Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
5 minut temu, leoś napisał:

Ponizej masz wyjaśnioną przystępnie kwestię filtrów w DAC.

Dzięki za podpowiedź. Juz kiedyś to analizowałem i sama koncepcja jest dla mnie jasna, no może nie w szczegółach. Problemem nie jest jednak brak zrozumienia, lecz brak słyszenia.

Napisano
11 minut temu, BlaBla napisał:

Dzięki za podpowiedź. Juz kiedyś to analizowałem i sama koncepcja jest dla mnie jasna, no może nie w szczegółach. Problemem nie jest jednak brak zrozumienia, lecz brak słyszenia.

Pod koniec mówi,że wielu tego nie słyszy i żeby się tym nie przejmować. 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, bartleby napisał:

Zrobi robotę, ale jest nieduży i szybko się kręci, więc będzie go słychać.

Ja wziąłbym taki 14cm i puścił go na minimalne obroty (ze 400). Umieściłbym go tak, żeby wiał w górę i przeganiał gorące powietrze znad daca. Puszczając go normalnie błyskawicznie zasyfi tę drobną siatkę. Do tego transformatorek z regulacją napięcia i gniazdko wifi.

SSanie jes od dołu od strony nóżek / są też mniejsze i większe 14 cm z regulacją od 800 do  1800 RPM i hałas 18db

Edytowano przez JACEK HABRAJSKI
uzupełniono
Napisano

Ja właśnie odpaliłem sobie płytę CD z kolekcji "Lista przebojów Trójki " rok 1982 (debiut listy był w tym roku, ale to wiecie na pewno). Może pamiętacie, pisałem niedawno, mój cedek to Philips z przetwornikiem R2R TDA1543 zmodowany. Posłuchałem ponad pół płyty i potem od nowa CD jako transport do DACa Topping na AKM 4493s (delta sigma). I co? No niby podobnie, bez zwracania uwagi na niuanse wręcz identycznie, ale nie, to mocno nie to samo. Ilość detali identyczna jak na mój słuch, ale w mojej ocenie sekret leży w dolnej średnicy. W DACach R2R ta dolna średnica jest nieco podgrzana, dobarwiona, jakaś taka zagęszczona. Gitara basowa brzmi rzetelniej, jakby z inną skalą, bardziej jest nasycona kolorami i odcieniami. Podobnie bębny i inne kotły, czuć barwę poszczególnych uderzeń. Znajdująca się na tej płycie "Autobiografia" Perfectu czy "Rosana" grupy Toto brzmią tak monumentalnie, emocjonalnie, tak live - nie płasko, nie szaro. To po prostu spektakl. Generalnie ta płyta nie jest jakoś super zmasterowana, niektóre utwory, mam wrażenie, brzmią mi lepiej ze streamingu, ale nie w tym rzecz. Tu i teraz chodzi o charakter, o filozofię prezentacji dźwięku. Słuchałem u siebie kilku urządzeń z R2R na pokładzie i pewien wspólny mianownik, właśnie ta dolna średnica moim zdaniem odpowiada za tę magię. To oczywiście takie moje subiektywne spojrzenie, ale myślę, że to właśnie to, co wpadło w ucho posiadaczom Warmera czy podobnych urządzeń. Zgadzacie się?

Napisano (edytowany)
10 minut temu, Wito76 napisał:

Zgadzacie się?

Co do kierunku różnic - tak. Natomiast miałem raczej wrażenie, że to w niektórych D/S "podbity" jest górny środek / przełom średnicy i sopranów. I że przez to wypychają scenę do przodu, a z R2R ona się cofa, szczególnie na środku pomiędzy kolumnami. Oczywiście nie mówię o podbiciu SPL, tylko o subiektywnym wrażeniu.

Edytowano przez Rafał S
Napisano (edytowany)
4 minuty temu, Rafał S napisał:

Natomiast miałem raczej wrażenie, że to w niektórych D/S "podbity" jest górny środek / przełom średnicy i sopranów.

Tak, masz rację. I daje to wrażenie tej lepszej precyzji, detalu, takiego "hajendu" a'la Muzg.

P.S.

Właśnie słucham Turbo - Dorosłe dzieci. Ożesz, ale pięknie ten wstęp czaruje. :)

Edytowano przez Wito76
Napisano
9 godzin temu, bartleby napisał:

Pocztex: Przesyłka o numerze PX1946180XXX od CAINIAO (NETHERLANDS) B.V. została do Ciebie nadana. 😀😃😀

W piątek będzie 2 tygodnie od zakupu.

Sorry, że spamuję.

Mam prośbę: daj proszę znać na ile skasują Cię za cło, jak dostaniesz przesyłkę. Dostałem niedawno wzmacniacz smsl-a i kurier mnie zaskoczył trochę, bo nikt nie uprzedził o CKE, a gotówki zwykle nie noszę przy sobie:( Dobrze, że żona poratowała:D

Napisano
37 minut temu, Wito76 napisał:

Słuchałem u siebie kilku urządzeń z R2R na pokładzie i pewien wspólny mianownik, właśnie ta dolna średnica moim zdaniem odpowiada za tę magię.

Ok, ale u mnie na warmerze największe wrażenie robią wokale i to w porównaniu z innymi r2r(K11 r2r, pisałem o tym wcześniej, na warmerze wokal jest bardziej śpiewający). Czyli co, lamy "poprawiaja" wokal?

Napisano
1 godzinę temu, Sylwester Wojajczyk napisał:

Mam prośbę: daj proszę znać na ile skasują Cię za cło, jak dostaniesz przesyłkę. Dostałem niedawno wzmacniacz smsl-a i kurier mnie zaskoczył trochę, bo nikt nie uprzedził o CKE, a gotówki zwykle nie noszę przy sobie:( Dobrze, że żona poratowała:D

Cena 1260 była na gotowo - przy zakupie jest napisane, że to jest cena ostateczna. Nie ja pierwszy tam kupuję. Gdyby jednak okazało się inaczej, to napiszę.

Napisano
14 godzin temu, Sylwester Wojajczyk napisał:

Zamówiłem też, ale od innego sprzedawcy na Ali i niestety bez obietnicy, że nic więcej nie dopłacę, za późno trafiłem na Wasz wątek:( Na szczęście to cło (przynajmniej jak na razie) nie było jakieś szczególnie wysokie, więc chyba jakoś przeżyję. 

Dzięki za chęć pomocy!

To nie jest z ali, kupujemy w sklepie hifigo.com Nie wiem jak oni to robią, że nie ma opłat, 'CAINIAO (NETHERLANDS) B.V.' może tu być jakimś tropem. 
Warmer przyszedł przed chwilą pocztexem - żadnych opłat.

Napisano (edytowany)
52 minuty temu, bartleby napisał:

Mój też jest już do odbioru na poczcie i nic mi nie wiadomo o żadnych dodatkowych opłatach (przynajmniej na razie) - też z hifigo.com 

Edytowano przez Palmos
Napisano
2 godziny temu, bartleby napisał:

To nie jest z ali, kupujemy w sklepie hifigo.com Nie wiem jak oni to robią, że nie ma opłat, 'CAINIAO (NETHERLANDS) B.V.' może tu być jakimś tropem. 

Którego kupiłeś ?

Napisano
31 minut temu, JACEK HABRAJSKI napisał:

z alli też wysyłka 'CAINIAO (NETHERLANDS) B.V.'

Bo Cainiao to logistyczne ramie Alibaba czyli Aliexpress.

Moje dostawa w grudniu szla przez innego operatora logistycznego- oczywiscie chińskiego a dostawe do domu też miałem nie przez pocztex(PP) a przez GLS.

Natomiast dlaczego hifigo ma taką dobra cenę , to już nie ma co wnikać, można jedynie zauważyć ,że towar zawsze  wjeżdża do EU przez Hola, tfu Niderlandy. A jak  tam to jest zgłoszone i opłaty uiszczone to nie jest problem nasz jako odbiorców. 

Dzisiaj po raz pierwszy mogłem posłuchać na głośnościach " koncertowych" , jest dobrze , nawet bardzo .

Miłej zabawy Panowie.