Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Nie wiem czy to wina zmiany metody pomiaru , już niewiele wiem. Ale mogę zrobić ten pomiar jeszcze raz , z tym pikaniem i bez. Zobaczymy.

Hej, Tomek zrób z pikaniem ale osobno kanały L i P.  później skorelujemy i zobaczymy stereo ( All SPL --> zaznaczasz tylko L i P ----> Cross corr align ---> Vector sum i masz stereo wyśrodkowane ;) )

Tak lepiej robić bo błędy przy ustawianiu mikrofonu w centralnej pozycji środkowej pomiędzy l i P zawsze są i mogą zaburzać przebieg dB SPL bo filtrowanie grzebieniowe itp. 

Oczywiście trzeba mieć nową wersję REW.

Pozdrawiam. M

Napisano
2 godziny temu, Slawko69 napisał:

Jak miałeś ustawione ProAci w czasie odsłuchów. Mocno dokręcone do środka? Zdjęcia spłaszczają perspektywę. Ja nie mogę z moich D2R uzyskać takich efektów przestrzennych. Być może to wina akustyki nie mam w tym względzie nic ogarnięte. Podobnie jak ty mieszkanie w bloku salon 22m

ProAców nie skręca się do środka.

Ustawiasz zaledwie 5-7° skręcenie w osi kolumny.

Napisano
9 godzin temu, DiBatonio napisał:

ProAców nie skręca się do środka.

Dla mnie to kwestia czysto indywidualna. Zbyt dużo zmiennych , by był gotowy przepis. Mam rozstaw 2,8m , brak dogięcia powoduje dziurę w scenie jakieś 40 cm. od wewnętrznej strony kolumn. Natomiast jak przy tym samym rozstawie przesunę kolumny z 2,8 m na 1,4 metra do miejsca odsłuchu , to tak , wówczas mogę sobie pozwolić na ustawienie bez dogięcia i jest ok. Na szczęście pozycjonowanie jest za darmoszkę a daje spektakularne efekty. Warto kombinować.

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

Dla mnie to kwestia czysto indywidualna...Mam rozstaw 2,8m , brak dogięcia powoduje dziurę w scenie

Tomek, nie pisałem o braku dogięcia, dla mnie brak dogięcia to ustawienie na wprost, a to się nie sprawdza niemal z większością kolumn.

Ta kwestia jest poruszona nawet w instrukcji ProAców, ja mam bazę między kolumnami licząc do środka driverów ok 2,4m w podobnej odległości od każdej z kolumn siedzę i nie chce być inaczej, jak te kilka stopni o których już pisałem wyżej.

Przez kilka lat przewinąłem wiele ustawień pod tymi kątem i nie tylko mocniejsze skręcanie do środka, ale też ustawienia na wprost, no ni chuchu.

Może gdyby odległość od linii kolumn była z 4m i podobny rozstaw, wtedy pewno trzeba by bardziej dogiąć.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano (edytowany)
26 minut temu, Slawko69 napisał:

U mnie baza to około 2,2 m. Siedzę w odległości 3 m od lini kolumn.   Będę kombinował 

Spróbuj usiąść bliżej o 80cm i zobacz, czy zagra lepiej.

Kombinuj, ja mam fajną metodę na to by każda kolumna była idealnie tak samo skręcona, robię to na "sznurek".

Bardzo ważna jest odległość każdej kolumny do punktu odsłuchu na podłodze zaznaczyć środek między kolumnami i do tego punktu można odmierzać od wewnętrznej krawędzi i frontu głośnika (foto).Jak kto woli, można też spróbować od środka osi głośnika.

U mnie co do milimetra te same odległości 😉

IMG_20260226_132332.jpg

Edytowano przez DiBatonio
Napisano (edytowany)

Heheh gorzej jak się ma zaokrąglone kolumienki :D na szczęście laser przychodzi z pomocą ;)

20260226_133025.jpg

9 minut temu, DiBatonio napisał:

U mnie co do milimetra te same odległości

Wrzuć że deko szerszą perspektywę sprzętu i pokoju jak już zacząłeś :)

Edytowano przez Wing0
Napisano
1 minutę temu, Wing0 napisał:

Heheh gorzej jak się ma zaokrąglone kolumienki

Tylko, że @Slawko69 ma ProAci 😉

3 minuty temu, Wing0 napisał:

Wrzuć że deko szerszą perspektywę sprzętu i pokoju jak już zacząłeś

Nie mogę się publicznie obnażać ze sprzętem 😁

Napisano
1 godzinę temu, Slawko69 napisał:

Dalmierz laserowy już kupiłem. W weekend działam

A wystarczy miara z OBI i druga osoba do pomocy.

A do ustawienia obu kolumn idealnie tak samo skręconych nitka lub sznurek i ołówek do postawienia kreski na górnej sciance kolumny.

Myślalem, że nasze roczniki ogarniają takie tematy manualnie, a tu lasery potrzebne 🤭

1 godzinę temu, Wing0 napisał:

Dawaj, nie pitol :)

Wolę popitolić 😛