jackov15 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowany) Cześć, dwa lata temu, bardzo udanie poleciliście mi obecny zestaw, czyli Powernode + Cariny podstawkowe. Dwa lata przyjemnie minęły, w międzyczasie nastąpiła zmiana mieszkania(mam nadzieję że już przedostatnia :>) i zaczynam myśleć o kolumnach podłogowych, ew. podstawkach na standach. W Carinach podoba mi się ich brzmienie, ocieplone i z przyjemnym basem a przy tym szczegółowe i spójne (chyba tak to mogę opisać). Czego oczekuję? Może więcej i lepiej, nie wiem też czy Powernode N330 (czyli wersja poprzednia względem 2025) "wyciska" z kolumn wszystko i czy np. Rubicon 6, ew. Rubicon 2 lub Rubikore 2 byłyby odpowiednie, bo podobno kolumny Dali potrzebują nieco mocy do napędzenia. Kolejna opcja, to czy Vela, ta większa podstawka lub podłogówka. Pytanie czy Vela to krok naprzód, czy zgoła odmienne brzmienie. Dlaczego akurat Dali? Bo słuchałem, co prawda budżetowego, modelu z jakimś, równie budżetowym Denonem, Lektorów 1 i były to bardzo przyjemne kolumny. Z delikatnych dygresji, jako że mój ojciec lubuje się w brzmieniu BW, ostatnio odsłuchwiłałem BW 703 S3 i jak nie przepadałem za takim brzmieniem, to w tej edycji Bowersy naprawdę pozytywnie zaskakują. Choć wolę cieplsze granie, mniej analityczne i bardziej melodyjne, więc może coś pośrodku względem Carin i Bowersami? Nie jest to kwestia na już, to na pewno, raczej powolne, luźne przymiarki do zmiany... tylko zmiany wzmaka, kolumn czy może całego systemu? Zobaczymy. W przypadku kolumna, lub wzmaka, budżet to powiedzmy w przypadku kolumn 14 000 (+/-) a na wzmaka, to koło 7 000. Ah, w przypadku zmiany wzmaka i tak obowiązkowym będzie dokupienie któregoś Noda, bo chyba się uzależniłem od BluOS :D- tutaj akurat myślałem o Atessie lub Quadrallu A8. Jeszcze, na koniec, generalnie dźwięk mi odpowiada taki, jaki jest, ale chciałbym czegoś więcej, przy zachowaniu podobnych parametrów i poza tym, lubię zmiany, lubię kombinować i rozważam nawet wzmacniacz lampowy, choć tutaj nie wiem, czy się nie porywam z motyką na słońce. Edytowano 8 godzin temu przez jackov15 Odpisz, cytując
cymes Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Witaj, Rubicony warte sprawdzenia, bardzo czułe na jakość elektroniki. Gdybyś zdecydował się na monitory i odwrócił podział budżetu, wycisniesz z nich piękne brzmienie. 1 Odpisz, cytując
jackov15 Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu Właśnie, najchętniej zmieniłbym tylko kolumny, ale zdaję sobie też sprawę z mocy Powernoda i ograniczeń z tym związanych 😛 Do Monitorów, jakie wzmaki pasują, w rozsądnych pieniądzach? Bo same Goldy to już dosyć wysoka półka cenowa. nie przekreślam też używek, z tym że łatwiej, pod względem finansowym, o nówki lub outlety. Odpisz, cytując
cymes Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Roksany poszły w dół z ceną są wersje z wbudowanym BluOS. https://www.q21.pl/roksan-attessa-streaming-amplifier-czarny-outlet.html Odpisz, cytując
Q21 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Hej Ogółem tak, Rubicony i Rubikore bardzo lubią mocniejsze wzmacniacze. Tutaj trzeba by zwiększyć budżet, by zagrały one tak, jak powinny. Monitor Audio Goldy to też ciekawy kierunek. Dobre, detaliczne granie, bez przesadnej ostrości, z przyjemną barwą. Również lubią mocniejsze wzmacniacze, ale nie aż tak, jak Dali. Goldy 100 za to fajnie radzą sobie w większych pomieszczeniach. Podobnie np. Buchardty E50, czyli jeszcze cieplejsze granie, z bardzo dużą i poukładaną sceną. Bardziej barwne od pozostałych. Schodząc w coś lekko bardziej otwartego, sprawdziłbym Triangle Antal 40th. Bardzo przyjemne dla ucha kolumny, nie są aż tak wymagające od wzmacniacza (ale Bluesound to dalej może być mało). Co do wzmacniacza - tu bym zaczynał poszukiwania dopiero po dobraniu kolumn Po drodze oczywiście warto posłuchać różnych opcji, by znaleźć to jak najlepsze combo dla siebie W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy do nas Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 48 minut temu, jackov15 napisał: Właśnie, najchętniej zmieniłbym tylko kolumny, ale zdaję sobie też sprawę z mocy Powernoda i ograniczeń z tym związanych 😛 Do Monitorów, jakie wzmaki pasują, w rozsądnych pieniądzach? Bo same Goldy to już dosyć wysoka półka cenowa. nie przekreślam też używek, z tym że łatwiej, pod względem finansowym, o nówki lub outlety. Dopiero co szukałem kolumn i kupiłem tu na forum Rubikony 2. Miałem na liście też nowe goldy 100 6g. Jedne i drugie potrzebują wzmacniacza z zapasem mocy. O ile kojarzę jeden z kolegów chciał sprzedać Dali Rubicore 2 ale też zdecydował sie ostatecznie na zmianę wzmacniacza. Więc Dali i MA Gold raczej + wzmacniacz, który ich nie zadusi. Jaki konkretnie to nie wiem. Odpisz, cytując
jackov15 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Akurat pomysł na Dali, to właśnie dzięki Twojemu wątkowi Roksan Atessa to póki co faworyt(BluOS w cenie, no i dizajn) myślałem nawet o Caspianie 4G, ale to raczej nie teraz... chyba że używkę, jeśli chodzi o wzmacniacz, ale najlepszą opcją byłby jednak zakup kolumn... chyba... Pytanie co zyskam, zmieniając Powernode na Atesse? Oprócz oczywiście dodatkowej mocy, ale co ze brzmieniem? Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Tutaj Caspian M2, na którego trafiłem w czasie moich poszukiwań: https://hiendsklep.pl/produkty/wzmacniacze/wzmacniacz-stereo-stereo-roksan-caspian-m2-pilot-w-swietnym-stanie/ Edytowano 2 godziny temu przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 10 minut temu, jackov15 napisał: Akurat pomysł na Dali, to właśnie dzięki Twojemu wątkowi Roksan Atessa to póki co faworyt(BluOS w cenie, no i dizajn) myślałem nawet o Caspianie 4G, ale to raczej nie teraz... chyba że używkę, jeśli chodzi o wzmacniacz, ale najlepszą opcją byłby jednak zakup kolumn... chyba... Pytanie co zyskam, zmieniając Powernode na Atesse? Oprócz oczywiście dodatkowej mocy, ale co ze brzmieniem? Może zacznij od kolumn, a wzmacniacz moim zdaniem jaki potem nie wstawisz (przy tym budżecie) to po pierwsze na pewno zagra lepiej niż ten obecny, a po drugie, nie spodziewałbym się już wielkich zmian w brzmieniu. Ważne, żeby to był wzmacniacz dobrany do wymagań kolumn np mocowo. Uwazam, że zbyt duże znaczenie nadaje się temu co wzmacniacz robi z brzmieniem. Może co najwyżej przeszkadzać kolumnom, ograniczać je, ale brzmienie...? Jakieś tam oczywiście ma, wg mnie 5%. Jak jest dobry. Im gorszy tym większy wplyw na kolumny - ale ujemny. Ale to tylko moja opinia. Z tego co zrozumiałem budżet na kolumny i wzmak masz bardzo duży więc na pewno coś fajnego wybierzesz. 1 Odpisz, cytując
jackov15 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Raf_raf napisał: Tutaj Caspian M2, na którego trafiłem w czasie moich poszukiwań: https://hiendsklep.pl/produkty/wzmacniacze/wzmacniacz-stereo-stereo-roksan-caspian-m2-pilot-w-swietnym-stanie/ Technicznie na pewno bez zarzutów, jednak wygląd niestety też jest istotny a starsze Caspiany w ogóle mi nie leżą :< @BlaBla Dlatego też bardziej skłaniałbym się ku kolumnom. Też myślałem o KEF R3 Meta. Odsłuch widomo, przyjdzie z czasem, póki co szukam inspiracji, żeby też zawęzić obszar poszukiwań, a może i znaleźć coś nowego. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Spory procent sukcesów zależy od akustyki Jak kolega @BlaBla wspomniał , wybierz głośniki , które brzmienie jest bliskie Twojemu sercu , potem zasilanie Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Przed chwilą, maciek72 napisał: Spory procent sukcesów zależy od akustyki Jak kolega @BlaBla wspomniał , wybierz głośniki , które brzmienie jest bliskie Twojemu sercu , potem zasilanie .... albo kup wzmacniacz, któremu wszystko jedno z czym, bo i tak da radę 😎. Wtedy kolumny wedle życzenia i budżetu. Od czegoś trzeba zacząć. Odpisz, cytując
Recommended Posts