EXLIP Napisano Niedziela o 22:48 Napisano Niedziela o 22:48 Witam! Od jakiegoś czasu mam na oku zakup Opali 30. Wraz z nimi chciałbym zakupić wzmacniacz stereo. Z tego co widziałem najbardziej pod względem mocy, barwy itd pod te kolumny wpasowuje mi się Cambridge audio axr100. Czy jest to dobry wybór do tych kolumn? Czy można kupić cos lepszego w okolicach 1500zł (używki) aby miało trochę mocy a nie po 60w/kanał? Do tej pory używałem altusow 300 więc wydaje mi się, że przeskok i tak będzie ogromny ale może osłuchał ktoś coś co lepiej pasuje do tych kolumn - bo tego wyboru raczej nie chcę zmieniać. Salon około 31 - 34m2, muzyka to wszystko po trochu i nic konkretnie - trochę radiówek i popu, rap a dodatkowo rzadziej rock lub metal. Jeszcze brałem pod uwagę wiim amp pro ale jakoś nikt zbytnio go nie poleca pod te kolumny albo nie znalazłem. A dodatkowo trochę przeszkadza mi brak wejścia coaxial - ale to mały szczegół, który da się rozwiązać Odpisz, cytując
Smurf2025 Napisano Poniedziałek o 09:25 Napisano Poniedziałek o 09:25 10 godzin temu, EXLIP napisał: Witam! Od jakiegoś czasu mam na oku zakup Opali 30. Wraz z nimi chciałbym zakupić wzmacniacz stereo. Z tego co widziałem najbardziej pod względem mocy, barwy itd pod te kolumny wpasowuje mi się Cambridge audio axr100. Czy jest to dobry wybór do tych kolumn? Czy można kupić cos lepszego w okolicach 1500zł (używki) aby miało trochę mocy a nie po 60w/kanał? Do tej pory używałem altusow 300 więc wydaje mi się, że przeskok i tak będzie ogromny ale może osłuchał ktoś coś co lepiej pasuje do tych kolumn - bo tego wyboru raczej nie chcę zmieniać. Salon około 31 - 34m2, muzyka to wszystko po trochu i nic konkretnie - trochę radiówek i popu, rap a dodatkowo rzadziej rock lub metal. Jeszcze brałem pod uwagę wiim amp pro ale jakoś nikt zbytnio go nie poleca pod te kolumny albo nie znalazłem. A dodatkowo trochę przeszkadza mi brak wejścia coaxial - ale to mały szczegół, który da się rozwiązać Dlaczego wybrałeś akurat kolumny Pylon Opal 30? Znasz ich brzmienie? Jakich zmian w porównaniu do wspomnianych Altusów 300 oczekujesz? Odpisz, cytując
Q21 Napisano Poniedziałek o 10:24 Napisano Poniedziałek o 10:24 Hej Słuchałeś tych Pylonów? Jak tak, to z czym? Bo Cambridge nie jest do nich złym pomysłem, ale prędzej bym patrzył po czymś naturalnie brzmiącym, jak np. Audiolab 6000A. Używane powinny zmieścić się w budżecie. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Poniedziałek o 10:30 Napisano Poniedziałek o 10:30 (edytowany) 11 godzin temu, EXLIP napisał: Opali 30.(...) Cambridge audio axr100. Miałem przez kilka miesięcy Opale w wersji podstawkowej. Słuchałem ich w sumie z 4 wzmacniaczami Cambridge'a. Uważam, że zdecydowanie warto dołożyć do serii CXA (w razie czego kupić używany). CXA61 jest żywszy i jaśniejszy, CXA81 trochę spokojniejszy od 61 i grający masywniejszym dźwiękiem (i jego bym osobiście wybrał z piecyków tej marki). Edytowano Poniedziałek o 10:32 przez Rafał S Odpisz, cytując
EXLIP Napisano Poniedziałek o 13:17 Autor Napisano Poniedziałek o 13:17 3 godziny temu, Smurf2025 napisał: Dlaczego wybrałeś akurat kolumny Pylon Opal 30? Znasz ich brzmienie? Jakich zmian w porównaniu do wspomnianych Altusów 300 oczekujesz? Siema, widziałem ich bardzo sporo w polecajkach u osób właśnie w okolicach 4k. Niestety nie mam możliwości ich posłuchać aktualnie a tym bardziej, że do wszystkich popularniejszych sklepów do których można się umówić na odsłuch mam przynajmniej po 2,5h drogi w jedną stronę. Wiem, że może się wydawać głupie kupowanie kolumn bez odsłuchu - aczkolwiek wiem, że i tak w porównaniu z A300 będzie to jak porównanie lambo do fiata. Wiadomo jak grają altusy, jeśli pojawi się coś więcej w utworze to zamiast jakiejkolwiek separacji mamy ścianę dźwięku i nie do końca jest to porządany przeze mnie efekt. 2 godziny temu, Q21 napisał: Hej Słuchałeś tych Pylonów? Jak tak, to z czym? Bo Cambridge nie jest do nich złym pomysłem, ale prędzej bym patrzył po czymś naturalnie brzmiącym, jak np. Audiolab 6000A. Używane powinny zmieścić się w budżecie. Tak jak wyżej, niestety nie słuchałem. Audiolab jest fajnym pomysłem - widziałem go w innych postach aczkolwiek odsuwa mnie moc. Lubie głośno posłuchać muzyki więc nie wiem czy 75w/kanał to najlepszy wybór. Tym bardziej chcąc kiedyś zmienić kolumny na 8ohm - 50w to już zdecydowanie za mało. 2 godziny temu, Rafał S napisał: Miałem przez kilka miesięcy Opale w wersji podstawkowej. Słuchałem ich w sumie z 4 wzmacniaczami Cambridge'a. Uważam, że zdecydowanie warto dołożyć do serii CXA (w razie czego kupić używany). CXA61 jest żywszy i jaśniejszy, CXA81 trochę spokojniejszy od 61 i grający masywniejszym dźwiękiem (i jego bym osobiście wybrał z piecyków tej marki). CXA61 nawet mieściłby się w budżecie ale nadal jest to 90w przy 4ohm i 60 przy 8. Tak jak wyżej wydaje mi się, że nie jest to zbyt przyszłościowe rozwiązanie Kiedy czytałem o WiiMach Amp Pro to do głośniejszego grania ludzie ich nie polecali a tam mamy 120/60 (8/4ohm). Więc nie szukałem nic poniżej tego. Wiadomo, że wat watowi nie równy ale tak jakoś przyjąłem to - chyba że jestem w błędzie to proszę o poprawienie mnie. Dodatkowo wydaje mi się, że opale to dość jasne kolumny grające trochę bardziej górą i środkiem a z tego co piszesz to CXA61 też jest jasny co nie wydaje się zbyt dobrym połączeniem a CXA81 to już minimum 2.5k więc trochę za dużo dla mnie do dołożenia chociaż już lepiej wypada mocowo. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Poniedziałek o 13:41 Napisano Poniedziałek o 13:41 18 minut temu, EXLIP napisał: Wiadomo, że wat watowi nie równy ale tak jakoś przyjąłem to - chyba że jestem w błędzie to proszę o poprawienie mnie. Opale to skuteczność 90dB , a więc sporo. Nie jest Ci wg. mnie potrzebna jakaś super moc. Pobór przy głośnym słuchaniu i tak będzie oscylował niewiele powyżej 1 Wata. Odpisz, cytując
Q21 Napisano Poniedziałek o 15:48 Napisano Poniedziałek o 15:48 2 godziny temu, EXLIP napisał: Tak jak wyżej, niestety nie słuchałem. Audiolab jest fajnym pomysłem - widziałem go w innych postach aczkolwiek odsuwa mnie moc. Lubie głośno posłuchać muzyki więc nie wiem czy 75w/kanał to najlepszy wybór. Tym bardziej chcąc kiedyś zmienić kolumny na 8ohm - 50w to już zdecydowanie za mało. Dlatego najlepiej byłoby odsłuchać Nie ma co oceniać po samej mocy, bo on potrafi fajnie zagrać przy wyższym poziomie głośności. Odpisz, cytując
EXLIP Napisano Poniedziałek o 15:53 Autor Napisano Poniedziałek o 15:53 @Q21 Czy audiolab 6000A różni się czymś od 6000A Play jeśli chodzi o dźwięk? Czy tam mamy tylko dodatkowo multimedia? Używane chodzą po 2100 - 2200 z tego co widzę. Czyli starczyłby do tych Opali? Odpisz, cytując
Smurf2025 Napisano Poniedziałek o 16:38 Napisano Poniedziałek o 16:38 3 godziny temu, EXLIP napisał: aczkolwiek wiem, że i tak w porównaniu z A300 będzie to jak porównanie lambo do fiata. Możesz się niestety rozczarować. Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano Poniedziałek o 16:54 Napisano Poniedziałek o 16:54 3 godziny temu, EXLIP napisał: Dodatkowo wydaje mi się, że opale to dość jasne kolumny grające trochę bardziej górą i środkiem Miałem opale ale 23 i nigdy nie powiedziałbym że grają jasno. Jak dla mnie to było granie bardzo dociążone z dobrą średnicą i górą w sam raz. Nie sądzę by 30 grały inaczej. Tylko nie pamiętam pod jakim wzmacniaczem je miałem. Miałem kilka modeli Pylona i żaden nie grał góra. Ogólnie to kolumny które grają muzykę a nie rozkładają ją na czynniki pierwsze. 1 Odpisz, cytując
Smurf2025 Napisano Poniedziałek o 17:00 Napisano Poniedziałek o 17:00 5 minut temu, Artur Charicki napisał: Ogólnie to kolumny które grają muzykę a nie rozkładają ją na czynniki pierwsze. To chyba jednak nie zaleta? Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano Poniedziałek o 17:05 Napisano Poniedziałek o 17:05 Jeśli lubisz detal i wszechobecne wysokie tony i sybilanty to wada i radzę poszukać innych kolumn. Po altusach może być szok 😀 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Poniedziałek o 17:11 Napisano Poniedziałek o 17:11 10 minut temu, Smurf2025 napisał: To chyba jednak nie zaleta? Chcesz detal i wysokie ? Kupujesz https://www.olx.pl/d/oferta/canton-chrono-508-2-dc-2szt-w-cenie-1szt-CID99-ID18SSTA.html i masz tyle detalu podanego wprost do ucha , że możesz nie ogarnąć Odpisz, cytując
Smurf2025 Napisano Poniedziałek o 18:33 Napisano Poniedziałek o 18:33 1 godzinę temu, Artur Charicki napisał: Jeśli lubisz detal i wszechobecne wysokie tony i sybilanty to wada i radzę poszukać innych kolumn. Po altusach może być szok 😀 Co ma piernik do wiatraka? 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Chcesz detal i wysokie ? Kupujesz https://www.olx.pl/d/oferta/canton-chrono-508-2-dc-2szt-w-cenie-1szt-CID99-ID18SSTA.html i masz tyle detalu podanego wprost do ucha , że możesz nie ogarnąć Każde kolumny powinny mieć "detal i wysokie", jak piszesz, a ja napiszę jeszcze, że powinny też mieć bas i dynamikę... Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Poniedziałek o 18:47 Napisano Poniedziałek o 18:47 6 minut temu, Smurf2025 napisał: dynamikę... Dynamika jest domeną realizacji nagrania nie zaś kolumn. I ta dynamika kuleje w bardzo wielu nagraniach. Z drugiej strony będąc ostatnio w Operze zastanawiałem się , jak dynamika orkiestry na żywo byłaby odbierana w nagraniach w naszych domach. Czy tak duże różnice w poziomie dźwięków nie przekładałyby się na brak przyjemności słuchania. Odpisz, cytując
Smurf2025 Napisano Poniedziałek o 19:00 Napisano Poniedziałek o 19:00 4 minuty temu, tomek4446 napisał: Dynamika jest domeną realizacji nagrania nie zaś kolumn. Dynamika dot. też kolumn, a wystarczy np posłuchać niektórych realizacji Marka Knoplera, żeby zrozumieć o co chodzi. Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano Poniedziałek o 19:04 Napisano Poniedziałek o 19:04 23 minuty temu, Smurf2025 napisał: Co ma piernik do wiatraka? Po pierwsze to z Tobą nie dyskutuje. A po drugie jeśli nie rozumiesz że można w różny sposób „prezentować” muzykę przez zestawy głośnikowe to czas na zmianę hobby i forum. Odpisz, cytując
Smurf2025 Napisano Poniedziałek o 19:04 Napisano Poniedziałek o 19:04 13 minut temu, tomek4446 napisał: Z drugiej strony będąc ostatnio w Operze zastanawiałem się , jak dynamika orkiestry na żywo byłaby odbierana w nagraniach w naszych domach. Czy tak duże różnice w poziomie dźwięków nie przekładałyby się na brak przyjemności słuchania. Też bywam w operze... nie musisz się obawiać, dobrze zrealizowane nagrania odsłuchiwane na przyzwoitym "neutralnym" sprzęcie w domu brzmią jeszcze lepiej. 🙂 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Poniedziałek o 19:04 Napisano Poniedziałek o 19:04 1 minutę temu, Smurf2025 napisał: Dynamika dot. też kolumn, Uściślijmy nomenklaturę. Dynamika to różnica poziomu między najcichszym, a najgłośniejszym dźwiękiem utworu. Tak czy nie ? Przed chwilą, Smurf2025 napisał: dobrze zrealizowane nagrania odsłuchiwane na przyzwoitym "neutralnym" sprzęcie w domu brzmią jeszcze lepiej. 🙂 Lepiej niż na żywo ? Gratuluję , nie osiągnąłem takiego poziomu. Lub słyszę inaczej Odpisz, cytując
Smurf2025 Napisano Poniedziałek o 19:06 Napisano Poniedziałek o 19:06 (edytowany) 3 minuty temu, tomek4446 napisał: Uściślijmy nomenklaturę. Dynamika to różnica poziomu między najcichszym, a najgłośniejszym dźwiękiem utworu. Tak czy nie ? W przypadku kolumn nie do końca, jest to raczej zdolność do szybkiej zmiany głośności odtwarzanych dźwięków, bez ich "zlewania się", to tak mocno w uproszczeniu oczywiście. 14 minut temu, tomek4446 napisał: Lepiej niż na żywo ? Gratuluję , nie osiągnąłem takiego poziomu. Lub słyszę inaczej Jest sporo zalet koncertów oper czy operetek "na żywo", ale brzmienie i "jakość" dźwięku do nich nie należą, co prawda nie bywałem operach typu La Scala czy Wiedeńska, tylko w polskich (Poznań, Łódź, Bydgoszcz czy Białystok) Edytowano Poniedziałek o 19:07 przez Smurf2025 Odpisz, cytując
EXLIP Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu Wydaje mi się, że nie wybiorę niestety Audiolaba 6000A, wydaje mi się być zbyt słaby a ja na prawdę lubię słuchać muzyki w takich imprezowych głośnościach. Jak ma się do niego Cambridge Audio CXA61? Będzie lepszym wyborem od axr100? Trochę szkoda, że w cxa61 nie mamy regulacji bass/sopran jak w axr100 ale chyba ogólnie jest to lepszy wybór? Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) Dnia 4.01.2026 o 23:48, EXLIP napisał: Do tej pory używałem altusow 300 więc wydaje mi się, że przeskok i tak będzie ogromny Jednak ten 30cm Woofer na plus dla altusów. Pamiętaj że kolumny" słupki" nie są tak popularne teraz,bo lepiej grają,tylko dlatego bo nie ma miejsca ,albo żona nie pozwala. Juž nie wspomnę o miejscu w magazynach i ich transporcie. Przed chwilą, Sundin997 napisał: Edytowano 10 godzin temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
EXLIP Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu Przed chwilą, Sundin997 napisał: Jednak ten 30cm Wolter na plus dla altusów. Jeśli będzie za mało bassu to za +1k można dorwać już fajne używane suby. A co mi po tym że mają duży głośnik bassowy jak nic z tego nie wynika. Ten bass w 300 jest na prawdę słaby i jeśli nie dowalisz eq na bass to wcale go nie ma Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 1 minutę temu, EXLIP napisał: Jeśli będzie za mało bassu to za +1k można dorwać już fajne używane suby. A co mi po tym że mają duży głośnik bassowy jak nic z tego nie wynika. Ten bass w 300 jest na prawdę słaby i jeśli nie dowalisz eq na bass to wcale go nie ma Ja altusow słuchałem u znajomków wiele lat temu,więc co prawda za wiele nie pamiętam,ale ostatnio miałem dyskusje że szwagrem który by się zarżnąć dał jak wspomina swoje altusy które mu klatę urywały. Odpisz, cytując
Recommended Posts