Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Czy ktoś słuchał i może coś napisać? Szukam słuchawek mniej więcej z tej półki cenowej (3-4k) i obok tychże Meze zastanawiam się jeszcze nad Beyerami T1 (3) oraz ATH ADX3000. Generalnie szukam tego co zwykle - detal, precyzja, przestrzeń.  

Napisano

Hej :) Te Meze są dość detaliczne jak na Meze, ale nie aż tak, jak się da ;) Detal, precyzja i przestrzeń to raczej temat dla planarów, zwłaszcza od HiFiMANa. Nieco powyżej budżetu są HE1000 V2, czyli świetne, bardzo dokładne i lekko nasyconym dźwiękiem. W budżecie mieszczą się za to Arye Organic, nieco inny styl grania. Mocniejszy bas, prostsze w napędzeniu :) 

Jednak, jeśli chcesz używać słuchawek bez dedykowanego wzmacniacza słuchawkowego, to Meze będą dobrym wyborem. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy :) 

Napisano

Grado. Tak, kierunek jest brzmieniowo wyśmienity o ile wiem ale po prostu One do mnie estetyką nie trafiają. Wiem, że to najmniej ważne ale co poradzę. A jak z ich padami? Zawsze mam wrażenie, że są za małe i zbyt miękkie... Jak je oceniasz @sonique i brzmieniowo i pod względem ergonomii?

Napisano (edytowany)
2 minuty temu, DiBatonio napisał:

Masz lub miałeś? 

U mnie kiedyś gościły Grado RS1. Taka odmiana dla HD60 wtedy to była. 

Mam od lat RS1e ale nowsze “x” niewiele inne.

Edytowano przez sonique
Napisano (edytowany)
12 minut temu, BlaBla napisał:

Grado. Tak, kierunek jest brzmieniowo wyśmienity o ile wiem ale po prostu One do mnie estetyką nie trafiają. Wiem, że to najmniej ważne ale co poradzę. A jak z ich padami? Zawsze mam wrażenie, że są za małe i zbyt miękkie... Jak je oceniasz @sonique i brzmieniowo i pod względem ergonomii?

Brzmieniowo - nie znalazłem dla siebie lepszych. Dźwięk żywy, koncertowy, do tego szybki, taki jak lubię. RS1e mają podbicie na wyższym basie, co dodaje im ciepła. RS1x są ponoć nieco “poprawione” w tym aspekcie i ogólnie mocno chwalone.

Wygląd i obcowanie z drewnem dla mnie na duży plus. Ergonomia taka sobie (nauszne a nie wokółuszne) ale na plus, że bardzo lekkie.

8 minut temu, DiBatonio napisał:

Mnie wtedy fajnie grały z HD12 i Feliks Audio Espressivo.

Bardzo dobrze je wspominam. 👍

Ja gram na Graham Slee Solo Ultra Linear Diamond. Sam John Grado wybrał ten wzmacniacz do towarzystwa podczas wystaw Grado Labs w UK.

IMG_5247.jpeg.396b17c4a79cc076932ad22e63e90603.jpeg

Edytowano przez sonique
Napisano (edytowany)
7 minut temu, sonique napisał:

Wygląd i obcowanie z drewnem dla mnie na duży plus. Ergonomia taka sobie (nauszne a nie wokółuszne) ale na plus, że bardzo lekkie.

Masz je pewno kilka latek, jak gąbki?  Bo tego się w nich obawiałem, gąbki lubią się utleniać i kruszyć,  przynajmniej takie jak w Senkach PX100 😉

Edytowano przez DiBatonio
Napisano (edytowany)

Tak jest jak piszesz. Ale komplet ok. 150zł. Wymiana co 2-4 lata, w zależności od intensywności słuchania. Nie narzekam.

Co do RS1e, jest pewien użytkownik na Head-Fi, którego od lat czytuję. Dzisiaj już 70-cio kilku letni pan, zawsze nienagannej kultury, niesamowicie osłuchany, posiadacz kilkuset słuchawek w życiu a wciąż ponad 20 Grado. Napisał o RS1e w kilku miejscach na forum mniej więcej w takim tonie jak poniżej. Ja kupiłem te słuchawki zanim tam trafiłem, nie jestem też nawet w małej części tak osłuchany jak on, ale pod wieloma wpisami mogę się podpisać. Oczywiście trzeba lubić to brzmienie. Tak jak kolumnowe brzmienie B&W. Bo jak się nie jest z tej bajki to nic nikogo do nich nie przekona. Sennheiser to drugi biegun: ciepłe kapcie i wygodny fotel…:)

IMG_5191.jpeg.f59988e2e750e80760968f98ac230ff3.jpeg

IMG_5190.png.be19cbf90128fa9f3f210c428df4ceb5.png

Edytowano przez sonique
Napisano (edytowany)

Rzeczowo w temacie, brawo i dzięki @sonique. Wiele o Grado czytałem pozytywnych wypowiedzi. Zapewne w chłodnej analizie zajmowałyby wysokie pozycje. No ale wizualnie ... rzecz gustu, wiadomo. 

Cóż, jadą do mnie Meze, jutro chyba będą, to sam się przekonam jak to gra. Też drewno, pod względem wizualnym - małe dzieło sztuki. Zobaczę czy uda im się zgrać z lampą i DACem MF V90, a docelowo grać mają kilkugodzinne sesje o szerokim przekroju. Ponoć przestrzeń i detal tam są. 

Edytowano przez BlaBla
Napisano (edytowany)

Świetny wybór! Jestem fanem Meze, chociaż nie posiadam (ale może będę…). A wizualnie są… piękne, jeżeli słuchawki take mogą być…;)

Chociaż moje Grado też przystojne…;)

IMG_5248.jpeg.66d6fb0db3914982fd2188df7ede52a7.jpeg

IMG_5249.jpeg.32710a0fa31c32b2c826ef0a346de70c.jpeg

W Europie lepiej kupować słuchawki ze Starego Kontynentu bo odpada cło. Grado Labs to Brooklyn NYC, a więc część ceny to dodatkowe podatki. Sennheiser w US też droższy niż w EU, itp.

A Polska i moim zdaniem Rumunia to niedługo najlepsze kraje do życia w UE. Rumuni szybko gonią resztę. Bardzo zdolny i fantastyczny naród. Meze to tylko jedna z wielu ciekawych firm, które powstały tam stosunkowo niedawno. Szczerze im kibicuję! :)

Edytowano przez sonique
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, sonique napisał:

RS1e

Gratki. Zawsze chciałem mieć jakieś Grado w kolekcji. Niestety nigdy ich nie słuchałem. To prawda, że na wysokich lekka sieczka, dużo detalu i ogólnie sporo ilościowo tej góry? Na pomiarach wyglądają trochę groźnie :)

56 minut temu, sonique napisał:

Rumuni szybko gonią resztę

Zgadzam się, choć nadal borykają się z wieloma problemami. Miałem okazji zwiedzić ten kraj jakiś czas temu - w sumie od góry do dołu. Trasa Transfogaraska jest jak nie z tego świata!

56 minut temu, sonique napisał:

Meze

Ale Meze kompletnie mi nie siedzą swoim charakterem, a słuchałem kilku modeli (tytułowych 109 Pro nie znam). Nadmuchane miśki, mało świeżości, zbite, podbarwione kluchy i mocno asekuracyjne, dziadkowe granie bez jajców. Kompletnie nie widzę uzasadnienia dla ceny np. takich Empyrean czy Elite Tungsten.

/edit

Zawsze gdy myślę o słuchawkach Grado, przypomina mi się fotka tego gościa :)

grado.jpg.715272b164e47ee44755887f5be1e602.jpg

Edytowano przez lpomis
Napisano (edytowany)
8 minut temu, lpomis napisał:

To prawda, że na wysokich lekka sieczka, dużo detalu i ogólnie sporo ilościowo tej góry? Na pomiarach wyglądają trochę groźnie :)

Zależy które. Niższe serie z pewnością. RS1e (akurat głównie te) mają lekki “roll off” na wysokich. Tak jak moje kolumny APT25;)

Dlatego oba produkty tak sobie cenię. Męczącej góry szczerze nie lubię…

8 minut temu, lpomis napisał:

Ale Meze kompletnie mi nie siedzą swoim charakterem, a słuchałem kilku modeli. Nadmuchane miśki, mało świeżości, zbite, podbarwione kluchy i mocno asekuracyjne, dziadkowe granie bez jajców. Kompletnie nie widzę uzasadnienia dla ceny np. takich Empyrean.

To również nie jest moje granie (pewnie dlatego wciąż ich nie kupiłem). Ale jest to obiektywnie świetny dźwięk! A stosunek ceny do jakości sonicznej jak i wykonania - petarda!

Dla miłośnika Grado Ultrasone może być ciekawą alternatywą (z odpowiedniej półki).

Edytowano przez sonique