Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 23.01.2026 o 08:56, Gregorrro napisał:

polecicie co warto posłuchać w budżecie do 15k za parę? Muzyka filmowa, wokalno-instrumentalna 70% + reszta głownie elektronika, zasilanie Naim Supernait 3. Pokój mały- około 12 m2. Głośniki muszą stać w miarę blisko ściany nie mogę sobie pozwolić, żeby były odsunięte np. około 1 metr. Szukam raczej nowych bo potrzebuję FV.

Blisko ściany i wielkość pomieszczenia wybór się zawęża. Ala na Twoje [i moje] szczęście, jest na to rozwiązanie.
PMC Prophecy 1 - one zmieniają bardzo wiele. Od tego jak bardzo ten bas do tej pory był jakiś taki jednolity, rozlany, bez charakteru, po fakt, że wchodząc w posiadanie kończysz temat nie tylko podstawkowych, ale wszystkie od tej pory porównujesz do Prophecy 1.

Dnia 23.01.2026 o 11:09, majkel74 napisał:

Pmc 25 wciąż w dobrych cenach nowe można dostać, nie mają szczególnie dużo basu, ale ten co jest jest świetnej jakości. Można spróbować nawet większego monitora, jak będzie za duży to wtedy pmc 25.21i. 

Jest też fajny monitor z nowej serii PMC Prophecy1, ale tu będzie drożej.

Tych dwóch PMC nie da się porównać - tzn. da się. Prophecy 1 miażdży 25.21i pod każdym względem. To są inne światy.
25.21i - świat w którym czegoś brakuje, Prophecy 1 - świat zaskakujący, że tu niczego nie brakuje i wszystko jest w punkt!

:)

Napisano (edytowany)
35 minut temu, Piotr Sonido napisał:

W jakim sensie miażdży? 

Pewnie w takim, że kolega je ma, a zwykle po zakupie pojawia się potrzeba wytłumaczenia sobie i innym, że nasz wybór był tym jedynym, słusznym i najlepszym 😉.

Miałem okazję słuchać tych monitorów, co prawda tylko na AVS, ale poza tym, że grały "fajnie", nie mogę nic więcej powiedzieć 🙂.  Patrząc na ich specyfikację zresztą też jakiś cudów bym się nie spodziewał. Ot, przyzwoity minimonitor, który ze względu na rodzaj obudowy ma być może nieco ciekawszy bas niż kolumny z bas refleksem. Co do średnicy i wysokich - tutaj też są różne gusta. Także pomimo ogromnej sympatii do marki, ja bym jednak nie wygłaszał tez, że ten monitor zjada wszystkie inne kolumienki podobnej wielkości i w podobnej cenie 🙂.

Edytowano przez KrólKiczu
Napisano

PMC nigdy nie grzeszyło parametrami w tabelkach ani pomiarami. Ale jednak mają coś w sobie. 

Dlatego jestem po prostu luźno ciekaw. 

Jak ta linia wchodziła to z wyglądu mi się bardzo podobała. no ale odsłucha,c się nie udało. 

W tym roku były na AVS? Ale właśnie monitory? 

Napisano (edytowany)
11 minut temu, Piotr Sonido napisał:

W tym roku były na AVS? Ale właśnie monitory? 

Były. Kurczę, teraz jednak zastanawiam się czy słuchałem podłogówek a rozmawiałem o monitorach czy słuchałem monitorów i pytałem jak wg wystawcy wypadają w stosunku do serii 25 🙂. Oczywiście przemiły Pan wystawca wymienił całą listę, przemawiającą na korzyść nowej serii ale żeby się przekonać co komu bardziej odpowiada, trzeba byłoby porównać to na spokojnie, w bardziej komfortowych warunkach. 

Być może rzeczywiście (o czym zresztą mówił wystawca) zastosowanie innej kopułki i innego nisko-średnioterminowego głośniczka ma wpływ na "delikatniejszy" dźwięk - co też jednym się spodoba a innym mniej 🙂.

Edytowano przez KrólKiczu
Napisano
7 godzin temu, Marlin napisał:

Blisko ściany i wielkość pomieszczenia wybór się zawęża. Ala na Twoje [i moje] szczęście, jest na to rozwiązanie.
PMC Prophecy 1 - one zmieniają bardzo wiele. Od tego jak bardzo ten bas do tej pory był jakiś taki jednolity, rozlany, bez charakteru, po fakt, że wchodząc w posiadanie kończysz temat nie tylko podstawkowych, ale wszystkie od tej pory porównujesz do Prophecy 1.

Tych dwóch PMC nie da się porównać - tzn. da się. Prophecy 1 miażdży 25.21i pod każdym względem. To są inne światy.
25.21i - świat w którym czegoś brakuje, Prophecy 1 - świat zaskakujący, że tu niczego nie brakuje i wszystko jest w punkt!

:)

Podstawki już wybrane, ale dzięki za propozycję. 

Napisano
5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

W jakim sensie miażdży? 

Jest więcej niskich tonów?

Gdzie udało Ci się je odsłuchać bo ja poluje i nie ma i nie ma. 

W Na Temat Audio porównywałem: 25.21i 25.22i i Prophecy 1.
Potem w domu porównywałem 25.22i [nie dało się słuchać, strasznie męczące granie, męcząca góra i rozlany bas] do Prophecy 1. Ostatecznie kupiłem te ostatnie.

Odnośnie niskich tonów to są one przede wszystkim teksturowane dużo lepiej. W każdym utworze bas brzmi inaczej.
Nigdy wcześniej u siebie czegoś takiego nie słyszałem. Wszystkie pasma są ładnie zrównoważone. Nie brakuje góry, nie brakuje średnicy, nie brakuje dołu. W zależności od utworu potrafią różne pasma zaskoczyć tym jak grają.

5 godzin temu, KrólKiczu napisał:

Pewnie w takim, że kolega je ma, a zwykle po zakupie pojawia się potrzeba wytłumaczenia sobie i innym, że nasz wybór był tym jedynym, słusznym i najlepszym 😉.

Wyobraź sobie, że miałem bezpośrednie porównanie. Pare godzin w salonie i kilakdziesiąt godzin u siebie.

5 godzin temu, KrólKiczu napisał:

Także pomimo ogromnej sympatii do marki, ja bym jednak nie wygłaszał tez, że ten monitor zjada wszystkie inne kolumienki podobnej wielkości i w podobnej cenie 🙂.

Manipulujesz. Nie dopowiadaj czegoś, czego nie było.
Nigdzie nie napisałem, że zjada "wszystkie inne kolumienki podobnej wielkości i w podobnej cenie", napisałem tylko, że akurat 25.21i nie ma żadnego podjazdu do Prophecy 1.
Staraj się czytać ze zrozumieniem, to nie będziesz znajdował w tekście czytanym czegoś, czego tam nie było.

Napisano
11 godzin temu, Marlin napisał:

Prophecy 1 - świat zaskakujący, że tu niczego nie brakuje i wszystko jest w punkt!

Pewnie jak każde znane mi małe PMC są bardzo szybkie, rozdzielcze, otwarte i napowietrzone na wysokich ale czy średnica nie jest za lekka albo w drugą stronę - za bardzo przygaszona albo jedno i drugie jednocześnie?
Czy całości nie brakuje wypełnienia na tle innych maluszków w ich bardzo wysokiej cenie? (np. Harbeth P3 ESR XD2).

Mówiąc inaczej - nie jest to brzmienie przesadnie analityczne, szkieletowe i rozjaśnione? 
Bardzo chętnie sprawdzę jak znajdę salon, który wyśle demo za kaucją. Na teraz jestem ostrożny z tym - w punkt, zwłaszcza u PMC. Z wypożyczeniem też będzie problem bo małe PMC nie są chętnie kupowanym przez dilerów monitorem a z NTA można wypożyczyć demo ale jak się mieszka w Wawie. Nie dość, że producent bardzo mało popularny i bardzo drogi to jeszcze ciężko z wypożyczeniem. Na szczęście jest i pozytyw takiego podejścia PMC i jego dystrybutora do handlu - gdy wychodzi odświeżona seria to stara jest przez dłuuuugi okres czasu  wyprzedawana z 50% rabatem. Za około 4 lata nowe Prophecy 1 będą do kupienia w cenie około 7,5kzł. I to może być cena w punkt!. :) 

Napisano (edytowany)
38 minut temu, kaczadupa napisał:

Pewnie jak każde znane mi małe PMC są bardzo szybkie, rozdzielcze, otwarte i napowietrzone na wysokich ale czy średnica nie jest za lekka albo w drugą stronę - za bardzo przygaszona albo jedno i drugie jednocześnie?
Czy całości nie brakuje wypełnienia na tle innych maluszków w ich bardzo wysokiej cenie? (np. Harbeth P3 ESR XD2).

Mówiąc inaczej - nie jest to brzmienie przesadnie analityczne, szkieletowe i rozjaśnione? 

Dużo lepiej ode mnie przedstawiłeś charakterystykę PMC... tylko, że właśnie modelu np. 25.22i, który mi totalnie nie pasował.
Prophecy 1 nie mają z nimi nic wspólnego. To, czego było za dużo w powyższych w Prophecy nie występuje, a to, czego brakowało jest. To zupełnie inne granie. Dla mnie zdecydowanie lepsze.

38 minut temu, kaczadupa napisał:

Nie dość, że producent bardzo mało popularny i bardzo drogi to jeszcze ciężko z wypożyczeniem.

Tutaj dochodzi jeszcze jedna kwestia. Mianowicie niestety PMC poszło za eko trendem i kolumny są zabezpieczane w pudełku wymyślną konstrukcją z tektury. Brakuje im amortyzacji. Podobno był z tym problem i kolumny potrafiły nie przetrwać dobrze transportu. Od jesieni ponoć to zmienili i jednak dodali trochę pianki amortyzującej. W wypożyczonych kolumnach chyba doświadczyłem skutków tego pakowania, bo w jednej był problem z cewką, a efektem "pierdzenie" przy konkretnych częstotliwościach. Nie zraziło mnie to do zakupu całkowicie nowych, zwłaszcza, że podjechałem odebrać je osobiście, bez pośredników w postaci kurierów. ;)

I na koniec jeszcze ciekawostka. Ponoć moja para była pierwszą sprzedaną parą Prophecy 1 w PL, bo najczęściej to schodzą jednak podłogówki.

Edytowano przez Marlin
Napisano (edytowany)
27 minut temu, KrólKiczu napisał:

zamawiam prophecy. 

Tylko kurier odpada bo jak znam życie to na magazynie cały czas sporo Prophecy 1 zapakowanych wg pierwszego pomysłu, który się nie sprawdza. Zostaje podjechać i kupić w salonie. :) Jest szansa, że będziesz numerem dwa (drugi w Polsce kupiec Prophecy 1).

Wystarczy żartów, ja będę drugi. :) 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
Dnia 23.01.2026 o 09:40, KrólKiczu napisał:

Za 15k to już i SCM19 pewnie da się "wyrwać". 

Wyrwane komuś z rąk mogą być uszkodzone i gorzej grać.

Za 15k można kupić w krajach islamskich Dali Epicon 2 (poprzednia generacja,przed Epikore 2).