pioters Napisano wczoraj o 12:27 Napisano wczoraj o 12:27 Cześć, Jestem praktycznie zdecydowany na Wiim amp ultra. Wiem, że można osiągnąć lepsze efekty z osobnego daca, ampli i streamera, ale koncepcja wiim amp ultra bardzo się wpasowuje w moje aktualne potrzeby i możliwości lokalowo-odsłuchowe (ok. 20m2). Dodam, że przechodzę ze starej mini/midi wieży więc i tak będzie to konkretny przeskok. Sprzęt potrzebny głównie do muzyki (głównie rock) ze spotify, dodatkowo do tv/filmów. Potrzebuję dobrać kolumny podstawkowe. Odsłuch/kanapa ok 2,5-3m od kolumn. Mają stać na komodzie, jakieś 1,5m od siebie. Głębokość komody to ok. 50cm więc za dużo miejsca z tyłu nie zostaje. Po przejrzeniu dość wielu postów/recenzji/info na forach wytypowałem te 3, w takiej właśnie kolejności. Czy możecie doradzić co tu ma szansę się najlepiej sprawdzić? - dali oberon 3 - monitor audio bronze 100 6g - elac debut 6.3 Czy one będą grać dobrze w takim układzie (odległość od ściany)? Ewentualnie triangle borea 03 - jako jedyne z podobnej półki cenowej, które znalazłem z BR z przodu - ale tu nie jestem przekonany. Odpisz, cytując
wemlo Napisano wczoraj o 12:47 Napisano wczoraj o 12:47 Co prawda ja tam żadnym znawcą nie jestem ani nawet nie słyszałem na żywo tych monitorów, ale internet ma raczej pozytywne opinie o Indiana Line Tesi 3. Ogólnie to chyba warto byłoby poszukać coś co ma Bass Reflex od przodu. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 12:58 Napisano wczoraj o 12:58 20 minut temu, pioters napisał: Odsłuch/kanapa ok 2,5-3m od kolumn. Mają stać na komodzie, jakieś 1,5m od siebie. Dwie sprawy. Pokój 20 m2 / podobny metraż do mojego / małe kolumny typu monitor = brak basu. Znam to z autopsji , jak zamienię u siebie QlN-y na ProAci to bas wyparowuje. Druga sprawa , 1,5 metra rozstaw kolumn i 2,5 -3 metry / czyli znowu tak jak u mnie/ powoduje , że scena idzie w kierunku mono , czyli możesz mieć ścianę dźwięku bez rozbicia efektu stereo. To co napisałem to tylko sugestie , nie musi tak być / nie znam akustyki Twojego pomieszczenia/ ale jest wysoce prawdopodobne. Rada. Nie kupuj kolumn , wypożycz , Solony audio mają taką usługę. Posłuchaj i wówczas podejmij decyzje. 2 Odpisz, cytując
pioters Napisano wczoraj o 16:16 Autor Napisano wczoraj o 16:16 3 godziny temu, tomek4446 napisał: Dwie sprawy. Pokój 20 m2 / podobny metraż do mojego / małe kolumny typu monitor = brak basu. Znam to z autopsji , jak zamienię u siebie QlN-y na ProAci to bas wyparowuje. Druga sprawa , 1,5 metra rozstaw kolumn i 2,5 -3 metry / czyli znowu tak jak u mnie/ powoduje , że scena idzie w kierunku mono , czyli możesz mieć ścianę dźwięku bez rozbicia efektu stereo. To co napisałem to tylko sugestie , nie musi tak być / nie znam akustyki Twojego pomieszczenia/ ale jest wysoce prawdopodobne. Rada. Nie kupuj kolumn , wypożycz , Solony audio mają taką usługę. Posłuchaj i wówczas podejmij decyzje. Przy starej wieży i podobnym ustawieniu jako-takie stereo jest. Wiem, że się nie da tu ustawić tego idealnie. Chcę po prostu lepszego dźwięku a przy okazji "nowoczesny" ampli all-in-one. Na miejscu ani w logicznym pobliżu nie ma nic z tego do odsłuchu:-) Pozostaje wysyłkowo. Na czym polega wypożyczenie i jakie są koszty? Czy to jest na zasadzie jak z każdymi zakupami na odległość, że "kupuję" i jak mi nie podejdzie to w ciągu 14 dni zwrot? Wydaje mi się też, że nie znajde wszystkiego w jednym sklepie a dobrze by było mieć to jednocześnie w domu żeby na świeżo porównywać. Odpisz, cytując
maskun Napisano wczoraj o 17:03 Napisano wczoraj o 17:03 jeśli jesteś @pioters praktycznie zdecydowany to nie zmieniaj decyzji .......nie wiem czy jesteś użytkownikiem który wyciąga każdy smaczek z utworów czy bardziej do takiego słuchania przy okazji, często w tle i czy zależy Ci na basie. Ja to urządzenie testowałem prawie 2 tygodnie i naprawdę w tych pieniądzach ten sprzęt - gra śmiało to można powiedzieć neutralnie. Nie będziesz tu miał braków mocy bo z dużymi podłogowymi kolumnami daje radę ale akurat wszystkie 3 kolumny wybrałeś z tylnym bass reflexem. Poszukaj czegoś z przednim otworem a może i te co kolega pisze o Tesi 3. Lepiej jednak wypożyczyć 2 - 3 modele i sprawdzić u siebie. Pytasz jak działa wypożyczenie - dokładnie tak jak napisałeś ale czasami jak spytasz bezpośrednio w danym sklepie moga mieć sprzęt -wypożyczany- to będziesz miał taniej - jak spodoba to zostawiasz i masz delikatnie taniej ale to sam sprawdź. Jeśli nie jesteś mocno krytycznym słuchaczem to serio wszystkie w tych pieniądzach kolumny zagrają dobrze - może jedynie Dali być bardziej ocieplone w dźwięku a Monitor Audio albo jakieś półkowe B&W dadzą więcej blasku wysokim tonom - Wiim nie będzie to narzucał swojej barwy. DAC w nim też jest wyjątkowo neutralny i przeźroczysty więc wypożycz coś z kolumn i wybierz. Pytanie nas forumowiczów o wybór zawsze będzie subiektywne bo ktoś ma daną markę kolumn a ktoś poczytał w necie że dany model gra tak i tak. Tobie ma się spodobać. W Twoich warunkach głównie chodzi o głębokość komody brałbym coś z przednim "otworem" pozdr Odpisz, cytując
pioters Napisano wczoraj o 18:33 Autor Napisano wczoraj o 18:33 1 godzinę temu, maskun napisał: jeśli jesteś @pioters praktycznie zdecydowany to nie zmieniaj decyzji .......nie wiem czy jesteś użytkownikiem który wyciąga każdy smaczek z utworów czy bardziej do takiego słuchania przy okazji, często w tle i czy zależy Ci na basie. Ja to urządzenie testowałem prawie 2 tygodnie i naprawdę w tych pieniądzach ten sprzęt - gra śmiało to można powiedzieć neutralnie. Nie będziesz tu miał braków mocy bo z dużymi podłogowymi kolumnami daje radę ale akurat wszystkie 3 kolumny wybrałeś z tylnym bass reflexem. Poszukaj czegoś z przednim otworem a może i te co kolega pisze o Tesi 3. Lepiej jednak wypożyczyć 2 - 3 modele i sprawdzić u siebie. Pytasz jak działa wypożyczenie - dokładnie tak jak napisałeś ale czasami jak spytasz bezpośrednio w danym sklepie moga mieć sprzęt -wypożyczany- to będziesz miał taniej - jak spodoba to zostawiasz i masz delikatnie taniej ale to sam sprawdź. Jeśli nie jesteś mocno krytycznym słuchaczem to serio wszystkie w tych pieniądzach kolumny zagrają dobrze - może jedynie Dali być bardziej ocieplone w dźwięku a Monitor Audio albo jakieś półkowe B&W dadzą więcej blasku wysokim tonom - Wiim nie będzie to narzucał swojej barwy. DAC w nim też jest wyjątkowo neutralny i przeźroczysty więc wypożycz coś z kolumn i wybierz. Pytanie nas forumowiczów o wybór zawsze będzie subiektywne bo ktoś ma daną markę kolumn a ktoś poczytał w necie że dany model gra tak i tak. Tobie ma się spodobać. W Twoich warunkach głównie chodzi o głębokość komody brałbym coś z przednim "otworem" pozdr Ogólnie widzę, że wybór głośnikow z przednim bass reflexem jest bardzo ograniczony. Czy nie uda się ustawić basów odpowiednio używając EQ przy kolumnach z tylnym bass reflex dosuniętych bliżej do ściany? Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 18:45 Napisano wczoraj o 18:45 @pioters, miejscowienie BR nie ma znaczenia. Nie przejmuj się tym. Basy i tak rozchodzą się wszechkierunkowo. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano wczoraj o 19:06 Napisano wczoraj o 19:06 Wypożycz Indiana Line Diva 3. Polecam Odpisz, cytując
Q21 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Pół metra to też nie tak mało Ogółem pomysł masz okej, ale zadbałbym o izolację kolumn od szafki. Nie przejmowałbym się też kwestią bas refleksu. Optymalnie byłoby odsłuchać wszystkich tych kolumn, by znaleźć optymalne rozwiązanie pod swój gust. Dopisałbym do listy do odsłuchów KEF Q3 Meta, Polk Audio R200 i System Audio Legend 5.2, których mamy ostatnią parę w genialnej cenie W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy Odpisz, cytując
Recommended Posts