Kraft Napisano Wtorek o 18:29 Napisano Wtorek o 18:29 Ale ja nie o przód-tył i na boki, a jedynie o góra-dół. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano Wtorek o 18:54 Napisano Wtorek o 18:54 1 godzinę temu, BlaBla napisał: Może i nie wiem jak działa stereo ale wiem co słyszę. W punkt😁 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) Dnia 3.02.2026 o 13:15, BlaBla napisał: Chodzi o rzetelny, realny obraz sceny. Dźwięk trąbki nie wydobywa się po prostu obok saksofonu - jest obok ale zarazem ciut powyżej, kontrabas w jednym kanale pokazuje dźwięki inaczej i z innej perspektywy niż robi to gitara basowa w drugim kanale, słychać basówkę na jednej linii podczas gdy palce kontrabasisty wyraźnie wędrują po gryfie w górę i w dół. Stopa perkusji gra zawsze ponizej werbla, a talerze zawsae powyżej i z rożnych kierunków, klawisze dokladnie na wysokości gitary basowej ale poniżej dęciaków. Mamy pełną, szczegółową mapę sceny. Scena jak żywa! To przykład dobrego dźwięku, należycie zaprezentowanego To bardzo ciekawe co piszesz z tą "wysokością" różnych instrumentów. Więc staram się zrozumieć wpis kolegi... Dnia 3.02.2026 o 18:29, Kraft napisał: Ale ja nie o przód-tył i na boki, a jedynie o góra-dół. Zastanawiam się jednak czy taka "wysokość" poszczególnych w/w nie jest przypadkiem domeną "jasnych systemów"? Gdzie np. Trabka (w scenie 3D) przed saksofonem, werbel przed stopą itd. Jednak percepcja zamiast pozycjonować "przód - tył" w scenie przez brak fundamentu (jasny system) wytwarza wrażenie pozycjonwania tychże "wyżej- niżej" (góra-dół) na tej scenie🤔 To by było logiczne. Zaciekawiłeś mnie @BlaBla i w wolnym czasie odsłucham w trybie standartowym poszukując różnicy w wysokości "góra-dół" a gdy to się nie uda, "przekalibruje" ustawienia systemu do "jaśniejszego" i ponownie "poszukam" tej "różnicy wysokości" w odtwarzanej scenie, by potwierdzić lub obalić te moje "wydumki" w tej kwesti. Edytowano 11 godzin temu przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Dnia 3.02.2026 o 16:13, Kraft napisał: Tylko, czy ten 3 wymiar, to przypadkiem nie Twoja wyobraźnia i wpływ akustyki Twojego pomieszczenia? Bo stereo, to tylko prawo-lewo, przód-tył, a nie góra-dół. Dnia 3.02.2026 o 17:44, BlaBla napisał: Może i nie wiem jak działa stereo ale wiem co słyszę. Istnieje jeszcze taka możliwość że taki obraz dzwięku to właśnie to do czego dążymy czyt. Hi-endowe brzmienie (nieosiągalne dla większości). Generalnie dla mnie takie pozycjonowanie "góra-dół" to byłby już top topów (ultra hi-end). Dobrze że ktoś to wkoncu opisał na jakim albumie to występuje i dodatkowo zaprezentował, który instrument gdzie jest lokalizowany (niżej-wyżej). Wielokrotnie czytałem o podobnym sposobie odbierania pozycjonowania dzwięków i jakoś tak niedowierzałem że to możliwe. Dobra robota @BlaBla👍 Ps: przepraszam @KrólKiczu za moje OT, ale zrobiło się ultra ciekawie w wątku i musiałem nieco "pociągnąć" temat 😇 1 Odpisz, cytując
JACEK HABRAJSKI Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Pozwalam muzyce być muzyką i unikam ulepszeń, zapętlenia się w pogoni za nowym. Kupuję więcej muzyki, przestałem kupować nowe kable, nowy sprzęt. Muzyka i sprzęt który kocham to taki, o którym przestaje myśleć, tylko słucham. Firmy audio i muzyczne nie zarabiają gdy jestem zadowolony, więc produkują niedoskonałe. PS. czym jest dla MNIE przyzwoity dźwięk ? 35 lat temu nagrywałem albumy z radia na Grundig ZK120. Słuchałem tego z wypiekami na twarzy, muzyka budziła duże emocje ... to był dla mnie przyzwoity dźwięk Odpisz, cytując
JACEK HABRAJSKI Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 1 godzinę temu, JACEK HABRAJSKI napisał: to było 45 lat temu ... ale teraz ZK 120 już nie mam Edytowano 1 godzinę temu przez JACEK HABRAJSKI poprawiono błedy Odpisz, cytując
Recommended Posts