Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
10 godzin temu, Kraft napisał:

Odsprzęgnięty od obudowy tweeter (Decoupled Tweeter Technology - ponoć 20 dB redukcji wibracji) i woofer z "miodową" membraną. Przetworniki zasadniczo takie same, jak w drożej serii C800, ale bez systemu "aktywnej kontroli impedancji" w wooferze.

Produkty Mango też są naszpikowane technologią, tak twierdzą 😀

Napisano

Nie chodziło mi o aluzję personalną. Po prostu staram się oddzielać realne rozwiązania techniczne od ich marketingowych opisów. 

Czy słuchałeś kolumn vintage z lat 70 czy 80 zestawionych z dzisiejszymi konstrukcjami? Jeśli tak to ciekawi mnie Twoje zdanie na ten temat. Tylko przez pryzmat subiektywnego odsłuchu, nie patrz na pomiary. Przecież przez te 40 a nawet 50 lat zmieniło się sporo technologicznie. Z każdą kolejną generacją były jakieś ulepszenia jak choćby te powyżej w opisywanych przez Ciebie Jamo.

15 godzin temu, Kraft napisał:

Druga sesyjka z "jakościówkami"

Sting "The Last Ship", Waglewski "Król", Cohen "Nevermind", Yello "Takla Makan".

Waglewski słabo. Stopa ledwo słyszalna, bas się snuje i dudni. Wokale jednak świetne. W pozostałych utworach bas mniej wymagający, więc już tak nie psuje. Jak Jamo mają grać tylko krótkie, basowe dźwięki, to jakoś wyrabiają (ale bez tych najniższych, których po prostu nie słychać). 

Próbowałeś z subem?

Napisano (edytowany)
20 minut temu, soberowy napisał:

Po prostu staram się oddzielać realne rozwiązania techniczne od ich marketingowych opisów. 

No i jak Ci idzie? Które ze wspomnianych rozwiązań Jamo uważasz za opis marketingowy, a nie realne usprawnienie? 

Edytowano przez Kraft
Napisano (edytowany)

W takie rozwiązania technologiczne nie wierzę, dla mnie to głównie marketing. I tak, masz rację nie słuchałem tych Jamo więc się nie powinienem wypowiadać. Zwróć jednak uwagę, że niezależnie od tego, jaką technologię promuje producent, w ogarniętym akustycznie pokoju kolumny nawet z zupełnie różnymi technologiami potrafią brzmieć po prostu przyjemnie 😉

Więc czy te wszystkie rozwiązania techniczne naprawdę mają aż taki wpływ, żeby się na nich koncentrować?

Edytowano przez soberowy
Napisano
1 godzinę temu, soberowy napisał:

Czy słuchałeś kolumn vintage z lat 70 czy 80 zestawionych z dzisiejszymi konstrukcjami? Jeśli tak to ciekawi mnie Twoje zdanie na ten temat. Tylko przez pryzmat subiektywnego odsłuchu, nie patrz na pomiary. Przecież przez te 40 a nawet 50 lat zmieniło się sporo technologicznie.

Jeśli chodzi o kolumny (przetworniki dynamiczne) no to w sumie jakiegoś mega postępu nie odnotowano. W wzmacniaczach lampowych chyba też🤔 za to kiedyś telefon a dziś smartfon to przepaść. 😇 

Napisano
13 godzin temu, Kraft napisał:

Odsprzęgnięty od obudowy tweeter (Decoupled Tweeter Technology - ponoć 20 dB redukcji wibracji) i woofer z "miodową" membraną. Przetworniki zasadniczo takie same, jak w drożej serii C800, ale bez systemu "aktywnej kontroli impedancji" w wooferze.

Zamierzasz sprawdzić, jak te patenty przekładają się w praktyce na jakość dźwięku w odniesieniu do innych monitorów, które posiadasz?