Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Dnia 3.02.2026 o 13:15, BlaBla napisał:

Chodzi o rzetelny, realny obraz sceny. Dźwięk trąbki nie wydobywa się po prostu obok saksofonu - jest obok ale zarazem ciut powyżej, kontrabas w jednym kanale pokazuje dźwięki inaczej i z innej perspektywy niż robi to gitara basowa w drugim kanale, słychać basówkę na jednej linii podczas gdy palce kontrabasisty wyraźnie wędrują po gryfie w górę i w dół. Stopa perkusji gra zawsze ponizej werbla, a talerze zawsae powyżej i z rożnych kierunków, klawisze dokladnie na wysokości gitary basowej ale poniżej dęciaków. Mamy pełną, szczegółową mapę sceny. Scena jak żywa!

To przykład dobrego dźwięku, należycie zaprezentowanego

To bardzo ciekawe co piszesz z tą "wysokością" różnych instrumentów. 

Więc staram się zrozumieć wpis kolegi...

Dnia 3.02.2026 o 18:29, Kraft napisał:

Ale ja nie o przód-tył i na boki, a jedynie o góra-dół. 

Zastanawiam się jednak czy taka "wysokość" poszczególnych w/w nie jest przypadkiem domeną "jasnych systemów"?

Gdzie np. Trabka (w scenie 3D) przed saksofonem, werbel przed stopą itd. Jednak percepcja zamiast pozycjonować "przód - tył" w scenie przez brak fundamentu (jasny system) wytwarza wrażenie pozycjonwania tychże "wyżej- niżej" (góra-dół) na tej scenie🤔

To by było logiczne. Zaciekawiłeś mnie @BlaBla i w wolnym czasie odsłucham w trybie standartowym poszukując różnicy w wysokości "góra-dół" a gdy to się nie uda, "przekalibruje" ustawienia systemu do "jaśniejszego" i ponownie "poszukam" tej "różnicy wysokości" w odtwarzanej scenie, by potwierdzić lub obalić te moje "wydumki" w tej kwesti. 

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
Dnia 3.02.2026 o 16:13, Kraft napisał:

Tylko, czy ten 3 wymiar, to przypadkiem nie Twoja wyobraźnia i wpływ akustyki Twojego pomieszczenia? Bo stereo, to tylko prawo-lewo, przód-tył, a nie góra-dół.

Dnia 3.02.2026 o 17:44, BlaBla napisał:

Może i nie wiem jak działa stereo ale wiem co słyszę. 

Istnieje  jeszcze taka możliwość że taki obraz dzwięku to właśnie to do czego dążymy czyt. Hi-endowe brzmienie (nieosiągalne dla większości). Generalnie dla mnie takie pozycjonowanie "góra-dół"  to byłby już top topów (ultra hi-end).

Dobrze że ktoś to wkoncu opisał na jakim albumie to występuje i dodatkowo zaprezentował, który instrument gdzie jest lokalizowany (niżej-wyżej). Wielokrotnie czytałem o podobnym sposobie odbierania pozycjonowania dzwięków i jakoś tak niedowierzałem że to możliwe. 

Dobra robota @BlaBla👍

Ps: przepraszam @KrólKiczu za moje OT, ale zrobiło się ultra ciekawie w wątku i musiałem nieco "pociągnąć" temat 😇

Napisano

Pozwalam muzyce być muzyką i unikam ulepszeń, zapętlenia się w pogoni za nowym.

Kupuję więcej muzyki, przestałem kupować nowe kable,  nowy sprzęt.

Muzyka i sprzęt który kocham to taki, o którym przestaje myśleć, tylko słucham.

Firmy audio i muzyczne nie zarabiają gdy jestem zadowolony, więc produkują niedoskonałe.

PS.

czym jest dla MNIE przyzwoity dźwięk ? 35 lat temu nagrywałem albumy z radia na Grundig ZK120. Słuchałem tego z wypiekami na twarzy, muzyka budziła duże emocje ... to był dla mnie przyzwoity dźwięk

2026-02-05 10.54.37 www.youtube.com 17448279fb0d.jpg