zbigniew Napisano 13 czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 13 czerwca 2007 Płyt Blu-Ray wciąż mało, odtwarzacze drogie (i też mało), a z wielu DVD jest już i tak 1080p, po co więc w ogóle ta cała Blu-Ray nagonka skoro obraz ten sam? Znów chcą naszą kasę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 13 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2007 Cytat z wielu DVD jest już i tak 1080p Nie spotkałem jeszcze takich płyt DVD, jedyne mi znane dają obraz z 576 liniami. Taki obraz można skalować do wyższych rozdzielczości, ale jego jakość niedorównuje obrazowi 1080p, stąd nowy standard blu-ray. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbigniew Napisano 14 czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 14 czerwca 2007 No właśnie o to skalowanie mi chodzi, też dostajemy 1080p i wygląda to przecież super w porównaniu do zwykłego 576! Jaka wówczas jest różnica między blu-ray, że miałbym płacić o tyle więcej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 14 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2007 Skalowanie obrazu daje tylko tyle, że sygnał 576 linii jest konwertowany do 1080 linii z taką informacją, która zawarta jest w 576 liniach, czyli więcej szczegółów obrazu i tak nie zobaczysz. W tym przypadku z jednego starego piksela, generuje się około cztery nowe, jest to podobne działanie do cyfrowego zooma w kamerach foto. Jedynie materiał od początku nagrany w 1080 liniach, zapisany na płycie bly-ray i odtwarzany na ekranie o takiej rozdzielczości, daje pełną informację zawartą w obrazie. Blu-ray to nie tylko lepszy obraz, ale również i lepszy dźwięk oraz co ważne, nowe skuteczniejsze zabezpieczenia antypirackie. Trochę o blu-ray: http://www.tomshardware.pl/business/200506...andards-01.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 14 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2007 hi,hi! Niektórzy nie będą zachwyceni tym nowym, skuteczniejszym zabezpieczeniem antypirackim... A czy przy płytach DVD był problem z piratami? Szczególnie biorąc pod uwagę ilość "darmowych" płytek w gazetkach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbigniew Napisano 15 czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 15 czerwca 2007 cz58y, dziękuję! Ale nutruje mnie jeszcze jedno, dlaczego w takim razie obraz z dvd po tym skalerze wygląda dużo lepiej skoro nie ma tam tych informacji? No i przecież różne firmy chwalą się jakie to mają dobre skalery i lepsze od innych, to co lepsze wyliczanie/tworzenie tych pikseli? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stan Napisano 19 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2007 Nie wiem jak z wyliczaniem, ale z praktycznego spojrzenia, niedawno widziałem Playstation na dużym ekranie właśnie z Blu-Ray, efekt jest piorunujący, z różnych dvd, które były obok nigdy nie udało się dostać czegoś podobnego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolny Napisano 20 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 20 czerwca 2007 Sygnał z pełną informacją 1080p będzie zawsze nieporównywalnie lepszy od DVD, szczegóły, ostrość, przejrzystość. Zresztą...to trochę tak jak z aparatami cyfrowymi, można coś podciągnąć w PS, ale efekt nie ten co z większej matrycy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts