helganin Napisano Poniedziałek o 18:37 Napisano Poniedziałek o 18:37 Zastanawiam się nad bezpiecznymi słuchawkami dla uszu, masz piski, szumy jakiś tam uszczerbek ale bez słuchawek to ciężko spacerować po 6h Aktualnie mam Airpods Pro 2 ale piski mi się nasiliły, niekoniecznie od słuchawek. Słucham głównie youtube i youtube music głośność max 40% Zastanawiam się co będzie najbezpieczniejsze dla uszu. Słuchawki nauszne, półotwarte i na kablu? Dokanałowe mogą robić ciśnienie więc je eliminuję, bezprzewodowe bo fale i zamknięte aby uszy się nie pociły itd Zastanawiam się czy kupić słuchawki nauszne, półotwarte i na kablu do iphone 14 pro max i jakie (jak najmniejsze)? Czy na przykład HiBy R4 i do tego słuchawki. Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano Poniedziałek o 22:32 Napisano Poniedziałek o 22:32 3 godziny temu, helganin napisał: Zastanawiam się nad bezpiecznymi słuchawkami dla uszu, masz piski, szumy jakiś tam uszczerbek ale bez słuchawek to ciężko spacerować po 6h Aktualnie mam Airpods Pro 2 ale piski mi się nasiliły, niekoniecznie od słuchawek. Słucham głównie youtube i youtube music głośność max 40% Zastanawiam się co będzie najbezpieczniejsze dla uszu. Słuchawki nauszne, półotwarte i na kablu? Dokanałowe mogą robić ciśnienie więc je eliminuję, bezprzewodowe bo fale i zamknięte aby uszy się nie pociły itd Zastanawiam się czy kupić słuchawki nauszne, półotwarte i na kablu do iphone 14 pro max i jakie (jak najmniejsze)? Czy na przykład HiBy R4 i do tego słuchawki. Cześć, Po pierwsze to poziom głośności będzie najbardziej niebezpieczny. Po drugie, duże słuchawki nauszne nie będą tak "uderzać" w ucho jak dokanałowe. Jaki budżet założyłeś sobie na te inwestycje? 1 Odpisz, cytując
helganin Napisano wczoraj o 15:48 Autor Napisano wczoraj o 15:48 Właśnie chciałbym jak najmniejsze słuchawki nauszne bo trochę obciach w takich słuchawkach chodzić Nie wiem właśnie ile, 500-1500? Czym tańsze tym lepsze Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Można by powiedzieć że każde będą ok pod warunkiem że jak wspomniał już @Top Hi-Fi & Video Design nie przesadzimy z głośnością. Dnia 19.01.2026 o 18:37, helganin napisał: Słucham głównie youtube i youtube music głośność max 40% Z powyższego wynika że nie "masakrujesz" uszu głośnością. Mam jednak pytanie. Czy używałeś kiedyś słuchawek z "aktywną redukcją szumów"? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Na zewnątrz nie da się słuchać w otwartych. Dla mnie nawet w domu otwarte zbyt słabo izolowały mnie od hałasu. Trzeba było słuchać niebezpiecznie głośno. Tylko zamknięte wchodzą w grę. 1 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 1 godzinę temu, Kraft napisał: Na zewnątrz nie da się słuchać w otwartych. Dla mnie nawet w domu otwarte zbyt słabo izolowały mnie od hałasu. Trzeba było słuchać niebezpiecznie głośno. Tylko zamknięte wchodzą w grę. Pełna zgoda, dlatego wszystkie słuchawki na rynku typu bluetooth są w konstrukcji "closed". 1 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Drodzy @Kraft i @Top Hi-Fi & Video Design, przykro mi ale będę silnie stał w opozycji do tego że "otwarte" nie nadają się na zewnątrz. Wszystko jest kwestią preferencji. Dnia 19.01.2026 o 18:37, helganin napisał: bez słuchawek to ciężko spacerować po 6h 6h bez kontaktu słuchowego z środowiskiem zalicza się do tych z dziedziny "niebezpiecznych". Nic nie napisałeś gdzie spacerujesz , bo możliwe że na bieżni w domu - to ok. Jeśli jednak na ulicy, lesie itp. Bezpieczniej jest wiedzieć (słyszeć) co się dzieje dookoła. Dla przykładu ja od zawsze na rower (w górach oraz również ulicy) korzystam z KossPortaPro - słuchawki otwarte nauszne! 5 godzin temu, Kraft napisał: Na zewnątrz nie da się słuchać w otwartych. Od słuchania jest miejsce na kanapie w czterech kątach, a na świerzym powietrzu muzyka, podcast itp jest tylko DODATKIEM! Edytowano 4 godziny temu przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał: Wszystko jest kwestią preferencji. Raczej kwestią dbania lub nie o słuch. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 6 minut temu, Kraft napisał: Raczej kwestią dbania lub nie o słuch. Co chcesz przez to powiedzieć w kontekscie używania "otwartych" słuchawek? Że jeśli otwarte to na pewno głośniej a tym samym przyekraczanie limitu głośności co prowadzi do nie dbania o słuch? Tak to mam rozumieć? Edytowano 4 godziny temu przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Niekoniecznie. Ale mówię tylko za siebie. Dla mnie to co wydobywa się z moich KossPortaPro nie mógłbym nazwać "krytycznym, skupionym" odsłuchem. Raczej to coś co bardziej można porównać do muzyki w tle w domu podczas gotowania obiadu, sprzątania itp. Swego rodzaju tło, przez które wyraznie słysze dzwięki otoczenia , a dane słuchowisko jest na podobnym poziomie głośności co środowisko wokół mnie, lub o dziwo nawet ciszej. Pozatym gdyby znacznie podgłośnić to co słyszymy w słuchawkach względem dzwieków otoczenia, było by to bezsensowne. Nie po to wybieram otwarte słuchawki by później być "głuchym" na np. przejeżdzajace samochody. Edytowano 4 godziny temu przez Chyba Miro 84 Pisownia 1 Odpisz, cytując
helganin Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: Drodzy @Kraft i @Top Hi-Fi & Video Design, przykro mi ale będę silnie stał w opozycji do tego że "otwarte" nie nadają się na zewnątrz. Wszystko jest kwestią preferencji. 6h bez kontaktu słuchowego z środowiskiem zalicza się do tych z dziedziny "niebezpiecznych". Nic nie napisałeś gdzie spacerujesz , bo możliwe że na bieżni w domu - to ok. Jeśli jednak na ulicy, lesie itp. Bezpieczniej jest wiedzieć (słyszeć) co się dzieje dookoła. Dla przykładu ja od zawsze na rower (w górach oraz również ulicy) korzystam z KossPortaPro - słuchawki otwarte nauszne! Od słuchania jest miejsce na kanapie w czterech kątach, a na świerzym powietrzu muzyka, podcast itp jest tylko DODATKIEM! Chodzę w Airpods 2 Pro z ANC które używam w trybie adaptacyjnym więc większość otoczenia słyszę. Zresztą jest nowa wersja słuchawek to tu jest obniżone ANC aby zakupic nowszą wersję Ostatnio to nawet chodzę w pół włożonymi słuchawkami. Chodzę miasto ale mniejsze, chodzę pola i obrzeża miasta. Przy chodzeniu nie widzę potrzeby słyszenia otoczenia Odpisz, cytując
pairtick Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Dnia 19.01.2026 o 18:37, helganin napisał: Zastanawiam się nad bezpiecznymi słuchawkami dla uszu Nie ma takich. 13 minut temu, helganin napisał: Przy chodzeniu nie widzę potrzeby słyszenia otoczenia A ja, wręcz przeciwnie. Lubię słuchać, tak przyrody, jak i dźwięków miasta. Odpisz, cytując
sonique Napisano 53 minuty temu Napisano 53 minuty temu Jeżeli założymy, że muzyka/podcast podczas spaceru jest jedynie dodatkiem to słuchawki otwarte na łonie przyrody (las, pole) zdadzą egzamin. W mieście oczywiście nie. Też mam AirPods i w lesie stukanie dzięcioła świetnie dopełnia wygibasy jazzmenów…;) Dbanie o zdrowie w kontekście słuchawek to nie tylko odpowiedni poziom natężenia dźwięku, brak bluetooth, czy rezygnacja ze słuchawek dokanałowych - szczególnie przy długim słuchaniu, jak u Ciebie. Oszczędzaj też swój mózg i układ nerwowy. Dlatego sprawdziłbym słuchawki firmy Ultrasone z systemem ULE (Ultra Low Emission) - zmniejszającego działanie promieniowania elektromagnetycznego do ok. 2%. Poza tym to świetna firma. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 43 minuty temu Napisano 43 minuty temu 3 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: Co chcesz przez to powiedzieć w kontekscie używania "otwartych" słuchawek? Że jeśli otwarte to na pewno głośniej a tym samym przyekraczanie limitu głośności co prowadzi do nie dbania o słuch? Tak to mam rozumieć? Nie przyjmuję takiej teorii, że otwarte trzeba głośniej słuchać. Mam tylko otwarte, jakoś nie mam problemu robić nie wiadomo jak głośno, kiedy były u mnie chwilowo zamknięte nie stwierdzałem faktu, że z otwartymi trzeba mocniej rozkręcić Volume. Poza tym jedyne zamknięte jakie mnie zadowalały to Audeze LCD XC Wiem, że to nie Twoje stwierdzenie, ale sorry to tak nie działa. Kiedy ja słucham przez słuchawki jest to zawsze późnym wieczorem nie mam problemu z hałasem otoczenia, bo go nie ma. Wszyscy śpią, TV wyłączone i nie ma problemu z odgłosami z zewnątrz. Jeśli takie hałasy mają miejsce, to i zamknięte niewiele pomogą. Dziwne te rozkminki co poniektórych, ręce opadają czasem. Odpisz, cytując
Recommended Posts