Konar Janusz Napisano Środa o 14:03 Napisano Środa o 14:03 Dzień dobry, Wszedłem w stan posiadania sporej ilości boazeri z demontażu. Deska, chyba sosnowa - grubość 1 cm, szerokośc 7.5 cm. Czy uważacie, że jest szansa zrobić z tego skuteczny dyfuzor? Bez cięcia na małe kawałki. Na przykład układając ciasno deskę jedna przy drugiej, ale na różnej głębokości, podobnie jak zrobił to kolega z tego tematu: Oto zdjęcia: Odpisz, cytując
Kraft Napisano Środa o 14:10 Napisano Środa o 14:10 (edytowany) Zadziała, ale dobrze będzie ułożenie tych desek obliczyć, a nie układać je jak popadnie. I część przydałoby się jednak przeciąć choć na pół po szerokości. Edytowano Środa o 14:11 przez Kraft Odpisz, cytując
Rega Napisano Środa o 15:49 Napisano Środa o 15:49 (edytowany) @Konar JanuszDyfuzor fraktalny , bo chyba o takim myslisz. to nie są jedynie deski ułozone jedna przy drugiej. One są ułożone w odpowiedniej kolejności, odległości i w odpowiednim układzie. Tylna ściana takiego dyfuzora jest jednolita i znowu nie jest tak, że ułożysz jedną głębiej , drugą płycej. W sieci możesz znaleźć projekty takich dyfuzorów z odpowiednimi wymiarami , grubościami i rozstawieniem. Myślę, ze bez odpowiedniej jakości piły tarczowej raczej się nie obejdzie. Przynajmniej do cięcia wzdłużnego. Życzę powodzenia w budowie dyfuzorów. Nie zapomnij pochwalić się zdjęciami na forum. Najtrudniej się zabrać. Potem już idzie:) Pozdrawiam. Edytowano Środa o 15:51 przez Rega Odpisz, cytując
Konar Janusz Napisano Środa o 17:11 Autor Napisano Środa o 17:11 (edytowany) Kraft, Myślałem, żeby przeciąć część desek, ale wzdłuż. Tak aby (przy okazji) zwiększyć efektywną powierzchnie dyfuzora (będę miał wtedy więcej listw) Nie wiem, czy to masz na myśli? Z obliczaniem może być problem, ze względu na moje małe zaawansowanie techniczno-technologiczne. Jak to dokładnie wygląda? 1 godzinę temu, Rega napisał: @Konar JanuszDyfuzor fraktalny , bo chyba o takim myslisz. to nie są jedynie deski ułozone jedna przy drugiej. One są ułożone w odpowiedniej kolejności, odległości i w odpowiednim układzie. Tylna ściana takiego dyfuzora jest jednolita i znowu nie jest tak, że ułożysz jedną głębiej , drugą płycej. W sieci możesz znaleźć projekty takich dyfuzorów z odpowiednimi wymiarami , grubościami i rozstawieniem. Myślę, ze bez odpowiedniej jakości piły tarczowej raczej się nie obejdzie. Przynajmniej do cięcia wzdłużnego. Życzę powodzenia w budowie dyfuzorów. Nie zapomnij pochwalić się zdjęciami na forum. Najtrudniej się zabrać. Potem już idzie:) Pozdrawiam. Dzięki za informację. Tak, zapewne nie obejdzie się bez piły. Jednolitą tylną ścianę mógłbym osiągnąć przecinając wszystkie albo większość desek wzdłuż i ściętą stonę wykorzystać jako tylną scianę, ale wtedy stracę na głębokości dyfuzora. Edytowano Środa o 17:12 przez Konar Janusz Odpisz, cytując
Rega Napisano Środa o 17:33 Napisano Środa o 17:33 (edytowany) Mozesz kupić kawałek płyty mdf i listwy o różnej szerokości naklejać na tę płytę. Za kawałki płyty, potrzebnej wielkości, majątku nie zapłacisz, a wszystko będzie miało ręce i nogi i przede wszystkim będzie wyglądało bardziej estetycznie niż listwy klejone do siebie ścianami bocznymi. No i nie zapomnij o struganiu i szlifowaniu. Bez tego będzie wyglądało jak to, czym było wcześniej. A swoją drogą - najlepiej używać materiału wcześniej nieużywanego. Ten używany zawsze będzie przypominał to czym był wcześniej, a najprawdopodobniej nie dysponujesz sprzętem, który mógłby to zmienić. Też kiedyś próbowałem w różnych rzeczach używać jakichś materiałów, wcześniej uzytych do czegoś innego. Nigdy dobrze to nie wyglądało. No, ale to wyłącznie moja prywatna opinia. PS. Nic nie musisz obliczać - wzory róznych dyfuzorów ŁĄCZNIE Z WYMIARAMI znajdziesz w internecie. Wystarczy trochę poszukać. Edytowano Środa o 17:50 przez Rega 2 Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 07:39 Napisano wczoraj o 07:39 11 godzin temu, Konar Janusz napisał: Dzięki wielkie. Możesz do obliczania ułożenia desek skorzystać z prostego kalkulatora, np. QRDude. https://www.subwoofer-builder.com/qrdude.htm 15 godzin temu, Rega napisał: Tylna ściana takiego dyfuzora jest jednolita i znowu nie jest tak, że ułożysz jedną głębiej , drugą płycej. Tylna ściana nie musi być jednolita. Można układać jedna głębiej, druga płycej. Odpisz, cytując
Rega Napisano wczoraj o 08:54 Napisano wczoraj o 08:54 (edytowany) 1 godzinę temu, Kraft napisał: płycej Tylko jak to później wygląda na ścianie. Niekoniecznie będzie estetycznie. Edytowano wczoraj o 08:55 przez Rega Odpisz, cytując
Heathen Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Ja już dawno odkryłem najlepsze dyfuzory... https://www.leroymerlin.pl/produkty/wykonczenie-wnetrz/panele-scienne-i-boazeria/lamele-scienne/lamele-scienne-na-filcu-p.html?srsltid=AfmBOorAi8FrPcjtos5wSAN62D_vTlXC_8pDLplRTO61EWhWYZYVCqgO Wypadły lepiej niż pianki które kiedyś miałem. Odpisz, cytując
Rega Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu A jak myślisz - co od lat, stanowi tło na ścianach w mojej jaskini😋 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 13 minut temu, Heathen napisał: Ja już dawno odkryłem najlepsze dyfuzory... https://www.leroymerlin.pl/produkty/wykonczenie-wnetrz/panele-scienne-i-boazeria/lamele-scienne/lamele-scienne-na-filcu-p.html?srsltid=AfmBOorAi8FrPcjtos5wSAN62D_vTlXC_8pDLplRTO61EWhWYZYVCqgO Wypadły lepiej niż pianki które kiedyś miałem. To, że wypadły lepiej niż pianki domyślam się, że chodzi o "piramidki" nie czyni z tych lameli najlepszymi dyfuzorami. Ale wpływ na akustykę mają na pewno. 😉 Odpisz, cytując
Rega Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu (edytowany) Myślę, że i piramidki, też coś tam wnoszą. Zawsze to lepiej niż nic. U niektórych całkowicie wystarczają. Wszystko zależy od oczekiwań i możliwości finansowych. Nie od razu Kraków zbudowano i nie wszyscy muszą zaczynać od najdroższych ustrojów. Edytowano 15 godzin temu przez Rega 2 Odpisz, cytując
modelarz01 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu To zależy, jaki efekt chcesz osiągnąć i czy w Twoim pomieszczeniu rzeczywiście jest potrzeba stosowania dyfuzorów. Kluczowe jest też miejsce montażu — ich ustawienie to wbrew pozorom spora sztuka. U mnie proces dochodzenia do sensownego efektu zajął trochę czasu. Testowałem różne rozwiązania i lokalizacje. Efekt końcowy jest subtelny — wprawne ucho go wychwyci, ale dla przeciętnego słuchacza różnica może być mało oczywista. Ktoś wspominał o piankach w kształcie piramidek — u mnie zupełnie się nie sprawdziły. Niezależnie od miejsca montażu bardziej pochłaniały dźwięk niż go porządkowały, przez co scena robiła się płytsza i mniej naturalna. W akustyce jest naprawdę dużo zmiennych (wielkość pokoju, ustawienie kolumn, punkt odsłuchu, pogłos), dlatego trudno dać jednoznaczną odpowiedź bez znajomości warunków. Powodzenia w eksperymentach 🙂 Odpisz, cytując
Recommended Posts