crategus Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 8 minut temu, AudioTube napisał: @Rega i @crategus Czym napędzacie te moduły basowe? W którym miejscu są cięte? Napędzam w biampie (choć sama kt120 też sobie fajnie radziła) i dół podłączony jest do klona gryphona tabu. Zwrotnica tnie je do 100Hz. Odpisz, cytując
Sipo Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 45 minut temu, Rega napisał: Mam trochę podobnie w KEF 107. Wylot, za to, skierowany pionowo do góry. Po dwa 25 cm niskotonowce zespolone i połączone współśrodkowo prętem. Kef stosował to rozwiązanie od dawna, w rożnych konstrukcjach, nie wiem jak dzisiaj. Na zdjęciu Kef 103.4 A góra Kef 107, czyli wysoko-tonowy i średniak to zdaje się słynna konstrukcja LS3/5...? 45 minut temu, Rega napisał: Mam trochę podobnie w KEF 107. Wylot, za to, skierowany pionowo do góry. Po dwa 25 cm niskotonowce zespolone i połączone współśrodkowo prętem. Kef stosował to rozwiązanie od dawna, w rożnych konstrukcjach, nie wiem jak dzisiaj. Na zdjęciu Kef 103.4 A góra Kef 107, czyli wysoko-tonowy i średniak to zdaje się słynna konstrukcja LS3/5...? Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Już nie pamiętam gdzie, ale czytałem, że podobne górne części są w 104, 105 i 107, ALE TYLKO zewnętrznie podobne. Nie wiem na czym miałaby polegać różnica. Tylko moje 107 widziałem (i widzę:)) na żywo. Poza tym 104 i 105 są różne modele, podobnie jak 107. Edytowano 1 godzinę temu przez Rega Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 49 minut temu Napisano 49 minut temu Tak z ciekawości , ile są warte 107 ? Z czym można je porównać ? Odpisz, cytując
Rega Napisano 43 minuty temu Napisano 43 minuty temu (edytowany) Obecne ceny są różne. Od ok 1600 $ do nawet 5000 Euro (też takie widziałem i co ciekawe , długo nie były wystawione) Dużo zależy od stanu technicznego. Nowe, w momencie wejścia na rynek , kosztowały równowartość samochodu Mini. O ile wiem w Polsce sprzedały się ... dwa komplety. W Polsce zdarzają się bardzo rzadko. Najczęsciej w USA. Tam są nawet fankluby tych kolumn:). Były produkowane w latach 1986-1990 (KEF 107) i 1990- 1994 (KEF 107/2) i były flagowym produktem firmy. U mnie obecnie są używane z Sansui Alpha lub Audia Flight. Czasem z Fisherem X101C. Nie mają jakichś specjalnych wymagań (oprócz zapewnienia sporej mocy do zasilenia). Nie są też w jakiś specjalny sposób uzależnione od ustawień w pokoju odsłuchowym. Oczywiście do dokłądnych odsłuchów muszą być wystawione z miejsca gdzie stoją na codzień. Odnośnie porównania - nie słyszałem innych kolumn z tak nisko schodzącym i tak mocno nasyconym najniższym basem. Realne zejście 18 Hz. Edytowano 34 minuty temu przez Rega 2 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 33 minuty temu Napisano 33 minuty temu 2 godziny temu, crategus napisał: Niskie są naprawdę fenomenalne Kawałek dla melomanów😁 Zechciałbyś przyłożyć ucho tutaj do basu, w swojej rozciągłości, pulsie, rytmie, no szaleństwie warstw. Fenomenalna realizacja. Raz w tygodniu 2-3 godzinki siadam do takiej uczty. 1 Odpisz, cytując
Sipo Napisano 23 minuty temu Napisano 23 minuty temu 2 minuty temu, AudioTube napisał: Kawałek dla melomanów😁 Zechciałbyś przyłożyć ucho tutaj do basu, w swojej rozciągłości, pulsie, rytmie, no szaleństwie warstw. Fenomenalna realizacja. Raz w tygodniu 2-3 godzinki siadam do takiej uczty. O gustach się nie dyskutuje, każdy lubi co innego, wiec bez urazy ale dla mnie taka muzyka to komercyjna papka, nastawiona na szerokiego odbiorce. Ma się nijak do muzyki kierowanej do melomanów, raczej do właścicieli boomboxów. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 15 minut temu Napisano 15 minut temu 24 minuty temu, Rega napisał: Obecne ceny są różne. Od ok 1600 $ do nawet 5000 Euro (też takie widziałem i co ciekawe , długo nie były wystawione) Dużo zależy od stanu technicznego. Nowe, w momencie wejścia na rynek , kosztowały równowartość samochodu Mini. O ile wiem w Polsce sprzedały się ... dwa komplety. W Polsce zdarzają się bardzo rzadko. Najczęsciej w USA. Tam są nawet fankluby tych kolumn:). Były produkowane w latach 1986-1990 (KEF 107) i 1990- 1994 (KEF 107/2) i były flagowym produktem firmy. U mnie obecnie są używane z Sansui Alpha lub Audia Flight. Czasem z Fisherem X101C. Nie mają jakichś specjalnych wymagań (oprócz zapewnienia sporej mocy do zasilenia). Nie są też w jakiś specjalny sposób uzależnione od ustawień w pokoju odsłuchowym. Oczywiście do dokłądnych odsłuchów muszą być wystawione z miejsca gdzie stoją na codzień. Odnośnie porównania - nie słyszałem innych kolumn z tak nisko schodzącym i tak mocno nasyconym najniższym basem. Realne zejście 18 Hz. Szkoda , że tak daleko mieszkasz , bo bym się wprosił, aby przeżyć tych kilka chwil w takiej świątyni. A , może i dobrze . Dla Ciebie Przynajmniej masz Święty spokój Szczere gratulacje i zazdradzczam ( pozytywnie ) Odpisz, cytując
Rega Napisano 6 minut temu Napisano 6 minut temu Odnośnie odwiedzin - moja piwnica jest otwarta dla gości, a i z ugoszczeniem nie ma problemów. Proszę tylko o wcześniejszą zapowiedź. Prowizoryczny (ale spełniający swoją funkcję) barek też czeka:) 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 6 minut temu Napisano 6 minut temu 15 minut temu, Sipo napisał: taka muzyka to komercyjna papka To forum miłośników brzmienia, technologii, akustyki, wrażeń itp Melomanem jestem w święta. A w tygodniu kaszanka i smalec. 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 5 minut temu Napisano 5 minut temu Przed chwilą, Rega napisał: Odnośnie odwiedzin - moja piwnica jest otwarta dla gości, a i z ugoszczeniem nie ma problemów. Proszę tylko o wcześniejszą zapowiedź. Prowizoryczny (ale spełniający swoją funkcję) barek też czeka:) Najlepsze audiofilskie zdjęcie ever. Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 minuty temu Napisano 3 minuty temu I, żeby nie było - barek stoi na standach DYNAUDIO PROFESSIONAL:) - bardziej audiofilsko się nie dało. Odpisz, cytując
Sipo Napisano 2 minuty temu Napisano 2 minuty temu 46 minut temu, maciek72 napisał: ile są warte 107 ? Znalazlem pare na eBay.uk. W dobrym stanie. Cena £2550. https://www.ebay.co.uk/itm/389106916479?_skw=kef+107&itmmeta=01KAP3C85Y0ADWHJBYF96DA0SR&hash=item5a98945c7f:g:sOsAAeSwn-Jo8jg7&itmprp=enc%3AAQAKAAAA4FkggFvd1GGDu0w3yXCmi1fPiWZDDuAH7otWQoIIdUW%2FuhA6V0baZ6GHLrRr7Cqb8CdKxqVpYeSTzRQiSkj9IaUktIjSr2mSv6Q1Uhx31GE8LZluwz8NM87aZpBiKU7FIUIkQTq0TV3vO3UFeTM3iZwJ%2FbWQR9nr%2F%2BBY38OoZguZUql6UDGXkX47ygQgmhvjGkHwOLCkf5vR%2BzlNn00h7vxiZQuWoFo8VauVEIxY5ISPYMEfe3tJwrxIf7qUK5P5U54pDderL2H74cCXRrkKPGEeoVD6CAzdybUiJBrcJJKr|tkp%3ABk9SR4yDscPVZg Odpisz, cytując
Recommended Posts