MirekAudio Napisano Środa o 01:08 Napisano Środa o 01:08 (edytowany) Poszukuję DAC to mojego zestawu KD/Stereo Arcam AVR 300 i Mission 753. Zastanawiałem się na Wiim Ultra, Cambridge Audio MXN10, Topping DX5 II lub Fiio K13 R2R Na czym mi zależy? Lubię czysty dzwięk, z szeroką sceną i bardzo dobra separacją instrumentów. Aktualnie bardzo podoba mi się dźwięk z mojego CD Marantz 65DX (TDA 1541A) . Jest to dzwięk który jak najbardziej mi odpowiada. Miałem do testów DAC wbudowany w LG V30 (bodajże ES9218P), w porównaniu do DAC'a z Arcama bardzo duża poprawa jeśli chodzi o scenę i separację instrumentów. Co byście wybrali na moim miejscu, zapraszam do dyskusji :) Edytowano Środa o 01:22 przez MirekAudio Odpisz, cytując
Palmos Napisano Środa o 09:24 Napisano Środa o 09:24 Z tych co wymieniłeś to raczej nie Wiim Ultra i Cambridge Audio MXN10 bo to bardzej streamery niż DAC. Proponuję sprawdzić K13 - może Cię zauroczy technologia R2R. Odpisz, cytując
Q21 Napisano Środa o 10:32 Napisano Środa o 10:32 Cześć Poszukujesz samego DAC, czy też zależy Ci na streamingu? Ogółem FiiO K13 zagra tu najciekawiej i najszerzej. Topping gra wąsko, ale bardzo detalicznie. Potem Cambridge i na końcu WiiM W tym budżecie jest też iFi Neo iDSD, bardzo fajny DAC. Szeroka scena, lekka sygnatura brzmienia. Bardzo fajne granie W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch Odpisz, cytując
Kraft Napisano Środa o 10:37 Napisano Środa o 10:37 2 minuty temu, Q21 napisał: Ogółem FiiO K13 zagra tu najciekawiej i najszerzej. Topping gra wąsko, ale bardzo detalicznie. Potem Cambridge i na końcu WiiM W tym budżecie jest też iFi Neo iDSD, bardzo fajny DAC. Szeroka scena, lekka sygnatura brzmienia. Jakie parametry elektryczne odpowiadają w DAC-u za odczucie szerokości sceny? Ktoś się nad tym zastanawiał? Czy da się na podstawie pomiarów zawyrokować, że dany DAC ma szeroką scenę? 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano Środa o 10:51 Napisano Środa o 10:51 Lepiej posłuchać muzyki i zdać się na własne uszy. Nie ma co szukać brzmienia w wykresach. 2 Odpisz, cytując
JoeR Enfo Napisano Środa o 14:01 Napisano Środa o 14:01 (edytowany) 12 godzin temu, MirekAudio napisał: Poszukuję DAC to mojego zestawu KD/Stereo Arcam AVR 300 i Mission 753. Zastanawiałem się na Wiim Ultra, Cambridge Audio MXN10, Topping DX5 II lub Fiio K13 R2R Na czym mi zależy? Lubię czysty dzwięk, z szeroką sceną i bardzo dobra separacją instrumentów. Aktualnie bardzo podoba mi się dźwięk z mojego CD Marantz 65DX (TDA 1541A) . Jest to dzwięk który jak najbardziej mi odpowiada. Miałem do testów DAC wbudowany w LG V30 (bodajże ES9218P), w porównaniu do DAC'a z Arcama bardzo duża poprawa jeśli chodzi o scenę i separację instrumentów. Co byście wybrali na moim miejscu, zapraszam do dyskusji :) Utknąłem w potężnym korku w centrum Warszawy i z nudów myślałem że po prostu oszaleję w tym aucie. Żeby jakoś zabić czas odpaliłem bison online саsino na telefonie i zakręciłem kilka razy na nowym automacie. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu od razu trafiłem niesamowity bonus który podwoił moje saldo. Ten beznadziejny korek okazał się najlepszym momentem całego tygodnia Cześć! Krótko i na temat, bo masz bardzo fajnie określone preferencje. Skoro Twoim absolutnym faworytem jest legendarna kość TDA1541A z Marantza, to znaczy, że szukasz brzmienia z duszą — naturalnego, lekko ocieplonego, ale z piękną, trójwymiarową holografią. Z Twojej listy wnioski są dwa: FiiO K11 R2R (zakładam, że to literówka i chodziło o K11, a nie K13): To Twój faworyt, jeśli chcesz gonić magię Marantza. Architektura R2R (drabinka rezystorowa) zagra najbardziej "analogowo" z całego zestawienia. Świetna, naturalna scena i barwa, która nie męczy na dłuższą metę. WiiM Ultra / Topping DX5 II: LG V30 grał na kości ESS Sabre, która słynie z chirurgicznej separacji i ogromnej, napowietrzonej sceny. Zarówno WiiM, jak i Topping mają na pokładzie właśnie nowsze kości ESS. Topping będzie najbardziej analityczny z całej stawki, a WiiM Ultra to po prostu rewelacyjny kombajn (DAC + genialny streamer w jednym). Werdykt: Jeśli sprzęt ma służyć głównie do muzyki i kochasz charakter TDA1541A — bierz FiiO K11 R2R. Jeśli jednak wygoda, funkcje sieciowe i analityczna separacja w stylu LG V30 są ważniejsze — WiiM Ultra będzie strzałem w dziesiątkę. Cambridge jest super, ale WiiM w tej samej cenie oferuje znacznie więcej funkcji, a Topping może okazać się aż nazbyt sterylny przy Arcamie. Edytowano Środa o 14:02 przez JoeR Enfo Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano Środa o 18:15 Napisano Środa o 18:15 7 godzin temu, Q21 napisał: Ogółem FiiO K13 zagra tu najciekawiej i najszerzej. Topping gra wąsko, ale bardzo detalicznie. Potem Cambridge i na końcu WiiM W tym budżecie jest też iFi Neo iDSD, bardzo fajny DAC. Szeroka scena, lekka sygnatura brzmienia. Bardzo fajne granie W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch 7 godzin temu, Kraft napisał: Jakie parametry elektryczne odpowiadają w DAC-u za odczucie szerokości sceny? Ktoś się nad tym zastanawiał? Czy da się na podstawie pomiarów zawyrokować, że dany DAC ma szeroką scenę? Parametr jest następujący,jak się baran sam nadstawia ,to aż żal go nie ogolić. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Środa o 18:45 Napisano Środa o 18:45 8 godzin temu, Q21 napisał: FiiO K13 zagra tu najciekawiej i najszerzej. Topping gra wąsko, ale bardzo detalicznie. Potem Cambridge i na końcu WiiM A myślałem , że słyszałem już wszystko w audio Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 06:24 Napisano wczoraj o 06:24 Szukasz DACa czy odtwarzacza sieciowego? No R2R to nie będzie to czego szukasz. Przy najmniej tak z opisu. Odpisz, cytując
Palmos Napisano wczoraj o 11:00 Napisano wczoraj o 11:00 20 godzin temu, JoeR Enfo napisał: Cześć! Krótko i na temat, bo masz bardzo fajnie określone preferencje. Skoro Twoim absolutnym faworytem jest legendarna kość TDA1541A z Marantza, to znaczy, że szukasz brzmienia z duszą — naturalnego, lekko ocieplonego, ale z piękną, trójwymiarową holografią. Z Twojej listy wnioski są dwa: FiiO K11 R2R (zakładam, że to literówka i chodziło o K11, a nie K13): To Twój faworyt, jeśli chcesz gonić magię Marantza. Architektura R2R (drabinka rezystorowa) zagra najbardziej "analogowo" z całego zestawienia. Świetna, naturalna scena i barwa, która nie męczy na dłuższą metę. WiiM Ultra / Topping DX5 II: LG V30 grał na kości ESS Sabre, która słynie z chirurgicznej separacji i ogromnej, napowietrzonej sceny. Zarówno WiiM, jak i Topping mają na pokładzie właśnie nowsze kości ESS. Topping będzie najbardziej analityczny z całej stawki, a WiiM Ultra to po prostu rewelacyjny kombajn (DAC + genialny streamer w jednym). Werdykt: Jeśli sprzęt ma służyć głównie do muzyki i kochasz charakter TDA1541A — bierz FiiO K11 R2R. Jeśli jednak wygoda, funkcje sieciowe i analityczna separacja w stylu LG V30 są ważniejsze — WiiM Ultra będzie strzałem w dziesiątkę. Cambridge jest super, ale WiiM w tej samej cenie oferuje znacznie więcej funkcji, a Topping może okazać się aż nazbyt sterylny przy Arcamie. Pytanie do kolegi: Czy jesteś prawdziwy? Jeśli tak to taka prośba żebyś nie przeklejał żywcem i bezmyślnie bzdur które Ci AI napisze. Tu bardziej bazujemy na doznaniach i doświadczeniach "żywych" forumowiczów. 1 1 Odpisz, cytując
Assassin Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Dnia 19.03.2026 o 07:24, Piotr Sonido napisał: Szukasz DACa czy odtwarzacza sieciowego? No R2R to nie będzie to czego szukasz. Przy najmniej tak z opisu. Będzie, ale nie w tej cenie o ile nie jest tak, że reszta toru jest tak nieprzejrzysta, że wrażenie większej szczegółowości i większej sceny może dać tylko dac grający bardzo krzykliwie/ostro. Odpisz, cytując
MirekAudio Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 17 minut temu, Assassin napisał: Będzie, ale nie w tej cenie o ile nie jest tak, że reszta toru jest tak nieprzejrzysta, że wrażenie większej szczegółowości i większej sceny może dać tylko dac grający bardzo krzykliwie/ostro. No właśnie Mission 753 są jasnymi i mocno szczegółowymi kolumnami, obawiam się ze przy Wiim mogłoby być za ostro. Taki dźwięk przy moim guście jest nie do zaakceptowania. Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Gdzieś kiedyś wyczytałem że w tych kolumnach są przetworniki Tonsil GDN 13/… ale nie pamiętam gdzie, bo to było dawno. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Dnia 18.03.2026 o 02:08, MirekAudio napisał: Poszukuję DAC to mojego zestawu KD/Stereo Arcam AVR 300 i Mission 753. Zastanawiałem się na Wiim Ultra, Cambridge Audio MXN10, Topping DX5 II lub Fiio K13 R2R Na czym mi zależy? Lubię czysty dzwięk, z szeroką sceną i bardzo dobra separacją instrumentów. Jeżeli czysty dźwięk z separacja, to skreśl z tej listy Fiio. Miałem okazję sluchać K13 gdy był u mnie @maciek72 i zgodziliśmy się, że to sprzęt będący właśnie zaprzeczeniem czystości i separacji, a więc tego czego ja poszukuję. Jeśli chodzi o Cambridge, to grał u mnie długo z odtwarzaczem Arcama Dacmagic200, wiem, że to trochę inny DAC od MXN10 ale raczej nie bardzo różny. Oba mają zresztą bardzo podobne opinie co do brzmienia. Czystość i separacja to na pewno Cambridge. Pytanie dlaczego MXN10 skoro to jest raczej strimer, stawialbym raczej na DacMagika200 ale to już nie moja rzecz. Oba sprawdzą się jako przetwornik. Odpisz, cytując
MirekAudio Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 2 minuty temu, BlaBla napisał: Jeżeli czysty dźwięk z separacja, to skreśl z tej listy Fiio. Miałem okazję sluchać K13 gdy był u mnie @maciek72 i zgodziliśmy się, że to sprzęt będący właśnie zaprzeczeniem czystości i separacji, a więc tego czego ja poszukuję. Jeśli chodzi o Cambridge, to grał u mnie długo z odtwarzaczem Arcama Dacmagic200, wiem, że to trochę inny DAC od MXN10 ale raczej nie bardzo różny. Oba mają zresztą bardzo podobne opinie co do brzmienia. Czystość i separacja to na pewno Cambridge. Pytanie dlaczego MXN10 skoro to jest raczej strimer, stawialbym raczej na DacMagika200 ale to już nie moja rzecz. Oba sprawdzą się jako przetwornik. To ciekawe, może akurat u mnie się sparuje. Odpisz, cytując
Assassin Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 45 minut temu, MirekAudio napisał: No właśnie Mission 753 są jasnymi i mocno szczegółowymi kolumnami, obawiam się ze przy Wiim mogłoby być za ostro. Taki dźwięk przy moim guście jest nie do zaakceptowania. W takim razie omijaj przetworniki na ESS, poza tymi bardzo drogimi, ale w nie zapewne nie celujesz. Mam Wiim-a Ultra, ale wykorzystuję go wyłacznie w roli streamera i eq. Jako DAC jest marny. R2R to dobry kierunek, ale różne przetworniki w tej technologii brzmią różnie. Trzeba posłuchać u siebie w systemie. Podarowałbym sobie jednak wypożyczanie (kupowanie wysylkowe) FiiO, natomiast przy ograniczonym budżecie spróbował na początek Audalytic DR70. Odpisz, cytując
Robert eN Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Dnia 18.03.2026 o 02:08, MirekAudio napisał: Miałem do testów DAC wbudowany w LG V30 (bodajże ES9218P), w porównaniu do DAC'a z Arcama bardzo duża poprawa jeśli chodzi o scenę i separację instrumentów. Co byście wybrali na moim miejscu, zapraszam do dyskusji :) aż się przyłącz ę jedno z twoich źródeł to cd, jest ok, dac niepotrzebny zgaduję, że drugim twoim źródłem to tv (do kina domowego, czy może bluray?), po cyfrze - tu musi działać arcam, bo to przetwarzanie dźwięku w formacie wielokanałowym. dac niepotrzebny więc do czego potrzebujesz dac? Odpisz, cytując
MirekAudio Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 1 minutę temu, Robert eN napisał: aż się przyłącz ę jedno z twoich źródeł to cd, jest ok, dac niepotrzebny zgaduję, że drugim twoim źródłem to tv (do kina domowego, czy może bluray?), po cyfrze - tu musi działać arcam, bo to przetwarzanie dźwięku w formacie wielokanałowym. dac niepotrzebny więc do czego potrzebujesz dac? Arcam jest na Wolfsonie, jest to przyjemny dźwięk ale brakuje szczegółów i separacji instrumentów. Dlatego właśnie poszukuje osobnego DACa. 3 minuty temu, Assassin napisał: W takim razie omijaj przetworniki na ESS, poza tymi bardzo drogimi, ale w nie zapewne nie celujesz. Mam Wiim-a Ultra, ale wykorzystuję go wyłacznie w roli streamera i eq. Jako DAC jest marny. R2R to dobry kierunek, ale różne przetworniki w tej technologii brzmią różnie. Trzeba posłuchać u siebie w systemie. Podarowałbym sobie jednak wypożyczanie (kupowanie wysylkowe) FiiO, natomiast przy ograniczonym budżecie spróbował na początek Audalytic DR70. Ten Gustard aż tak lepiej gra od FiiO? Design ma niezbyt w porównaniu w/w. Odpisz, cytując
Assassin Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 minuty temu, MirekAudio napisał: Arcam jest na Wolfsonie, jest to przyjemny dźwięk ale brakuje szczegółów i separacji instrumentów. Dlatego właśnie poszukuje osobnego DACa. Ten Gustard aż tak lepiej gra od FiiO? Design ma niezbyt w porównaniu w/w. Oba są niedrogie. Jeśli design FiiO jest dla Ciebie o wiele lepszy, to po prostu kup wysyłkowo i sprawdź u siebie. FiiO było pierwsze z tanimi R2R i chwała im za to, ale konkurencja jak nie śpi. Odpisz, cytując
Robert eN Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 13 minut temu, MirekAudio napisał: Arcam jest na Wolfsonie, jest to przyjemny dźwięk ale brakuje szczegółów i separacji instrumentów. nie zrozumiałeś, co ma być źródłem dla dac? Odpisz, cytując
MirekAudio Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu DAC do Spotify loseless. Połączenie będzie komputer- dac - rca - arcam Odpisz, cytując
Robert eN Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu ok, to już coś wiemy, szukasz dac do aktualnej konfiguracji albo stremera (z dac) do wyeliminowania komputera jak źródło. Odpisz, cytując
MirekAudio Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Przed chwilą, Robert eN napisał: ok, to już coś wiemy, szukasz dac do aktualnej konfiguracji albo stremera (z dac) do wyeliminowania komputera jak źródło. Niekoniecznie wyeliminowałbym komputer jako źródło. Jak podłączę FiiO po USB to zapewne będzie lepiej niz miałbym ten dźwięk puszczać strumieniowo. No chyba, że się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu:) Odpisz, cytując
Robert eN Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu jeżeli komputer jako źródło służy tylko do spotify to już lepiej iść w streamer. jeżeli na nim puszczasz muzykę z plików to jednak dac. pamiętaj, że trochę wąskim gardłem jest dosyć stary już arcam w którym pracuje sekcja pre z końcówkami mocy. kwestia też ile chcesz zainwestować. Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 33 minuty temu, MirekAudio napisał: Niekoniecznie wyeliminowałbym komputer jako źródło. Jak podłączę FiiO po USB to zapewne będzie lepiej niz miałbym ten dźwięk puszczać strumieniowo. No chyba, że się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu:) Miałem kilka streamerow łącznie z WiiM ultra. Z żadnego TIDAL nie grał tak dobrze jak z laptopa przez USB do zewnętrznego DACa. Zawsze czegoś brakowało choć sprawdzałem i porównywałem wiele razy. Do momentu kupna Audalytic dr70 🙂 Przez aplikację Jplay po UPnP TIDAL gra wyśmienicie, jak z laptopa w trybie exclusive oczywiście. W końcu pozbyłem się komputera z salonu 🙂 Polecam Odpisz, cytując
Recommended Posts