zbigniew Napisano 13 czerwca 2007 Autor Napisano 13 czerwca 2007 Płyt Blu-Ray wciąż mało, odtwarzacze drogie (i też mało), a z wielu DVD jest już i tak 1080p, po co więc w ogóle ta cała Blu-Ray nagonka skoro obraz ten sam? Znów chcą naszą kasę? Odpisz, cytując
cz58y Napisano 13 czerwca 2007 Napisano 13 czerwca 2007 Cytat z wielu DVD jest już i tak 1080p Nie spotkałem jeszcze takich płyt DVD, jedyne mi znane dają obraz z 576 liniami. Taki obraz można skalować do wyższych rozdzielczości, ale jego jakość niedorównuje obrazowi 1080p, stąd nowy standard blu-ray. Odpisz, cytując
zbigniew Napisano 14 czerwca 2007 Autor Napisano 14 czerwca 2007 No właśnie o to skalowanie mi chodzi, też dostajemy 1080p i wygląda to przecież super w porównaniu do zwykłego 576! Jaka wówczas jest różnica między blu-ray, że miałbym płacić o tyle więcej? Odpisz, cytując
cz58y Napisano 14 czerwca 2007 Napisano 14 czerwca 2007 Skalowanie obrazu daje tylko tyle, że sygnał 576 linii jest konwertowany do 1080 linii z taką informacją, która zawarta jest w 576 liniach, czyli więcej szczegółów obrazu i tak nie zobaczysz. W tym przypadku z jednego starego piksela, generuje się około cztery nowe, jest to podobne działanie do cyfrowego zooma w kamerach foto. Jedynie materiał od początku nagrany w 1080 liniach, zapisany na płycie bly-ray i odtwarzany na ekranie o takiej rozdzielczości, daje pełną informację zawartą w obrazie. Blu-ray to nie tylko lepszy obraz, ale również i lepszy dźwięk oraz co ważne, nowe skuteczniejsze zabezpieczenia antypirackie. Trochę o blu-ray: http://www.tomshardware.pl/business/200506...andards-01.html Odpisz, cytując
Bert Napisano 14 czerwca 2007 Napisano 14 czerwca 2007 hi,hi! Niektórzy nie będą zachwyceni tym nowym, skuteczniejszym zabezpieczeniem antypirackim... A czy przy płytach DVD był problem z piratami? Szczególnie biorąc pod uwagę ilość "darmowych" płytek w gazetkach? Odpisz, cytując
zbigniew Napisano 15 czerwca 2007 Autor Napisano 15 czerwca 2007 cz58y, dziękuję! Ale nutruje mnie jeszcze jedno, dlaczego w takim razie obraz z dvd po tym skalerze wygląda dużo lepiej skoro nie ma tam tych informacji? No i przecież różne firmy chwalą się jakie to mają dobre skalery i lepsze od innych, to co lepsze wyliczanie/tworzenie tych pikseli? Odpisz, cytując
stan Napisano 19 czerwca 2007 Napisano 19 czerwca 2007 Nie wiem jak z wyliczaniem, ale z praktycznego spojrzenia, niedawno widziałem Playstation na dużym ekranie właśnie z Blu-Ray, efekt jest piorunujący, z różnych dvd, które były obok nigdy nie udało się dostać czegoś podobnego. Odpisz, cytując
wolny Napisano 20 czerwca 2007 Napisano 20 czerwca 2007 Sygnał z pełną informacją 1080p będzie zawsze nieporównywalnie lepszy od DVD, szczegóły, ostrość, przejrzystość. Zresztą...to trochę tak jak z aparatami cyfrowymi, można coś podciągnąć w PS, ale efekt nie ten co z większej matrycy. Odpisz, cytując
Recommended Posts