Rega Napisano 12 lutego Napisano 12 lutego Lampy KT wprowadzają tranzystorowy pierwiastek we wzmacniaczach lampowych. Natomiast lampy EL 34 to raczej granie bardziej wzmacniaczy gitarowych. Mnie osobiście najbardziej odpowiada 6CA7, która jest odpowiednikiem EL 34, ale ma brzmienie bardziej detaliczne , bez naleciałości tranzystorowych. Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 13 lutego Autor Napisano 13 lutego Zbyt mały wybór lamp 6CA7.Praktycznie oprócz EH i Psvane nie ma nic innego dostępnego.Bo lamp JJ nie ma co brać pod uwage.Unison na starych EL34 brzmi bajecznie. 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 13 lutego Napisano 13 lutego (edytowany) EL 34 przynajmniej są dostępne w nierujnującej cenie. I, moim zdaniem, są traktowane tak trochę z przymróżeniem oka, jako mało audiofilskie. ALe uważam, że niesłusznie. Potrafią faktycznie zagrać pięknie. Choć osobiście , ostatnio częściej używam lamp 6591 Westinghouse. Te zauroczyły mnie bardziej. A może to zasługa sterujących TFK? Trudno powiedzieć. Edytowano 13 lutego przez Rega Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 15 lutego Autor Napisano 15 lutego EL34 NOSy tez tanie nie są.Szczególnie te z dobrymi opiniami.Kupujac kwadre to tez spory wydatek. Odpisz, cytując
Rega Napisano 15 lutego Napisano 15 lutego (edytowany) @T Z6Tu jest trochę w przystępnych cenach. Ceny w DKK. 1DKK = 0,57 zł https://www.dba.dk/18345581 https://www.dba.dk/18408642 https://www.dba.dk/2429271 https://www.dba.dk/15467622 Edytowano 15 lutego przez Rega Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu Po jakims czasie uzytkowania Unisona na przemian z Sythezisem stwierdzam ze....nie zawsze to co drozsze jest lepsze.Sythezisa slucha mi sie duzo przyjemniej.Unison tez fajnie gra ale jednak Roma prezentuje bardziej lampowe brzmienie.Byc moze Unison potrzebuje lepszych lamp by pokazać co naprawde potrafi ale to szukanie znudziło mnie.Wiec jesli ktos chcialby kupic pierwszego lampiaka to duzo tanszy Synthezis Roma 96 bedzie praktycznie strzalem w 10. Odpisz, cytując
Hubertrs6. Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Mialem okazje posluchanie u siebie w warunkach domowych calkiem sporej ilosci wzmacniaczy, i zapenwne nic nowego nie wniose mowiac iz gra caly system, pare razy klocek ktory ma fenomenalne opinie, ktory slyszalem z innymi kolumnami niz moje zagral dobrze, u mnie sie nie sprawdzil. Z lampami podbna sytuacja, niestety trzeba troche sie tego nadzwigac co by sensownie wszystko spasowac. Moje Stirlingi ponoc najbardziej koleguja sie ze wzmakami conajmniej 20W, w moim przypadku synergia nastapila z 8Watowa lampa, w tym swiecie nic nie jest pewne. Dobrego ucha zadna porada ani opinia z internetu nie zastapi Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Unison to bardzo dobry wzmacniacz.Ale to nie znaczy ze inny i tanszy nie moze byc albo tak samo dobry albo nawet lepszy.Po dlugich odsluchach osobiscie wyzej stawiam Rome.Moze poprostu bardziej mi pasuje SE niz PP.Ale jak wspomnialem wcześniej wydaje mi sie ze Unison zagra moze nawet duzo lepiej ale nie z lampami które posiadam.Wczesniej nie slyszalem różnic miedzy lampami ale teraz slysze.Wystarczy ze zamiast EL34 wloze KT77 i jest zmiana.Unison brzmi wtedy podobnie do mojego Denona 1600.Wiec te lampy nie dla mnie.Lampa brzmiąca tranzystorowo to nie to.Ale fakt ze jednak jest róznica.Wiec przy dobrych lampkach sterujących przede wszystkim pewnie ocena koncowa bylaby duzo wyzsza. Odpisz, cytując
elektron6 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu O widzisz nie ty jeden a w zasadzie większość twierdzi, iż lampy KTxx grają jak tranzystor… i to jest prawda. Konstrukcji na tych lampach powstało od groma tylko jaki tego jest sens… a na aukcjach ludziska wyprzedają się z tego typu konstrukcji. EL34 w dobrej realizacji jest dużo ciekawsza i lampowa nie mówiąc już o EL84 - the best z pentod Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Zamiast tych KT77 moglem kupic druga kwadre 6CA7 EH.O niebo lepiej sie na nich slucha mimo iz to lampy z obecnej produkcji. Odpisz, cytując
Recommended Posts