Chmarski Napisano Poniedziałek o 10:42 Napisano Poniedziałek o 10:42 Nie wiem jak M6I, który Ty podrzucałeś, ale M6SI nie jest według mnie ciepłym wzmacniaczem. No i dla mnie Aurum A8 to nie pierwszy lepszy wzmacniacz, tylko najlepsze co można za te pieniądze dostać. Odpisz, cytując
Mar_Wal Napisano Poniedziałek o 11:21 Napisano Poniedziałek o 11:21 Zostałem wywołany do odpowiedzi Dzięki @Chmarski Zatem Quadral Aurum A3 na pewno nie jest to ciepło grający wzmacniacz. Raczej bardzo neutralny i pomimo, że najniższy z serii od Quadrala to grający z rozmachem, dużo detalu, świetnie zgrywający się z posiadanymi przeze mnie Fyne Audio F502. Od niespełna 2 m-cy u mnie, kupiony używany z rynku niemieckiego, zastąpił Marantza PM7000n. Jest bardziej detalicznie, dynamicznie. Sprawuje się bez żadnych zastrzeżeń zarówno w sensie stricte technicznym, jak i brzmieniowym. Jakby budżet pozwolił szedłbym w modele wyższe 1 Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano Poniedziałek o 19:38 Autor Napisano Poniedziałek o 19:38 Koledzy, Trochę mnie nie było, sprawy rodzinne. Sytuacja wygląda tak, że ta lista, którą zaprezentowałem na początku wątku prawdopodobnie ląduje w koszu na dobre. Budżet pójdzie trochę w górę, 6k z górką, 7k pułap nieprzekraczalny ani o złotówkę. Sprzęt używany, ale komis albo outlet, chyba że jakaś naprawdę super promocja na coś nowego, w co szczerze mówiąc trudno mi uwierzyć 🙂 Plan jest taki, żeby znaleźć 3 wzmacniacze o różnej charakterystyce, wypożyczyć do odsłuchu w warunkach domowych, i wybrać oczywiście ten, który spodoba się najbardziej. Chyba, że okaże się, że nie dostrzegam większej poprawy w stosunku do tego co mam, wtedy spróbuję ugryźć temat od strony kolumn. Jeśli i tu nie uzyskał bym zadowalającego efektu to zostawię obecny sprzęt, kupię wzmacniacz słuchawkowy, może lepsze słuchawki, 80 płyt i też będę szczęśliwy 😉 @MCHammer2022 wiem, że radzisz dobrze, sprzęt używany od osoby prywatnej byłby najtańszy, jednak ja jestem prawie zielony, starzy wyjadacze mają wiedzę, doświadczenie, są osłuchani, a ja jednak chciałbym mieć możliwość odsłuchania sprzętu w domu, zrozumiałem, że wybór na podstawie samych tylko recenzji albo opinii innych mógłby się źle skończyć. Ale nie wykluczam, że za wzmacniacz albo dwa kolejne wzmacniacze pójdę za Twoją radą 😉 Być może spróbuję któryś ze wzmacniaczy proponowanych przez kolegę @Chmarski, jako punkt odniesienia dla innych. @BlaBla tak bardzo mi się nie spieszy, dam sobie kilka tygodni na poszukiwanie nowych opcji, te o których wspominałeś z forum też widziałem (także tego Arcama SA 30, którego oferuje jeden z kolegów, choć nie wiem czy to jest to granie, o które mi chodzi) , no ale tutaj jest właśnie ta kwestia odsłuchu we własnym pomieszczeniu, które nia byłaby możliwa. Nie wykluczam też, że sprawa przeciągnie się na tyle, że i budżet zawędruje w końcu w wyższe rejony 🙂 Generalnie też nie chciałbym wywoływać mylnego wrażenia, że poszukuję wybitnie "ciepłego" wzmacniacza. To, że chciałem poszukać trochę tego muzycznego ciepła wynikało z tego, że połączenie Yamahy i B&W uchodzi za "chłodne" granie, a ja chciałem sprawdzić jak wygląda inny. Teraz, kiedy nastawiam sie na odsłuch wzmacniaczy o różnej charakterystyce, może okazać się, że jednak w stronę tego ciepła nie pójdę. A może prorocze okażą się słowa @Kraft, i skończy się kiedyś poprostu na innych kolumnach🙂 Jeszcze Wam koledzy wrzucę dwie oferty, które ostatnio znalazłem. Czy w Waszej opinii, razem z Unico Due, jest to zestaw prezentujący szerokie spektrum brzmienia? https://hiendsklep.pl/produkty/wzmacniacze/zadbany-wzmacniacz-stereo-marantz-pm-14s1-special-edition-w-swietnym-stanie/ https://hiendsklep.pl/produkty/wzmacniacze/wzmacniacz-stereo-stereo-roksan-caspian-m2-pilot-w-swietnym-stanie/ I odrobina szaleństwa 🙂 https://hiendsklep.pl/produkty/wzmacniacze/zadbany-wzmacniacz-stereo-stereo-accuphase-e-206-w-swietnym-stanie/ Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano wczoraj o 09:10 Napisano wczoraj o 09:10 (edytowany) 13 godzin temu, Raf_raf napisał: wypożyczyć do odsłuchu w warunkach domowych, 13 godzin temu, Raf_raf napisał: Sprzęt używany, ale komis albo outlet, chyba że jakaś naprawdę super promocja na coś nowego Ode mnie rekomendacja Musical Fidelity M6si za 6900zł do negocjacji. Tutaj jest podobno nowy sprzedawany przez firmę - pytanie co to za firma (czy nie jakiś "krzak") i czy sprzedaje wysyłkowo i honoruje 14-dniowe prawo do odstąpienia od umowy? https://www.olx.pl/d/oferta/musical-fidelity-m6-srebrny-super-cena-nowy-wzmacniacz-rewelacja-CID99-ID18Ml4W.html Edytowano wczoraj o 09:27 przez MCHammer2022 Odpisz, cytując
Webster.brd Napisano wczoraj o 09:32 Napisano wczoraj o 09:32 Też polecam posłuchać musicala 6si, tym bardziej że teraz jest w dobrej cenie. Odpisz, cytując
jackov15 Napisano wczoraj o 13:36 Napisano wczoraj o 13:36 (edytowany) Dnia 5.01.2026 o 11:42, Chmarski napisał: Nie wiem jak M6I, który Ty podrzucałeś, ale M6SI nie jest według mnie ciepłym wzmacniaczem. No i dla mnie Aurum A8 to nie pierwszy lepszy wzmacniacz, tylko najlepsze co można za te pieniądze dostać. Ty i Tomasz tak opisujecie te Quadrale, że sam zacząłem się zastanawiać nad wymianą swojego Powernoda na tandem A8+node/Node Icon do swoich Carin 😜 w zasadzie, to też wpadły mi w oko KEF R3 Meta i się tak zastanawiam, czy to dobry kierunek „upgrade” sprzętu i krok w przód czy może w bok, jakkolwiek to brzmi. Tym bardziej przychylam się za Quadralem, że podobno w całości jest składany w Niemczech, a jakoś mam sympatię do produktów z UE, podczas zalewu chińszczyzny, choć oczywiście chińszczyzna chińszczyźnie nie równa. Edytowano wczoraj o 13:38 przez jackov15 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano wczoraj o 13:48 Napisano wczoraj o 13:48 @Raf_raf , dlaczego nie spojrzysz na propozycję kolegi @Kubus72 i jego Arcam SA 30 ? Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano wczoraj o 13:57 Autor Napisano wczoraj o 13:57 5 minut temu, maciek72 napisał: @Raf_raf , dlaczego nie spojrzysz na propozycję kolegi @Kubus72 i jego Arcam SA 30 ? Przyglądałem się nie raz a chyba już trzy razy i gdybym miał pewność, że to jest na pewno to o co mi chodzi, tego sprzętu szukam, wiedziałbym jak brzmi, to bym się już z kolegą @Kubus72 skontaktował 🙂 a tak to nie chcę zawracać komuś głowy niepotrzebnie. Aczkolwiek kusiło mnie już ten Arcam, nie powiem, i cena też atrakcyjna moim zdaniem, w zasięgu 🙂 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano wczoraj o 14:04 Napisano wczoraj o 14:04 4 godziny temu, MCHammer2022 napisał: Musical Fidelity M6si za 6900zł Jestem pod wrażeniem wnętrza tego wzmaka. Dziekawe ile ich kosztuja bebechy w produkcji 100 euro? Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano wczoraj o 14:14 Napisano wczoraj o 14:14 9 minut temu, Sundin997 napisał: Jestem pod wrażeniem wnętrza tego wzmaka. Dziekawe ile ich kosztuja bebechy w produkcji 100 euro? Jeżeli masz ciekawszą propozycję to ją przedstaw. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano wczoraj o 14:22 Napisano wczoraj o 14:22 6 minut temu, MCHammer2022 napisał: Jeżeli masz ciekawszą propozycję to ją przedstaw. Już ją przedstawiłem,ale nie o to chodzi. Ceny audio są przeszacowane. Ile razy można dać się naciagać. 7000zł za to puste blaszane pudełko? Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano wczoraj o 14:28 Napisano wczoraj o 14:28 4 minuty temu, Sundin997 napisał: Ceny audio są przeszacowane. Ile razy można dać się naciagać. 7000zł za to puste blaszane pudełko? To nie ja chcę nowy sprzęt tylko autor wątku. Ja kupiłbym używany M6i za 4k, o czym też już pisałem. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano wczoraj o 14:39 Napisano wczoraj o 14:39 (edytowany) 44 minuty temu, Raf_raf napisał: Przyglądałem się nie raz a chyba już trzy razy i gdybym miał pewność, że to jest na pewno to o co mi chodzi, tego sprzętu szukam, wiedziałbym jak brzmi, to bym się już z kolegą @Kubus72 skontaktował 🙂 a tak to nie chcę zawracać komuś głowy niepotrzebnie. Aczkolwiek kusiło mnie już ten Arcam, nie powiem, i cena też atrakcyjna moim zdaniem, w zasięgu 🙂 Bierz tego arcama sa30 i nie wymyślaj. To już jest niezła przebita 11tys na 5 . I gwarancja z forum. Sam bym go wziął jakbym potrzebował. Edytowano wczoraj o 14:41 przez Sundin997 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano wczoraj o 15:00 Napisano wczoraj o 15:00 36 minut temu, Sundin997 napisał: 7000zł za to puste blaszane pudełko Nie przesadzaj że pusto. Są lepsze oferty na kupno powietrzna. 1 Odpisz, cytując
burz Napisano wczoraj o 15:13 Napisano wczoraj o 15:13 (edytowany) W zakładanym budżecie zmieścisz się z nowym Atollem in200evo. Oczywiście wcześniej pożyczając na odsłuch. Reszta PW. Edytowano wczoraj o 15:21 przez burz Poprawka 2 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano wczoraj o 15:19 Napisano wczoraj o 15:19 1 godzinę temu, Raf_raf napisał: Przyglądałem się nie raz a chyba już trzy razy i gdybym miał pewność, że to jest na pewno to o co mi chodzi, tego sprzętu szukam, wiedziałbym jak brzmi, to bym się już z kolegą @Kubus72 skontaktował 🙂 a tak to nie chcę zawracać komuś głowy niepotrzebnie. Aczkolwiek kusiło mnie już ten Arcam, nie powiem, i cena też atrakcyjna moim zdaniem, w zasięgu 🙂 Nie nastawiaj sie na jakieś wielkie różnice w brzmieniu. Wybierz wzmacniacz pod kątem docelowych, planowanych kolumn - tak żeby nie byl, dla nich ograniczeniem tylko motorem. Brzmienie dadzą Ci kolumny. Czytamy o jakichś wielkich różnicach, a potem to jak porównanie Żywca do Tyskiego.... 3 1 Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 17 godzin temu, Sundin997 napisał: Bierz tego arcama sa30 i nie wymyślaj. Dziwnie stawiasz sprawę. Jak ja miałbym wydać 5k na sprzęt to też chciałbym najpierw usłyszeć jak gra. Sam w życiu otrzymałem kilka rekomendacji typu klasowy Lyngdorf czy Hegel, które skreślałem po odsłuchu. No i ten forumowy Arcam ma już drugiego właściciela w okresie gwarancji, więc tym bardziej nasuwa się pytanie co w nim przeszkadza (dźwięk? upierdliwa funkcjonalność?), że skłania do sprzedaży. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 8 minut temu, MCHammer2022 napisał: Dziwnie stawiasz sprawę. Jak ja miałbym wydać 5k na sprzęt to też chciałbym najpierw usłyszeć jak gra. Sam w życiu otrzymałem kilka rekomendacji typu klasowy Lyngdorf czy Hegel, które skreślałem po odsłuchu. No i ten forumowy Arcam ma już drugiego właściciela w okresie gwarancji, więc tym bardziej nasuwa się pytanie co w nim przeszkadza (dźwięk? upierdliwa funkcjonalność?), że skłania do sprzedaży. Tylko co spowodowało,że pierwszy właściciel tego arcama wydał na niego 11-12 klocków? Możliwe,że kolejny scum jakich w audio wiele. A może i nie. Ja swoja alternatywę podałem,a tutaj tylko "luźno" dyskutuje. Za 5-6k to można mieć fajnego chińskiego klona D5 pro z lampowym przedwzmakiem cary slp 90 ,który moim zdaniem rozłoży tego arcama,i jeszcze na porządny dac np.semibrew da50 by wystarczyło. Ale do tego trzeba trochę odwagi. Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowany) 15 minut temu, Sundin997 napisał: Ale do tego trzeba trochę odwagi. Jeżeli ktoś lubi ruletkę to owszem. Jeżeli ktoś nie lubi to nie kupi w ciemno bez odsłuchu tym bardziej, że mówimy o niewystandaryzowanym, niemarkowym sprzęcie chińskim z potencjalnymi trudnościami z odsprzedażą na rynku wtórnym. 15 minut temu, Sundin997 napisał: Tylko co spowodowało,że pierwszy właściciel tego arcama wydał na niego 11-12 klocków? Może ktoś zasugerował się taką rekomendacją jak twoja i kupił w ciemno? A potem się okazało, że to nie jego dźwięk? Takich historii zakupowych jest wiele. 15 minut temu, Sundin997 napisał: który moim zdaniem rozłoży tego arcama, W audio wszystko jest względne i każdy może słyszeć inaczej. To że tobie się podoba to nie znaczy, że innym się będzie podobało. Edytowano 11 godzin temu przez MCHammer2022 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Sprzedający w którymś poście napisał, że powodem sprzedaży SA30 jest zmiana na SA45. Chyba, że dyskutujecie o jakimś innym egzemplarzu. W sumie jest to używany sprzęt, za 50% ceny wyjściowej i jeszcze objęty gwarancją. Ogłoszenie jest tutaj, więc teoretycznie tak samo "prawilne" jak na OLX czy Allegro. 19 godzin temu, jackov15 napisał: Ty i Tomasz tak opisujecie te Quadrale, że sam zacząłem się zastanawiać nad wymianą swojego Powernoda na tandem A8+node/Node Icon do swoich Carin 😜 w zasadzie, to też wpadły mi w oko KEF R3 Meta i się tak zastanawiam, czy to dobry kierunek „upgrade” sprzętu i krok w przód czy może w bok, jakkolwiek to brzmi. Ja jestem wyznawcą teorii, że trzeba samemu posłuchać. Ja miałem okazję u siebie, co opisałem w swoim wątku, a @Tomasz Kluczynski zamówił w ciemno wersję A9 pod wpływem tego co napisałem. Jakie ja miałem stresy przez długie miesiące czy mu podejdzie czy nie, bo ze sprawdzeniem się nie spieszył. 19 godzin temu, jackov15 napisał: Tym bardziej przychylam się za Quadralem, że podobno w całości jest składany w Niemczech, a jakoś mam sympatię do produktów z UE, podczas zalewu chińszczyzny, choć oczywiście chińszczyzna chińszczyźnie nie równa. Jeśli dobrze pamiętam, to robił to dla Quadrala ASR (ten od Emitterów). 1 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 16 minut temu, Sundin997 napisał: Tylko co spowodowało,że pierwszy właściciel tego arcama wydał na niego 11-12 klocków? Możliwe,że kolejny scum jakich w audio wiele. A może i nie. Ja swoja alternatywę podałem,a tutaj tylko "luźno" dyskutuje. Za 5-6k to można mieć fajnego chińskiego klona D5 pro z lampowym przedwzmakiem cary slp 90 ,który moim zdaniem rozłoży tego arcama,i jeszcze na porządny dac np.semibrew da50 by wystarczyło. Ale do tego trzeba trochę odwagi. Tyle nie wydał, kupił go za 7500zl.Po tyle można je było kupić po negocjacjach. Wielu osobom z obu for, dałem namiary na sklepy, które po 7500zl były sklonne je sprzedać. A cena oficjalna była nie 10-11 tys zł tylko 8999zl. Swojego byłego SA30 kupiłem jako 3 miesięczny za 6300zl,a nowy był kupiony w Q21 za 7500zl.Mam na zdjęciu jeszcze paragon. Po 3,5 roku sprzedałem go za 5000zl dodając jeszcze parę rzeczy. Ten wystawiony na forum to był trochę z przesadzona cena 6000zl,teraz ciut lepiej, ale moim zdaniem jeszcze za dużo. Powinno być 4000-4500zl. Jakoś pod koniec 2024 roku, można było kupić z Niemieckich sklepów Arcama SA30 po niecałe 6500zl w przeliczeniu z euro, i trwało to około 2-3 miesięcy. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 30 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: Jakoś pod koniec 2024 roku, można było kupić z Niemieckich sklepów Arcama SA30 po niecałe 6500zl w przeliczeniu z euro, i trwało to około 2-3 miesięcy. A co mają powiedzieć ci co dali ponad 10,a na pewno są tacy. Strach kupować... Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) 10 minut temu, Sundin997 napisał: A co mają powiedzieć ci co dali ponad 10,a na pewno są tacy. Strach kupować... Ponad 10 nikt nie płacił, one tak chwilowo weszły jako nowość za te ponad 10tys zł i szybciutko cena zleciała do 8999zł. Wątpię by ktoś kupował bez żadnej negocjacji za te 10 czy 11tys zł, tym bardziej, że sklepy były od razu skłonne do dużych negocjacji, a i sam SA30 nie był wart aż takich pieniędzy. Zobacz ten mój był kupowany za 7500zł we wrześniu 2020 roku, a więc krótko po tym jak tylko się pokazał i wtedy już normalna cena w ciągu 2 miesięcy zjechała z tych 11 tys zł do 8999zł. Jego stała cena przez prawie 4 lata to było właśnie te 8999zł(spokojnie obniżana do 7500zł po negocjajach), dopiero jak wchodziła nowa seria to cena mogła trochę wachlować. Edytowano 10 godzin temu przez Tomasz Kluczynski Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 1 godzinę temu, Chmarski napisał: Ja jestem wyznawcą teorii, że trzeba samemu posłuchać. Ja miałem okazję u siebie, co opisałem w swoim wątku, a @Tomasz Kluczynski zamówił w ciemno wersję A9 pod wpływem tego co napisałem. Jakie ja miałem stresy przez długie miesiące czy mu podejdzie czy nie, bo ze sprawdzeniem się nie spieszył. No właśnie,ja też bym nie chciał brać odpowiedzialności za swoje polecenia,ale jednak wszyscy to robią. Umówmy się ,że to jest wskazanie pewnej drogi ,a każdy ma swój rozum. Złota zasada ,najpierw posłuchaj się nie sprawdza,dlatego że to wymaga wysiłku w postaci odwiedzenia odległego salonu,bądź pierdzielenie z wypożyczaniem. Każdy chce gotowej recepty na forum,a taka w stereo nie istnieje. 1 Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu 6 minut temu, Sundin997 napisał: No właśnie,ja też bym nie chciał brać odpowiedzialności za swoje polecenia,ale jednak wszyscy to robią. Umówmy się ,że to jest wskazanie pewnej drogi ,a każdy ma swój rozum. Złota zasada ,najpierw posłuchaj się nie sprawdza,dlatego że to wymaga wysiłku w postaci odwiedzenia odległego salonu,bądź pierdzielenie z wypożyczaniem. Każdy chce gotowej recepty na forum,a taka w stereo nie istnieje. Święte słowa 🙂 Ale sam potrzebowałem trochę czasu żeby się z tym pogodzić, Waszych różnych opinii w tym wątku, przemyśleń nad tym czego dokładnie oczekuję, rewizji wcześniejszych planów. Teraz już wiem, że odsłuch w domu to jest coś co będę chciał sobie zagwarantować przed ostateczną decyzją. Rady radami, opinie opiniami, za wszystkie jestem oczywiście bardzo wdzięczny, ale decyzję trzeba podjąć koniec końców na własną odpowiedzialność 🙂 Odpisz, cytując
Recommended Posts