MCHammer2022 Napisano Środa o 14:13 Napisano Środa o 14:13 (edytowany) 3 godziny temu, Sundin997 napisał: to wymaga wysiłku w postaci odwiedzenia odległego salonu,bądź pierdzielenie z wypożyczaniem. A ja stosuję trzecią metodę: tworzę własną listę interesujących sprzętów i gdy coś pojawi się w mojej okolicy jadę na odsłuch i oceniam. Ta metoda wymaga wprawdzie tygodni/miesięcy, które muszą upłynąć zanim coś się obok mnie pojawi ale w końcu audio to nie wyścig na czas. 🚲🚲🚲 Edytowano Środa o 14:26 przez MCHammer2022 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Środa o 14:22 Napisano Środa o 14:22 7 minut temu, MCHammer2022 napisał: A ja stosuję trzecią metodę: tworzę własną listę interesujących sprzętów i gdy coś pojawi się w mojej okolicy jadę na odsłuch i oceniam. Można pojechać z własną elektroniką do wystawionych kolumn. Trudniej odwrotnie. A odsłuch z kolumnami gospodarza będzie już mało miarodajny. 1 Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano Środa o 14:33 Napisano Środa o 14:33 6 minut temu, Rafał S napisał: A odsłuch z kolumnami gospodarza będzie już mało miarodajny. Coś tam jednak słychać, szczególnie w systemach składanych starannie. Przed wyjazdem pytam się jaki sprzedający ma system, żeby się zorientować czy wyprawa w ogóle ma sens. 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Środa o 18:26 Napisano Środa o 18:26 3 godziny temu, MCHammer2022 napisał: Coś tam jednak słychać, szczególnie w systemach składanych starannie. Na czym wg Ciebie polega staranne składanie systemu? Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano Środa o 18:33 Napisano Środa o 18:33 (edytowany) 8 minut temu, KrólKiczu napisał: Na czym wg Ciebie polega staranne składanie systemu? Na przemyślanym doborze adekwatnych jakościowo elementów toru w celu uzyskania dźwięku możliwie dobrej jakości a nie przypadkowym. Edytowano Środa o 18:35 przez MCHammer2022 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Środa o 18:54 Napisano Środa o 18:54 18 minut temu, MCHammer2022 napisał: Na przemyślanym doborze adekwatnych jakościowo elementów toru w celu uzyskania dźwięku możliwie dobrej jakości a nie przypadkowym. A na jakiej podstawie stwierdzisz, że elementy toru są dobrane przypadkowo? Jest jakiś klucz, wg którego dobiera się te elementy? Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano Środa o 19:02 Napisano Środa o 19:02 5 minut temu, KrólKiczu napisał: A na jakiej podstawie stwierdzisz, że elementy toru są dobrane przypadkowo? Jest jakiś klucz, wg którego dobiera się te elementy? Oj Seba Seba, widać jak na dłoni do czego zmierzasz tymi pytaniami ...🤭 Pzdr 2 Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano Środa o 19:05 Napisano Środa o 19:05 (edytowany) 14 minut temu, KrólKiczu napisał: A na jakiej podstawie stwierdzisz, że elementy toru są dobrane przypadkowo? Jest jakiś klucz, wg którego dobiera się te elementy? Wiedza ekspercka i doświadczenie. Edytowano Środa o 19:08 przez MCHammer2022 1 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano Środa o 19:07 Napisano Środa o 19:07 4 minuty temu, DiBatonio napisał: Oj Seba Seba, widać jak na dłoni do czego zmierzasz tymi pytaniami ... No co,nudno się zrobiło Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Środa o 19:21 Napisano Środa o 19:21 15 minut temu, MCHammer2022 napisał: Wiedza ekspercka i doświadczenie. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano Środa o 19:23 Napisano Środa o 19:23 TAAAAK. 😁😁😁😁 P.S. Sorry, nie mogłem się powstrzymać 😜 1 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano Środa o 21:20 Napisano Środa o 21:20 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: TAAAAK. A mogło być miękko i filozoficznie,a tak naczelne trolle kończą temat. 1 2 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Sobota o 09:21 Napisano Sobota o 09:21 Dnia 3.01.2026 o 15:01, Raf_raf napisał: Dzięki za podpowiedzi 🙂 czyli jeśli chodzi o wzmacniacz jak i o głośniki to mówimy tu o kwotach zaczynających się od 10k za nowy sprzęt, jeśli chcemy uzyskać (kupić 😉) słyszalną różnicę w brzmieniu, przy założeniu przyzwoitej akustyki pomieszczenia i ustawienia głośników. używane nie? Nie moga być? Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu (edytowany) Dnia 10.01.2026 o 10:21, Piotr Sonido napisał: używane nie? Nie moga być? Cześć Piotr, pewnie bym chciał mieć możliwość odsłuchu w domu, ale już niczego w przyszłości nie wykluczam 🙂 też sytuacja ze wzmacniaczem się trochę zmieniła, o czym niżej... Koledzy, jako, że wiele osób było zaangażowanych w ten wątek jestem Wam winien uaktualnienie w kwestii nowego wzmacniacza. Jak wiecie początkowo moje plany zakupowe były dosyć skonkretyzowane, był budżet, była lista potencjalnych celów, szukałem rad i opinii. Jednak pod wpływem kolejnych postów dokonywałem rewizji swoich założeń, początkowa lista przestała być aktualna, a mi wpadały do głowy coraz to nowe pomysły na sprzęty w coraz wyższej cenie. Pogodziłem się już z tym, że trzeba będzie wydać 7k, a i tak zacząłem wyrzucać sobie skąpstwo. Oczywiście wszystko to zaczęło się robić coraz bardziej chaotyczne, wszystko sprowadzało się tylko do kalkulacji budżetu, pewnie pierwszy wzmacniacz, który by do mnie przyjechał już by został, bo nie sądzę żebym był zdolny do rzetelnej oceny jego walorów i wad. I wtedy powiedziałem sobie STOP. Zastanowiłem się czego w ogóle oczekiwałem, czy faktycznie wierzyłem w to, że jak kupię dwa razy droższy wzmacniacz to będę miał dwa razy lepszą jakość dźwięku? I co to w ogóle znaczy 🙂? To czego oczekiwałem to pewne ocieplenie, niewielka zmiana brzmienia, coś czego ponoć nie da się osiągnąć w zakładanym na początku budżecie. Pojawiły się też kwestie akustyki, ustawienia monitorów, jakości i brzmienia samych monitorów. To wszystko sprawiło, że na pytanie czy na pewno chcę angażować 7k w coś co będzie eksperymentem i zmianą dla zmiany, odpowiedziałem przecząco. Lecz chęć do eksperymentu pozostała 🙂 Wtedy postanowiłem zerknąć jeszcze raz na sprzęt vintage, co parokrotnie wcześniej już czyniłem, ale finalnie nigdy na żaden zakup się nie decydowałem. Tym razem było inaczej, zakupiłem wzmacniacz Fisher CA 2310. Już do mnie jedzie, mam nadzieję, że jutro zacznie grać 🙂 Będzie to w jakimś sensie właśnie eksperyment (przeprowadzany niewielkim kosztem), sprawdzenie, ile daje od siebie wzmacniacz, czy można mówić o innym brzmieniu, jak wygląda taki mariaż współczesnych źródeł i głośników z wiekowym co by nie mówić sprzętem. Co z tego wyjdzie, zobaczymy 🙂 może będzie to pojedyncza wycieczka, a może wciągnę się w elektronikę vintage 🙂 jakby co to wrócę z radością do mojej Yamahy najwyżej 😉 temat wzmacniacza na dłuższy czas na pewno zamykam, pewnie teraz przyjdzie czas budowania jakiegoś solidniejszego budżetu i przymiarki do innych monitorów, ale to perspektywa dosyć odległa, przynajmniej kilkunastu miesięcy. Tak czy inaczej dziękuję za wszystkie opinie i rady, myślę, ze jak już nowy sprzęt będzie wkomponowany w system to podzielę się wrażeniami, może już w naszych systemach. Jeślibym długo nie pisał to będzie znaczyło, że przy pierwszym odpaleniu coś poszło nie tak... Żarcik, mam nadzieję 🙂 Edytowano 4 godziny temu przez Raf_raf 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Raf_raf napisał: Cześć Piotr, pewnie bym chciał mieć możliwość odsłuchu w domu, ale już niczego w przyszłości nie wykluczam 🙂 też sytuacja ze wzmacniaczem się trochę zmieniła, o czym niżej... Koledzy, jako, że wiele osób było zaangażowanych w ten wątek jestem Wam winien uaktualnienie w kwestii nowego wzmacniacza. Jak wiecie początkowo moje plany zakupowe były dosyć skonkretyzowane, był budżet, była lista potencjalnych celów, szukałem rad i opinii. Jednak pod wpływem kolejnych postów dokonywałem rewizji swoich założeń, początkowa lista przestała być aktualna, a mi wpadały do głowy coraz to nowe pomysły na sprzęty w coraz wyższej cenie. Pogodziłem się już z tym, że trzeba będzie wydać 7k, a i tak zacząłem wyrzucać sobie skąpstwo. Oczywiście wszystko to zaczęło się robić coraz bardziej chaotyczne, wszystko sprowadzało się tylko do kalkulacji budżetu, pewnie pierwszy wzmacniacz, który by do mnie przyjechał już by został, bo nie sądzę żebym był zdolny do rzetelnej oceny jego walorów i wad. I wtedy powiedziałem sobie STOP. Zastanowiłem się czego w ogóle oczekiwałem, czy faktycznie wierzyłem w to, że jak kupię dwa razy droższy wzmacniacz to będę miał dwa razy lepszą jakość dźwięku? I co to w ogóle znaczy 🙂? To czego oczekiwałem to pewne ocieplenie, niewielka zmiana brzmienia, coś czego ponoć nie da się osiągnąć w zakładanym na początku budżecie. Pojawiły się też kwestie akustyki, ustawienia monitorów, jakości i brzmienia samych monitorów. To wszystko sprawiło, że na pytanie czy na pewno chcę angażować 7k w coś co będzie eksperymentem i zmianą dla zmiany, odpowiedziałem przecząco. Lecz chęć do eksperymentu pozostała 🙂 Wtedy postanowiłem zerknąć jeszcze raz na sprzęt vintage, co parokrotnie wcześniej już czyniłem, ale finalnie nigdy na żaden zakup się nie decydowałem. Tym razem było inaczej, zakupiłem wzmacniacz Fisher CA 2310. Już do mnie jedzie, mam nadzieję, że jutro zacznie grać 🙂 Będzie to w jakimś sensie właśnie eksperyment (przeprowadzany niewielkim kosztem), sprawdzenie, ile daje od siebie wzmacniacz, czy można mówić o innym brzmieniu, jak wygląda taki mariaż współczesnych źródeł i głośników z wiekowym co by nie mówić sprzętem. Co z tego wyjdzie, zobaczymy 🙂 może będzie to pojedyncza wycieczka, a może wciągnę się w elektronikę vintage 🙂 jakby co to wrócę z radością do mojej Yamahy najwyżej 😉 temat wzmacniacza na dłuższy czas na pewno zamykam, pewnie teraz przyjdzie czas budowania jakiegoś solidniejszego budżetu i przymiarki do innych monitorów, ale to perspektywa dosyć odległa, przynajmniej kilkunastu miesięcy. Tak czy inaczej dziękuję za wszystkie opinie i rady, myślę, ze jak już nowy sprzęt będzie wkomponowany w system to podzielę się wrażeniami, może już w naszych systemach. Jeślibym długo nie pisał to będzie znaczyło, że przy pierwszym odpaleniu coś poszło nie tak... Żarcik, mam nadzieję 🙂 Gratulacje 👍. Teraz czekamy na tradycyjny w takich pozakupowych przypadkach ciąg dalszy, czyli nowy temat: Test wzmacniacza Fisher CA 2310 😁 1 Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @Raf_raf Gratulacje. Porządnie zbudowany wzmacniacz. Jeśli masz go z pewnej ręki to powinien posłużyć i spełnić oczekiwania. W innym wypadku przydałoby się sprawdzić czy nie wymaga serwisu. Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowany) 10 minut temu, Artur Charicki napisał: @Raf_raf Gratulacje. Porządnie zbudowany wzmacniacz. Jeśli masz go z pewnej ręki to powinien posłużyć i spełnić oczekiwania. W innym wypadku przydałoby się sprawdzić czy nie wymaga serwisu. Dzięki 🙂 Zamówiłem go w sklepie ze sprzętem audio vintage, z opisu wynika, że po czyszczeniu, przeglądzie i naprawie potencjometru, no i dają gwarancje na dwa lata, więc liczę, że od strony technicznej będzie ok 🙂 18 minut temu, BlaBla napisał: Gratulacje 👍. Teraz czekamy na tradycyjny w takich pozakupowych przypadkach ciąg dalszy, czyli nowy temat: Test wzmacniacza Fisher CA 2310 😁 Dzięki 🙂 hehehe raczej nie, to byłaby rekordowo krótka relacja z testu, nadal mam problem z określeniem gdzie przebiegają granice między średnicą a niskimi i wysokimi tonami, a konturowość to już się w ogóle wymyka moim słuchowym zdolnościom poznawczym 🙂 ale na pewno coś skrobnę "naszych systemach" i wrzucę z dwa zdjęcia 🙂 Edytowano 3 godziny temu przez Raf_raf Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Czyli Iviter 🙂 Powinno być ok. Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowany) 2 minuty temu, Artur Charicki napisał: Czyli Iviter 🙂 Powinno być ok. Tak. Nie chciałem robić kryptoreklamy, choć domyślałem się, że oferta na tyle charakterystyczna, że nie trudno będzie zgadnąć 🙂 Edytowano 3 godziny temu przez Raf_raf Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Oczywiście po jakimś czasie daj znać jak się „staruszek” spisuje. Chętnie poczytam, zresztą pewnie nie tylko ja. Edytowano 2 godziny temu przez Artur Charicki 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts