przez przetwornik cyfrowo-analogowy R2R." . Drugi, nijaki Kopfhörer Lounge odpowiada "The OS/NOS doesn't work via Coaxial. It only works with the USB Input." Więc poczekam na odpowiedź z Fiio.

Napisano
13 godzin temu, JACEK HABRAJSKI napisał:

... jak dostanę to zamieszczę. W międzyczsie otrzymałem 2 odpowiedzi (sprzeczne) od twórców kanałów na YT. Nijaki Robbie Khan (4 filmy o Warmerze) twierdzi "Cześć, możesz przełączać tryb NOS lub OS za pomocą przełącznika z tyłu  dotyczy to wszystkich wejść, ponieważ przechodzą one przez przetwornik cyfrowo-analogowy R2R." . Drugi, nijaki Kopfhörer Lounge odpowiada "The OS/NOS doesn't work via Coaxial. It only works with the USB Input." Więc poczekam na odpowiedź z Fiio.

Otrzymałem odpowiedź z Fiio :   

" Dziękujemy za kontakt z FiiO!

Cześć, funkcje NOS i OS działają tylko w trybie dekodowania USB.

Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości, daj nam znać, a my chętnie pomożemy.

Miłego dnia!

Z wyrazami szacunku,

Obsługa klienta FiiO Lin Lin

Numer zgłoszenia to 60177. Prosimy o uwzględnianie go we wszystkich wiadomościach e-mail. "

Napisano
15 godzin temu, Palmos napisał:

Witek 

Jestem po 4 piwach. Nie zadawaj trudnych pytań 😄

No tak na logikę :). Po przetworniku mamy już przecież sygnał analogowy (w zależności od kości wyjście jest prądowe lub napięciowe). Czyli tu już nie ma sampli, więc już nie ma czego oversamplować :).

Tak w wielkim uproszczeniu, mamy na wejściu jakieś odbiorniki oddzielnie dla SPDIF i USB przyjmujące nasze zera i jedynki, potem filtr cyfrowy realizujący np oversampling, dalej jest tzw "logika", by w strawny sposób podawać dane do przetwornika, analog wzmacniający.