Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Dnia 3.02.2026 o 13:15, BlaBla napisał:

Chodzi o rzetelny, realny obraz sceny. Dźwięk trąbki nie wydobywa się po prostu obok saksofonu - jest obok ale zarazem ciut powyżej, kontrabas w jednym kanale pokazuje dźwięki inaczej i z innej perspektywy niż robi to gitara basowa w drugim kanale, słychać basówkę na jednej linii podczas gdy palce kontrabasisty wyraźnie wędrują po gryfie w górę i w dół. Stopa perkusji gra zawsze ponizej werbla, a talerze zawsae powyżej i z rożnych kierunków, klawisze dokladnie na wysokości gitary basowej ale poniżej dęciaków. Mamy pełną, szczegółową mapę sceny. Scena jak żywa!

To przykład dobrego dźwięku, należycie zaprezentowanego

To bardzo ciekawe co piszesz z tą "wysokością" różnych instrumentów. 

Więc staram się zrozumieć wpis kolegi...

Dnia 3.02.2026 o 18:29, Kraft napisał:

Ale ja nie o przód-tył i na boki, a jedynie o góra-dół. 

Zastanawiam się jednak czy taka "wysokość" poszczególnych w/w nie jest przypadkiem domeną "jasnych systemów"?

Gdzie np. Trabka (w scenie 3D) przed saksofonem, werbel przed stopą itd. Jednak percepcja zamiast pozycjonować "przód - tył" w scenie przez brak fundamentu (jasny system) wytwarza wrażenie pozycjonwania tychże "wyżej- niżej" (góra-dół) na tej scenie🤔

To by było logiczne. Zaciekawiłeś mnie @BlaBla i w wolnym czasie odsłucham w trybie standartowym poszukując różnicy w wysokości "góra-dół" a gdy to się nie uda, "przekalibruje" ustawienia systemu do "jaśniejszego" i ponownie "poszukam" tej "różnicy wysokości" w odtwarzanej scenie, by potwierdzić lub obalić te moje "wydumki" w tej kwesti. 

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
Dnia 3.02.2026 o 16:13, Kraft napisał:

Tylko, czy ten 3 wymiar, to przypadkiem nie Twoja wyobraźnia i wpływ akustyki Twojego pomieszczenia? Bo stereo, to tylko prawo-lewo, przód-tył, a nie góra-dół.

Dnia 3.02.2026 o 17:44, BlaBla napisał:

Może i nie wiem jak działa stereo ale wiem co słyszę. 

Istnieje  jeszcze taka możliwość że taki obraz dzwięku to właśnie to do czego dążymy czyt. Hi-endowe brzmienie (nieosiągalne dla większości). Generalnie dla mnie takie pozycjonowanie "góra-dół"  to byłby już top topów (ultra hi-end).

Dobrze że ktoś to wkoncu opisał na jakim albumie to występuje i dodatkowo zaprezentował, który instrument gdzie jest lokalizowany (niżej-wyżej). Wielokrotnie czytałem o podobnym sposobie odbierania pozycjonowania dzwięków i jakoś tak niedowierzałem że to możliwe. 

Dobra robota @BlaBla👍

Ps: przepraszam @KrólKiczu za moje OT, ale zrobiło się ultra ciekawie w wątku i musiałem nieco "pociągnąć" temat 😇

Napisano

Pozwalam muzyce być muzyką i unikam ulepszeń, zapętlenia się w pogoni za nowym.

Kupuję więcej muzyki, przestałem kupować nowe kable,  nowy sprzęt.

Muzyka i sprzęt który kocham to taki, o którym przestaje myśleć, tylko słucham.

Firmy audio i muzyczne nie zarabiają gdy jestem zadowolony, więc produkują niedoskonałe.

PS.

czym jest dla MNIE przyzwoity dźwięk ? 35 lat temu nagrywałem albumy z radia na Grundig ZK120. Słuchałem tego z wypiekami na twarzy, muzyka budziła duże emocje ... to był dla mnie przyzwoity dźwięk

2026-02-05 10.54.37 www.youtube.com 17448279fb0d.jpg

Napisano (edytowany)

Wczoraj rozmawialem z dźwiękowcem po koncercie w Blue Note. Zadałem mu pytanie, które mnie nurtowało od długiego czasu - czy podczas realizacji koncertu nagłaśniane instrumenty/wokale panoramuje się czy nie? Odpowiedź była bardzo prosta i rzeczowa.

Z nielicznymi wyjątkami instrumenty są nagłaśniane zawsze w trybie MONO, przez to zawsze idą na wszystkie głośniki identycznym sygnałem. Skutek jest taki, że nie możemy usłyszeć gitary z lewej a wokalu z prawej itd i to bez względu na rodzaj i liczbę głośników na scenie. Siedząc z lewej przy głośniku słyszelibyśmy w innym razie tylko gitarę, a wokalisty z prawej wcale. Wyjątkiem jest np perkusja - tu oprócz serii mikrofonów przy poszczególnych instrumentach (mono) mamy zawsze dodatkowe dwa mikrofony dynamiczne, które zbierają cały dźwięk perkusji w trybie STEREO. Wyjaśnił, że wtedy jest możliwość "ustawienia" perkusji w panoramie np z prawej. Ale, że on tego nie robi. 

Jeżeli zatem słyszymy na koncercie gitarę z lewej a bas z prawej, to nie dlatego, że fale akustyczne tak się rozchodzą - to czyste złudzenie sluchowo-optyczne, autosugestia mózgu: widzę gitarę z lewej, więc z lewej słyszę dźwięk.  To nieprawda. 

To co słyszymy w domu, to natomiast efekt innego zabiegu, masteringu, który jest bardzo żmudny a zarazem ma istotny wpływ na sposób odbioru muzyki. Np właśnie przez budowanie wrażeń scenicznych, których nie widzimy, więc musimy dostać sugestię dźwiękową. 

Miłej niedzieli. 

Edytowano przez BlaBla
  • 2 weeks later...
Napisano
Dnia 3.02.2026 o 16:31, BlaBla napisał:

A jakaż to różnica, czy to tylko omamy sluchowe - są elementem tego, co rejestrują moje zmysły, nawet jeżeli te zmysły są oszukiwanie.... I wyjaśnię dla jasności 😉, że trójwymiarowość dźwięku nie miała oznaczać efektu 3d. Po prostu scena jako suma dźwięków, które potrafię zmysłowo określić w przestrzeni ma szerokość, wysokość i głębokość  - to jest w moim rozumieniu trojwymiarowość dźwięku. 3D to chyba raczej jakbym siedział pomiędzy dźwiękami. 

Dodam tylko "na szybko" że scena 3D może być wytworzona w taki sposób jakbyś siedział pomiedzy instrumentami, ale również (w moim przypadku raczej zawsze) ta scena 3D tworzy się przedemną. 

Wracajać do tej "mitycznej" jak sądziłem (tak piszę to teraz w czasie przeszłym) wysokośći umiejscowienia danego niech to bedzię np. Instrumentu ...   faktycznie istnieje🤔 lekki szok chociaż wciąż niedowierzam...

By zachęcić uczestników forum do weryfikacji powyższego "mitycznego" działania, wyszukałem odpowiedni moment (moim zdaniem bardzo wyraźnie słyszalny) w danym utworze. Tak wiec...  Każdy może to sprawdzić na własnym systemie czy ma tą lokalizację o której wspomniał @BlaBla

Soft macine - virtually part 2

Pod koniec utworu (ok minut od końca utworu) po lewej/środek sceny (horyzontalnie) ciąg wybrzmien tależy. Zauważam do tego po prawej stronie sceny też tależ (wyraznie wyżej!).
     Chociaż z drugiej strony te po lewej/środek też są głębiej w tej scenie ulokowane (za kolumnami)  a te "niby wyżej" sceny ulokowane są też trochę bliżej (miejsca odsłuchu) na tej scenie.
    A jak coś jest bliżej to też jest "większe"  w perspektywie w stosunku do danego np. Talerza w tle (scena 3D generowana przed słuchaczem) i być może z tąd ten effekt odbierany jako położone wyżej-niżej patrząc (wertykalnie na scenę).
   I to wszystko na szybko z sprzętem w pozycji "do kotleta" czyt. nie wysunięte w głąb pomieszczenia od ściany tylnej  😎  
   Na krytyczny odsłuch (z wysunięciem kolumn i siedziska) muszę "pozbyć" się reszty domowników, bo znając życie, wyrzucą mnie z tym wszystkim  "przez okno" 🤭

Napisano
4 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

ta scena 3D tworzy się przedemną. 

Tak, właśnie to miałem na myśli 😀, a nie przestrzeń w rodzaju KD.

5 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Wracając do (...) wysokośći umiejscowienia danego niech to bedzię np. Instrumentu ...   faktycznie istnieje🤔 lekki szok chociaż wciąż niedowierzam...

Prawda, że może być przyjemnie? 😎

A jakie masz źródło?

Napisano (edytowany)
3 minuty temu, BlaBla napisał:

A jakie masz źródło?

Zanim odpowiem... czy mogłbyś potwierdzić że faktycznie w moim wpisie zdefiniowałem wysokosć instrumentu w odpowiednim momencie utworu?

13 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Pod koniec utworu (ok minut od końca utworu) po lewej/środek sceny (horyzontalnie) ciąg wybrzmien tależy. Zauważam do tego po prawej stronie sceny też tależ (wyraznie wyżej!).

Chociaż zdaję sobie sprawę z tego, że możesz  nie mieć obecnie możliwości zweryfikowania tego

Praca czy inne obowiązki...

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
34 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

Zgadza się, że po lewej słychać moim zdaniem jeden talerz - to ride, uderzany raz w kopułkę, raz w krawędź stąd dwa różne wybrzmienia :punktowe dzwonienie i ciągły szelest. Pod koniec bardzo mocno po prawej słychać kilka uderzeń na innym talerzu - to zamknięty hi-hat. Słychać go jednak niżej od ride'a i jest to prawidłowe ustawienie,  bo ride i crash wiszą zawsze wyżej niż hi-hat (-ten jest najbliżej perkusisty na lewo od niego, więc na prawo z perspektywy sluchacza i musi być niżej, żeby wygodnie w niego uderzyć z góry). 

Napisano

Doszlifowałem system to mogę odpowiedzieć na tytułowe pytanie.

Dźwięk który ma równowagę w każdym aspekcie, rześki, precyzyjny, otwarty ale nie za chudy, odpowiednio nasycony, spójny i muzykalny. Musi być powietrze które daje poczucie obecności tła.

Napisano
14 godzin temu, BlaBla napisał:

Zgadza się, że po lewej słychać moim zdaniem jeden talerz - to ride, uderzany raz w kopułkę, raz w krawędź stąd dwa różne wybrzmienia :punktowe dzwonienie i ciągły szelest. Pod koniec bardzo mocno po prawej słychać kilka uderzeń na innym talerzu - to zamknięty hi-hat. Słychać go jednak niżej od ride'a i jest to prawidłowe ustawienie,  bo ride i crash wiszą zawsze wyżej niż hi-hat (-ten jest najbliżej perkusisty na lewo od niego, więc na prawo z perspektywy sluchacza i musi być niżej, żeby wygodnie w niego uderzyć z góry). 

Dzieki za potwierdzenie... w takim razie wywiązuję się z zadanego pytania...

15 godzin temu, BlaBla napisał:

A jakie masz źródło?

To może zabrzmieć kontrowersyjnie dlatego poprosiłem wpierw o to potwierdzenie, bo może się wywiązać niezła "burza" że z "takiego" źródła nieaudiofilskiego taka scena z "takimi" czarami dzwiękowymi.

Źródło to... tv Sony Brawia, wyjście słuchawkowe w które jest wpięty totalnie zwykły kabel (zakupiony online za kilka funtów) jack 3.5mm - 2x RCA (5 metrów długości) do wzmacniacza Marantz PM 6004, a ten zwykłymi kablami OFC 2.5mm² bi-wire do kolumn "Tannoy dc6tse". Odsłuch z youtube.

To żaden hiend, a jednak potrafi "pokazać takie rzeczy" w holograficznej trójwymiarowej scenie. 

Ps: dzięki raz jeszcze @BlaBla za świetny materiał dzwiękowy (nie słyszałem jak dotąd tych utworów). Nie muszę chyba dodawać że w drodze płyty CD SoftMachine 😇

14 godzin temu, BlaBla napisał:

Słychać go jednak niżej od ride'a i jest to prawidłowe ustawienie,  bo ride i crash wiszą zawsze wyżej niż hi-hat (-ten jest najbliżej perkusisty na lewo od niego, więc na prawo z perspektywy sluchacza i musi być niżej, żeby wygodnie w niego uderzyć z góry). 

Fajnie że można sobie to tak porównać do siebie jak to jest przez nas odbierane na innych systemach i w innej akustyce. 

Pozdr.

Napisano
4 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

Dzieki za potwierdzenie... w takim razie wywiązuję się z zadanego pytania...

To może zabrzmieć kontrowersyjnie dlatego poprosiłem wpierw o to potwierdzenie, bo może się wywiązać niezła "burza" że z "takiego" źródła nieaudiofilskiego taka scena z "takimi" czarami dzwiękowymi.

Źródło to... tv Sony Brawia, wyjście słuchawkowe w które jest wpięty totalnie zwykły kabel (zakupiony online za kilka funtów) jack 3.5mm - 2x RCA (5 metrów długości) do wzmacniacza Marantz PM 6004, a ten zwykłymi kablami OFC 2.5mm² bi-wire do kolumn "Tannoy dc6tse". Odsłuch z youtube.

To żaden hiend, a jednak potrafi "pokazać takie rzeczy" w holograficznej trójwymiarowej scenie. 

Ps: dzięki raz jeszcze @BlaBla za świetny materiał dzwiękowy (nie słyszałem jak dotąd tych utworów). Nie muszę chyba dodawać że w drodze płyty CD SoftMachine 😇

Fajnie że można sobie to tak porównać do siebie jak to jest przez nas odbierane na innych systemach i w innej akustyce. 

Pozdr.

To o czym tu piszemy zależy raczej od realizacji a nie sprzętu. Jeżeli wiec ludzie walczą ze sprzętem,  bo brakuje np sceny to może powinni pomyśleć o poszukaniu dobrze zrealizowanej muzyki...? Oczywiście dobry sprzęt bardziej pokaże dobre realizacje ale może też pokazać bardziej i te złe... coś za coś. 

Płyt z góry gratuluję. 👍

Niestety co do większości z nich raczej się rozczarujesz.... Mam na myśli nie muzykę tylko wlasnie realizacje. Czwórka to raczej chlubny wyjątek 😁