Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam kolegów 

Pomyślałem aby dodać do mojego zestawu Naim Nait 5si z Dali Rubicore 2 dodatkowy subwoofer Rela 7ke.  

Juz wyczytałem na forum ze trzeba zastosować wejście do Rel neutrik speakon konektor. Jak wiemy naim nie ma wyjścia na suba więc pozostało mi rozwiązanie w połączeniu suba z dwoma głośnikami. Co ciekawe Rubikore 2 mają podwójne wejścia na bi wiring wiec mysle aby podłączyć kable do nieużywane pary wejść B ktora jest połączona mostkiem z wejściami A. Moje pytanie jest o kabel. Głośniki mam rozstawione w okolicach 4m. Więc Neutrik Speakon od suba musi mieć odpowiednią długość aby podłączyć go do bliższego głośnika lewego + i - oraz jak piszą trzeci żółty kabel do + prawego głośnika który stoi 4m dalej. Nie wiem czy takie kable są w sprzedaży. Co znalazłem to splitter Naitrik Speakon na dwa żeńskie i wtedy dwa osobne kable do każdego głośnika. Tyło wówczas prawy też będzie połączony z + i -. Nie mam pewności czy to zadziała. Czy ktoś z Was ma podobne doświadczenia? Proszę o pomoc i wskazówki. 

Napisano
4 minuty temu, tomek4446 napisał:

@Mprezi Rela podłączasz do terminali głośnikowych w Naimie , nie zaś do kolumn. 

Nie podłącze Rela do terminali w Naim. Mają tylko wejście na bananki co już używam do rubikore. Nie ma tam miejsca na widelki

Napisano (edytowany)

Kolego @Mprezi. Zanim kupisz RELa, poczytaj wątek subwooferowy i zastanów się czy na pewno jesteś gotów na godziny poświęcone zgrywaniu suba z monitorami. 

A trochę bardziej poważnie. Gdybym teraz miał zaczynać zabawę z subem, zacząłbym od pomiarów i sprawdzenia czy sub może przynieść u mnie realne korzyści i czy jego zastosowanie bez DSP bądź (jeszcze bardziej poważnie) bez zwrotnicy ma u mnie jakikolwiek sens. 

Pozdrawiam 

Edytowano przez KrólKiczu