Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Dnia 16.01.2026 o 15:30, KrólKiczu napisał:

Jeśli zaś chodzi o sam materiał. Uważam, że różnice pomiędzy wydaniami tych samych płyt, ale różniących się DRem, usłyszy każdy "szanujący się audiofil"😉. Nawet na tych tańszych systemach. 

Nic bardziej mylnego już jakiś czas temu pisaliśmy tu w zakładce o muzyce, że są płyty ze słabym DR, a słucha się ich świetnie.

Trudno w to uwierzyć, ale tak jest.

Dnia 16.01.2026 o 15:53, tomek4446 napisał:

Ale jaja , co chłopaki robią mija się w dużej mierze z oczekiwaniami audiofili. Główne założenie jest jedno , ma wszędzie brzmieć dobrze i tyle.

A co to za realizatorzy, ze znanych studiów nagraniowych, czy butikowych raczej?

Chcieć sobie mogą, ale nie wszędzie te nagrania zagrają tak samo dobrze, co jest oczywiste z wielu powodów.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
15 minut temu, DiBatonio napisał:

Nic bardziej mylnego już jakiś czas temu pisaliśmy tu w zakładce o muzyce, że są płyty ze słabym DR, a słucha się ich świetnie.

Jacek, ale ja nie napisałem, że te z wyższym DR muszą podobać się bardziej 😁. Po prostu brzmią inaczej. 

Napisano

Wiem.

Napisałeś co innego.

Dnia 16.01.2026 o 15:30, KrólKiczu napisał:

Uważam, że różnice pomiędzy wydaniami tych samych płyt, ale różniących się DRem, usłyszy każdy "szanujący się audiofil"😉. Nawet na tych tańszych systemach. 

Napisano
56 minut temu, DiBatonio napisał:

Chcieć sobie mogą, ale nie wszędzie te nagrania zagrają tak samo dobrze, co jest oczywiste z wielu powodów.

W piątek byłem na koncercie , trzy skrzypaczki i wiolonczelistka. Na żywo bez nagłośnienia. Siedziałem idealnie na środeczku w siódmym rzędzie. Powiem tak , gdyby płytę nagrać tak jak to jest w realu ,to wielu audiofilów podniosło by lament , że ktoś skopał realizację. Mamy ścianę dźwięku , skrzypaczki nie biegały po scenie , by dźwięki były raz z lewej , raz z prawej kolumny :) Bas wiolonczeli też nie miał jakiś niesamowitych przejść tonalnych . Czy my czasem nie oczekujemy na płycie brzmienia , które w realu nie istnieje. Czy nie chcemy słuchać bardziej iluzji niż rzeczywistości ?

Napisano (edytowany)

Wiem jak to jest na takich koncertach, nic nowego.

W Polsce jest zaledwie kilka sensownych sal koncertowych, tak że ten.

Czasem lepiej bywa w klubach z kilkuosobowym bandem.

Opisany tu przypadek niczego nie dowodzi, poza jednym, sala była akustycznie do doopy.🤭

Stereofonia i akustyka nagrania to nie tylko lewy i prawy kanał.

Co do iluzji, czy rzeczywistości bardzo fajnie brzmią płyty monofoniczne, polecam.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
Dnia 18.01.2026 o 17:07, jackov15 napisał:

Ciekawe dyskusje się wywiązały, to fakt :D

Jak już gdzieś pisałem, szukam dźwięku ciepłego, melodyjnego i przyjemnego. Na pewno nie analitycznego, i tutaj jako przykład seria 600 od BW, która kompletnie mi nie siadła. Dużo lepiej jest już z serią 700, ale to wciąż nie mój dźwięk. Może, jakby do tego detalu dodać ciepło i bas Carin…

Kusza mnie te KEF R3 meta, bo to też podobno ciepły dźwięk i szkoda, że nie mam ich nigdzie we Wro żeby przesłuchać, jakby to zagrało razem z Powernodem. 

Chyba faktycznie najpierw pójdę we wzmacniacz a później kolumny. 
No i jak się zastanowię, to BluOS nie jest mi tak niezbędny, bo wystarczy TIDAL Connect. 
ciekawie się prezentuje Cambridge 150SE, więc pewnie on będzie wpisany na listę do odsłuchu, a co jeszcze byłoby wartego sprawdzenia, do moich Carin. Byłoby fajnie, jeśli wzmak byłby nietuzinkowy… 😆 jeśli nie będzie posiadał funkcji sieciowych, to mówimy o kwocie 7000/7500 zł. 

No to jeśli takiego dźwięku szukasz to z kolumn. KEF, ELAC, Amphion, ATC?

EVO150 jeszcze bez SE kupisz w rewelacyjnych cenach teraz.

Czemu mowa o suchotniku, jeśli kolega nie szuka takiego dźwięku? Chyba jednak coś mnie ominęło przez te strony ? :D 

Napisano

@KrólKiczu

Nad Lyngdorfem też się zastanawiałem, teraz nawet patrzę na sprzęty Rose. Chciałbym spróbować sprzętu w innej klasie, niż D, ale czy warto? 

@Piotr Sonido

Suchotnika nie chce, chyba... może się wybiorę na odsłuch jakiejś Yamahy- a nóż się zaskoczę. Ale z tego co czytam to tutaj raczej bym celował w S-1200.