Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam ponownie

Dzięki radom i pomocy forumowiczów udało się zakupić zestaw kina domowego Klipsh serii RP (fronty 8000, centalny 404, sub REL 1003, sur R-51m) Do tego Denon X2700h DAB. Fronty połączone bi-amp. Okablowanie Klotz

Zestaw głównie (70%) używany do oglądania filmów z platform streamingowych. Poza tym muzyka z tidal, ew. radio internetowe. Całość kupiona w 2022r - ceny ampli były niezbyt przyjazne.

Myślę o wymianie tylko ampli na coś lepszego - budżet do 8000zł. 

Moje pomysły? Pioneer VSX-LX505, Onkyo TX-RZ50, Anthem MRX 540, Denon AVC-X4800H. Chodzi o ewentualną poprawę brzmienia, mocy i stereo. Czy wymiana na te (bądź inne) ampli coś pozmienia? Chodzi mi też o Dirac Live celem jak najlepszej kalibracji . Mam kolegę biegłego w kabelki i elektronikę, który pomoże ogarnąć ustawienia. Raczej pozostanę przy 5.1 z racji umeblowania pokoju. Głównie zależy mi na poprawie stereo.

Dziekuję i pozdrawiam

Piotr

Napisano

Hej :) Każdy z nich jest fajną opcją. Denon i Anthem zagrają po lekko cieplejszej stronie bazowo. Arcam oraz Onkyo/Pioneer są jaśniejsze od tego, co masz teraz, stawiają też mocniej na dynamikę grania. Jedni to lubią z Klipschem, drudzy nie. 

Poprawę odczujesz zarówno w KD, jak i w stereo, przy każdym z tych. Co do Diraca, też potrafi on dużo dać, ale wiele zależy od obecnej akustyki w Twoim pomieszczeniu :) 

W razie czego zapraszam do kontaktu :) Podziałamy. 

Napisano

Arcam pozwoli także na połączenie Bi-Amp. Jedna sprawa że przy zakupie AVR-5 musisz dodatkowo dokupić licencje Dirac. Dopiero od modelu AVR-11 licencja jest w cenie sprzętu.

Napisano

Dziękuję za opinie.

Ampli będzie podłączony do LG OLED C4

RZ-50 i 505 - ma room (bez bass i art)

4800 - do dokupienia za 350$ room (całość za 800$)

Arcam 5 jak 4800, dopiero 11 ( i cenę ponad 10k niestety) ma room wbudowany.

Anthem - brak dirac, ma swój ARC Genesis. Czy ten wiatrak jest rzeczywiście tak słyszalny? Ampli będzie stał na szafce, odsłonięty . Jak ma sie kalibracja ARC do Dirac?

Właśnie rozmawiałem z drugą połową i wyraziła aprobatę na zakup więc działam :). Poszukam na terenie 3miasta możliwości odsłuchu.

Napisano
42 minuty temu, bestnickever napisał:

Czy ten wiatrak jest rzeczywiście tak słyszalny?

Z tego co się orientuję aktualizacja firmare wycisza wentylator, ale najlepiej zapytać aktywnego użytkownika. ARC Genesis to bdb system kalibracji.

Napisano

Ja kupiłem AVR5 i dokupiłem Dirac, myślę że wytargujesz taką cenę że zaamoryzuje zakup licencji. Kalibracja Anthema też jest bardzo chwalona i skuteczna, ale ma tylko 5 końcówek. w Arcamie masz 7.